İçeriğe atla

1509'da bilim

Yıla göre bilim
  • Edebiyat
  • Mimarlık
  • Müzik
  • Sanat

Bilim ve teknolojide 1509 yılı, bazıları burada listelenen birçok olayı içermektedir.

Keşif

Jeoloji

Matematik

Doğumlar

Ölümler

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika</span> Tek bir kıta veya kara kütlesi olarak birlikte ele alındığında Kuzey Amerika ve Güney Amerika

Amerika veya Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'de Yeni Dünya olarak adlandırılan bölgede, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Güney Amerika ve bunlara bağlı adalardan meydana gelen kıtalar ve adalar topluluğu. Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'deki kara alanının çoğunu kapsar ve Yeni Dünya'yı oluşturur. Amerika sözcüğü birçok dilde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) anlamında da kullanıldığı için kavram karmaşasına neden olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tucana (takımyıldız)</span>

Tukan takımyıldızı, Güney Göksel Yarımküre'de yer alan ve Güney Amerika kuşu tukanın adını taşıyan bir takımyıldızdır. On altıncı yüzyılın sonlarında Petrus Plancius tarafından, Pieter Dirkszoon Keyser ve Frederick de Houtman'ın gözlemlerine dayanarak tasarlanan on iki takımyıldızdan biridir. Tukan, ilk olarak 1598'de Plancius ve Jodocus Hondius tarafından Amsterdam'da yayımlanan 35 santimetre çapındaki bir göksel kürede yer almış ve 1603'te Johann Bayer'in yıldız atlası Uranometria'da tasvir edilmiştir. Fransız kaşif ve astronom Nicolas Louis de Lacaille 1756'da Tukan takımyıldızının yıldızlarına Bayer belirtmelerini vermiştir. Tukan; Turna (Grus), Anka (Phoenix) ve Tavus (Pavo) takımyıldızlarıyla birlikte "Güney Kuşları" olarak bilinir.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

Johannes Schöner Dünya Küreleri, 1515 ve 1520 yılında Alman astronom ve haritacı Johannes Schöner (1477-1547) tarafından yapılan ve günümüze kadar gelen en eski dünya küreleridir. Burada henüz Avrupalılarca keşfedilmemiş olan Macellan Boğazı ve Antarktika gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Percy Fawcett</span> İngiliz kâşif

Percy Fawcett İngiliz kâşif, ordu görevlisi ve haritacı.

<span class="mw-page-title-main">Juan de la Cosa</span>

Juan de la Cosa, İspanyol haritacı, fatih ve kâşif. De la Cosa, günümüze kadar gelen, Avrupa ile 15. yüzyılı keşfedilen Amerika topraklarını birleştiren ilk haritayı çizdi. 3 yolculuğunda da Kristof Kolomb'a eşlik etti. 1509 yılının sonlarına doğru 7. ve son gezisini yapan de la Cosa, Cartagena'da yerliler tarafından saldırıya uğradı. İspanyolların bu saldırıyı defetmesi üzerine Turbaco yönüne doğru keşfe çıkan de la Cosa, saldırıdan kurtulmuş yerliler tarafından atılan zehirli bir okla öldü.

Alonso Álvarez de Pineda, İspanyol kâşif ve haritacı.

Aleksandr Filippoviç Kaşevarov Rus donanma kaptanı, kâşif, haritacı, liman kaptanıdır. Kuzeybatı Amerika'nın kâşifidir.

Kaliforniya tarihi şu dönemlere ayrılabilir: Kızılderili dönemi, Avrupalıların keşif dönemi (1542-1769), İspanyol sömürge dönemi (1769-1821), Meksika dönemi (1821-1848) ve Amerika Birleşik Devletleri dönemi. Kaliforniya, Kolomb öncesi Kuzey Amerika'da kültürel ve dilsel olarak en çeşitli alanlardan biriydi. İspanyol kaşiflerin bölgeyle temasından sonra, Yerli Amerikalıların çoğu Avrupa'dan gelen hastalıklardan dolayı öldü.

<span class="mw-page-title-main">1502'de bilim</span>

Bilim ve teknolojide 1502 yılı, bazıları aşağıda sıralanan olayları içermektedir.

Bilim ve teknolojide 1510 yılı, bazıları burada listelenen birçok olayı içermektedir.