İçeriğe atla

1515'te bilim

Yıla göre bilim
  • Edebiyat
  • Mimarlık
  • Müzik
  • Sanat

Bilim ve teknolojide 1515 yılı, bazıları burada listelenen birçok olayı içermektedir.

Astronomi

  • Dünya'nın sözde "ikinci ayı" Cruithne'nin (1986'da keşfedildi) Dünya'ya en yakın şekilde yaklaştığı bir yıl. İkisi 1:1 yörünge rezonansında idi. Bu daha sonra 1903'te olur; bir sonraki ise Temmuz 2292'de olacaktır.

Haritacılık

  • İlk Johannes Schöner küresi üretildi.[1]
Dürer'in Gergedanı (1515)

Zooloji

Doğumlar

Ölümler

Kaynakça

  1. ^ Johann Schöner’s Globe of 1515: Transcription and Study. Philadelphia, PA: American Philosophical Society. 2010. ISBN 978-1-60618-005-1. 
  2. ^ The Pope's Elephant. Manchester: Carcanet Press. 1997. ISBN 1-85754-277-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

27 Haziran, Miladi takvime göre yılın 178. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 187 gün vardır.

1801 (MDCCCI) yılı Gregoryen takvimine göre Perşembe ve Jülyen takvimine göre Salı günü başlayan bir yıldır.

9 Şubat, Miladi takvime göre yılın 40. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 325 gün vardır.

18 Şubat, Miladi takvime göre yılın 49. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 316 gün vardır.

8 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 220. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 145 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

Volapük, 1879 yılında Alman din adamı Johann Martin Schleyer tarafından oluşturulmuş bir yapay dildir. Datuval olarak da bilinen Schleyer, Volapük hareketinde uzun yıllar Cifal (Lider) olarak görev almıştır. Volapük, dil bilgisi kurallarının oldukça karmaşık olmasına rağmen yüz binlerce kişi tarafından öğrenilmiş, bu dilde kurultaylar toplanmış, dil bilgisi kitapları ve dergiler yayımlanmıştır. Volapük yerini zamanla önce Idiom Neutral, sonra İnterlingua ve Esperanto gibi yapay dillere bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Bernoulli</span> İsviçreli matematikçi ve fizikçi

Daniel Bernoulli İsviçreli matematikçi ve fizikçidir. Bernoulli ailesindeki ünlü matematikçilerdendir. Özellikle matematiği akışkan mekaniği alanına uyarlamasıyla bilinir. Olasılık ve istatistik alanındaki çalışmalarıyla bu alanların gelişimine öncülük etmiştir. İsmi, 20. yüzyılın iki önemli teknolojisinin çalışmasının altında yatan matematiği tanımlayan Bernoulli İlkesi ile bütünleşmiştir. Bahsi geçen bu iki önemli teknoloji karbüratör ve uçak kanadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Coma Berenices (takımyıldız)</span>

Coma Berenices ya da Berenis'in Saçı takımyıldızı, kuzey gökyüzünde 88 modern takımyıldızdan biri olarak tanımlanan eski bir asterizmdir. Aslan ve Çoban takımyıldızlarının ortasında durur. Dördüncü galaktik kuadrant'ta yer alması sebebiyle her iki yarımküreden de görülebilir. Adı Latince "Berenis'in Saçı" anlamına gelir ve Mısır Kraliçesi II. Berenike'nin uzun saçlarına kocasının savaştan sağ salim gelmesi için Afrodit'e adak olarak sunmasına atıfta bulunur. Batı astronomisine MÖ üçüncü yüzyılda Samoslu Conon tarafından tanıtılmış ve Gerardus Mercator ile Tycho Brahe tarafından bir takımyıldız olarak daha da doğrulanmıştır. Tarihi bir kişinin adını taşıyan tek modern takımyıldızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ávilalı Teresa</span>

Ávilalı Teresa, İspanyol Katolik rahibe ve mistik. 12 Mart 1622 tarihinde Papa XV. Gregorius tarafından Azize ilan edildi. Papa VI. Pavlus 1970 yılında Teresa'ya Kilisesi Doktoru" unvanını verdi. Yortusu 15 Ekim'dir.

Johannes Schöner Dünya Küreleri, 1515 ve 1520 yılında Alman astronom ve haritacı Johannes Schöner (1477-1547) tarafından yapılan ve günümüze kadar gelen en eski dünya küreleridir. Burada henüz Avrupalılarca keşfedilmemiş olan Macellan Boğazı ve Antarktika gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Weyer</span> Hollandalı hekim

Johann Weyer ya da Johannes Wier, Hollandalı hekim, okültist ve demonolog. Heinrich Cornelius Agrippa'nın takipçisi ve öğrencisidir. Cadıların zulmüne karşı ilk yayın yapanlar arasındaydı. De praestigiis daemonum adlı çalışması en bilinen eseridir.

Bilim ve teknolojide 1513 yılı, bazıları burada listelenen bir dizi olayı içermektedir.