İçeriğe atla

15 Mart Olayı

15 Mart Olayı
三・一五事件
BölgeJaponya Japonya
Saldırı türü
Antikomünist tutuklama dalgası
İşleyenlerTokkō

15 Mart Olayı (Japonca: 三・一五事件), 15 Mart 1928 tarihinde Japon İmparatorluğu tarafından olaydan üç sene önce çıkartılan Barış Koruma Kanunu kapsamında, sosyalist ve komünistlere yapılan antikomünist tutuklama dalgası. Tutuklananlar arasında ünlü marksist ekonomist Hacime Kavakami de bulunmaktaydı.[1]

Gerçekleşen bu komünist avında Tokkō adı verilen "düşünce polisi" birlikleri görev almıştır.

Geçmiş

Japonya Komünist Partisi derhal 1922 yılında kuruluşundan sonra yasadışı ve yeraltı zorunlu olmasına rağmen, 1920'lerde Japonya uçucu sosyal ve ekonomik ortamda güç ve üyelik toplamaya devam etti. İlk Japonya'da evrensel erkek oy geçişi aşağıdaki düzenlenen Şubat 1928 Genel Seçimleri sırasında, Japonya Komünist Partisi yasal sosyalist ve emek odaklı siyasi partilerin desteğini çok görünür oldu. Japonya'nın diyetinde yapılan bu partilerin kazanımlarından endişe duyan Başbakan Giichi Tanaka'nın muhafazakar hükûmeti (çoğunluğunu sadece bir koltukla korudu) 1925 barış koruma yasalarının hükümlerini uyandırdı ve bilinen komünistlerin ve şüpheli komünist sempatizanların kitlesel tutuklanmasını emretti. Tutuklamalar Japonya genelinde gerçekleşti ve toplam 1652 kişi tutuklandı.

Sonuçlar

Tutuklananların yaklaşık 500'ü, 15 Haziran 1932'den itibaren Tokyo Bölge Mahkemesi tarafından düzenlenen ve 2 Temmuz 1932'de verilen bir dizi açık davada yargılandı. Bu ortak çalışmalarda dikkatli ketum Japonya Komünist Partisinin iç işleyişini duyurmak için sahnelenmiştir ve işçi hareketi ve diğer sol ile bağlantıları olan partiler ortaya, hükûmet (Tüm Japon İşçi Sendikaları Birliği tarafından-Japonya Proleter Gençlik Ligi) ve Nihon Rōdō Kumiai bu Hyōgikai) (İşçi-Çiftçi Partisi) Rōdō Nōmintō, Zen Nihon Seinen Musan bu Dōmei dağılması sipariş etmeyi başardı. Davalardaki sanıkların hepsi suçlu bulundu ve sert hapis cezasına çarptırıldı; ancak, komünist ideolojilerini geri çevirenler daha sonra affedildi ya da çok daha düşük şartlar verildi. Bu, eski solcuları ana akım topluma yeniden entegre etmek için tasarlanan tenkō politikasının başlangıcıydı. Belki de daha da önemlisi, bu davaların bir sonucu olarak, Başbakan Tanaka, zaten acımasız barış koruma yasalarına ölüm cezası hükmünü ekleyen mevzuatı geçebildi.

Yazar Kobayashi Takiji daha sonra bu olaya dayanarak 15 Mart 1928 yazdı.

Kaynakça

  1. ^ Bowman J. S. Columbian Chronologies of Asian History and Culture, (İngilizce) s. 152

Bowman, John (2000). Columbian Chronologies of Asian History and Culture. Columbia University Press. ISBN 0231110049.

MacClain, James L (2001). Japan: A Modern History. W. W. Norton & Company. ISBN 0393041565.

* Rodger Swearingen and Paul Langer (1952). Red Flag in Japan. International Communism in Action 1919-1951

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Komintern</span> uluslararası kuruluş

Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü Enternasyonal</span> Uluslararası Komünist Birlik

Dördüncü Enternasyonal, kapitalizme ve stalinizme karşı Troçki önderliğinde kurulmuş olan uluslararası örgüt. Öncülleri Sol Muhalefet ve Uluslararası Komünist Birlik'tir. Troçki ölümünden önce Dördüncü Enternasyonal'in zaferinin kesin olduğunu söylemiştir.

Avrupa komünizmi ya da Avrokomünizm, 1970'li yıllarda kimi Batı Avrupa ülkelerindeki komünist partilerin izledikleri, politik ve kuramsal yenilenme hareketi. Hareketin arka planını Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin (SBKP) 1956 yılında yaptığı 20. Kongre ve sonrasında gündeme gelen Destalinizasyon süreci ile Doğu Avrupa'daki ayaklanmalar, Çin-Sovyet ayrılığı gibi uluslararası komünist hareketi geniş çaplı etkileyen tarihsel olaylar belirliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Antikomünizm</span> komünist sistem ve görüşlerin yayılımını engelleme çalışmaları

Antikomünizm ya da komünizm karşıtlığı, kapitalist görüşlere karşı olan ve aksinin gerçekleşebileceğini öneren komünizm düşüncesine karşı olarak komünist sistem ve görüşlerin yayılımını engelleme çalışmalarıdır. Bununla birlikte Marksist-Leninist politikaların 20. yüzyılda dünya üzerine söz sahibi olması üzerine, bu politikalara karşı olan görüşleri ifade eden bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de komünizm</span>

Türkiye'de komünizm, 1920 yılında Türkiye Komünist Partisi ile partileşme sürecine giren ve günümüzde devam eden siyasi hareket.

<span class="mw-page-title-main">Shigeru Yoshida</span> Japon siyaset adamı (1878–1967)

Şigeru Yoşida , Japon siyaset adamı. Ülkede Müttefik işgalinin sürdüğü ve yeni demokratik kurumların kurulmaya çalışıldığı II. Dünya Savaşı sonrası geçiş döneminde beş kez başbakanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japon Komünist Partisi</span> Japon siyasi partisi

Japon Komünist Partisi Japonya'da 15 Temmuz 1922'de kurulan komünist bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Komünist Partisi</span>

İspanya Komünist Partisi ya da İspanyol Komünist Partisi, İspanya'daki üçüncü büyük ulusal partidir. Izquierda Unida koalisyonunun en büyük partisidir ve İspanya'nın en büyük işçi sendikası olan İşçi Komisyonları (CC.OO) üzerinde etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Clara Zetkin</span> Alman politikacı (1857–1933)

Clara Zetkin, devrimci sosyalist ve Marksist-Leninist Alman politikacı ve kadın hakları savunucusu.

Kore Komünist Partisi, Kore'deki komünist partisiydi. Seul'deki gizli bir toplantıda 1925 yılında kurulmuştur. Japon işgali sırasında yasadışı ilan edildiğinden dolayı yeraltında faaliyet göstermiştir. Partinin liderleri Kim Yong-bom ve Pak Hon-yong olmuştur. Kore'nin ayrılmasından sonra kuzeyde Kuzey Kore İşçi Partisi ile birleşmiş, güneyde ise Güney Kore İşçi Partisi ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kyuichi Tokuda</span> Japon siyasetçi (1894 – 1953)

Kyūichi Tokuda , Japon komünist devrimci, siyasetçi ve hukukçu. Temsilciler Meclisi üyesi. II. Dünya Savaşı’ndan önce ve savaşın ardından ilk yıllarda Japon Komünist Partisinin liderliğini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Anti-Sosyalist Yasa</span>

Sosyalistlere Karşı Yasa ya da Sosyal Demokrat Çabaların Kurumsal Tehlikelerine Karşı Yasa, Otto von Bismarck döneminde 21 Ekim 1878'de Almanya'da çıkartılan antikomünist yasa. Buna yasaya göre, Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin bütün örgütleri ve işçilere ait yayın organları yasaklanmış, sosyalist yayınlar toplattırılmış ve dönemin sosyal demokratları cezalandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barışı Koruma Yasası</span>

Barış Koruma Yasası, Japon İmparatorluğu'nda siyasi muhalefeti topluca bastırmak için 12 Mayıs 1925 tarihinde çıkartılan antikomünist yasalar dizisi.

<span class="mw-page-title-main">Tanaka Giichi</span> Japon general (1864 – 1929)

Tanaka Giichi, Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri generalliği yapmış olan Japonya başbakanı, antikomünist politikacı ve asker.

<span class="mw-page-title-main">Tokubetsu Kōtō Keisatsu</span>

Tokubetsu Kōtō Keisatsu ya da kısa adıyla Tokkō, 1911 yılında Japon İmparatorluğu tarafından imparatorluğa karşıt olan politik gruplara ve tüm muhalefeti sindirme amacıyla kurulan polis gücü. Düşünce Polisi grubuna giren ve birçok işkence, faili meçhul cinayet ve terör eylemlerinden sorumlu tutulan bu örgütün kimi kaynaklarda Nazilerin kurduğu Gestapo adlı gizli polis örgütüne kıyasla daha az merhametli olduğu belirtilmektedir. Japon İmparatorluğu amirali Takagi Takeo bu örgütü "Eğer ağlayan bir çocuğa Tokkō derseniz, sessizleşir." şeklinde anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stanislav Kosior</span>

Stanislav Vikenteviç Kosior, Leh asıllı komünist siyasetçi ve Sovyet devlet adamı. Ukrayna Komünist Partisi Genel Sekreteri, Sovyetler Birliği Başbakan Yardımcısı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Politbüro üyeliği yapmıştır. Büyük Temizlik sırasında suçlu bulunarak idam edilmiştir.

Bu liste Japonya'daki siyasi partilerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Komünist Partisi</span> Polonyada siyasi parti

Polonya Komünist Partisi, 1918 yılında Polonya Sosyalist Partisi - Sol ve Polonya Krallığı ve Litvanya Sosyal Demokrasisi'nin birleşmesiyle Polonya'da kurulan komünist parti. Troçkist görüşlere kayması sebebiyle Büyük Temizlik sonrası 16 Ağustos 1938 tarihinde kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (İrlanda)</span> İrlandada bir siyasi parti

İşçi Partisi,, İrlanda Cumhuriyeti'ndeki merkez sol ve sosyal demokrat bir siyasi partidir. 28 Mayıs 1912'de Clonmel, County Tipperary'de James Connolly, James Larkin ve William O'Brien tarafından İrlanda Sendika Kongresi'nin siyasi kanadı olarak kurulmuştur ve tüzüğünde kendisini "demokratik sosyalist parti" olarak tanımlamaktadır. İşçi Partisi, İlerici İttifak'ın, Sosyalist Enternasyonal'in ve Avrupa Sosyalistleri Partisi'nin üyesidir.