İçeriğe atla

1465 Balaban seferi

Balaban seferi
TarihAğustos 1465
Bölge
Doğu ve Orta Arnavutluk
SonuçLeş Birliği zaferi
Taraflar
Leş Birliği Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
İskender Bey Balaban Paşa
Yakup Arnavuti  (ölü)
Güçler
12,000 40,000

1465 Balaban seferi, Ağustos 1465 tarihinde Balaban Paşa'nın İskender Bey'e karşı gerçekleştirdiği seferdir. Sonunda Kaşar'da savaşdılar.

Osmanlı Ordusu doğudan Balaban Paşa ve güneyden Yakup Arnavuti komutasında iki koldan ilerlemeye başladı. Ancak İskender Bey her ikisini de yendi. Bunun üzerine II. Mehmed daha büyük ordularla Arnavutluk'a saldırılmasını emretti.[1]

Kaynakça

  1. ^ Franco p. 341.

Kaynakça

  • Francione, Gennaro (2003). Skenderbeu: Një hero modern. Shtëpia botuese "Naim Frashëri". ISBN 978-99927-38-75-7. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hayâlî Bey</span> Osmanlı şairi

Hayâlî Bey (خيالى) Türk Divan edebiyatı şairinin mahlası. Asıl Adı Mehmet'tir. “Bekâr Memi” diye anılmıştır. Eserleri zengin bir hayal gücüyle yazılmış, ince ve duyarlı bir üsluba sahiptir.

Çandarlı İbrahim Paşa veya Çandarlı İbrahim Çelebi, II. Bayezid saltanatında 1498-1499 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Çandarlılar ailesine mensup olup bu ailenin çıkardığı ön planda yer almış son ferttir.
II. Murad'a veziriâzamlık yapmış dedesi Çandarlı İbrahim Paşa'dan ayırmak için Çandarlı İkinci İbrahim Paşa şeklinde anılır.

<span class="mw-page-title-main">Pargalı İbrahim Paşa</span> 29. Osmanlı sadrazamı

Pargalı İbrahim Paşa, Makbul İbrahim Paşa, Frenk İbrahim Paşa, Damat İbrahim Paşa ya da öldürüldükten sonraki ünvanıyla Maktul İbrahim Paşa, I. Süleyman saltanatı döneminde 27 Haziran 1523 - 15 Mart 1536 tarihleri arasında sadrazamlık yapan, önemli siyasal ve askerî olaylarda rol oynayan Osmanlı devlet adamı. Sahip olduğu yetkiler sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu dış siyasetinin beyni olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Delhi Sultanlığı</span> Türk-Hint devleti

Delhi Sultanlığı ya da Sultanat-ı Hint, 1206-1526 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş olan sultanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Ramazanoğulları Beyliği, XIV. yüzyılda Misis ve Adana yöresinde kurulmuş bir Anadolu beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Bey</span> Arnavut asilzade ve askeri komutan (1405–1468)

İskender Bey, Arnavutların ulusal kahramanı. Arnavutluk'un feodal hanedanlıklarından Kastriyota Hanedanı'ndandır. Babası Con, Gergi'yi Osmanlı sarayına rehin olarak gönderdi. Edirne'de II. Murad'ın hizmetinde bir içoğlanı eğitimi gören Gergi Müslüman oldu ve İskender adını aldı. Osmanlı sarayına alındığı zaman 18-19 yaşlarındaydı. Osmanlı'da önemli askerî hizmetlerde bulundu, Anadolu ve Rumeli seferlerine katıldı. 1443 yılında Morava Muharebesi sırasında kaçıp sancak beyi olduğunu ilan eden sahte bir fermanla Kroya kalesini ele geçirdi. 1468'de ölümüne kadar Osmanlı Devleti'nin Arnavutluk'ta yerleşmesine karşı mücadele etti.

Nahcıvan Seferi, Kanuni Sultan Süleyman'ın Safevî Devleti üzerine yaptığı üçüncü büyük seferdir.

Kalender Çelebi İsyanı ya da Kalender Şah İsyanı, 1527'de Kalender Çelebi liderliğinde başlayan ayaklanmadır. Kalender Çelebi İsyanı 1527 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Anadolu'da çıkan dini içerikli büyük bir isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Sancağı</span>

Bosna Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağı. 1463 yılında Rumeli Eyaleti'ne bağlı olarak kurulan sancak, 1580 yılında Bosna Eyaleti'ne bağlandı ve bu eyaletin merkez sancağı oldu. 1864 yılında eyaletlerin kaldırılmasının ardından oluşturulan Bosna Vilayeti'nin bir sancağı oldu. 1908 yılında ise vilayetin Osmanlı yönetiminden çıkıp, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yönetimine girmesiyle birlikte sancak da ortadan kalktı.

İskender Paşa, II. Mehmed ve II. Bayezid dönemlerinde çeşitli görevlerde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

Vaikal Muharebesi, Nisan 1465 tarihinde Arnavutluk'un güneydoğusunda Vaikal Vadisi'nde Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.

Balaban Paşa veya Balaban Baderi, Arnavut asıllı bir Osmanlı askeri ve devlet adamıdır. Katolik Hristiyan bir ailede dünyaya gelmiş olup Osmanlılara esir düştükten sonra devşirme olarak yetiştirilip II. Mehmed döneminde paşalığa yükselmiştir. Balaban Paşa bazen İstanbul'un surlarına ilk tırmanan kişi olarak kabul edilir ve Osmanlı'nın Balkan seferleri sırasında önemli bir rol oynamıştır. 1464-1465 yılları arasında Ohri Sancağı'nın sancakbeyi olarak görev yapmıştır.

Meçad Muharebesi, Temmuz 1465 tarihinde Yukarı Debre'de Vaikal Vadisi'nde Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Kuşatması</span>

Mardin Kuşatması, 1516-1517 yılları arasında Bıyıklı Mehmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Ustaclu Süleyman Bey komutasındaki Safevi şehrini ele geçirmek istemesiyle gerçekleşip Osmanlı'nın şehri ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moisi Arianit Golemi</span>

Moisi Arianit Golemi, İskender Bey'in tarafında Osmanlılara karşı savaşan bir komutandır. İskender Bey için Dibërdeki Osmanlılarla savaştı. 1455'te Berat Kuşatmasından sonra Osmanlı tarafına geçti. 1456'da Oranik Muharebesinde İskender Bey'e yenildi. Daha Sonra Arnavut tarafına yeniden geçti. 1465'te Vaikal Muharebesinde Balaban Paşa kuvvetlerine Vladan Gjurica ve 18 asille birlikte esir düştü. İskender Bey'in fidye teklifi kabul edilmedi. Moisi İstanbula gönderildi ve 18 asille birlikte derisi yüzülerek idam edildi.

I. Arnavutluk Seferi, Fatih Sultan Mehmed'in 1466 yılında Arnavutluk'a yaptığı sefer.

II. Arnavutluk Seferi, Fatih Sultan Mehmed'in 1467 yılında Arnavutluk'a yaptığı sefer.