İçeriğe atla

16. Waffen-SS Panzergrenadier Tümeni Reichsführer SS

16. SS Panzergrenadier Tümeni "Reichsführer-SS"
Tümen amblemi
Etkin1943-1944
Ülke Nazi Almanyası
BağlılıkAdolf Hitler
Sınıfı Waffen-SS
TipiPanzergrenadier
BüyüklükTümen
SavaşlarıII. Dünya Savaşı

16. SS Panzergrenadier Tümeni "Reichsführer-SS", 38 Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesi'nde Market Garden Harekât'yla ve İtalya Cephesi'nde 17 Ağustos 1944 yılında gerçekleşen ve 560 sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan Sant'Anna di Stazzema Katliamı ile ünlendi. Savaşın bitmesiyle Avusturya'daki Klagenfurt kentindeki İngiliz kuvvetlerine teslim oldu.

Komutanlar

  • SS-Obersturmbannführer Karl Gesele (Şubat 1942 – Eylül 1943)[1]
  • SS-Gruppenführer Max Simon (3 Ekim 1943 – 24 Ekim 1944)
  • SS-Oberführer Otto Baum (24 Ekim 1944 – 8 Mayıs 1945)

Ayrıca bakınız

  • Marzabotto katliamı

Kaynakça

  1. ^ Bishop, Chris. The Essential Vehicle Identification Guide - Waffen-SS Divisions 1939–1945, Amber Books Ltd. 2007, p 144.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler</span>

1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri. Bu tümenin görevi Adolf Hitler'i korumaktı. Bu birlikteki bütün askerler Aryan felsefesine göre seçiliyorlardı. Nazi Partisine bağlılığını ispatlamış ve Hitler için ölmeyi göze alabilecek sadık ve cesur üyelerden oluşuyordu. Her birlikte olduğu gibi bu birlikte de Aryan felsefesinin yanı sıra güçlü bir fiziki yapı aranıyordu.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">3. Waffen-SS Panzer Tümeni Totenkopf</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri.

3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Kleinheisterkamp</span> Nazi Almanyasının Waffen SS generali

Matthias Kleinheisterkamp, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Waffen SS generali.

<span class="mw-page-title-main">12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend</span> "Bebek Tümeni" olarak bilinen Waffen-SS tümeni

12. SS Panzer Tümeni "Hitlerjugend", 1943 yılının Şubat ayında Adolf Hitler'in oluşturulması için emir verdiği tümendir. Tümenin mensupları Hitlerjugend'den geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">8. Waffen-SS Süvari Tümeni Florian Geyer</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri

8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">5. Waffen-SS Panzer Tümeni Wiking</span>

5. SS Panzer Tümeni "Wiking", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Başlarda bir piyade tümeni olan birlik ileriki zamanlarda zırhlı tümen olmuştur. Tümen'in üyeleri Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Hollanda, Belçika'dan gelen gönüllülerden oluşmaktadır. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde savaşmıştır. Tümen Mayıs 1945'te Avusturya'da Amerikan birliklerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">10. Waffen-SS Panzer Tümeni Frundsberg</span>

10. SS Panzer Tümeni "Frundsberg", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. 1943 yılının başında müttefiklerin Fransa istilasına karşı yedek güç olarak oluşturuldu. Buna rağmen ilk askeri kampları 1944'te Ukrayna'da kuruldu. Ukrayna'da başarılı çatışmalardan sonra Fransa ve Arnhem'e müttefiklere karşı savaşmak için batıya gönderildiler. Tümen daha sonra savaşın sonunda Berlin'in güneyine Lausitz bölgesinde savaşmak için Pomeranya'ya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Walter Krüger (SS subayı)</span>

Walter Krüger, SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS. Friedrich-Wilhelm Krüger'in ağabeyi.

<span class="mw-page-title-main">34. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Landstorm Nederland</span>

34. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "Landstorm Nederland", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS tümenlerinden biri. SS Gönüllü Grenadier Tugayı "Landstorm Nederland"'ın tümene dönüştürülmesiyle oluşturulmuştu. Hollanda'da yaşayan Alman kökenli gönüllülerden oluşturulmuş ve batı cephesinde savaşmıştır. Fakat tümen hiçbir zaman gerçek bir tümen oluşturabilecek asker sayısına ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">33. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Charlemagne</span> II. Dünya Savaşı sırasında Fransız faşist gönüllülerden oluşan birlikler

33. SS Waffen Grenadier Tümeni "Charlemagne", II. Dünya Savaşı sırasında Fransız faşist gönüllülerden oluşan birliklerdir. İlk olarak Wehrmacht'a bağlıydı. O zamanki adı Bolşevizm Karşıtı Fransız Gönüllüleri Lejyonu idi. Daha sonra daha da önem verilen Waffen-SS tümenlerine bağlandı. Bağlanma sırasında adı da değişti. Charlemagne adını aldı. Bu ad Almanlar ile Fransızların ortak yaşadığı Carolingian İmparatorluğu'ndan gelir. Bu orduya en fazla katılım 1944 yılında gerçekleşti. 1944 yılında yapılan tahminlere göre 11.000-7.400 kişilik bir bünyeye sahipti. 1945 yılının mayıs ayında Berlin Muharebesi sonucunda dağıltıldı. Korlin'de vermiş olduğu mücadele sonucunda 4.800 savaşçısını kaybetti. Berlin'de vermiş olduğu mücadelede Führerbunker'e kadar ev ev, sokak sokak çatıştı ve nihayetinde teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Italia</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni "Italia", II. Dünya Savaşı sırasında İtalya kralı Benito Mussolini'nin görevine son verilerek hapse atılmasının ardından Nazi Almanyası'nın onu kurtararak kurmuş olduğu İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nden devşirilen insanlardan oluşan tümendir. Kurulduktan sonra bu tümen Heinrich Himmler'in kontrölündeki Waffen-SS tümenleri'ndeki 38 tümenden bir tanesi oldu. Kuruluşunun ardından İtalya Cephesi'ndeki savaşlara girdi. 30 Nisan 1945 tarihinde Gorgonzola'daki Amerikan birliklerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">18. Waffen-SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni Horst Wessel</span>

18. SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni "Horst Wessel", kurulan 38 Waffen-SS tümeninden bir tanesidir. Bu tümen kurulduktan sonra Kızıl Ordu'ya karşı savaşması için Doğu Cephesi'nde Galiçya bölgesine yollandı. Ancak bu tümen Kızıl Ordu'ya karşı ağır kayıplar verdi. Bunun üzerine artan partizan hareketlerini bastırabilmek için görevlendirildi. Tümen adını komünistler tarafından öldürüldüğü iddia edilen ve adına marş dahi yazılan Horst Wessel'den alır.

<span class="mw-page-title-main">17. Waffen-SS Panzergrenadier Tümeni Götz von Berlichingen</span> Waffen-SS Birliği

17. SS Panzergrenadier Tümeni "Götz von Berlichingen", II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik Devletleri tarafından açılan Batı Cephesi'nde savaşmıştır. Kurulan 38 Waffen-SS tümeni'nden bir tanesidir. Ayrıca birçok savaş suçu işlemiş bir tümendir.

<span class="mw-page-title-main">15. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

15. SS Waffen Grenadier Tümeni "Lettische Nr. 1", II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Letonya'daki yerli halktan oluşan 38 Waffen-SS tümeninden biridir. II. Dünya Savaşı'nın son bölümünde tümen bölünmüştü. Bir kısmı Berlin Muharebesi'nde savaştı. Başka bir kısmı Elbe nehri'ne yakın Güterglück'teki Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu. Bir kısmı ise Nisan 1945'te güney Schwerin'de bulunan Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Freitag</span>

Fritz Freitag, Nazi Dönemi'nde bir SS komutanıydı. 2. Dünya Savaşı'nda 2. SS Piyade Tugayı, 8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer" ve 14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien'a komuta etti. Freitag, 10 Mayıs 1945'te intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Hubert Meyer</span>

Hubert Meyer, 2. Dünya Savaşı'nda bir Waffen-SS subayı ve savaş sonrasında bir aktivistti. 1944'te geçici olarak 12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend'a komuta etti. Savaştan sonra HIAG'a katıldı ve Meyer, örgütün 1992'deki feshedilişinden önceki son başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Kraemer</span>

Fritz Kraemer, Nazi Dönemi'nde yüksek rütbeli bir Waffen-SS subayı ve savaş suçlusuydu.