İçeriğe atla

12 Öfkeli Adam

12 Öfkeli Adam
12 Angry Men
YönetmenSidney Lumet
YapımcıHenry Fonda
Reginald Rose
SenaristReginald Rose
OyuncularHenry Fonda
Lee J. Cobb
E. G. Marshall
Martin Balsam
John Fiedler
Jack Klugman
Edward Binns
Jack Warden
Joseph Sweeney
Ed Begley
George Voskovec
Robert Webber
MüzikKenyon Hopkins
Görüntü yönetmeniBoris Kaufman
KurguCarl Lerner
DağıtıcıUnited Artists
CinsiSinema filmi
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılıABD, 1957
Çıkış tarih(ler)i13 Nisan, 1957
ABD
Süre96 dk.
Dilİngilizce
Bütçe340.000 $

12 Öfkeli Adam, Sidney Lumet'in yönettiği 1957 ABD yapımı drama filmidir. Reginald Rose'un aynı adlı oyunundan uyarlanan film bir duruşmada bir jüri üyesinin diğer on bir jüri üyesini şüphelinin suçsuz olduğu konusunda, makul şüphe temelinde, ikna etme çabaları hakkındadır. Film neredeyse sadece bir set kullanılarak çekilmiş olma özelliği ile dikkate değerdir. Filmin başında ve sonundaki üç dakikalık gösterim süresi ve bitişikteki lavabo sahneleri dışında bütün filmde mekân olarak sadece jüri odası kullanılır. "12 Öfkeli Adam" ayrıca Sidney Lumet'in yönettiği ilk filmdir. 96 dakikalık film, 340.000 dolarlık bütçe ile yapılmıştır.

İki jüri üyesinin mahkeme binasından ayrılmaları esnasında birbirlerine isimlerini söylemeleri dışında filmde hiç isim kullanılmaz. Davalı "çocuk", tanıklar da "yaşlı adam" ve "karşı sokaktaki kadın" şeklinde anılır.

"12 Öfkeli Adam", 2007 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Özet

Sıcak bir yaz gününde, New York İlçe Mahkemesi'nde bir jüri, yoksul bir 18 yaşındaki gencin, kendisini sürekli olarak döven babasını öldürmekle suçlandığı davayı tartışmak üzere hazırlanır. Hakim, eğer makul şüphe varsa, jürinin "suçsuz" kararı vermesi gerektiğini belirtir. Eğer sanık suçlu bulunursa, zorunlu bir şekilde elektrikli sandalye ile idam cezası alacaktır. Karar oybirliğiyle alınmalıdır.

Başlangıçta, dava açıktır gibi görünmektedir. Bir komşu, sanığın babasını bıçakladığını, penceresinden, geçen bir yükseltilmiş trenin pencerelerinden izlediğini ifade etmiştir. Başka bir komşu, sanığın babasını öldürme tehdidinde bulunduğunu ve babasının vücudunun yere düştüğünü duyduğunu; sonra, kapısına koşarken, sanığın merdivenlerden aşağı koştuğunu gördüğünü ifade etmiştir. Çocuk, bıçağı kaybettiğini iddia etmiş, ancak cinayet yerinde, parmak izleri silinmiş bir şekilde bulunan aynı türde bir bıçak satın aldığını kabul etmiştir.

Ön oylamada, tüm jüriler "suçlu" oyu verir, sadece Jüri 8, karar verilmeden önce biraz tartışma olması gerektiğine inandığı için "suçsuz" oy verir. Diğer jürileri ikna etmek için yaptığı ilk birkaç argüman görünüşte başarısız olunca, Jüri 8, gizli bir oylama önerir; kendisi çekimser kalacak, eğer diğer tüm jüriler hala suçlu oy verirse, kabul edecektir. Oylama, bir "suçsuz" oy gösterir. Jüri 9, oyunu değiştirdiğini açıklar; Jüri 8'in motivelerini saygı duyar ve daha fazla tartışma olması gerektiği konusunda hemfikirdir.

Jüri 8, geçen trenin gürültüsünün ikinci tanığın iddia ettiği her şeyi duyulamaz hale getireceğini savunur. Jüri 5 ve 11 oylarını değiştirir. Jüri 5, 6 ve 8, ikinci tanığın hikâyesini sorgular ve ölüm tehdidinin mecazi bir konuşma olup olmadığını sorgular. Tanığın apartmanının bir diyagramına bakıp bir deney yaparak, jüriler, engelli tanığın zamanında kapıya gidemeyeceğini belirler. Jüri 3, öfkeyle, Jüri 8 ile tartışır ve ona saldırmaya çalışır, ölüm tehdidinde bulunur; jüriler 5, 6 ve 7, Jüri 3'ü fiziksel olarak engeller. Jüri 2 ve 6 oylarını değiştirir; jüri şimdi eşit olarak bölünmüştür.

Jüri 4, çocuğun alibisine şüphe duyar, çünkü çocuk belirli ayrıntıları hatırlayamaz. Jüri 8, Jüri 4'ün kendi hafızasını test etmesini sağlar. Jüri 2 ve 5, babanın bıçak yarasının aşağıya doğru eğilmiş olma olasılığını belirtir, çünkü çocuk babasından daha kısadır. Jüri 7, ikna olmaktan ziyade sabırsızlık nedeniyle oy değiştirir, Jüri 11'i kızdırır. Başka bir oylama yapıldıktan sonra, jüriler 1 ve 12 de taraf değiştirir, sadece üç "suçlu" oy kalmıştır.

Jüri 10, ırkçı bir tirad yapar, Jüri 4'ü tartışmanın geri kalanında konuşmaktan men eder. Jüri 4'ün neden hala suçlu oy kullandığı konusunda baskı yapıldığında, apartmanın karşısından cinayeti gören kadının güvenilir bir kanıt olduğunu belirtir. Jüri 12, bir suçlu oyuna geri döner.

Jüri 4'ün gözlüklerini çıkarıp burnundaki izleri ovduğunu gören Jüri 9, ilk tanığın da sürekli olarak kendi burnundaki benzer izleri sıvadığını fark eder, bu da onun da düzenli olarak gözlük kullandığını gösterir, ancak mahkemede gözlüklerini takmadı. Jüri 8, tanığın, cinayeti gördüğünde uyumaya çalışıyordu, gözlüğü olmadığı veya onları takacak zamanı olmadığı için hikâyesinin şüpheli olduğunu belirtir. Jüri 4, 10 ve 12 tüm oylarını değiştirir, Jüri 3 tek muhalif olarak kalır.

Jüri 3, diğerlerini kendi argümanına ikna etmeye çalışırken, kendi oğluyla yaşadığı gergin ilişkinin, onun sanığı suçlu bulmasını istemesine neden olduğunu fark eder. Gözyaşlarına boğulur ve oyunu "suçsuz" olarak değiştirir. Diğerleri ayrılırken, Jüri 8, Jüri 3'e ceketini giymesinde yardım edercesine nazikçe yardımcı olur. Sanık davanın ardından mahkûm edilmez ve jüri üyeleri mahkeme binasından ayrılır. Jüri üyeleri 8 ve 9, birbirlerine soyadlarını (sırasıyla Davis ve McCardle) açıklarlar. Diğer jüri üyeleri de ayrı ayrı yollarına giderken mahkeme binasının merdivenlerinden inerler.

Yapım

Reginald Rose'un senaryosu başlangıçta televizyon için yapıldı ve 1954'te CBS programı Studio One'da yayınlandı. 2003'te tekrar bulunana kadar bu çalışmanın kaybolduğu sanılıyordu.

Televizyon programı başarılı olunca bir sinema uyarlaması yapılmaya karar verildi. Daha önce çeşitli oyunlar ve televizyon programları yöneten Sidney Lumet, Henry Fonda ve Rose tarafından yönetmen olarak projeye dahil edildi. 12 Öfkeli Adam Lumet'in yönettiği ilk sinema filmidir aynı zamanda Rose ve Fonda'nın ilk ve tek yapımcılık deneyimleridir. Fonda daha sonra bir daha asla yapımcı olmayacağını belirtmiştir.

Uyarlamalar

Milliyet gazetesinde 13 Nisan 1960 tarihinde çıkan bu ilân Sidney Lumet'ın 1957'de yönettiği "12 Angry Men" adlı filmin 1960'ta Türkiye'de sinemalarda "12 Öfkeli Adam" adıyla gösterime girdiğini bildiriyor.

Film ve televizyon

12 Öfkeli Adam 1997'de televizyon için yeniden yapıldı. William Friedkin'in yönettiği bu yeniden yapımda George C. Scott, James Gandolfini, Tony Danza, William Petersen, Ossie Davis, Hume Cronyn, Courtney B. Vance, Armin Mueller-Stahl ve Jack Lemmon yer aldı. Bu yapımda yargıç bir kadındı ve jüri üyelerinin dördü Afro-Amerikalılardan oluşuyordu (röportajlarda yapımcılar filmin adını değiştirmek istemedikleri için jüriye kadın koymadıklarını belirttiler). Filmdeki sahneler ve diyalogların büyük çoğunluğu orijinali ile aynıdır. Ancak filmde jüri odasında sigara içilememesi, ara sıra olan küfür gibi yenilemeler yapıldı.

2007'de Rus film yönetmeni Nikita Mikhalkov kendi yeniden yapımını tamamladı. 64. Venedik Film Festivali jürisi bu yeniden yapıma özel ödül verdi.

Hancock's Half Hour, Happy Days, The Simpsons, Veronica Mars ve King of the Hill gibi dizilerde filmin parodilerine yer verilmiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Duruşma, yargılamalarda iddia ve savunma makamlarının delillere dayanarak tartıştıkları sürece denir. Ayrıca taraflar arasında doğan uyuşmazlıklar gene mahkemelerdeki duruşmalarda karara bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Punisher (karakter)</span> Marvel Comics karakteri

Punisher, Gerry Conway, John Romita ve Ross Andru tarafından yaratılan ünlü bir çizgi roman karakteridir. İlk olarak The Amazing Spider-Man'ın 129. sayısında aslen bir suikastçı ve baş süper kahraman Örümcek Adam'in rakibi olarak ortaya çıkan bir anti-kahramandır.

Devrim Parscan, Türk tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Lumet</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist (1924 – 2011)

Sidney Lumet, Amerikalı sinema yönetmeni. Bir süre televizyon için çalıştıktan sonra 1957 yılında çektiği 12 Angry Men ile sinemaya başarılı bir geçiş yapmış, Serpico, Dog Day Afternoon, Network (Şebeke) ve The Verdict (Hüküm) gibi filmlerle ününü artırmıştır. 5 defa çeşitli dallarda Oscar'a aday olmasına rağmen hiçbirini kazanamamış, ancak 2005 yılında Ampas tarafından kendisine Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilmiştir.

<i>Şeylerin Şekli</i> Amerikalı yazar Neil Labuteun yazıldığı tiyatro oyunu

Şeylerin Şekli, Amerikalı yazar ve sinema yönetmeni Neil LaBute'un 2001'de yazdığı tiyatro oyunudur. Oyun ilk defa, aynı yıl Londra'daki Almeida Theatre'da sahnelendi. Bu prodüksiyonda Paul Rudd (Adam), Rachel Weisz (Evelyn), Gretchen Mol (Jenny) ve Fred Weller (Phillip) rol aldı. Oyunu, yazar LaBute yönetti. Yazarın sahne direktiflerine göre oyun, arasız olarak ve perde hiç kapanmadan oynandı.

Beklenmeyen Misafir 1967 ABD yapımı dramatik güldürü filmdir. Özgün adı Guess Who's Coming to Dinner olan film 21 Ocak 1969 tarihinde Türkiye'de sinemalarda gösterime girmişti. Film sonraki yıllarda TRT Televizyonunda bu kez Bir Akşam Yemeği adıyla gösterilmişti.

Serdar Orçin, Türk oyuncudur.

<i>Wanted</i> (film, 2008)

Wanted, Timur Bekmambetov'un yönettiği ve Michael Brandt, Derek Haas ve Chris Morgan tarafından yazılan, Mark Millar ve J.G.Jones'un çizgi roman mini dizilerine dayanan 2008 yapımı bir Amerikan aksiyon gerilim filmidir. Filmin başrollerinde James McAvoy, Morgan Freeman, Terence Stamp, Thomas Kretschmann, Common ve Angelina Jolie yer alıyor. Hikâye, profesyonel bir suikastçının oğlu olduğunu keşfeden ve babasının çalıştığı gizli bir toplum olan kardeşliğe katılmaya karar veren sinirli bir hesap yöneticisi olan Wesley Gibson (McAvoy) etrafında dönüyor.

DNA profillemesi, insanların DNA profillerine dayanarak onların kimliklerinin tespitini kolaylaştırmak için forensik bilimcilerin kullandığı bir tekniktir. DNA profilleri, kişinin DNA'sına karşılık gelen şifrelenmiş numara dizileridir, bunlar kişinin kimlik belirteci olarak da kullanılabilir. DNA profillemesi tüm genom dizilemesi ile karıştırılmamalıdır.

<i>Şeytan Çarpması</i> 2005 yapımı korku filmi

Şeytan Çarpması, Scott Derrickson'ın yönettiği 2005 yapımı korku filmi. Film genel olarak Anneliese Michel'ın hikâyesine dayanmaktadır. İnançsız bir savunma avukatı ile şeytan çıkarma (egzorsizm) ayini gerçekleştiren ve taksirle adam öldürmeden sorumlu tutulan bölge papazının duruşmasını konu alır. Filmin çoğu mahkeme salonunda geçer ve Emily Rose'un çarpılma ve ölüm anı anlatılır.

On İki Öfkeli Adam, 1950 yılında ilk olarak İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelemiş olduğu oyun 22 Ekim 2014 tarihinde yeniden sahnemiştir. İngiliz yazar Reginald Rose kaleme aldığı Çevirisini Cemal Berk yaptığı rejisörlüğünü Arif Akkaya yaptığı tiyatro oyunudur.

Macaristan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Macaristan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Magyar Televízió (MTV) tarafından düzenlenen "A Dal" isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı yazarlığını Áron Sebestyén ve Sára Hélène Bori'nin üstlendiği "Wars for Nothing" adlı şarkısıyla Boggie olmuştur.

Hızlı ve Öfkeli, bir Amerikalı yasadışı sokak yarışı ve silahlı soygun merkezli, aksiyon filmleri ve diğer çeşitli medya filmlerinden oluşan bir seridir. Universal Pictures tarafından dağıtılan ve ilk filmi 2001'de çıkan seri dünya çapında büyük hasılat elde etmiş ve izleyicilerin beğenisini toplamıştır. Seri 9 filmden oluşmaktadır ancak dağıtıcı firma serinin 10. (2021) filminin çıkacağını ve final filmi olacağını duyurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Town of Salem</span> Video oyunu

Town of Salem takım esaslı, çevrimiçi, "Salem Cadı Mahkemeleri"nden esinlenerek "Town ya of Salem" adıyla piyasaya sürülmüş bir bilgisayar oyunudur. "Town of Salem" oyuncuları oynadıkları rol ile insanları yalan söylemediğine inandırmaya çalışır. Oyun İnternet Tarayıcısı üzerinden bedava oynanabilir. Fakat oyuncu dilerse oyunu Steam adlı oyun platformu üzerinden 10 Türk lirası karşılığı satın alarak 2000 oyun parası ve çeşitli ek eşyalarla oyuna başlayabilir. Oyun yapılırken Microsoft Visual C++ kullanılmıştır. Oyunun yapımına Şubat 2014'te başlanıp Mart 2014'te tamamlanmıştır.

İtalya, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İtalya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radiotelevisione Italiana (RAI) tarafından düzenlenen Sanremo Müzik Festivali doğrultusunda Stockholm'de İtalya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. İtalya'yı No Degree of Separation adlı şarkıyla Francesca Michielin temsil etmiştir.

Fransa, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılacak 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Fransa'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu France 2 tarafından düzenlenen Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Fransa'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. Fransa'yı "J'ai cherché" adlı şarkısıyla Amir temsil etmiştir.

Almanya, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Almanya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Norddeutscher Rundfunk (NDR) tarafından düzenlenen Unser Lied Für Stockholm adlı ulusal final doğrultusunda Stockholm'de Almanya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. Almanya'yı Xavier Naidoo temsil edeceği açıklanmıştı fakat gelen tepkiler üzerine Alman yayıncı NDR, Xavier'ı göndermekten vazgeçti. Yeniden yapılan Ulusal Final'in sonucunda yarışmanın kazananı Ghost adlı şarkısıyla Jamie-Lee Almanya'yı temsil etmiştir.

Yunanistan, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Yunanistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ERT) tarafından düzenlenen Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Yunanistan'ı temsil edecek kişi belirlenmiştir. Yunanistan'ı "Utopian Land" adlı şarkısıyla Argo grubu temsil etmiştir.

Rusya, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Rusya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Россия-1 (RTR) tarafından düzenlenen Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Rusya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. Rusya'yı "You Are the Only One" adlı şarkısıyla Sergey Lazarev temsil etmiştir.

Avustralya, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Avustralya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Special Broadcasting Service (SBS) tarafından yapılan Görevlendirme yöntemi doğrultusunda seçilmiştir. Avustralya'yı Dami Im, Sound of Silence adlı şarkıyla temsil etmiştir.