
I. Bayezid veya Yıldırım Bayezid, dördüncü Osmanlı padişahı. 1389'dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır. Babası Sultan I. Murad, annesi ise Gülçiçek Hatun'dur.

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.
Kadı Burhaneddin, Türk devlet adamı, alim ve Azerbaycan edebiyatı ve Divan edebiyatı şairi.

Hospitalye Şövalyeleri ya da Aziz Yuhanna Şövalyeleri tarikatı 1070 civarında kurulmuş bir şövalye tarikatıdır. Sonradan ismi Rodos Şövalyeleri, çok sonralarıysa Malta Şövalyeleri olarak anılmıştır. Merkezi İtalya'nın Roma kentinde bulunan tarikatın günümüzdeki resmi adı İtalyancada Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta yani Kudüs, Rodos ve Maltalı St. Jean Egemen Askeri Misafirperver Tarikatı veya kısaca Malta Tarikatıdır.

Kadı Burhaneddin Ahmed Devleti, Eretna Devleti'nin topraklarında, Oğuzların Salur boyundan olan Vezir Kadı Burhaneddin Ahmed'in kendi adıyla 1381 yılında kurduğu devlettir. Devletin merkezi Sivas'tır.

Litvanya Büyük Düklüğü, Avrupa'da 13. yüzyıl ile 1795 arasında varlığını sürdürmüş bir devlettir. Aukštaitija bölgesindeki çok tanrılı Baltık kabilelerinden biri olan Litvanlar tarafından kuruldu. Daha sonra Kiev Knezliği'nin büyük bir kısmını ve diğer Slav topraklarını ele geçirdi. Böylece bugünkü Belarus, Letonya, Litvanya'nın tamamı ile Moldova, Polonya, Rusya ve Ukrayna'nın bir kısmını kapsar hâle gelmişti. 15. yüzyılda en geniş sınırlara ulaştığında Avrupa'daki en geniş sınırlara sahip ülke konumundaydı. Etnisite ve din açısından çeşitliliğin var olduğu ülkede, kültür unsurları oldukça geniş bir yelpaze oluşturuyordu.

Tâceddinoğulları Beyliği, 14. ve 15. yüzyıllarda günümüz Samsun ve Ordu yörelerinde hüküm süren Türk beyliği. Anadolu beyliklerinden biri olarak sınıflandırılmakta olup Orduköy ve Erbaa merkezli olarak yönetilmiştir. Taceddinoğulları Beyliği yine sınırdaş bir beylik olan Haciemiroğulları gibi Çepni boyuna mensuptur.

Vytautas Orta Çağ Litvanyası'nın en ünlü hükümdârlarından biri. Vytautas;(1392–1430) döneminde, Litvanya ve Rutenya'yı kapsayan Litvanya Büyük Dükalığı'nı yönetmiştir. Ayrıca Hrodna (1370–1382) ve Lutsk (1387–1389) prensliği yapmıştır. Hussites Krallığı döneminde ön plana çıkmıştır.

Bydgoszcz, Polonya'nın kuzey kesimindeki bir şehri. Brda ile Vistül nehirlerinin geçtiği şehir, iki nehrin birleşme noktasının da yakınlarındadır.

Kuzey Haçlı Seferleri veya Baltık Haçlı Seferleri, Kuzey Avrupa, Baltık Denizi, güney ve doğu kıyılarında etrafında yaşayan pagan halklarına karşı Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı Alman Saksonya Krallığı; Danimarka Krallığı ve İsveç Krallığı Katolik Hristiyan kralları ve Livonyalı Kılıç Kardeşleri ve Töton Şövalyeleri askeri tarikatları ve onların müttefikleri tarafından yürütülen haçlı seferleridir.

Erzincan Beyliği, Erzincan Emirliği veya Mutahharten Beyliği, 14. yüzyılın sonları ile 15. yüzyılın başlarında hüküm süren Anadolu Türk Beyliklerinden biri.

Birinci Toruń Barışı, 1 Şubat 1411'de, Töton Şövalyeleri ile Eflak arasındaki sınırın ortasında, Vistül'deki bir adada bulunan Toruń şehrinde imzalanan barış antlaşmasıdır. Antlaşma, Töton Şövalyeleri ile Eflak Prensi II. Vladislav ve onunla müttefik olan Litvanya Büyük Dükü Vytautas arasındaki sınırı belirledi. Bu anlaşma, 1410 yılında Grunwald Muharebesi ile doruğa ulaşan askerî çatışmayı da sona erdirmiştir.

Hemite Kalesi, Kilikya Ermeni Krallığı döneminde, şimdiki Osmaniye ili sınırları içerisinde olan, korsanlar tarafından yapılmış bir kaledir. 1212 yılında Töton Şövalyeleri tarafından ele geçirilmiştir ve 13.yüzyılda Titan Şövalyeleri tarafından Kilikya bölgesinde yerel bir karargâh amacıyla yeniden onarılmıştır. Kalenin çevresi aynı zamanda Töton Şövalyeleri'ne bir gelir kaynağı olmuştur. Modern kaynaklara göre kale Memlûkler tarafından işgal edilmiş ve yaklaşık 2000 kişiye sığınak olmuştur.
Kara Yülük Osman Bey, Akkoyunlu devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı.

Leh-Litvan-Töton Savaşı, Büyük Savaş olarak da bilinen, 1409-1411 yılları arasında Töton Şövalyeleri ile müttefik Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı arasında meydana geldi. Yerel Samogit ayaklanmasından tetiklenen savaş, Ağustos 1409'da Polonya'nın Töton işgali ile başladı. Her iki taraf da tam ölçekli bir savaşa hazır olmadığından, Bohemyalı IV. Wenceslaus dokuz aylık bir ateşkes sağladı.

Chojnice Muharebesi, 18 Eylül 1454'te, On Üç Yıl Savaşları sırasında Polonya ile Töton Şövalyeleri arasında Chojnice kasabası yakınlarında meydana gelen ve Töton Şövalyeleri tarafından kazanılan çatışmadır.
Bernhart von Zinnenberg Moravya şövalyesi ve paralı askerdir. Szumborski, On Üç Yıl Savaşlarının bir parçası olan Chojnice Muharebesi sırasında Töton Şövalyeleri tarafından işe alındı ve kuşatma altındaki Chojnice şehrini kurtarmak için 15.000 adamla birlikte gönderilmiştir. Polonya Kralı IV. Kazimierz Jagiellon, Töton hatlarının arkasına süvari saldırıları göndermiş ve Szumborski yakalanmıştır. Ancak Töton şövalyeleri toplandı ve paniğe neden olmuştur. Szumborski kaçmayı başarmış ve kaçan Polonya ordusunun takibini organize etmiştir. 24 Ekim 1457'de Szumborski, 2000 paralı askerle birlikte Chełmno'yu (Kulm) ele geçirdi ve hain olduğunu iddia ederek belediye başkanı Michal Segemund'u öldürmüştür. Kuvvetleri Pomerelia ve Chełmno Arazisi'nin diğer kasabalarını ele geçirmiş ve 21 Mart 1458'de Szumborski, ordusuyla birlikte Toruń'a (Thorn) yaklaşarak banliyölerini yakmış, ancak ağır tahkim edilmiş şehri ele geçirmeyi başaramamıştır. 19 Eylül 1460'ta Szumborski, Golub-Dobrzyń kasabasını ele geçirmiş, ancak kalesindeki Andrzej Puszkarz komutasındaki Polonyalı garnizon onu engellemeyi başarmıştır. Ağustos 1466'da, Töton Şövalyelerinin elçisi olarak Szymborski, Kral IV. Kazimierz ve onun elçileri Jan Długosz ve Jan Sapienski ile görüşmek üzere Bydgoszcz'a gönderilmiştir. Müzakereler 19 Ekim 1466'da İkinci Toruń Barışı'nın imzalanmasıyla sona ermiştir. Çok zalim bir adam olarak kabul edilen Szymborski, 7 Ocak 1470'te ölmüştür. Jan Długosz'un kaydettiği üzere, Chełmno'da yaşayan bir kadın tarafından zehirlenmiştir.