İçeriğe atla

16.kanal VHF

16.kanalın dinlemede olduğu gösteren radyo

16.kanal VHF, (156.8 MHz) marine frekans bandındaki 16. kanaldır. Denizciler arasında tehlike, aciliyet, seyir emniyeti ve rutin kanalı olarak uluslarası olarak tahsis edilmiştir. Denizcilerin bu frekansta sürekli dinleme halinde olmaları beklenmektedir. Birbirliyle iletişime giren 2 istasyon 16. kanal üzerinden çağrılarını farklı bir kanala taşır ve 16. kanalı fazla meşgul etmez. 16.Kanalda deniz-kıyı-hava üçgeninde iletişimler gerçekleşebilir.[1]

Frekans

VHF bandında bulunan 16. marine kanalının dinleme ve gönderme(tx&rx) frekansları aynıdır (simplex). Frekansı 156.800 MHz'dir. 16.Kanal, diğer marine kanallar gibi Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından VHF deniz bandı olarak tahsis edilmiş, VHF 156 ile 174 MHz frekans aralığındaki FM kanallarından biridir. 16.Kanalda azami çıkış gücü 25 Watt olarak ayarlanmıştır. 156,8 MHz frekansını enterferanstan korumak için 25 Khz altında ve üstünde bulunan 75 ve 76. VHF marine kanallarda çıkış gücü 1 Watt ile sınırlandırılmıştır.

Kanal kullanımı

Denizciler 16. kanalda daima dinleme yaparlar. Aynı zamanda 16. kanalda sahil güvenlikçiler de 24 saat boyunca dinleme yapmakta ve aciliyet, tehlike ve seyir emniyeti çağrıları dikkate alınmaktadır. Dual-Watch(çift dinleme) özellikli istasyonlarda denizciler 16. kanalın yanı sıra bir başka kanalı daha dinlemeye erişirler.

16.Kanaldaki istasyonlar bazı durumlarda veya bölgelerde sadece tehlike aciliyet ve güvenlik çağrılarının yapılması/duyulması için sessizliğe davet edilir. Kanal tüm haberleşme trafiğine kapatılırarak sadece dinleme yapılır. Tehlike mesaj trafiğinin başlaması kontrol istasyonunun "Seelonce Mayday" ifadesini kullanmasıyla başlar ve çevre gemiler sessizliğe davet edilmiş olur. 16. kanalda haberleşme trafiğini normale döndürmek için kontrol istasyonu "Mayda feenee" ifadesini kullanır bunu duyan istasyonlar rutin haberleşmesine devam eder.

Rutin çağrı

birbiryle genel amaçlı görüşme yapan istasyonlar kanalda fazla vakit geçirmeden boş ve kendileri için ayrılan uygun bir kanalda anlaşıp o kanala geçerler. 16.kanalda aynı zamanda tehlike aciliyet ve seyir emniyeti çağrıları da yapıldığı için bu yapılan kısa çağrılar kanalı fazla meşgul etmemiş olur. genel amaçlı çağrılar deniz-kıyı veya deniz-deniz arasında gerçeklebilir. 16.Kanaldan yapılan manuel çağrılarda çağrı yapmadan önce kanal 2 dakika dinlenir. Bu dinlemede amaç kanalda o an için bir tehlike, acelelik veya emniyet haberleşmesinin olmadığından emin olunmasıdır. Bu haberleşmeler rutin haberleşmeden daha fazla öneme haiz olduğundan bu tip haberleşmeler rutin haberleşme ile kesilemez. Kanalın önemine binaen rutin çağrılarda şu maddeler dikkate alınır:[2]

  • Çağrılar 1 dakikadan daha uzun olmaz.
  • Çağrıya cevap alınamazsa tekrarlamak için en az 2 dakika beklenir,
  • Çağrı en fazla 3 kere tekrar edilir
  • Çağrının 3’üncü tekrarından sonra en azından 5 dakika beklenir.

Çağrılar amatör telsizcilik jargonunun tam zıttı olarak,önce çağrı yapılan istasyonun söylenmesi ve sonra da çağrı yapan istasyonun söylenmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Denizden-denize rutin çağrı yapan 2 istasyon, çağrıyı 16.kanaldan deniz-deniz arası iletişimi için ayrılmış kanallara taşırlar. Deniz-kıyı arası iletişim gerçekleştiren istasyonlar da iletişimlerini kıyı-deniz iletişimi için ayrılmış kanallara taşıyarak 16. kanalı diğer denizcilerin de kullanması için müsait duruma getirir.

Tehlike çağrısı

Summit Venture gemisinin 1980 yılında Sunshine Skyway Köprüsü ile çarpıştığında köprünün çökmesine neden olan olaya ait gerçek tehlike çağrısı ses kaydı.

Denizcilikte tehlike çağrıları geminin batması, gemide yangın, sürüklenme, çatışma, yan yatma, su alma, karaya oturma, ateşli saldırı, tekneyi kontrol edememe ve gemi terk gibi bir geminin veya insanın acil yardıma ihtiyacı olduğu durumlarda yapılan çağrılardır. Bu çağrılar 3 kere söylenen "Mayday" ifadesi ile başlayıp devamında burası(this is) denilerek 3 kere çağrı işareti(gemi adı) söylenerek devam eder. Bu değişmez kuralın ardından çağrıyı yapan kişi isterse bir süre duraklayabilir (4-5 saniye) bu durum çağrıyı dinleyen diğer istasyonların söylenecek konum ve tehlike mesajını iyi işitebilmesi ve not alabilmesi için hazır olması gereken süreyi sağlamaktadır. Gemi adını 3 kere tekrar eden istasyon tehlike mesajını iletmeye başlar. Mesajın içerisinde bir konum bilgisi de bulunmaktadır. Eğer çağrıyı yapan istasyon matematiksel konum gibi net veriler veremiyor veya bu bilgileri sağlayabilecek cihazlar bulundurmuyorsa bulunduğu bölgeye yakın cisimlerden(ada, burun, şamandıra, fener) kerterizler alarak kendi mevkisini iletebilir veya yaklaşık olarak bulunduğu yer hakkında bilgiler sunabilir. Denizde tehlikede olan bir gemiye cevap vermek ve yardıma gitmek zorunludur.[2] Tehlike çağrıları bazı durumlarda aracı istasyonlar ile tekrarlanmaktadır. Bu çağrılar, "Mayday relay" ifadesi ile başlar ve aynı kurallarla devam eder. Tehlike mesajı hiç bir yorum ve ekleme olmaksızın doğrudan aktarılır.

Gerçek olmayan tehlike çağrıları yapmak bir çok ülkede para cezası, lisans iptali ve hatta hapis ile sonuçlanan cezaları içermektedir.[3]

Acelelik çağrısı

Denize adam düşmesinde, makine veya motor arızaları sebebiyle geminin çatışma riski olmadan kontrol edilemediği durumlarda, tıbbi tavsiye veya ilerleyen süreçte tehlikeye dönüşecek durumlarda yapılan çağrılardır. Bu çağrılar, "Pan pan" ifadesi ile başlar ve tehlike çağrısında yapıldığı gibi devam ettirilir.

Seyir emniyeti(güvenlik) çağrıları

Seyir emniyeti ile ilgili bir mesaj yaymak ya da önemli meteorolojik uyarılar (fırtına ihbarı, denizde başıboş gezen konteyner, fener sönmesi bilgisi vb) için emniyet haberleşmesi yapılır. Bu çağrılar, "Security" ifadesi ile başlar. Belirli zaman ve bölgelerde sahil güvenlikler tarafından tekrarlanan seyir emniyeti çağrıları yapılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "btk vhf deniz telsiz kanalları" (PDF). BTK. 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  2. ^ a b "Sahil Güvenlik" (PDF). Sahil Güvenlik Komutanlığı. 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  3. ^ "Şaka yok (arşivlenmiş)". 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Pan-pan, telsiz dilinde aciliyet (urgency) anlamına gelen, bir teknede, gemide, uçakta veya başka bir araçta bulunan birinin acil bir durum olduğunu beyan etmek için kullandığı uluslararası standart acil durum sinyalidir lakin kimsenin hayatı veya geminin kendisi için acil bir tehlike oluşturmadığında kullanılır. Mayday şeklindeki tehlike (distress) sinyalinin bir alt kademesindeki çağrıdır ve farkı Mayday, hayati veya aracın kendisinin sürekliliği için bir tehlike olduğu anlamına gelir.

Mayday (/ˈmeɪˌdeɪ/), radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesidir. Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

<span class="mw-page-title-main">DME</span> Distance Measuring Equipment

DME, havacılıkta yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısı. Taşıtın yer istasyonundan olan uzaklığını -genellikle deniz mili (nm) cinsinden- ölçen aviyonik bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">VOR</span>

VOR ; alet uçuşunda yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısı. Bir yer istasyonu ile hava aracındaki alıcıdan oluşur. En basit tanımı ile, hava aracının yer istasyonuna göre hangi manyetik radyal üzerinde olduğunu gösterir. Tek başına VOR sistemi baş ve mesafe bilgisi vermez.

<span class="mw-page-title-main">NDB ve ADF</span> Seyrüseferi Sistemi

NDB ve ADF, hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır. Yeryüzündeki Non-directional beacon ve taşıttaki automatic direction finder olmak üzere iki eleman ile taşıt içindeki kumanda ve göstergelerden meydana gelir. NDB/ADF sistemi, manyetik pusulaya benzer çalışma prensibi nedeniyle radyo pusulası olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Acil durum vericileri</span>

Acil durum vericileri, acil durumlarda kişilerin ya da taşıtların dünya üzerindeki konumlarını (koordinatlarını) belirlemede kullanılan radyo vericileridir. Bulundukları taşıta göre değişik isimlerle anılırlar.

<span class="mw-page-title-main">NAVTEX</span> Denizcilikte kullanılan uluslararası haberleşme sistemi

NAVTEX, Navtex veya NavTex, orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet, hava rapor ve uyarılarını otomatik olarak ileten uluslararası haberleşme sistemi.

500 kHz, 20. yüzyılın başlarından itibaren, mors sinyalleriyle yapılan deniz haberleşmesinde Uluslararası Çağrı ve Tehlike Frekansı olarak kullanılan frekans. Bütün dünyada sahil güvenlik hizmeti veren kurumlar ile deniz haberleşmesi hizmeti sunan sahil telsiz istasyonları bu frekansta dinleme yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Amatör telsizcilik</span> hobi

Amatör telsizcilik veya Amatör radyo, dünya üzerinde organize olmuş, hiçbir menfaat gözetmeksizin kendilerine ayrılmış frekans bandlarında ve yapılan sınavlarda başarı göstermiş kişilerce yürütülen amatör bir hobi faaliyetidir. Amatör telsizciler; "radyo amatörü", "Hams" veya "amatör telsizci" olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike sinyali</span>

Tehlike sinyali veya imdat çağrısı, bir hava veya deniz taşıtının ölümcül tehlike altında olduğunu ve çok acil yardıma ihtiyacı olduğunu bildiren görsel, sözlü veya sesli sinyal.

<span class="mw-page-title-main">Havacılıkta iletişim</span>

iletişim veya haberleşme konusu, yer istasyonları ile hava istasyonları arasındaki radyo/telsiz (radyotelefon) iletişimi ile görsel iletişim usullerini kapsar. Havacılıkta uluslararası olarak standart İngilizce ICAO freyzolojisi kullanılır. Bu nedenle hem uçuş personelinin hem de hava trafik hizmeti birimlerinin, gerek standart ICAO freyzolojisini kullanabilecek, gerekse standart dışı durumlarda düz İngilizce ile iletişim kurabilecek kadar İngilizceye hakim olmaları gerekir.

GLONASS, Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema veya Global Navigation Satellite System, tanımlamalarının kısaltmasıdır. Türkçe: Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi veya Türkçe: Küresel Uydu Seyir Sistemi);

<span class="mw-page-title-main">Ayrımsal GPS</span>

Ayrımsal Küresel Konumlama Sistemi en iyi uygulamaların durumunda yaklaşık 10 cm 15 metrelik Nominal GPS doğruluğu, gelişmiş konum doğruluğu sağlayan Küresel Konumlama Sistemi'nin bir donanımdır.

<span class="mw-page-title-main">2182 kHz</span>

2182 kHz, genellikle denizcilikte kullanılan yalnızca acil durum iletişimi ve ilgili çağrıları yapmak için tahsis edilmiş bir kısa dalga radyo frekansıdır.

<span class="mw-page-title-main">Denize adam düştü</span>

Denize adam Düştü, Bir mürettebat üyesinin veya bir yolcunun gemiden suya düştüğünü ve derhal kurtarılması gerektiğini belirtmek için gemide bağırarak söylenen bir yardım çağrısı ve bildiridir. Düşen kişiyi gören kişi "Denize adam düştü!" diye bağırır ve bu çağrıyı alan güvertedekiler de aynı çağrıyı yapar. Kazazedenin düştüğünü görmemiş olsalar bile, duyma mesafesindeki her mürettebat tarafından bir kez bu çağrı bildirilecektir.

Uluslararası acil durum frekansı veya Uluslarası tehlike frekansı uluslararası anlaşmalarla acil durum iletişimi için tahsis edilmiş radyo frekanslarıdır.