İçeriğe atla

13. Fırka

13. Fırka
الفرقة 13
Kuruluş2013[1]günümüz
Lider(ler)Yarbay Ahmed el-Saud
Etkin bölgelerİdlip
İdeolojiİslami Demokrasi
Laiklik[2]
Büyüklük1,800+ [1]
MüttefiklerKatar Katar
Suudi Arabistan Suudi Arabistan
İslami Cephe
Ceyşül Muhacirin ve Ensar
El Nusra Cephesi (Mart 2016'ya kadar)

13. Fırka ya da 13. Bölük (Arapçaالفرقة 13), İdlip ilinde faaliyet gösteren, Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhalif bir gruptur.

Grubun yapısı

Grup, 2013 yılında kurulmuştur. Amerikan yapımı tank deliciler olan BGM-71 TOW füzelerini ilk alan muhalif gruplardan biridir. Grup lideri Ahmed el-Saud, füzelerin Suriye'nin Dostları grubu tarafından sağlandığını ifade etmiştir.[2] ÖSO'ya bağlı sözcülerden birine göre, 13. Fırka Suudi Arabistan ve Katar tarafından mühimmat yardımı almaktadır.[1] Grup liderine göre, 13. Fırka 10 tayfadan meydana gelmektedir ve her tayfada 200 kişi bulunmaktadır.[1]

Tarihçe

Grup 2013 yılında kurularak Özgür Suriye Ordusu çatısı altına girmiştir.

Aralık 2013'te, IŞİD Kafr Nabl'daki 13. Fırka üssüne saldırmış ve pek çok sayıda mühimmat ele geçirmiştir. Ardından uzun süren çatışmalar dizisi başlamıştır. Grup lideri Ahmed Saud IŞİD tarafından kaçırılmıştır. İki hafta sonra serbest bırakılmıştır.[1]

13. Fırka, Halep merkezindeki Han el-Asal, Raşidün mahallesi ve Araştırma Bilimleri Merkezi'nde savaşmıştır. Ayrıca İdlip ve Hama illerinde, Murak, Mork, Han Şayhun, Heyiş, Humeyis, Baulin, Vadi el-Deyif askeri üssü ve el-Hamidiye askeri üssünde de savaşmıştır.[3]

6 Mayıs 2015'te, diğer 13 Halep merkezli örgüt ile birlikte, Fetih Halep operasyon gücüne katılmıştır.

13 Mart 2016'da El Nusra Cephesi, 13. Fırka'ya ait üslere saldırmıştır. Maaret el-Numan'ın kontrolü 13.Fırka'dan El Nusra Cephesi'ne geçmiştir.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Syria rebel recounts his time in an ISIL jail". Al Jazeera English. 10 Mart 2014. 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2014. 
  2. ^ a b "U.S.-Armed Syrian Rebel Group Seeks 'All Syrian Land Occupied by Israel'". Free Beacon. 19 Mayıs 2014. 17 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2014. 
  3. ^ "تحرير سوري | Exclusive interview with Ahmad Al-Sa'oud, head of Division 13, one of the 9 factions given access to TOW missiles". 21 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2014. 
  4. ^ Fadel, Leith. "Nusra captures Division 13 headquarters in Ma'arat Al-Nu'man". Al-Masdar News (İngilizce). 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor çatışmaları (2011-14)</span>

Deyrizor Kuşatması, IŞİD ile Suriye Ordusu arasında Deyrizor şehir merkezi ve civarındaki yerleşim bölgelerindeki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">İdlip Şehitleri Tugayı</span>

İdlip Şehitleri Tugayı, Şubat 2012'de Suriye Kurtuluş Ordusu ismiyle İdlip merkezli kurulan ve çoğunluğunun sivil vatandaşlardan oluştuğu küçük bir muhalif silahlı gruptur. İdlip'te Suriye Kara Kuvvetleri'nin başlattığı operasyonda, halkın kendini savunması için kurulmuştur. İdlip, Halep ve Hama'da kısacası Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösterir. Mevcut militan sayısının ilk kurulduğunda 3,000 kadar olduğu zannedilmektedir. Ayrıca ordunun bağlı olduğu bir oluşum yoktur. Sadece kendi askeri kurulu tarafından idare edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürdistanı çatışmaları</span> Kuzey Suriyede askeri ve siyasi çatışma

Rojava Savaşı ya da Suriye Kürdistanı Çatışmaları, Suriye'nin kuzeyindeki taraflar arasındaki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halep Muharebesi (2012-16)</span> Suriye İç Savaşında bir askerî muharebe

Halep Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nın bir parçası olarak, Halep şehrinde süren şiddetli çatışmalardır. Suriye'nin en kalabalık şehri olan Halep, 2012 yılından itibaren büyük çatışmalara sahne olmuş ve şehir büyük oranda tahrip edilmiştir. Halep'i kontrol etmenin önemi ve çatışmaların genişliği dolayısıyla savaşan gruplar Halep Muharebesi'ne savaşların anası ya da Suriye'nin Stalingrad'ı ismini vermişlerdir. 12 Aralık 2016'da Suriye Devlet Televizyonundan yapılan açıklama ile birlikte Halep'in Özgür Suriye Ordusu'ndan alındığı kesinleşmiştir. Halep kontrol altına alındıktan kısa bir süre sonra Halep'in kuzeyinde bulunan siviller ve muhalif güçler tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahrar uş-Şam</span> İslamcı Silahlı Sünni-Köktenci Militan örgüt

Ahrar uş-Şam ya da tam adıyla Şam'ın Hürleri İslami Hareketi, Suriye'de 2011 yılında Halep'te kurulan ve Beşşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalif gruptur. Merkezleri İdlib'dedir. 2011 yılından bu yana aktif faaliyet göstermektedir. Sünni ve Selefi mücahidlerden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Güney Cephesi</span> Güney Suriyedeki çatışma alanları

Suriye İç Savaşı Güney Cephesi, Suriye'nin güney sınırında Lübnan, Golan Tepeleri ve Ürdün'e komşu olan Kuneytire, Süveyda ve Dera illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslami Cephe</span> Silahlı Suriye muhalefetinden oluşan bir koalisyon

İslami Cephe, Suriye'de 22 Ekim 2013 tarihinde yedi grubun birleşmesiyle oluşan muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Ordusu</span> İslamcı gerilla ittifakı

Fetih Ordusu, Suriye'nin İdlib ilinde bulunan muhalif grupların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir operasyon gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın kronolojisi</span>

Suriye İç Savaşı'nın kronolojisi, Suriye İç Savaşı'nın önemli olaylarının verildiği tarihsel süreci kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azez Muharebesi (2012)</span> Suriye İç Savaşı dahilinde 2012de gerçekleşmiş bir muharebe

Azez Muharebesi, Türkiye-Suriye sınırındaki Halep iline bağlı Azez nahiyesinde Suriyeli muhalifler, IŞİD, Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye rejimi arasındaki çatışmalardır.

Maaret en-Numan Muharebesi, el-Nusra Cephesi ve müttefiki Cund el-Aksa ile ile Özgür Suriye Ordusu arasında, Maaret el-Numan'da gerçekleşen çatışmalardır. Çatışmalar sonucunda, El Nusra Cephesi, ÖSO'ya bağlı 13. Fırka üyelerini Maaret El-Numan şehrinden sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Geçici Hükûmeti</span> Sürgündeki Suriye hükûmeti

Suriye Geçici Hükûmeti,, Suriye'deki muhalif hükûmettir. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından kurulmuştur. Geçici Hükûmet, Suriye muhalefeti adına ülkenin bazı alanlarını kontrol etmekte olup Baasçı Suriye Bakanlar Kurulunu tanımayarak ülkedeki tek meşru hükûmet olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Abdul Baset el-Sarut</span> Suriyeli futbolcu

Abdul Baset al-Sarout Suriyeli bir millî futbolcudur. Ülkesini Suriye U17 ve Suriye U20 takımlarında temsil etti. Ayrıca Suriye iç savaşında önde gelen bir isyancı figürüydü.

Ahfad el-Resul Tugayları, Suriye İç Savaşı'nda Suriye hükûmetine karşı savaşmış Suriyeli bir muhalif gruptu. Katar hükûmeti tarafından finanse edilmiştir.

Yüksek Askeri Konsey, 2012'nin sonlarından 2014'ün ortalarına kadar Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) en yüksek askeri liderliğiydi. Örgütün kuruluşu, Suriyeli muhalif güçlere finansman sağlamak ve onları silahlandırmak amacıyla Batı güçlerinin ve Arap güçlerinin desteğiyle 7 Aralık 2012 tarihinde duyurulmuştur.