İçeriğe atla

13. Sovyet Antarktika Seferi

Onüçüncü Sovyet Antarktika Seferi, Sovyetler Birliği tarafından Aleksei Treshnikov liderliğinde 1967-1969 tarihleri arasında Antarktika'ya düzenlenen sefer. Seferde Enderby Toprakları'nın batı sahilindeki buzsuz alanlar araştırıldı.

Kaynakça

  • MacNamara, E. E. (1970) "Some Limnological Observations from Enderby Land, Antarctica" in Limnology and Oceanography pp. 768–75

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Antarktika Seferleri</span>

Sovyet Antarktika Seferi, SSCB Bilimler Akademisi'nin Sovyet Antarktika Araştırma Komitesi tarafından yönetilen Arktika ve Antarktika Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve 1955-1991 yılları arasında yapılan seferlerin ortak adı. Seferlerin yönetim, lojistik ve tedarik sorumluluğu Sovyetler Birliği Deniz Ulaştırma Bakanlığı'ndaydı.

Sovyet Antarktika Seferleri listesi Sovyetler Birliği döneminde Antarktika'ya yapılan seferleri listelemektedir. Rusya dönemindeki seferler için bakınız: Rus Antarktika Seferleri. Antarktika'daki Sovyet faaliyetleri için bakınız: Sovyet Antarktika Seferleri.

Rus Antarktika Seferi, kısaltılmış RAE (РАЭ). Rus Arktika ve Antarktika Araştırma Enstitüsü'nün Antarktika için sürekli sefer adıdır. 1955-1991 yılları arasında süren Sovyet Antarktika Seferi (SAE)'nin devamıdır.

Rus Antarktika Seferleri listesi Rusya'nın Antarktika'ya seferlerini listelemektedir. Sovyetler Birliği dönemindeki seferler için bakınız: Sovyet Antarktika Seferleri. Antarktika'daki Rus faaliyetleri için bakınız: Rus Antarktika Seferleri.

<span class="mw-page-title-main">1. Sovyet Antarktika Seferi</span>

1. Sovyet Antarktika Seferi, 1955 yılında düzenlenen ve Sovyetler Birliği tarafından Antarktika'da keşif, araştırma ve ileriye dönük olarak istasyon kurmayı amaçlayan bir seferdir.

İkinci Sovyet Antarktika Seferi Aleksei Treshnikov tarafından yönetilen sefer. Sefere üç gemi katıldı: I. V. Maksimov kaptanlığındaki RV Ob, I. A. Man kaptanlığındaki RV Lena A. S. Yantselevich kaptanlığındaki Kooperatsiya. Bayrak gemisi olan Ob 7 Kasım 1956 tarihinde Kaliningrad'tan hareket etti. Kooperatsiya ulaşım araçlarını taşıyordu.

Yirmi Sekizinci Sovyet Antarktika Seferi, 1983 yılında Sovyetler Birliği ve Doğu Almanya'nin birlikte düzenlediği sefer. Altı Alman araştırmacının katıldığı seferde Sovyetlere ait Novolazarevskaya İstasyonu kullanıldı. Meteoroloji, Jeoloji, Jeofizik çalışmaları yapıldı.

Onbirinci Sovyet Antarktika Seferi, Sovyetler Birliği'nin Antarktika'daki Mirny İstasyonu temelli araştırma seferi.

Onikinci Sovyet Antarktika Seferi, Sovyetler Birliği tarafından bilimsel araştırma amacıyla düzenlenen seferlerden biri. Bu seferde, Radar kullanılarak Antarktika'nın buz örtüsü kalınlığı ölçmede yeni bir yöntem denendi. Sovyet buzulbilimciler Mirny İstasyonu ve çevresindeki buzun kalınlığını ölçtüler.

Dördüncü Sovyet Antarktika Seferi, Sovyetler Birliği'nin Aleksandr Gavrilovich Dralkin liderliğinde Antarktika'ya düzenlediği seferlerden biri. Sefer, Antarktika'nın Hint Okyanusu kıyısındaki Vostok İstasyonu'ndan Güney Kutbuna kadar olan 2500 kilometrelik mesafeyi özel olarak tasarlanmış, traktör ve kızaklarla aşmayı amaçlıyordu. Vostok İstasyonu'ndan Güney Kutbuna ulaşmak için üç büyük traktör ve kızak kullanıldı.

Dokuzuncu Sovyet Antartkia Seferi, Sovyeter Birliği'nin 1963'ten 16 Mart 1965'e kadar süren Antarktika seferi. Liderliğini Mikhail Somov'un yaptığı seferde buzkıran gemisi Ob ve yolcu gemisi Estonia kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Dayanışma Denizi</span> deniz

Dayanışma Denizi veya Sodrujestvo Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Enderby Toprakları ile Batı Buz Sahanlığı arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kozmonotlar Denizi</span> deniz

Kozmonotlar Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Prens Olav Sahili ile Enderby Toprakları'nda yer almakta olup Dayanışma Denizi ile Riiser-Larsen Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lazarev Denizi</span> deniz

Lazarev Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Kral VII. Haakon Denizi ile Riiser-Larsen Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Somov Denizi</span> Doğu Antarktika kıyılarında bir deniz

Somov Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Oates Sahili, Victoria Toprakları ve V. George Sahili'nde yer almakta olup Ross Denizi ile D'Urville Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Enderby Toprakları</span> Antarktikada Shinnan Buzulu ile William Scoresby Körfezi arasında yer alan bir bölge

Enderby Toprakları, Antarktika'da Shinnan Buzulu ile William Scoresby Körfezi arasında yer alan bir bölgedir. Bölge, Şubat 1831'de John Biscoe tarafından keşfedildi. Adını, Biscoe'nin gemisinin sahibi Enderby Brothers'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mirnıy İstasyonu</span> Antartika da bulunan bir Rus araştırma istasyonu

Mirnıy İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Rus araştırma istasyonudur. İstasyon, 2 Ocak 1956 tarihinde Sovyetler Birliği döneminde açılmış olup Kraliçe Mary Toprakları'nda Davis Denizi kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Enderby, Leicestershire</span>

Enderby, İngiltere'nin Leicestershire kentinde bulunan bir civil parish.

<span class="mw-page-title-main">Boree Adaları</span>

Boree Adaları, Enderby Toprakları'nda bulunan Point Widdows'a 4 kilometre uzaklıkta bulunan iki küçük adadır. 1956'da Avustralya Ulusal Antarktik Araştırma Seferleri uçaklarından çekilen fotoğraflar sayesinde keşfedildiler. Adını Avustralya'da bulunan bazı akasya türlerinin yerel adı olan "boree"dan almaktadır ve bu isim Avustralya Antarktik İsimler Komitesi tarafından verilmiştir.