İçeriğe atla

14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien

14. SS Grenadier Tümeni Galiçya "1. Ukrayna"
Etkin28 Nisan 1943-10 Mayıs 1945
Ülke Nazi Almanyası
BağlılıkAdolf Hitler
Sınıfı Waffen-SS
TipiPiyade
BüyüklükTümen
Renkleri   Mavi ve Sarı[1]
SavaşlarıII. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Walther Schimana
Sylvester Stadler
Nikolaus Heilmann
Fritz Freitag
Pavlo Shandruk
Nişanlar
Sembolü

14. SS Waffen Grenadier Tümeni (Almanca: 14. Waffen-Grenadier-Division der SS (Galizische Nr. 1)) (Popüler adıyla SS Galiçya, sonra SS 1. Ukrayna), II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır.[2][3] 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.[4]

Arka plan

1939 yılı 1 Eylül günü II. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olan saldırının ardından Polonya’yı yenen Nazi Almanyası'nın zafer kazanmasından sonra Almanya ile 23 Ağustos günü Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nı imzalamış olan Sovyetler Birliği, Polonya’yı doğu sınırından işgal etmeye başlar. Bu dönemde Kızılordu'nun hakim olduğu doğu Galiçya toprakları Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne dahil edilir. Ancak Nazilerin 22 Haziran 1941 günü Barbarossa Harekâtı kapsamında Sovyetler Birliği'ne saldırmasından sonra bölge yeniden Alman hakimiyetine geçer. Naziler bölgedeki Slav halklarından bir ordu kurmayı planlasalar da Nazizm ideolojisine göre Slavlar insan olarak değerlendirilmedikleri[5] için bu plan gerçekleşmez.[6] Ancak 1943 yılına gelindiğinde artan asker kayıpları nedeniyle Nazi liderleri birliği kurmaya karar verir.

Teşkilatlanması

Galiçya’da gönüllülerden oluşan bir birlik fikri ilk olarak bu bölgedeki Nazi yetkilisi Dr. Otto von Wächter tarafından ortaya atılmıştır. Özellikle Doğu Cephesinde savaşması için Waffen SS bünyesinde birliklerin oluşturulması önerilmiştir. 1943 yılının Nisan ayında büyük törenlerle birliğin kuruluşu ilan edilir. Nazi işgali altındaki Ukrayna’daki Katolik Kilisesi birliği desteklemiş ve birlik bünyesine rahipler tahsis etmiştir. Birliğin ettiği şartlı yemin SS birlikleri arasında tektir. Birlik mensupları Bolşevizme karşı savaşacaklarına dair yemin ederken Hitler’e kısmen bağlılık yemini ediyorlardı. Ayrıca Waffen SS birliklerinde nadir görülen bir uygulamayla rahiplerin de katılmasına izin verilmişti. Naziler ülke dışında oluşturdukları SS birliklerini komünizme karşı savaş için kurduklarını açıklamışlardır. Bu kapsamda Fransız, Hollandalı, Litvanyalı, Estonyalı, Hırvat ve Belaruslardan oluşan özel SS birlikleri kurulmuştur.[7] Buna rağmen Ukraynalılardan oluşturulan bir SS birliği, Sovyet karşıtı Ukrayna milliyetçileri için Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasına dair bir adım olarak da değerlendirilmiştir.

Destekçileri

Nazilerin güdümünde Ukraynalılardan oluşan bir Waffen SS birliğinin kurulması Sovyet karşıtı Ukraynalılarda bir bölünme yaratmıştır. Ukrayna Milliyetçileri Örgütü (Ukraynaca: Організація Українських Націоналістів) OUN arasında oluşmaya başlayan bölünme bu konuda da yaşanmıştır. Daha orta yolcu ve eski millietçilerden oluşan Andriy Melnyk grubu birliğin oluşturulmasını desteklerken, radikal gençleri örgütleyen Stepan Bandera hakim olmaya başladığı milliyetçi hareketin kontrolü dışında bir silahlı kuvvet istemiyordu. Bandera Nazilerin denetimindeki Waffen SS birliğine karşı olsa da birliğe kendi örgütünden asker göndermiş ve karar mekanizmasına sızmaya çalışmıştır.[8]

Tümen

Komuta heyeti

Waffen SS birliğini ilk önce atanan Alman ve Avusturyalı komutanlar komuta etti. Bunlardan ilki SS-Obergruppenführer Walter Schimana oldu. Ondan sonra en tanınan komutan SS-Brigadeführer Fritz Freitag olur.

Erat

1943 yılı Mayıs ayında Polonya'daki Sanok kentinde yeni kurulan Waffen SS birliğine katılan gönüllüler

Gönüllüler arasında aranan fiziksel özellikler 18-35 yaş arasında olmaları ve boylarının 1,63 metreden az olmamasıydı.[9] Ukrayna milliyetçilerinden Bandera taraftarlarının katılmasına izin verilmiyordu. Askerin üniforması standart Alman Wehrmacht üniformasıydı. Sağ koldaki armada Galiçya aslanı ve üç taç resmedilmişti. Ukrayna ulusal bayrağını temsil eden renklere izin verilmemişti. Birliğe dahil olmak için 80 bin kişi gönüllü olmuştur. Başvuranların ilk aşamada sadece dörtte biri kabul edilmiş, yeterli sayıya ulaşılamayınca kimi standartlar esnetilmiştir. Buna göre önceden orduda görev yapan yaş sınırının üzerindeki astsubaylara izin verilmiş, doktor ve veterinerler için yaş sınırı kaldırılmıştır. Ayrıca başvuranlardan sadece 11 bin 578 tanesi sağlık testini geçerek dahil olabilmiştir.

Katıldığı muharebeler ve harekâtlar

Birlik 1944 yılının başlarında cepheye gönderilmiştir. Savaş deneyimi olmamasına rağmen birlik son derece iyi silahlandırılmış ve o dönemdeki standart Wehrmacht eğitimlerine göre iyi eğitilmiş durumdaydı.

Partizanlara karşı

1944 yılının Şubat ayında tümen ikiye ayrılarak iki ayrı cepheye, Sovyet ve Polonyalı partizanlara karşı savaşa gönderilir. Birinci grup SS Kampfgruppe Beyersdorff ile birlikte Zamość bölgesine giderken, ikinci grup da 13. Ordu komutanlığına bağlı olarak Brody’ye gider.

Brody

Birlik 1943 yılının Temmuz ayında Lviv yakınlarındaki Brody’ye geldiğinde bölgede yoğun çatışmalar yaşanmaktaydı. Bölgede 13. Orduya bağlı görev yapan Waffen SS askerleri 80 km cephenin tutulmasından sorumluydular. 13 Temmuz günü Sovyet Mareşali İvan Konev komutasındaki Kızılordu birlikleri taarruza geçer. 15 Temmuz günü taarruzun merkezinde kalan birlik ağır kayıp verir. 5 saatlik süre zarfında üzerlerindeki Sovyet savaş uçakları 3288 sorti yaparken 102 ton bomba bırakır.[10] 18 Temmuz günü birlik dağılır, bir kısım asker batıya kaçarken diğerleri de Brody’de sıkışır ve etrafı çevrilir. 20 Temmuz günü çemberi yararak çıkma girişimi başarısız olur. Ertesi gün komutan Fritz Freitag komutanlıktan istifa ettiğini bildirerek herkesin başının çaresine bakması gerektiğini bildirir. Birkaç adamını alarak bölgeden uzaklaşarak birliği terk eder. Çarpışmaların yoğunluğuna rağmen birlik disiplini elden bırakmaz ve çoğu asker kendi imkânlarıyla çemberden kaçmayı başarır. 11 bin askerden 3 bin tanesi kurtulacak ve yeniden oluşturulacak birliğin çekirdeğini oluşturacaktır.

Slovakya

Naziler yedeklerden destekledikleri birliği bir yıldan uzun bir süre sonunda yeniden teşkilatlandırdılar. Birlik, 1944 yılının Eylül ayı sonlarında Slovak Ulusal Ayaklanması[11] sırasında göreve çağrıldı.

Slovenya-Avusturya

1945 yılı Ocak ayında birlik Slovenya’da görevlendirildi. Burada Şubat ve Mart aylarında Tito komutasındaki Yugoslav partizanlarına karşı savaştı. Slovenya Avusturya sınır bölgesinde komünist partizanlarla savaşırken Sırp anti-komünist Çetnikler ile dayanışma içinde oldu.

Graz

Birlik 1 Nisandan savaşın sonuna kadar 14 bin mevcuduyla Graz’da Kızılordu’ya karşı savaştı. Birlik Avusturya’da büyük kayba uğradı.[12]

1. Ukrayna Tümeni

17 Mart 1943 tarihinde Ukrayna milliyetçileri Naziler tarafından tanınmak için Ukrayna Ulusal Komitesini kurduktan sonra Waffen SS Tümeni Ukrayna Ulusal Ordusunun bir parçası olarak gösterildi ve 1. Ukrayna Tümeni olarak adlandırıldı. Buna rağmen Naziler birliği aynı isimde çağırmaya devam ettiler. Birlik Avrupa’da savaşın bitmesiyle 10 Mayıs 1945 günü ABD ve İngiltere silahlı kuvvetlerine teslim oldu.

Rimini

Tutsak edilen Ukraynalı Waffen SS mensubu askerler İtalya’da Rimini’de tutuldular. Kampın komutası Polonyalı General Władysław Anders’deydi. Ukraynalıların komutanı Pavlo Shandruk, Anders ile görüşerek Sovyetler Birliğine teslim edilmelerini engellemek istedi. Kendisi de Londra’daki Polonya sürgün hükümetini destekleyen Anders Ukraynalıları korumaya çalıştı. Aynı zamanda Vatikan da devreye girerek "iyi Katolik ve anti-komünist" olan bu askerlerin Sovyetler Birliği'ne teslim edilmesine karşı çıktı. İngiltere hükûmeti ise baskı altında kaldıktan sonra savaş esiri kapsamındaki Waffen SS üyelerini teslim olan düşman personel kapsamına sokarak Kanada ve İngiltere’ye göç etmelerine izin verdi.[13][14] 7100 Waffen SS üyesinin isimleri İngiltere’de Rimini listesi olarak bilinmektedir.

Savaş suçları

Birlik veya birliğe bağlı bir asker hiçbir mahkemede herhangi bir savaş suçundan hüküm giymemiş olsa da birliğin tarihi ile ilgili yayınlarda birliğin savaş suçu işlediği iddia edilmektedir. Birlik özellikle 1943 Kış ve 1944 Bahar aylarında Batı Ukrayna’da sivil halkı, partizanlara karşı savaş adı altında kitlesel olarak katletmekle suçlanmaktadır.[15]

Huta Pieniacka

Katliamda hayatını kaybeden Polonyalılar için yapılan anıt

Ukrayna'nın batısında Lviv yakınlarında bulunan Huta Pieniacka köyü, Sovyet partizanlar ve Nazi işgaline karşı direnişçiler tarafından üs olarak kullanılıyordu. 1944 yılının Ocak ve Şubat aylarında Lviv çevresinde faaliyet gösteren direnişçiler Sovyet komandoları köyü toplanma ve planlama merkezi olarak kullanıyordu. 23 Şubat tarihinde köyün yakınlarında Alman üniformalı birkaç Ukraynalı asker öldürüldü. Aynı gün yaklaşık 60 SS askeri bölgedeki partizanlara karşı operasyon düzenlemesi için görevlendirildi. Bu askerlerin partizanlarla girdiği çatışma sonucunda iki asker öldü. 28 Şubat 1944 tarihinde sabah saatlerinde köye gelen Waffen SS tümenine bağlı Ukraynalı askerler ve çevre köyden siviller önce direnişçi milisleri yakalayıp işkenceden geçirerek öldürdü. Ardından gruplar halinde köylüleri ahırlara götürüp ahırları ataşe verdiler. Katliamdan birkaç köy sakini saklanarak veya kaçarak kurtulabildi. Katliamdan sonra tamamen ateşe verilen köy haritadan silindi. Bazı kaynaklara ve Sovyetler Birliği zamanında köyün bulunduğu alana dikilen anıta göre katliam sırasında 1,000'e yakın kişi ölmüştür ancak köy ile ilgili nüfus kayıtlarına göre köyde yaklaşık 600 Leh, 200 Rus ve Ukraynalı, 20 Yahudi yaşamaktaydı. Katliam sırasında ölenlerin neredeyse tamamı Leh olduğu için ölü sayısının 500-600 aralığında olması gerekmektedir. Bölgede benzer "pasifizasyon" operasyonları da yapılmıştır.[16]

Pidkamin ve Palikrowy katliamları

Lviv bölgesindeki Pidkamin köyündeki manastır bölgedeki çatışmalardan kaçan Polonylılar için bir sığınak olarak kullanılmaktaydı. 11 Mart 1944 günü Waffen SS tümeniyle beraber Ukraynalı milliyetçiler manastıra saldırdıklarında içeride çoğu kadın ve çocuk olan 2 bin kişi bulunmaktaydı. Burada 150 ila 250 polonyalı sivilin katledildiği iddia edilmektedir.[17] Tümene bağlı birliklerin Palikrowy'da yaptıkları benzer bir katliamda ise 350 sivil ölmüştür.

Deschênes Komisyonu

Kanada'ya kabul edilen Waffen SS üyelerinin savaş suçları işledikleri iddiasıyla oluşturulan ve komisyon başkanı hakim Jules Deschênes'ın adıyla anılan Deschênes Komisyonu Waffen SS tümeninin savaş suçları işlemiş olabileceğini ancak tekil olarak kişilerin savaş suçu işleyip işlemediklerinin belirlenemeyeceğine dair bir rapor sunmuştur. Raporun hazırlanması sırasında Doğu Avrupa'da ilgili yerler ziyaret edilmiş ve bilgiler toplanmıştır. Kanada hükûmetine iletilen raporda bazı Waffen SS üyelerinin savaş suçu işlediklerine dair elde edilen bilgi ve belgeler hükûmete iletilmiştir. Kanada mahkemelerinde eski Waffen SS üyelerine açılan davalar ise çeşitli aşamalarda düşmüş ve Kanada'daki hiçbir Waffen SS üyesi hüküm giymemiştir:[14]

  • İmre Finta (Aralık 1987'de suçlandı, Mayıs 1990'da beraat etti. 1993 yılında Yargıtay yeniden yargılanmasına hükmetti, 1997 yılı Mart ayında beraat etti.)
  • Michael Pawlowski (Aralık 1989'da suçlandı, Şubat 1992'de dava düştü)
  • Stephen Reinstetter (Ocak 1990'da suçlandı, Mart 1991'de dava düştü)
  • Jacob Luitjens (Ekim 1991'de suçlandı, beraat etti)
  • Radislav Grujicic (Aralık 1992'de suçlandı, beraat etti)
  • Josef Nemsila (Temmuz 1995'te suçlandı, beraat ettikten kısa süre sonra öldü.)
  • Vasily Bogutin (Şubat 1998'de suçlandı, beraat etti)
  • Peteris Vitols (Eylül 1998'de suçlandı, beraat etti)

Birliğin isimleri

Birlik kısa tarihinde çok kez isim değiştirmiştir:

  • SS Schuetzen Tümeni "Galizien": 30 Temmuz 1943 - Ağustos 1943
  • SS Freiwilligen Tümeni "Galizien": Ağustos 1943 - 27 Temmuz 1944
  • 14. SS Waffen Grenadier Tümeni (Galizische Nr.1): Ağustos 1944 - Kış 1944
  • 14. SS Waffen Grenadier Tümeni (Ukrainische Nr.1): Kış 1944 - Bahar 1945
  • 1. Ukrayna Tümeni: Bahar 1945

Kaynakça

  1. ^ Abbott, Peter (2004). Ukrainian Armies 1914–55. Osprey Publishing. s. 41. ISBN 1-84176-668-2. Erişim tarihi: 1 Nisan 2011. []
  2. ^ Williamson Gordon, SS: Hitler's Instrument of Terror, Amber books 1994, s.123-4
  3. ^ Irikmenspoel Marc, Waffen SS Encyclopedia, Aberjona Press, 2004. s.90
  4. ^ Şubat 2001 tarihli haber 25 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Buna göre çok sayıda savaş suçlusu SS üyesi İngiltere’ye sorgulanmaksızın kabul edilmiştir.
  5. ^ Bakınız: Untermensch
  6. ^ Domenico Losurdo, "Toward a Critique of the Category of Totalitarianism", Historical Materialism 12.2 (Nisan 2004), s.25-55
  7. ^ Mazower, Mark (2008) Hitler's Empire, s.454-460
  8. ^ John A. Armstrong. (1963). Ukrainian Nationalism. New York: Columbia University Press, s.170-175
  9. ^ Chuyev, Sergei, Ukrainskyj Legion, Moskova, 2006, s. 176
  10. ^ Samuel W. Mitchum Jr. (2007). The German Defeat in the East, 1944-1945. Stackpole Books, ISBN 0-8117-3371-8, s. 74-86
  11. ^ Nazi işbirlikçisi faşist Jozef Tiso rejimine karşı 29 Ağustos 1944 tarihinde başlayan ayaklanma başarısız olsa da ülkedeki partizan savaşı Kızılordu'nun Nazileri ülkeden atmasına dek devam edecektir
  12. ^ Michael Melnyk. (2007). To Battle: The Formation and History of the 14. Gallician SS Volunteer Division. Helion and Company. ISBN 1-874622-19-1 s. 268
  13. ^ İngiltere Ulusal Arşivi 19 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir
  14. ^ a b Kanada Hükümeti Deschénes Komisyonu Raporu 7 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir
  15. ^ Howard Margolian. (2000). Unauthorized Entry: The Truth about Nazi War Criminals in Canada, 1946-1956. Toronto: University of Toronto Press, 2000. ISBN 0-8020-4277-5. s. 132-145
  16. ^ Ostriitchouk, Olha (2018). "Huta Pieniacka: Interpretations of a Major Site of Wartime Massacare in Ukraine". Ab Imperio (1): 255-283. doi:10.1353/imp.2018.0009. 
  17. ^ Grzegorz Motyka, Ukraińska Partyzantka 1942-1960, Warszawa 2006, s. 181, 385

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lviv</span> Ukraynanın batısında bir şehir

Lviv, nüfus bakımından Batı Ukrayna'nın en büyük ve Ukrayna'nın yedinci büyük şehri. Ukrayna'nın kültür merkezlerinden biridir. 2020 verilerine göre nüfusu 755.800'dür. Nüfusunun %88'i Ukraynalı, %9'u Rus, %1'i de Polonyalıdır.

<span class="mw-page-title-main">3. Waffen-SS Panzer Tümeni Totenkopf</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri.

3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet partizanları</span>

Sovyet partizanları, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği topraklarını işgal eden Mihver Devletlerine karşı cephe gerisinde gerilla savaşı veren Sovyet direniş kuvvetleridir. Direniş hareketi Sovyet hükûmeti tarafından merkezi olarak kontrol edilmiş ve Kızılordu modeline göre örgütlenmiştir. Sovyet partizanlarının temel hedefi işgal edilen topraklarda ve cephe gerisinde düşman birliklerinin düzenini bozacak şekilde ulaşım ve iletişimin kesilmesi, engellenmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni RONA</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS bünyesinde Rus işbirlikçilerden oluşan Nazi Almanyasına bağlı silahlı kuvvet. 1944 yılında Rusya Halkının Özgürlük Ordusu isminin kısaltması olan RONA ismini alır. Komutanları Bronislaw Kaminski Vladislavoviç'in ismine atfen Kaminski Tümeni olarak da çağrılmıştır. Tümen Hitler'in emriyle sadece Sovyet partizanlarına karşı kullanılmış ve birlik mensuplarının sadakatinden şüpheler olduğu için lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alfons Rebane</span> II. Dünya Savaşında en çok madalya alan Estonyalı asker,

Alfons Vilhelm Robert Rebane Estonyalı asker. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Waffen SS birlikleri bünyesinde Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmıştır. Savaş sırasında en çok madalya alan Estonyalıdır. Savaştan sonra Rebane Birleşik Krallık haberalma örgütü MI6 ile beraber çalışmış, Estonya ve diğer Baltık ülkelerindeki Sovyet iktidarlarına karşı silahlı direniş örgütlemeye çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armia Krajowa</span> 2.Dünya Savaşı sırasında Alman işgalindeki Polonyadaki direniş hareketi

Armia Krajowa, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası’nın işgali altındaki Polonya’da bir direniş hareketi. 1942 yılı Şubat ayında Związek Walki Zbrojnej adıyla kuruldu. İki yıl içinde çoğu direniş grubunu kapsayacak şekilde genişledi. Polonya Sürgün Hükûmetine bağlıydı ve bu hükûmetin silahlı kuvvetine evrildi. 1944 yılında bünyesinde 200 ila 600 bin kişinin bulunduğu öne sürülür. Yugoslav Partizanları ve Sovyet partizanlarının ardından Avrupa’daki savaş sırasında en büyük üçüncü direniş örgütüydü. Örgütün varlığına, 20 Ocak 1945 tarihinden itibaren işgal altındaki Polonya topraklarının ilerleyen Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi üzerine son verilir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Rus partizanlar</span>

Bölge çok sık ormanlar ve bataklıklar içeren coğrafi yapısı ve Batı ile iletişimi sağlayan stratejik yapısı nedeniyle önemlidir. Belarusu komünistler Barbarossa Harekâtının ilk günlerinden hemen sonra direniş örgütlemeye başlamışlardır. Partizanların iddialarına göre işgal sırasında yapılan eylemler sonucunda 500.000 Alman ve işbirlikçi öldürülmüştür. Belarus'un Nazi işgali altında olduğu dönemde partizanların komutanlığını Panteleymon Ponomarenko yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">36. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Dirlewanger</span>

36. SS Waffen Grenadier Tümeni "Dirlewanger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanların işgal ettiği bölgelerde meydana gelen partizan eylemlerine karşı oluşturulmuş birliklerdir. Ceza taburu kapsamındadır. Savaşın sonlarına doğru kuşatılan 9. Ordu ile birlikte Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Waffen-SS tümenlerine bağlı olan bu birlikler tecavüz, yağma ve toplu katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu tümenin lideri ise sadist olarak nitelendirilen Oskar Dirlewanger'dir.

<span class="mw-page-title-main">4. Waffen-SS Panzergrenadier Tümeni Polizei</span>

4. SS Tümeni "Polizei", Waffen-SS tümenlerinden bir tanesidir. II. Dünya Savaşı öncesinde parti liderlerini korumak amacıyla kuruldu. Savaşın başlamasıyla işgal edilen bölgelerde partizanlara karşı savaştı. Mücadele edilen partizanlar; Fransız Partizanları, Polonya Partizanları, Sovyet Partizanları ve Yunan Partizanları olarak sıralanabilir. Hatta partizanları yıldırmak için Yunanistan'da yapılan katliamlardan bir tanesi olan Distomo katliamını gerçekleştirdi. Ancak bu tümen sadece partizanlara değil düzenli ordulara karşı da savaştı. Nazi Almanyası'nın teslim olduğu Mayıs 1945 yılında Amerikan birliklerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Italia</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni "Italia", II. Dünya Savaşı sırasında İtalya kralı Benito Mussolini'nin görevine son verilerek hapse atılmasının ardından Nazi Almanyası'nın onu kurtararak kurmuş olduğu İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nden devşirilen insanlardan oluşan tümendir. Kurulduktan sonra bu tümen Heinrich Himmler'in kontrölündeki Waffen-SS tümenleri'ndeki 38 tümenden bir tanesi oldu. Kuruluşunun ardından İtalya Cephesi'ndeki savaşlara girdi. 30 Nisan 1945 tarihinde Gorgonzola'daki Amerikan birliklerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">26. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Hungaria</span>

26. SS Waffen Grenadier Tümeni Division "Hungaria", Müttefik Devletler'e teslim olmaya çalışan Macaristan Krallığı'nı işgal ederek durduran Nazi Almanyası'nın kurmuş olduğu tümendir. 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Tümenin bünyesinde 3.000'i sivil, 5.000'i ise Macar Ordusu'ndan olmak üzere toplam 8.000 asker vardır. Daha sonra bu sayı 13.000'ne varacaktır. Bazı kaynaklara göre 29 Ocak 1945 yılında tümen "Hungaria" unvanı almıştır. Kuruluşundan itibaren Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Mayıs 1945 yılında ise Avusturya'da bulunan Amerikan Ordusu'na teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">20. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

20. SS Waffen Grenadier Tümeni "Estnische Nr. 1" Genellikle Estonyalı milliyetçilerden oluşturulan Waffen-SS tümenlerinden biridir. Tümen 1944 yılına kadar yerel isyanları bastırma görevini üstlendi. 1944 yılı sonrasında ise Kızıl Ordu ilerlemesini durdurmak için savaştı. Ancak Estonya'nın Sovyetler Birliği işgali altına girmesi nedeniyle başarılı olamadı. 1945 yılı ve savaşın sonuna kadar çeşitli bölgelerde Sovyet ilerlemesini durdurmak için çabaladıysa da sürekli geri çekilmek zorunda kaldı. Tümen, Savaş sonunda Müttefik cephelerine doğru geri çekilerek teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">21. Waffen-SS Dağ Tümeni Skanderbeg</span>

21. SS Waffen Dağ Tümeni "Skanderbeg", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen bölgelerde meydana gelen partizanlara karşı oluşturulmuş 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümenin dağ birliği olarak kurulmasının sebebi partizanların dağlarda olmasıdır. Tümenin adı Osmanlı'nın Arnavutluk'a işgaline karşı savaşan Skanderbeg, Türkçesi İskender Bey'den gelir. Tümen hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Nürnberg mahkemelerinde Waffen SS'e katılımı nedeniyle ve savaş suçları sebebiyle suç örgütü ilan edilmiştir. Sembolü ise Arnavutluk'un bayrağında da olan çift başlı kartaldır.

<span class="mw-page-title-main">Volhinya ve Doğu Galiçya'da Polonyalı Katliamları</span>

Volhinya ve Doğu Galiçya'da Polonyalı Katliamları veya kısaca Volhinya Katliamı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yapan milliyetçi Ukrayna İsyan Ordusu'nun etnik Polonyalı sivil halka yönelik soykırım hareketi. Volin'deki katliam daha ziyade Polonya asıllılara yönelik olmasına karşın diğer etnik gruplar da bu katliamdan nasibini aldı. 1939 Mart ayında, önce Polonya kontrolü altındaki topraklarda Nazilerce başlatılan katliam, Nazilerin Ukrayna'ya girmesiyle buradaki milliyetçi isyan ordusu tarafından devam ettirildi. Katliamlar Sovyetler Birliği tarafından kurtarılan Polonya'nın 1943 Temmuz'unda karşı harekât yapmasıyla sona erdi. Polonya hükûmeti bu olayları soykırım olarak nitelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna İsyan Ordusu</span>

Ukrayna İsyan Ordusu -Bağımsız Ukrayna fikri ile kurulan aşırı milliyetçi silahlı oluşum. Ukrayna'da II.Dünya Savaşı sırasında Nazilerin desteği ile örgütlenen ve ülkedeki tüm etnik gruplara karşı katliam ve kıyım hareketlerine girişen milliyetçi oluşum. Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü'nün askeri kanadıdır. Ekim 1942'de teşkilatlanan oluşum özellikle II. Dünya Savaşı zamanı oldukça aktif rol oynayıp,1943'te Ukrayna Reich Komiserliği'yle birlikte Ruslara, Polonyalılara, Yahudilere ve diğer etnik azınlıklara karşı çeşitli katliam ve kıyım hareketlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kārlis Aperāts</span>

Kārlis Aperāts ; II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS içerisindeki 15. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 1'de SS-Standartenführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

László Deák, I. Dünya Savaşı ve II. Mihver ordularının Yugoslavya'yı işgali sırasında Sırp ve Yahudi sivillerin katledilmesine karışması nedeniyle savaş suçlarıyla suçlandı ve hüküm giydi. Asılarak idama mahkûm edilip ve 1946'da idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">23. Waffen-SS Dağ Tümeni Kama</span>

23. SS Waffen Dağ Tümeni ''Kama'' II.Dünya Savaşı sırasında Waffen SS'e hizmet etmiş 38 tümenden biridir ve Anti Partizan operasyonları yapmış bir tümendir. Hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Savaş sonrasın Nürnberg Mahkemelerinde Waffen SS, Savaş suçları ve insanlığa karşı büyük suçlara karışması nedeniyle bir suç örgütü ilan edildi. Tümen Alman subaylar ve Bosnalı Müslüman askerlerden oluşuyordu. Kama balkan çobanlar ve köylüler kullanılan küçük bir hançerdir. 19 Haziran 1944'te kurulan 13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar" subayları etrafında kuruldu ancak tümen hiçbir zaman tam gücüne ulaşamadı ve eylemleri bir oluşum olarak görülmedi.