İçeriğe atla

15 min

15 min ("Penkiolika minučių"), Litvanya'da çıkan haftalık bir gazete ve web portali. 2005 yılında Vilnius, Kaunas, Klaipėda şehirlerinde, halk otobüslerinde, sokaklarda ve bazı kafelerde ücretsiz olarak (hafta içi) dağıtılmaya başlandı. Aralık 2011'de, yedi Litvanya şehrinde çıkan bir haftalık gazete haline geldi.[1]

Norveçli medya holdingi Schibsted gazetenin sahibidir. Tomas Balžekas genel müdürüdür.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Uždaromas dienraštis „15min"". 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. 
  2. ^ Staff of the newspaper "15min" 29 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Litvanca)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Akşam, günlük ulusal Türkçe gazete. Mustafa Kartoğlu yönetiminde, TürkMedya tarafından çıkarılmakta olan günlük gazetedir.

<i>Yeni Asya</i> Gazete

Yeni Asya, Türkiye'de yayınlanan ulusal gazete. Nur Cemaati'nin yayın organı olarak bilinmektedir. Amblem altı yazısında, Said Nursî'nin bir sözü olan "Asya'nın bahtının miftahı meşveret ve şuradır" ifadesi bulunmaktadır.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

soL (gazete)

soL, 1 Ekim 2012 tarihinde yayın hayatına başlayan, maddi yetersizliklerden dolayı 4 Haziran 2014'te son günlük sayısını çıkaran günlük siyasi gazete. Daha sonra haftalık basılı yayına devam edecekleri açıklamada yer alırken ilk haftalık sayıları da çıkmıştır.

<i>Time</i>

Time, haftalık bir haber dergisidir. Dünyanın en saygın haber ve politika dergilerinden birisidir.

<i>The Economist</i> dergi

The Economist, Londra merkezli "The Economist Newspaper Ltd."'in sahibi olduğu liberal görüşlü haftalık haber, uluslararası ilişkiler ve ekonomi dergisidir. 1843 Eylül'ünde kurulduğundan bu yana kesintisiz olarak yayımlanmaktadır. 2006 yılı itibarıyla yarısı Kuzey Amerika'da olmak üzere haftada yaklaşık bir milyon adet satmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya</span>

Litvanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Litvanya, 1994 yılında Estonya, Macaristan, Polonya, Romanya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

Yeni Düzen veya Yenidüzen, Kıbrıs'ta Türkçe olarak yayımlanan günlük gazetedir. 12 Aralık 1975'te Cumhuriyetçi Türk Partisince kuruldu. Sahibi Yenidüzen Ltd. olarak gazetecilerin özerk yönetiminde ve United Medya Grup çatısı altında yayınlarını sürdürmektedir. Misyonunu "barış gazeteciliği" olarak ifade etmektedir. İlkin haftalık olarak yayımlanan gazete, 16 Temmuz 1976 ile 28 Aralık 1978 tarihleri arasında hiç yayımlanmamış ve 12 Aralık 1983'ten itibaren günlük olarak yayına başlamıştır.

<i>ABC</i> (gazete)

ABC İspanya'da yayımlanan günlük gazete. Merkez bürosu Madrid'de bulunmaktadır. Gazete, siyasal olarak muhafazakâr ve monarşist yönlere eğilimlidir.

<i>Pittsburgh Post-Gazette</i>

Pittsburgh Post-Gazette, merkezi Pensilvanya'nın Pittsburgh şehrinde bulunan günlük gazetedir.

Fenerbahçe 2001-02 sezonunda zayıf bir kadroyla mücadele verdi ve ligi dokuzuncu sırada bitirdi. Takım play-off'ta Galatasaray'ı elese de çeyrek finalde Efes Pilsen'e 3-0 ile elendi.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Futbol Federasyonu</span>

Litvanya Futbol Federasyonu (LFF) Litvanya'da futbolu düzenleyen kurumdur.Merkezi Vilnius'tadır.Litvanya Futbol Federasyonu FIFA'ya 1923 yılında üye oldu ancak Sovyetler Birliği'nin Litvanya'yı ilhakı nedeniyle dağıtıldı. 1992'de ülkenin bağımsız olmasıyla yeniden üye olmuştur. Ülkenin Profesyonel en üst ligi A lyga'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mia (şarkıcı)</span>

Mia, Litvanyalı şarkıcı, söz yazarı ve televizyon sunucusu. Mia 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya'yı temsil etmek amacıyla Litvanya ulusal kanalı Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından düzenlenen ""Eurovizijos" dainu konkurso nacionaline atranka" adlı yarışmaya katılmıştır.

<i>Lietuvos aidas</i>

Lietuvos aidas, Litvanya'da faaliyet yürüten günlük gazete. Antanas Smetona tarafından 6 Eylül 1917'de kuruldu. Litvanya Konseyi'nin yayın organıydı ve ardından yeni kurulan Litvanya hükûmetinin yarı resmi yayını oldu. Hükûmet Vilnius'tan geçici başkent Kaunas'a taşındığında yayın durduruldu. 1928'de Litvanya hükûmetinin yayını olarak yeniden canlandırıldı ve Litvanya'nın en popüler gazetesi oldu. Zirvede, 90.000 kopya birleşik tirajlı üç günlük baskı yayınladı. II. Dünya Savaşı döneminde yayını aksadı. 1990'da Litvanya, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ettikten sonra, gazete bir kez daha Litvanya Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'nin resmî gazetesi oldu. 1992 sonunda tirajı 103.000 kopyaya ulaştı. Ancak, kısa süre içinde özelleştirildi ve okurluk, finansal zorluklar ve diğer tartışmalarla da karşı karşıya kaldı. Nisan 2006'da, vergi borçları 4 milyon Litvanya litasının üzerine çıktığında Devlet Vergi Müfettişliği tarafından iflas işlemleri başlatıldı. Şirket 2015 yılında tasfiye edildi, ancak gazete kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yayınlanmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Bağımsızlık Yasası</span> Litvanyanın bağımsızlık belgesi

Litvanya Bağımsızlık Yasası, Litvanya Devleti Bağımsızlık Yasası veya 16 Şubat Yasası, 16 Şubat 1918'de Litvanya Konseyi'nin demokratik ilkelerle yönetilecek bağımsız bir Litvanya devletinin kuruşunu ilan ettiği belgedir. Yasa metni Jonas Basanavičius başkanlığındaki konseyin yirmi temsilcisi tarafından imzalandı. Belge Vilnius Konferansı, 11 Aralık, 8 Ocak ve 16 Şubat tarihli kararlar dahil olmak üzere bu konudaki bir dizi çalışmanın sonucuydu. Yasa ilan edilene kadar geçen zaman uzun ve inişli çıkışlıydı, Alman İmparatorluğu Konsey'e bağımsızlık değil bir Almanya-Litvanya ittifakı kurulmasına yönelik açıklama yapması için baskı yaptı. Konsey, askerî birlikleri Litvanya'da bulunan Almanya makamları ile Litvanya halkının talepleri arasında dikkatli davranmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal İlerleme Partisi</span>

Ulusal İlerleme Partisi, Litvanya'da faaliyet yürütmüş siyasi parti. İlerlemeyi gelecekteki politikanın ana yönü olarak kabul eden ünlü Litvanyalı aktivist ve yazar Juozas Tumas-Vaižgantas tarafından 1916 yılında kuruldu. Parti ana hedeflerini 1917'de yayınlarken, Litvanya hala Rus İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. Parti Litvanya'yı kendi kaderini tayin haklarına sahip demokratik bir cumhuriyet olarak gördüğünü açıkladılar. 1917 sonlarında parti üyesi Alfonsas Petrulis Litvanya Konseyi'ne seçildi, ancak 1920'de Litvanya Kurucu Meclisi'nde yer almadı. Daha sonra 1926'dan 1940'a kadar iktidar partisi olan Litvanya Milliyetçiler Birliği'ni oluşturmak için Litvanya Çiftçiler Birliği ile birleşti. Litvanya Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası 1990 yılında tekrar bağımsızlığını ilan ettiğinde parti 1994 yılında yeniden kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Deividas Matulionis</span>

Deividas Matulionis, Litvanyalı diplomat, büyükelçi, Litvanya Cumhuriyeti Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Edgaras Ulanovas</span>

Edgaras Ulanovas, kısa forvet pozisyonunda oynayan Litvan profesyonel basketbolcudur. Son olarak EuroLeague ve Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Fenerbahçe'de forma giymiştir.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya-Türkiye ilişkileri</span>

Litvanya-Türkiye ilişkileri, Litvanya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye 28 Temmuz 1922'de Litvanya'yı resmî olarak tanıdı ve aynı gün Türkiye'nin Estonya Büyükelçisi de Litvanya'ya akredite oldu. SSCB'nin Estonya, Letonya ve Litvanya'nın işgalini ve ilhakını takiben Tallinn'deki Türk Büyükelçiliği 5 Eylül 1940'ta kapattı. Ancak Türkiye, Litvanya'nın Sovyet ilhakını hiçbir zaman tanımadı.