İçeriğe atla

15. Ordu (Almanya)

15. Ordu
15. Armee
15. Ordu mensubu askerler, Normandiya, 1944 Sonbaharı
Etkin15 Ocak 1941-17 Nisan 1945
ÜlkeNazi Almanyası
BağlılıkHeer
TipiSahra Ordusu
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Curt Haase
Heinrich von Vietinghoff
Hans von Salmuth
Gustav-Adolf von Zangen

15. Ordu, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Heer sahra ordusuydu.

Tarihçe

15. Ordu, 15 Ocak 1941'de Generaloberst Curt Haase komutasında İşgal Fransası'nda kuruldu. Pas de Calais alanında işgal gücü olmakla ve defansif görevler icra etmekle görevlendirildi.
Müttefik kuvvetler Haziran 1944 boyunca Overlord Harekâtı'nda Fransa'nın batısına çıkartmalar yaptı. Sonrasında 15. Ordu, Eylül 1944'te Market Garden Harekâtı'nda Müttefik kuvvetlerle çarpışacağı Hollanda'ya çekildi.
15. Ordu, Dordrecht'te bulunan ordu karargahı 24 Ekim 1944'te 2. Taktik Hava Kuvveti'ne bağlı Hawker Typhoonlar'ın büyük hava taarruzunun hedefiyken Scheldt Muharebesi'nde 1. Kanada Ordusu'na karşı büyük bir hezimete uğradı. Hava saldırısında 2 general ve 70 kurmay subay öldürüldü.[1]
Ekim 1944'te 15. Ordu, 1. Kanada Ordusu ve 2. Britanya Ordusu Sülün Harekâtı sırasında Nijmgen-Eindhoven çıkıntısından batıya doğru baskı yaparken taarruzlara karşı direnmeyi sürdürdü.
2. Britanya Ordusu, Blackcock Harekâtı sırasında 15. Ordu'yu Rur Üçgeni'nden Rur ve Wurm Nehirleri'ne püskürtmeyi başardı. 15. Ordu, 1945'te Ruhr Nehri boyunca teslim olmadan önce son olarak Hürtgen Ormanı Muharebesi'ne katıldı.
Günümüzde 15. Ordu'nun Tourcoing'deki eski karargahı, Lille'in hemen kuzeyinde, bir müzedir: Musée du 5 juin 1944 [fr].

Ordunun Eylül 1944'teki Muharebe Düzeni

Ordu Komutanları

# Resim Komutan Görev Başlangıcı Görev Bitişi


1Generaloberst
Curt Haase
(1881-1943)
15 Ocak 194130 Kasım 1942
2Generaloberst
Heinrich von Vietinghoff
(1887-1952)
1 Aralık 19427 Ağustos 1943
3Generaloberst
Hans von Salmuth
(1888-1962)
8 Ağustos 194324 Ağustos 1944
4General der Infanterie
Gustav-Adolf von Zangen
(1892-1955)
25 Ağustos 194417 Nisan 1945


Kaynaklar

Alıntılar

  1. ^ ""Typhoon in combat"". 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  2. ^ "US troops in Holland in WWII". 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 

Bibliyografya

  • Tessin, Georg (1970). "Die Landstreifkräfte 15–30" [Ground forces 15 to 30]. Verbände und Truppen der deutschen Wehrmacht und Waffen-SS 1939-1945 (Almanca). 4. Osnabrück: Biblio. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lvov-Sandomierz Taarruzu</span>

Lvov-Sandomierz Taarruzu ya da Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı Temmuz ayı ortalarında başladığı ve Alman kuvvetlerini Ukrayna'dan ve Doğu Polonya'dan atmayı amaçlayan genel taarruzudur. Bir aydan uzun bir süre devam eden Sovyet taarruzları, belirlenen hedeflerine ulaşmıştır. Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, üç taarruz harekâtından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">48. Panzer Kolordusu</span>

48. Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı olarak faaliyet gösteren panzer kolordusu.

<span class="mw-page-title-main">Kamenets-Podolski kuşatma halkası</span>

Kamenets-Podolski kuşatma halkası veya Hube Halkası, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki bir dizi muharebedir. Sovyet 1. Ukrayna Cephesi ve 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, 1944 yılının Mart ve Nisan aylarında giriştikleri Proskurov-Çernovtsi ve Uman-Botoşani Taarruzları sırasında Hans-Valentin Hube komutasındaki 1. Panzer Ordusu'nu Dinyester nehrinin kuzey kesiminde kuşatma altına almışlardı. 1. Panzer Ordusu personelinin büyük kısmı, Nisan ayında kuşatmadan kurtulmayı başarmıştır.

Kempf Ordu Mufrezesi, II. Dünya Savaşı sırasında bir Wehrmacht / Ostheer teşkilidir. Teşkil, Almanların Kursk Muharebesi'sinde muharebe etmek için oluşturulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">41. Panzer Kolordusu</span> Vikimedya liste maddesi

41. Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'na bağlı bir tank kolordusudur.

<span class="mw-page-title-main">11. Kolordu (Almanya)</span> Askeri Birlik

11. Kolordu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı olarak faaliyet gösteren piyade kolordusu.

53. Kolordu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı olarak faaliyet gösteren piyade kolordusu.

Belgorod Muharebesi, Stavka'nın Belgorod – Bogoduhov Taarruz Harekâtı sırasında gerçekleşen muharebedir. Belgorod – Bogoduhov Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu ile Alman kuvvetleri arasında, Kursk Muharebesi'ni izleyen Rumyantsev Harekâtı'nın bir bölümüdür.

Vitebsk - Orşa Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı yaz genel taarruzu Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır ve genelde Bagration Harekâtı olarak bilinir.

Bobrusyk Taarruzu, Belarus Strateji Taarruz Harekâtı'nın bir alt taarruzudur ve genellikle Bagration Harekâtı olarak bilinir.

Minsk Taarruzu, 1944 yılının yazında Kızıl Ordu tarafından gerçekleştirilen Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın ikinci evresini oluşturan bir taarruzdur ve genellikle Bagration Harekâtı olarak bilinir.

Polotsk Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın ikinci evresindeki bir taarruzdur ve genellikle Bagration Harekâtı olarak bilinir.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Debrecen Muharebesi</span> 1944 yılında SSCBnin Alman-Macar ordularına yaptığı taarruz

Debrecen Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde, Sovyet 2. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince 6 - 28 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilen Debrecen Taarruz Harekâtı'dır. Sovyetler'in Macaristan'a yönelen genel taarruzu Debrecen bölgesini hedef almış, Mareşal Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi, General Maximilian Fretter-Pico'nun Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu cephesine yönelmiştir. Bu mevzilerde, müttefiki Macaristan'ın 7. Kolordusu da mevzi almıştı. Sovyet taarruzu, bu mevzileri atmış ve Alman - Macar kuvvetlerini yer yer 160 kilometre geri çekilmek zorunda bırakmıştır.

Memel Kuşatması ya da Memel Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Sovyet kuvvetlerinin 1944 yılı sonlarında başlattıkları Memel Taarruz Harekâtı'dır. Memel, Klaipėda'nın Almanca adıdır. Sovyet taarruzu, Memel'in küçük bir kesiminde ve limanında Alman kuvvetlerinin üç ay boyunca kuşatma altında tutulmasına yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uman Muharebesi</span>

Uman Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde 15 Temmuz - 8 Ağustos 1941 tarihleri arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebe, Barbarossa Harekâtı'nın başlarında, Mareşal von Rundstedt komutasındaki Alman Güney Ordular Grubu'nun, iki Sovyet ordusunu Uman güneyinde kuşatması ve imha edilmesiyle sonuçlanmıştır. Kuşatılan Sovyet orduları General İ. Muzirçenko komutasındaki 6. Ordu ve General P. Ponedelin'in 12. Ordu'sudur.

19. Ordu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'na bağlı bir kara ordusudur. II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde 1941 yılı Haziran ayında teşkil edilmiş, 1945 ya da 1947 yılında lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tatsinskaya Taarruzu</span>

Tatsinskaya Taarruzu, bir Sovyet tank kolordusunun, Stalingrad'da kuşatılan Mihver kuvvetlerin havadan ikmali için Luftwaffe tarafından kullanılan Tatsinskaya Havaalanı'nın ele geçirilmesi operasyonudur. Havaalanı, Stalingrad'daki Pitomnik Havaalanı'na sefer yapan iki havaalanından biridir. Harekât, General Vasili Badanov komutasındaki 24. Tank Kolordusu tarafından 1942 yılı Aralık ayı sonlarında, Küçük Satürn Harekâtı'nın son aşaması olarak gerçekleştirilmiştir. Sovyet kuvvetleri, taarruz ettikleri Tatsinskaya havaalanını ele geçirerek 300'den fazla uçağı yerde imha ettiler. Ağır tank kayıplarına karşın General Badanov'un başarısı parlak bir stratejik zafer olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1. Paraşüt Ordusu (Wehrmacht)</span> Askeri birlik

1. Paraşüt Ordusu 2. Dünya Savaşı sırasında bir Luftwaffe ordusuydu. Eylül 1944'te 30.000 personelden oluşacak şekilde kuruldu.