İçeriğe atla

1413-1415 Osmanlı-Karaman Savaşı

Osmanlı-Karaman Savaşı (1413-15)
Osmanlı-Karaman Savaşları

I. Mehmed Divan üyeleriyle
Tarih1413-1415
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Sivrihisar, Beypazarı, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Kırşehir, Akşehir, Beyşehir ve Seydişehir yeniden Osmanlı topraklarına katıldı.
Taraflar
 Osmanlı İmparatorluğu Karamanoğulları Beyliği
Komutanlar ve liderler
I. Mehmed
Bayezid Paşa
II. Mehmed  (esir)
Mustafa Bey  (esir)
Güçler
25-30.000 20-25.000

1413-1415 Osmanlı-Karaman Savaşı, Osmanlı Devleti ile Karamanoğulları Beyliği arasında Osmanlıların zaferiyle biten savaş.

Savaş

Karamanlıların Bursa Kuşatması (1413)

Osmanlı Devlet'inde Fetret Devri olarak adlandırılan dönemin sonlarına doğru Çelebi Mehmed kardeşi Musa Çelebi'yle Rumeli'de mücadelesinin son safhasındayken Karaman Beyi II. Mehmed Anadolu'da saldırıya geçerek eski Osmanlı başkenti Bursa'yı kuşattı.

31 gün süren kuşatma sonucunda Hacı İvaz Paşa'nın direnişi karşısında başarılı olamayan[1] Karaman ordusu kentin varoşlarını yaktığı gibi Yıldırım Beyazıt'ın kabrini de tahrip etti. Çelebi Mehmed'in mağlup ettiği Musa Çelebi'nin naaşını Bursa'ya getiren bir Osmanlı birliğinin yaklaşması üzerine Karaman ordusu da çekildi.[2]

Osmanlıların I. Konya seferi (1414)

Musa Çelebi'yi mağlup ederek tek başına Osmanlı tahtına çıkan Çelebi Mehmed 1414 yılında Anadolu'ya yönelerek burada zayıflayan Osmanlı hakimiyetini yeniden kurmayı hedefledi. İlk olarak Aydın Beyi Cüneyt'i mağlup ederek İzmir'i yeniden Osmanlı topraklarına kattı. Ardından ise 1414 sonlarına doğru Karaman Beyliği'nin üzerine yürüdü.

Osmanlı ordusunda tâbi beylikler olan Germiyan ve Candar'dan (İsfendiyar Bey'in oğlu Kasım Bey komutasında) birlikler de vardı. Osmanlı ordusu Akşehir-Beyşehir-Seydişehir güzergâhından geçerek Konya önlerine geldi. Savaşa hazır olmayan Karaman ordusu muharebeyi kabul etmedi. Karaman Beyi II. Mehmed'in barış teklifini kabul eden Çelebi Mehmed kuzeye doğru Candar topraklarına yöneldi.

Ancak, Osmanlı ordusu Karaman topraklarından ayrılır ayrılmaz Karaman ordusu Osmanlı topraklarına yeniden saldırınca savaşın devamı kaçınılmaz oldu.

Osmanlıların II. Konya seferi (1415)

Çelebi Mehmed 1415 Ocak-Şubat aylarında Candarlı İsfendiyar Bey'in tâbiyetini kesinkes sağladıktan sonra 1415 Mart'ında yeniden Konya'ya yönelmeden önce Şubat'ta İnegöl'deyken (olası bir müdahalesini önlemek gayesiyle) Karamanlılar'ın hâmisi[3] Memlûk Sultanı Şeyh el-Mahmûdî'ye pahalı hediyelerle bir elçi göndererek bir mektup iletti.[4]

Anadolu Beylerbeyi Bayezid Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 1415 Mart'ında II. Mehmed komutasındaki Karaman ordusunu Konya Muharebesi'nde kesin bir yenilgiye uğrattı. II. Mehmed ve oğlu/veliahtı Mustafa Bey esir düştüler.

Esir Karaman Beyi II. Mehmed Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmed'in huzuruna çıktı ve Osmanlılara bir daha saldırmayacağına yemin ederek (teyide muhtaç rivayete göre Mehmed Bey yemin ederken elini elbisesi içinde sakladığı bir canlı güvercin üzerine koydu ve sonradan bu kuşu azat ederek yaptığı yemini geçersiz saydı[5]) barış istedi.

Barış hükümleri

Yapılan antlaşma sonucunda Timur'un Ankara Muharebesi'nden (1402) sonra Osmanlılardan alıp Karaman Beyliği'ne verdiği Sivrihisar, Beypazarı, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Kırşehir, Akşehir, Beyşehir ve Seydişehir yeniden Osmanlı topraklarına katıldı. Karaman Beyliği Osmanlılar talep ettiğinde savaşlarda Osmanlı ordusunu asker göndermeyi de kabul etti.[6]

Savaş sonrası

Çelebi Mehmed'in bu başarılı seferinin ardından Germiyan, Menteşe ve Teke beylikleri, Ege Denizi'ndeki Ceneviz idarecileri ve Rodos Şövalyeleri elçi gönderdiler ve barış halini teyid ettiler.

Osmanlıların bir sonraki hedefi Venedikliler oldu.

Kaynakça

  1. ^ "İslam Ansiklopedisi, "Hacı İvaz Paşa" maddesi, Abdülkadir Özcan, Türk Diyanet Vakfı, İstanbul (1996), c.14, s.285". 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Türkiye Tarihi", Yılmaz Öztuna,Hayat Kitapları, İstanbul (1964), c.3, s.128
  3. ^ "İslam Ansiklopedisi, "Mehmed I" maddesi, Halil İnalcık, Türk Diyanet Vakfı, Ankara (2003), c.28, s.392". 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  4. ^ "İnbâʾü’l-ġumr", İbn Hacer, c.III, s.518
  5. ^ "Bu Mülkün Sultanları", Necdet Sakaoğlu, Oğlak Yayınları, İstanbul (1999), s.63 ISBN 978-975-329-300-6
  6. ^ "Türkiye Tarihi", Yılmaz Öztuna,Hayat Kitapları, İstanbul (1964), c.3, s.130

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Bayezid</span> 4. Osmanlı padişahı (1389–1402)

I. Bayezid veya Yıldırım Bayezid, dördüncü Osmanlı padişahı. 1389'dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır. Babası Sultan I. Murad, annesi ise Gülçiçek Hatun'dur.

<span class="mw-page-title-main">I. Mehmed</span> 5. Osmanlı padişahı (1413–1421)

I. Mehmed veya Mehmed Çelebi, beşinci Osmanlı padişahı. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Babası I. Bayezid, annesi cariye olan Devlet Hatun'dur.

<span class="mw-page-title-main">Candaroğulları Beyliği</span> 1291–1461 yıllarında Karadeniz bölgesinde hüküm sürmüş Beylik

Candaroğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılışından sonra Kastamonu ve çevresinde kurulan bir Türkmen beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi</span> Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan İstanbulun Fethine kadar süren tarihî dönem (1299–1453)

Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi (1299-1453), Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği kabul edilen dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Germiyanoğulları Beyliği</span> Batı Anadoluda eski bir Türk beyliği

Germiyanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu’da Kütahya merkezli olarak kurulmuş bir beyliktir. Germiyan adının anlamı Farsçada "sıcak" anlamına gelen germâ sözcüğünden, yine Farsçadaki çoğul üretme takısı -yân ile türetilmiştir. "Ilıcalar" anlamına gelir. Germiyan aşiretinin menşei hakkında çeşitli görüşler vardır.

İzmiroğlu Cüneyd Bey Osmanlı Devleti'nin yaşadığı Fetret Devri ve II. Murad'ın saltanatının ilk yıllarında gündemde kalmış, Osmanlı Devleti'nin bu 20 yıllık süredeki bütün toparlanma çabalarında karşısına çıkmış bir yerel yönetici ve asidir. İsmi bu anlamda Fetret Devri ile özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsa Çelebi</span> 1403 yılı içerisinde Bursa’da sultanlığını ilan etmiş Osmanlı şehzadesi

İsa Çelebi, Osmanlı sultanı Yıldırım Bayezid ile Devlet Şah Hatun'un oğludur. Ankara Savaşı'ndan sonra 1402–1413 döneminde ortaya çıkan Fetret Devri başında Bursa ve civarlarında Timur beratı ile hükümdarlık yapmış ama sonra kardeşi Mehmed Çelebi tarafından 1403 yılında saf dışı bırakılmıştır. İsa Çelebi hükümdarlığı tekrar eline geçirmek için başarısız kalan birkaç girişim daha yapmış ama sonunda 1406 yılında Eskişehir'de öldürülmüştür.

II. Yakub Bey 1387-1390, 1402-1411 ve 1413-1428 tarihleri arasında üç defa Germiyanoğulları Beyi oldu.

Fetret Devri, Bunalım Devri veya Fasıla-i Saltanat, Osmanlı hükümdarı Yıldırım Bayezid'in hayattaki beş oğlundan dördü arasındaki taht kavgaları nedeniyle 1402'den 1413'e kadar süren kargaşa dönemidir. Bu süreç Yıldırım Bayezid'in 1402'deki Ankara Savaşı'nda, Timur İmparatorluğu'nun kurucusu Timur'a yenilip esir düşmesi sonucu ortaya çıktı. Fetret Devri'nde birbirleriyle taht mücadelesine giren Yıldırım Bayezid'in oğulları Emir Süleyman, İsa Çelebi, Musa Çelebi ve Çelebi Mehmed'dir. Dağılan Osmanlı birliği, 1413 yılında, I. Mehmed tarafından yeniden sağlandı. Bu gelişmeye bağlı olarak Çelebi Mehmet için "devletin ikinci kurucusu" tabiri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. İbrahim (Karamanoğulları beyi)</span> Karamanoğullarının 17. Hükümdarı

Karamanoğlu II. İbrahim Bey, Karamanoğulları Beyliği'nin 17. beyi. 1423 ve 1464 yılları arasında beylik yapan İbrahim Bey'in dönemi Osmanlı Devleti ile Karamanoğulları Beyliği ilişkilerinin en gergin olduğu dönemdir. Alimleri ve edipleri himaye eden İbrahim Bey, kendisiyle görüşen Fransız seyyahı Bertrandon de la Broquiere tarafından otuz iki yaşında yakışıklı bir hükümdar olarak kaydedilir.

Kıreli Muharebesi, Osmanlı-Akkoyunlu ve Osmanlı-Karaman mücadelelerinde evre.

İsfendiyar Bey, 1392-1440 yılları arasında hüküm sürmüş Candaroğulları Beyidir. Osmanlı ile olan münasebetlerden dolayı kendi isminden ithafen Candaroğulları Beyliği'ne İsfendiyaroğulları olarak da hitap edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taraklı Borlu Muharebesi</span>

Taraklı Borlu Muharebesi, 1423 yılında II. Murad komutasındaki Osmanlı ordusunun Safranbolu'yu kuşatan İsfendiyar Bey komutasındaki Candar ordusunu yendiği askeri çarpışma.

<span class="mw-page-title-main">II. Sultanzâde Nâsıreddin Mehmed Bey</span> Karamanoğullarının 15. Hükümdarı

II. Sultanzâde Nâsıreddin Mehmed Bey ya da II. Mehmed Nâsıreddin Gıyaseddin Bey Karamanoğulları Beyliği hükümdarıdır. Annesi Nefise Melek Hatun, Osmanlı padişahı I. Murad'ın kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Damad Bengi Alâeddin Ali Bey</span> Karamanoğullarının 16. Hükümdarı

II. Damad Bengi Alâeddin Ali Bey Karamanoğulları Beyliği hükümdarıdır. Annesi Nefise Melek Hatun, Osmanlı padişahı I. Murad'ın kızıdır.

Sultanzâde Pîr Ahmed Bey, Karamanoğulları Beyliği hükümdarıdır.

I. Damad Alâeddin Ali Bey Karamanoğulları Beyliği hükümdarıdır. Diğer çoğu Karamanoğulları beyleri gibi Ali Bey de yükselen Osmanlı İmparatorluğu'nun rakibiydi ve iki beylik birbirlerine karşı sürekli savaşlar yaptılar.

Menteşeoğlu İlyas Bey, Menteşe Beyliği’nin son beyidir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Antlaşması (1415)</span>

Konya Antlaşması, 1413-1415 Osmanlı-Karaman Savaşı'nı sonlandıran barış anlaşması.