İçeriğe atla

15 Mayıs Olayı

Tokyo Asahi Shimbun gazetesi, 15 Mayıs Olayı'nı ve Başbakan Inukai Tsuyoshi'ye düzenlenen suikastı anlatırken

15 Mayıs Olayı (Japonca五・一五事件, romanize: Goichigo Jiken), 15 Mayıs 1932 tarihinde Japonya'da, Japon İmparatorluk Donanması'nın radikal unsurları tarafından başlatılan, Japon İmparatorluk Ordusu'ndaki öğrenciler ve aşırı milliyetçi Kan Birliği'nin (Ketsumei-dan) sivil kalıntıları tarafından desteklenen bir darbe girişimiydi.

Olay sırasında başbakan Inukai Tsuyoshi, 11 genç deniz subayı tarafından öldürüldü. Darbeye halkın desteği sonraki duruşmada suikastçıların son derece hafif cezalara çarptırılmasına, Japon militarizminin artan gücünün güçlenmesine ve ülkede demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün zayıflamasına yol açtı.

Bibliyografi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<i>La Blue Girl</i>

La Blue Girl 1989'da gösterime girmiş pornografik çizgi film dizisidir. Bir hentai klasiğidir.

<span class="mw-page-title-main">Inukai Tsuyoshi</span> Japon politikacı ve Japonya başbakanı

Inukai Tsuyoshi , Japon politikacı ve başbakan. Suikast sonucu öldürülmesiyle II. Dünya Savaşı öncesi dönemde Japonya'da parlamentoya dayalı hükûmetler uygulaması son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Barışı Koruma Yasası</span>

Barış Koruma Yasası, Japon İmparatorluğu'nda siyasi muhalefeti topluca bastırmak için 12 Mayıs 1925 tarihinde çıkartılan antikomünist yasalar dizisi.

<span class="mw-page-title-main">Japon ekonomik mucizesi</span>

Japon ekonomik mucizesi veya Japon mucizesi, Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrası dönemden Soğuk Savaş'ın sona ermesine kadar süren ekonomik büyüme dönemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Matsukata Masayoshi</span> Japon siyasetçi (1835 – 1924)

Matsukata Masayoşi, 1891-1892 ve 1896-1892 yılları arasında Japonya'nın dördüncü başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Saionji Kinmochi</span> Japon siyasetçi (1849 – 1940)

Kinmoçi Sayonci, 1906-1908 ve 1911-1912 yılları arasında Japonya'nın yedinci başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi. Yaşayan son genrō olarak, 1920'ler ve 1930'larda Japonya'nın en saygın devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Takahashi Korekiyo</span> Japon siyasetçi (1854 – 1936)

Korekiyo Takahaşi, 1921-1922 yılları arasında Japonya'nın 11. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Wakatsuki Reijirō</span> Japon siyasetçi (1866 – 1949)

Reycirō Vakatsuki, 1926-1927 ve 1931 yılları arasında Japonya'nın 15. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Mançurya'yı istilası</span> Çin - Japon Savaşı

Japonya'nın Mançurya istilası; 18 Eylül 1931'de, Japon İmparatorluğu'nun Kuantung Ordusu'nun, Mukden Olayı'ndan hemen sonra başlayan işgal harekâtı. Japonlar, bölgede Mançukuo adında bir kukla devlet kurarak, işgali II. Dünya Savaşı sonuna kadar sürdürdüler.

<span class="mw-page-title-main">Kwantung</span>

Kwantung, 1895-1945 yılları arasında Qing Hanedanı'nın Japon İmparatorluğu'na Liaodong Yarımadası'nın güneyinde bir imtiyazlı toprağıydı. Bölge, Lüshunkou gibi askerî ve ekonomik yönden öneme sahip limanları bulundurmaktaydı. İdari merkezi Dalian'dı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın teslim oluşu</span> 2 Eylül 1945’te II. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren olay

Japonya'nın teslim oluşu, 15 Ağustos'ta ilan edilen ve resmi olarak 2 Eylül 1945 günü imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi ile II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini sağlamıştır. Böylece savaşın sona kalan Pasifik Cephesi de kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuril Adaları anlaşmazlığı</span>

Kuril Adaları anlaşmazlığı, ayrıca Kuzey Toprakları anlaşmazlığı olarak da bilinir, Japonya ve Rusya arasındaki bir anlaşmazlık. Anlaşmazlığa konu adalar, aynı zincirdeki anlaşmazlık konusu olmayan diğer adalarla birlikte II. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edildi. Anlaşmazlık konusu adalar Sahalin Oblastı'na bağlı Yuzhno-Kurilsky Rayonu'nun parçası olarak Rusya'nın yönetimindedir. Adalar üzerinde hak iddia eden Japonya, Kuzey Toprakları adını verdiği adaları Hokkaidō'ya bağlı Nemuro alt prefektörlüğünün parçası olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sarayı</span>

Kuzey Sarayı, Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında altı taht talibinden biridir. Günümüz Japonya İmparatorluk Ailesi, Kuzey Sarayı imparatorlarının kökeninden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Egemenliği Yardım Derneği</span>

İmparatorluk Egemenliği Yardım Derneği, Japon İmparatorluğu'nde eski bir milliyetçi siyasi partidir. Parti, 1940 yılında başbakan Fumimaro Konoe tarafından Shintaisei hareketinin amaçlarını desteklemek için kurulmuş olup Japonya'nın Uzak Doğu'daki toplam savaş çabasının verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için Japonya'da siyaset ve ekonomideki bölünmeyi ortadan kaldırmayı amaçlayan devletçi bir totaliter iktidar partisine dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal teori</span>

Sosyal teoriler, sosyal fenomenleri incelemek ve yorumlamak için kullanılan analitik çerçeveler veya paradigmalardır. Sosyal bilimciler tarafından kullanılan bir araç olan sosyal teoriler, farklı metodolojilerin geçerliliği ve güvenilirliği, yapının veya kurumun önceliği ve olasılık ile zorunluluk arasındaki ilişki hakkındaki tarihsel tartışmalarla ilgilidir. Kayıt dışı nitelikteki sosyal teori, akademik sosyal ve siyaset bilimi dışında kurulan yazarlık, "sosyal eleştiri", "sosyal yorum" veya "kültürel eleştiri" olarak adlandırılabilir ve hem resmi kültürel hem de edebi bilimle ve diğer akademik olmayan veya gazetecilik dışı yazı biçimleriyle ilişkilendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Libya Arap Sosyalist Baas Partisi</span> Libyada bir siyasi parti

Libya Arap Sosyalist Baas Partisi, Libya'da kurulan siyasi partiydi. 1950'lerde Emir Tahir Deghayes tarafından kuruldu. Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Libya bölgesel şubesiydi. 1966'daki bölünmenin ardından Irak liderliğindeki Baas Partisi'ne bağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Iemasa Tokugawa</span> Japon siyasetçi (1884 – 1963)

Iemasa Tokugawa, Japon diplomat ve siyasetçi. Tokugawa boyunun eski şogunluk şubesinin 17. kalıtsal başkanı olup Japonya'nın Sidney başkonsolosu, Kanada elçisi, 1937-1939 yılları arasında Japonya'nın Türkiye büyükelçisi ve 1946-1947 yılları arasında İmparatorluk Dieti Akranlar Meclisi'nin son başkanı olarak görev yaptı.