İçeriğe atla

15 cm sIG 33 (Sf) auf Panzerkampfwagen I Ausf B

15 cm sIG 33 (Sf) auf Panzerkampfwagen I Ausf B
Çeşidi Kendinden itişli silah
Uyruğu Nazi Almanya'sı
Hizmet geçmişi
Hizmet 1940 - 1943
Kullanıcılar Nazi Almanyası
Kullanıldığı savaşlar 2. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 1939 - 1940
Üretici Alkett
Üretim adedi 38 dönüştürülmüş
Özellikler
Mürettebat 4 kişi

Zırhı13 mm - 5 mm
Azami hızı 140 Km/S

15 cm sIG 33 (Sf) auf Panzerkampfwagen I Ausf B, bazen (gayri resmi olarak) Sturmpanzer I Bizon olarak anılır, 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Alman kundağı motorlu silahıydı.

150mm sIG 33 auf panzerkampfwagen

Geliştirilmesi ve Tarihçesi

Almanlar'ın Polonya Seferi, motorlu piyade alaylarına piyade silah şirketlerince tahsis edilen çekili sIG 33 toplarının muharebeler ve çatışmalar sırasında tanklara ayak uydurmakta zorluk çektiğini ve yetersiz kaldığını göstermişti. En kolay çözüm, yedek bir tank şasisini savaşa taşıyacak şekilde değiştirmekti. Panzer I Ausf'un şasisine bir sIG 33 monte edildi, taret ve üst yapı yerine araba ve tekerleklerle tamamlandı. 13 milimetre (0,51 inç) kalınlığındaki levhalar, gövdenin ön kısmında uzun, üstü açık bir dövüş bölmesi oluşturmak için kullanıldı. Bu silahı ve nişancının kendisini küçük silah ateşinden ve mermi parçalarından daha iyi sakınılmasına sebep oldu, yükleyiciler tamamen açıkta kaldı. Zırhın en arka kısmı, yeniden yüklemeyi kolaylaştırmak için menteşeliydi.

Mühimmat koyacak yer yoktu, bu yüzden ayrı bir araçla taşınması gerekiyordu. Monte edildiğinde, sIG 33'ün toplam mümkün hareketi 25°'dir ve -4°'den +75°'ye yükselebilir. Silah bir Rblf36 teleskopu(Zırhların dışına çıkmadan nişan alınabilmesi için etrafı gözetlemek amacıyla üretildi.) kullandı. Şasi aşırı yüklendi ve arızalar çıktı. Aracın aşırı yüksekliği ve yerleşik mühimmat eksikliği, ciddi taktiksel dezavantajdır.

Otuz sekiz tanesi Şubat 1940'ta Alman zırhlılarının üretici firmalarından biri olan Alkett tarafından dönüştürüldü.[1]

Muharebe Tarihi

Otuz altı araç, bağımsız schwere Infanteriegeschütz-Kompanie (mot.S.) ("kendinden tahrikli ağır piyade silahı şirketleri") numarası 701-706'da organize edildi ve Fransa Savaşı'nda

Panzer tümenlerine atandı:[2]

Alman 14. Motorlu Kolordusu'na atanan 5. Panzer Tümeni'nin bir parçası olarak 704. bölük, Balkanlar'ın işgali olan Marita Harekatı'na katıldı.[3]

Daha sonra 1941 yılında aynı görevi, Sovyetler Birliği'nin işgal planı olan Barbarossa Harekatı için de sürdürüldü. 7. ve 10. Panzer Tümenleri'ne ait 705. ve 706. Bölükler bu sırada imha edildi. Geriye kalan şirketlerden sadece 701'incisi, 1942'de sonraki Case Blue'nun açılış aşamalarına katıldı, ancak o ve ana 9. Panzer Tümeni 1942 yazının sonunda Ordu Grup Merkezine transfer edildi.

Bu araçların son referansı 1943'ün ortalarında 5. Panzer Tümeni'nin 704. Bölüğü'ne aittir.

Kaynakça

  1. ^ "15 cm sIG 33 (Sf) auf Panzerkampfwagen I Ausf B". 31 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2022. 
  2. ^ "Lexikon der Wehrmacht - Panzer 1". www.lexikon-der-wehrmacht.de. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2022. 
  3. ^ "XIV. Armeekorps (motorisiert), 12. Armee, 05.04.41". niehorster.org. 9 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tümen</span>

Tümen, Tugaydan büyük, Kolordudan küçük olan taktik askerî birimdir. Ayrıca modern ordularda herhangi bir harekâtı kendi başına bağımsız olarak yapabilmek için gerekli tüm silahları ve hizmetleri bünyesinde barındıran en küçük askerî birliktir. Savaş şartlarına ve ülkelere göre değişmekle beraber mevcudu genelde 10,000 ile 20,000 kişiden oluşur ve bir tümgeneral komutasındadır. Çeşitli harekât şekillerine göre tümenler temelde zırhlı tümenler ve piyade tümenleri olmak üzere iki biçimde teşkilatlandırılırlar. Piyade tümenleri ise personelin ve malzemenin sevk araçlarına göre motorize ve mekanize olarak yapılandırılırlar. "Tümen" (𐱅𐰇𐰢𐰤) kelimesi, Eski Türkçede ve Orhun Yazıtları'nda "on bin" (10.000) anlamına gelmekteydi. Bir tümende de yaklaşık on bin kişi olduğu için bu kelime kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz IV</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz IV, II. Dünya Savaşı'nın geç döneminde kullanılan ve Panzer IV'ün bir varyantı olan Alman taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 167'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Wespe</span> Almanya yapımı kundağı motorlu obüs

Wespe, resmi adıyla Leichte Feldhaubitze 18 auf Fahrgestell Panzerkampfwagen II, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Alman kundağı motorlu obüs türüdür. Panzer II tankı şasesi üzerine yapılmıştır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 124'tür.

<span class="mw-page-title-main">Grille</span> Wehrmachtın kullandığı kundağı motorlu obüs

Grille Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Grille serisinin yapımında Çek Panzer 38(t) tankları ve 15 cm sIG 33 piyade topu kullanılmıştır. Askerler arasında "cırcır böceği (Grille)" lâkâbının takılmasının nedeni, topun her ateşlenmesinden sonra, oluşan yüksek geri tepme nedeniyle, aracın, geriye doğru sıçramasıydı.

<span class="mw-page-title-main">15 cm sIG 33</span>

sIG 33 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında piyade birliklerine yakın destek amacıyla kullanılan kundağı motorlu obüs türüydü.

<span class="mw-page-title-main">Hummel (araç)</span>

Hummel Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Geschützwagen III/IV şasesi üzerine yerleştirilen 150 mm obüsten oluşmuştur. 1942 yılından itibaren savaşın sonuna kadar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger I</span> Alman Tank İmha Edici

Panzerjäger I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ilk Panzerjäger modeli tank imha ediciydi. Yapımında Panzer I Ausf. B şasesi ve Skoda 47 mm PaK L/43 tanksavar topu kullanılmıştır. Panzerjäger, Sovyet yapımı tanklara karşı hem ucuz hem de etkili bir savaş aracıydı. Bunun yanında kullanım süresi dolan Panzer I tanklarına da tekrar işlev kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Flakpanzer 38(t)</span> Nazi Almanyası tarafından kullanılan bir uçaksavar

Flakpanzer 38(t), resmi adı Flakpanzer 38(t) auf Selbstfahrlafette 38(t) Ausf M (Sd.Kfz. 140), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür kundağı motorlu uçaksavar silahıydı.

<span class="mw-page-title-main">5 cm KwK 38</span> Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında orta sınıf SdKfz.141 Panzerkampfwagen III tankına monte edilen 5 sm çapındaki bir top

5 cm KwK 39 L/60 (5 cm Kampfwagenkanone 39 L/60) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında orta sınıf SdKfz.141 Panzerkampfwagen III tankına monte edilen 5 sm çapındaki bir top türüdür.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm KwK 43</span> Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahı olan tank topu

KwK 43 L/71 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 8.8 sm çapında tank topudur. PaK 43 adıyla da bilinen uçaksavar topunun zırhlı araçlar için yeniden dizayn edilmiş modelidir. Bu top Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahıydı. Ayrıca tank imha edici Jagdpanther, Nashorn ve SdKfz.184 Panzerjäger Tiger (P) Elefant/Ferdinand da bu topla donatıldı. İlk kez KwK/PaK 43 serisi Nashorn tank imha edicide kullanıldı. İlk kullanıldıklarında hala PaK 43 modeli olarak anılıyordu.İlk üretildiklerinde yekpare bir namlusu olan bu top daha sonra iki parçalı namluya geçildi. Namlunun iki parçalı olması topun etkisini azaltmadı.Bu top 6.4 m boyu ile Panzerkampfwagen VI Ausf. E Tiger I tankında kullanılan 8.8 cm KwK L/56 model topdan daha uzundu. Ve kullandığı 822 mm lik mermi ayrıca Tiger I e ait KwK 36 topunda kullanılan mermilere nazaran hatırı sayılır büyüklük ve ağırlıktaydı. Bu mühimmat PaK/KwK 43 serilerine ait bütün toplarda kullanılabiliyordu. Bu seri şu toplardan oluşuyordu: PaK 43, PaK 43/41, PaK 43/1 (Nashorn), PaK 43/2 (Ferdinand/Elefant), PaK 43/3 and 43/4 (Jagdpanther) and KwK 43.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Möbelwagen</span>

3.7 cm FlaK auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (sf), kısa adı Möbelwagen, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV şasesi üzerine kurulu üstü açık kutu şeklinde taretli bir uçaksavar silahıydı. Wehrmacht bu silahı Avrupa Cephesi'nde kullandı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.