
İncil, İsa'nın yaşamını, öğretilerini, ölümünü ve dirilişini anlatan her bir biyografidir. Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından kaleme alınmış olan ve yazarlarının adlarıyla anılan dört incil, Yeni Ahit'in ilk dört bölümünü teşkil eder. İncil sözcüğü Türkçe konuşan kimseler arasında sıklıkla Yeni Ahit anlamında kullanılır. Bu kullanıma –hatalı olsa dahi– Türkçe Hristiyan kaynaklarda da rastlanabilir. Bu kaynaklarda Müjde sözcüğü de Yeni Ahit anlamında kullanılır.

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.
Mesih'te Kardeşler veya Kristadelfiyanlar, Üniteryen Hristiyanlık görüşünü benimseyen bir topluluktur. Restorasyoncu ve binyılcıdır. Hareket, İngiliz asıllı Amerikalı ilahiyatçı John Thomas'ın (1805-1871) tebliğ faaliyetleri ile 19. yüzyılda Birleşik Krallık ve Kuzey Amerika'da gelişmiştir. Amerikan İç Savaşı (1863) zamanında vicdani ve dinî inançlarına aykırı olduğunu ileri sürerek askerlik hizmetini ifa etmeyi reddeden kimse statüsünü alabilmek için bir gruba bağlılığın beyan edilmesi gerekmiştir. O dönem itibarıyla Christadelphian ismi kullanılmıştır. Bu isim John Thomas tarafından Grekçe Mesih (Kristos) ve kardeşler (adelfoi) kelimelerinin birleştirilmesiyle türetilmiş olup "Mesih inancında kardeşler" ya da "Mesih'te kardeşler" anlamına gelir.
Havârî, İsa'nın öğüt ve inançlarını yayma işiyle görevlendirdiği mürit ve öğrencilerinden her biri. Havari sözcüğü ile çoğunlukla "İsa'nın 12 Havarisi" kastedilmekle birlikte, kavram İsa'nın Hristiyanlığı yaymaya çalışan bazı diğer öğrencileri için de kullanılır.

Mormonluk kavramı, Joseph Smith, Jr. tarafından 1830'da ortaya çıkan İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi ve Brigham Young ile günümüze kadar da devam eden bir dini yorumun, geleneksel ve kültürel unsurlarını içermektedir. Özellikle, Mormonluk, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi ile ilgilidir.

İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi, yaygın bilinen adıyla Mormonluk, 6 Nisan 1830 tarihinde Joseph Smith, Jr. aracılığıyla ABD'nin New York eyaletinde kurulmuştur. Sonrasında kilise üyeleri gördükleri baskılardan dolayı Batı'ya göç etmişler ve Utah eyaletine gelmişlerdir. 24 Temmuz 1847 tarihinden itibaren ise Brigham Young öncülüğünde, günümüzde halen eyaletin başkenti konumundaki Salt Lake City kurulmaya başlanır. Günümüzde de Kilise'nin merkezi bu şehirde bulunmaktadır.

İtiraf sakramenti halk arasında "Günah çıkarma" olarak bilinen Katolik ve Ortodoks Kiliselerinde kabul edilen 7 Temel Sakramentlerden biridir. Vaftizden sonra işlenen günahların, kişinin ölümcül günah veya hafif günahlarının bütününün, kişinin pişman olması sonunda bir papaza günahlarını itiraf etmesidir. Kilise bu sırrı "Hristiyan'ın kiliseyle barışması" olarak nitelendirmiştir. Bu sakrament İncil'de Mesih İsa'nın Havarilerine Kutsal Ruh'u alın; kimin günahlarını bağışlarsanız bağışlanmış olacak; Kimin günahlarını bağışlamazsanız bağışlanmamış olacak" (Yuh:20:22-23) ayetlerinden yola çıkılarak tertiplenmiştir.

Gordon Bitner Hinckley, Mormonluk adıyla da bilinen İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 15. başkanı. Mormon inanışında Kilise başkanı peygamber kabul edildiğinden Kilise üyelerince peygamber kabul edilir.

Lorenzo Snow İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 1898 yılından ölümüne kadar başkanlık yapmış 5. başkanıdır. Snow Mormonların 19. yüzyıldaki son lideridir.
Bu liste, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi Başkanları listesidir. Bu listede yer alan kişiler Kilise Başkanı olmakla birlikte, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi mensuplarına göre, bu makama Tanrı tarafından görevlendirilmiş peygamber, gören ve vahiy bildiren olduklarına inanılmaktadır.

Howard William Hunter, Amerikalı avukat, 1994 ile 1995 yılları arasında İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 14. başkanıdır. Kilise üyeleri tarafından peygamber olarak kabul edilir. Onun dokuz aylık başkanlık süresi, Kilise tarihinin en kısa süresidir. Hunter, Kilise'nin 20. yüzyılda doğan ilk başkanıdır. 51 yaşında havarilik unvanını kazandıktan sonra, tam 35 yıl boyunca bulunduğu görevlerde Kilise'ye önderlik etmiştir.

Ezra Taft Benson, Amerikalı çiftçi ve 1985 ile 1994 yılları arasında İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 13. başkanıdır. Kilise üyeleri tarafından peygamber olarak kabul edilir.

Spencer Woolley Kimball, Amerikalı iş insanı, dini lider ve İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 12. başkanıdır. Kilise'nin ilk önderlerinden Heber C. Kimball'un torunudur. Kilise üyeleri tarafından tarafından peygamber olduğuna inanılır.

Harold Bingham Lee, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 11. başkanıdır. 1972 ile 1973 yılları arasında bu görevi yürütmüştür. Kilise üyeleri tarafından peygamber olarak kabul edilir.

David Oman McKay, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 9. başkanıdır. Kilise üyeleri tarafından peygamber olarak kabul edilmektedir.

George Albert Smith, Sr., İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 8. başkanıdır. Kilise üyeleri tarafından peygamber olarak kabul edilmektedir.

Heber Jeddy Grant, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 7. başkanıdır. Kilise üyeleri tarafından peygamber olarak kabul edilmektedir.

Kilise Başkanı, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin en yüksek makamıdır. Bu sıfatı ilk kez, kilisenin kurucusu Joseph Smith kullanmıştır. Aynı zamanda bu sıfat, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin en yüksek yönetim kurulu olan Birinci Başkanlığa da önderlik etmek anlamına gelmektedir. Son Zaman Azizleri, Kilise Başkanlarını; peygamber, gören ve vahiy alan olarak kabul etmektedir. Öbür yandan kilise üyeleri peygamber kelimesini daha çok Joseph Smith'ten bahsederken kullanmayı tercih ederler ve bu yüzden de, çoğu zaman Kilise Başkanlarına doğrudan Başkan denilerek hitap edilmektedir.

Wilford Woodruff, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 4. başkanıdır. Son Zaman Azizleri hareketi tarihinde önemli bir yere sahiptir. 1890 yılında, İsa Mesih'in Son Zaman Azizleri Kilisesi'nin üyeleri tarafından uygulanan çok eşliliği kaldıran kişidir.
Birinci Başkanlık, İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin en yüksek idare birimidir. Kiliseyi 12 Havariler Kurulu'ndaki kişilerle beraber, kilise üyeleri tarafından da peygamber, gören ve vahiy bildiren olarak da kabul edilen 15 havari yönetmektedir. En uzun süre havari olan kişi Kilise Başkanı olur ve kendisine de iki havariyi danışmanı olarak seçer. Bu üç kişi, Kilise'nin en yüksek idare birimi olan Birinci Başkanlık'ta görev alırlar. Aynı zamanda burada en uzun süre havari olan kişi, Kilise Başkanı'nın ölümünden sonra kilise başkanı olacak kişi olduğundan, bir sonraki başkan adayı da Russell M. Nelson'dır.