İçeriğe atla

140journos

140journos
URLhttps://140journos.com/
Başlama tarihi19 Ocak 2012 (12 yıl önce) (2012-01-19)

140journos, gönüllü bir topluluğun oluşturduğu; Türkiye ile ilgili belgesel videolar, görsel hikâyeler ve araştırma videoları üreten bir medya yayıncısıdır.

19 Ocak 2012'de, Cem Aydoğdu ve Engin Önder tarafından kurulmuştur.[1][2] Gezi Parkı protestolarıyla birlikte ilgi çeken ve takipçilerini artıran yurttaş gazeteciliğinin öncülerinden olmuştur.[3] Önder, 2015 yılında Time dergisi tarafından "gelecek neslin liderleri" arasında gösterilmiş, Türkiye'de gazeteciliğe yeni bir soluk getirmesi konu edilmiştir.[4] Günümüzde aktif olarak YouTube, Twitter, Facebook, Instagram gibi ücretsiz platformlardan yayın yapan 140journos; BluTV ve Exxen gibi ücretli platformlar için de içerik üretmektedir.[5] 140journos ismi kurulduğu dönemde Twitter'daki karakter sınırı olan 140 ve gazeteci anlamına gelen journos kelimelerinden oluşmaktadır. Aynı zamanda Fransızca ve İngilizce dillerinde de yayın yapmaktadır. 140journos'un kendisi ve çeşitli çalışmaları internet ve yazılı basında da birçok kez haberlere konu olmuştur.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ Laurence Cornet (9 Mayıs 2017). "140journos, A Source of Alternative Information in Turkey" (İngilizce). 8 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  2. ^ Çiçek Tahaoğlu (26 Ocak 2012). "140journos: Bir Karşı Medya Hareketi". bianet. 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  3. ^ "Biz tarafsız değil, çok taraflıyız". Fırat Karadeniz. milliyet.com.tr. 14 Haziran 2015. 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  4. ^ "Meet the Man Transforming Journalism in Turkey". Piotr Zalewski. Time. 28 Mayıs 2015. 29 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Exxen Tosuncuk Belgeseli izle, 140 Journos Exxen Tosuncuk izle". Kocaeli Denge. 5 Ocak 2021. 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  6. ^ Hasan Cemal (23 Kasım 2020). "Sevgili Selo'ya: Evet, kötülüğe karşı iyiliği savunmaya devam edeceğiz!". T24. 22 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 
  7. ^ İsmail Saymaz (14 Şubat 2021). "Çiftlik Bank itirafı: kendim ettim, kendim buldum". Sözcü. 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sagopa Kajmer</span> Türk rap sanatçısı, DJ ve şarkı yazarı

Sagopa Kajmer gerçek adıyla Yunus Özyavuz ya da bilinen eski adlarıyla DJ Mic Check ve Silahsız Kuvvet ; Türk rap müzisyeni, müzik yapımcısı, söz ve şarkı yazarı ve DJ'dir. 17 Ağustos 1978'de Samsun'da doğdu. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Samsun'da tamamladı. Samsun'da yerel bir radyoda DJ'lik yaparak işe başladı. Daha sonra üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirerek mezun oldu.

YouTube, Google'a ait bir Amerikan çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformudur. Merkezi San Bruno, Kaliforniya'da olan platform; 15 Şubat 2005'te üç eski PayPal çalışanı tarafından kuruldu. Platform; kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkânı sunmakta olup medya şirketleri ve kullanıcı üretimi videoların gösterimi için WebM, H.264 ve Adobe Flash Video teknolojilerini kullanır. Genel olarak video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikler yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Acun Ilıcalı</span> Türk televizyoncu ve iş insanı

Ali Acun Ilıcalı, Türk televizyoncu, sunucu, girişimci, uluslararası yapımcı, iş insanı ve medya patronu. Aynı zamanda Acun Medya Grubu ile Exxen platformunun kurucusu, TV8 ve TV8,5 televizyon kanalı, Hull City AFC ve Shelbourne FC futbol takımlarının sahibi, Fenerbahçe Spor Kulübü icra kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Video blog</span>

Video günlüğü, video blog veya vlog belli bir zaman aralığı dahilinde ve yine çoğu kez belli bir konuya bağlı olarak video kaydı yöntemi ile blog (günlük) tutulması. Genelde rastlanan vlog türü, kullanıcının video kamera ve webcam karşısına geçmesi ve belli bir konuda her gün bir video kaydı oluşturmasıdır. Bazı durumlarda ise hiçbir konuya bağlı olmadan video kaydını yapan kullanıcının o günkü ruh haline bağlı olarak bir konu seçilebilir. Tepki videosu, araştırma, amatör, yaşam tarzı, moda, kozmetik, spor, oyun, seyahat, eğitim, röportaj, haber, gerilim, komedi, sosyal deney, ürün testi, pişirme, challenge, ASMR, inceleme gibi videolar yaygındır. Ayrıca canlı yayın vlogları da popülerdir. Şu anda Facebook, İnstagram, YouTube, TikTok, LinkedIn video blogların yapıldığı popüler sosyal medya'larıdır.

BBC Türkçe Servisi, BBC Dünya Servisi'nin 32 dil servisi arasında yer alan Türkçe yayınlar bölümü. BBC Türkçe, BBC Türkçe Bölümü gibi isimlerle de anılır. BBC Dünya Servisi'nin "Avrupa ve Amerika Bölümü"ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Onur Ünlü</span> Türk senarist, yönetmen, yapımcı, şair, müzisyen ve oyuncu

Onur Ünlü, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, şair ve müzisyendir.

Vevo internet üzerinden yayın yapan bir video klip portalıdır. İngiltere menşeli çokuluslu müzik kuruluşu EMI'nin lisans vermesiyle Sony Music Entertainment, Universal Music Group ve Abu Dhabi Media'nın ortaklığında kurulmuş ve resmi olarak 8 Aralık 2009'da yayın hayatına başlamıştır. Yayın, reklam ve tanıtım koşullarını Amerika ve Kanada'nın telif hakları yasalarında belirtilen kurallar doğrultusunda oluşturmuştur. Bu yüzden de içeriğinin %70'i Amerika ve Kanada dışındaki ülkelere "sınırlamalı yayıncılık" ilkesiyle sunulur. Vevo, halihazırda 60.000'in üzerinde müzik videosuna ev sahipliği yapmaktadır ve şu anda Avustralya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Polonya, İspanya, Birleşik Krallık, Türkiye ve ABD'de etkin olarak yayındadır. Başlangıçta, hizmet yalnızca Universal Music Group ve Sony Music Entertainment'ın müzik videolarını barındırıyordu, YouTube'da ve uygulamasında yayınlanıyordu.

<i>T24</i> Haber sitesi

T24, 1 Eylül 2009 tarihinde Türkiye'de yayına başlayan internet gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Periscope (uygulama)</span> mobil canlı yayın uygulaması

Periscope veya Türkiye'de Scope, iOS ve Android platformları için geliştirilen görüntülü canlı yayın uygulamasıdır.Uygulama, Kayvon Beykpour ve Joe Bernstein tarafından geliştirildi.Yayın hayatına başlamadan 2015 yılında Twitter tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Sagopa Kajmer videografisi</span> Videografi

Sagopa Kajmer videografisi, kendi şarkılarının kırk bir video klibi ile konuk olduğu diğer sanatçıların beş klibinden oluşmaktadır.

Çağatay Akman Türk şarkıcıdır. Ticaret Meslek Lisesi okuyan Akman üst üste iki kere sınıfta kalınca liseden atıldı. Daha sonra açıktan lise okumaya başlamıştı ancak bıraktı. Sevdiği kızla tanışmak için gitar kursuna yazılan Akman, böylece gitar çalıp şarkı söylemeye başladı. Başkalarının şarkılarını coverlayıp internette yayımlayarak bir kitle kazanmıştı.

Ali Biçim, Türk oyuncu, sunucu ve sosyal medya fenomenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ruhi Çenet</span> Türk YouTuber ve belgesel yapımcısı

Ruhi Çenet, Türk YouTuber ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Canlı yayın</span>

Canlı yayın, aynı anda kaydedilen ve gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi akış ortamını ifade eder. İsteğe bağlı video, vlog'lar ve YouTube videoları gibi canlı olmayan medya tekniki olarak yayınlanır, ancak canlı akış gerçekleştirilmez. Sohbet odası aracılığıyla kullanıcı etkileşimi, canlı akışın önemli bir bileşenini oluşturur. Platformlar genellikle yayıncıyla konuşma veya sohbetlere katılma özelliğini içerir. Canlı akış hizmetleri, sosyal medyadan video oyunlarına ve profesyonel spor dallarına kadar çok çeşitli konuları kapsar. Facebook Watch, Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili ve başka platformlar, videotelefonda olduğu gibi planlanmış promosyonları, ünlü etkinliklerin akışını ve kullanıcılar arasında akışı içerir.

<span class="mw-page-title-main">Exxen</span> dijital içerik platformu

Exxen, Acun Medya'nın bünyesinde bulunan ve sahibi Acun Ilıcalı tarafından kurulan ve 1 Ocak 2021 itibarıyla yayın hayatına başlayan ücretli bir dijital içerik platformudur.

Memduh Bayraktaroğlu, Türk gazeteci, yazar, ekonomist ve YouTuber.

Alper Rende, Türk oyuncu, YouTuber ve sunucudur. Eğlence türünde videolar çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">YouTube Shorts</span>

YouTube Shorts, Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir sosyal medya uygulaması hizmetidir. YouTube tarihi boyunca ilk kez kısa videolar ayrıca bir hizmet oldu. Eylül 2020'de YouTube, Instagram Reels ve TikTok'a benzer 15 saniyelik videolardan oluşan yeni bir platform olan YouTube Shorts'un beta sürümünü piyasaya süreceğini duyurdu. Platform ilk olarak Hindistan'da test edildi, Mart 2021'den itibaren artık 1 dakikaya kadar uzayabilen videolarla Amerika Birleşik Devletleri dahil diğer ülkelere yayıldı. Platform bağımsız bir uygulama değil, ana YouTube uygulamasına entegre edilmiştir. TikTok gibi, kullanıcılara videolarına lisanslı müzik ekleme olanağı da dahil olmak üzere yerleşik yaratıcı araçlara erişim sağlar. Platform, küresel beta lansmanını Temmuz 2021'de yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Dikey video</span>

Dikey video, portre modunda görüntülemek için tasarlanan video türüdür. Dikey video, görüntü formlarının en boy oranına uymadığı için profesyonel video yaratıcıları tarafından tarihsel olarak kaçınılmıştır. Son dönemlerde Snapchat, Instagram ve TikTok gibi mobil video uygulamalarının popülaritesi ile dikey videolar mobil içerik'lerde önemli role sahip olmuştur.