İçeriğe atla

1299 - 1310 arasında Osmanlı İmparatorluğu

1330'larda Osmanlı İmparatorluğu
14. yüzyıl
1299 - 1310 arası | 1310'lar | 1320'ler | 1330'lar | 1340'lar | 1350'ler | 1360'lar | 1370'ler | 1380'ler | 1390'lar

Bu sayfada 1299 - 1310 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.

Görevde

Olaylar

Beylik öncesi

  • 1283 - Ermeni Beli Muharebesi: Selçuklulara bağlı bir uc beyi olan Osman Bey, İnegöl tekfuru Aya Nikola ile Hamzabey yakınlarında yaptığı muharebeyi kazandı. Bu muharebe, Osmanlı'nın resmi tarihe göre kurulmadan önce Bizansla yaptığı ilk muharebedie.
  • 1284 - Kulacahisar'ın Fethi: Osman Gazi, İnegöl yakınlarındaki Kulacahisar Kalesini aldı. Bu Osmanlı'nın Bizans'tan aldığı ilk kaledir.
  • 1287 - Domaniç Muharebesi: Osman Bey, İnegöl Tekfuru Aya Nikola ve Karacahisar tekfurunun birleşik kuvvetlerini Domaniç yakınlarında mağlup etti.
  • 1288 - Osman Bey, günümüzde Eskişehir yakınlardaki Karacahisar'ı aldı. Kale çevresine boyundan gelen Türkmenleri yerleştirerek bu kaleyi beyliğinin merkezi yaptı. Burada kiliseden çevrilen bir mescitte Dursun Fakih tarafından ilk cuma hutbesi Osman Bey adına okutuldu. İslam'da cuma hutbesi hükümdar adıyla okunur.
  • 1292 - Osman Bey, Sakarya Nehri boyunca yer alan köylere akınlar yapıp ganimet aldı. Bu seferden sonra beyliğinin resmi kuruluşu olan 1299 yılına kadar askeri bir harekât yapmadı.

1303

1304

  • Osman Gazi, Sakarya'nın güneyindeki bazı köy ve kasabaları fethetti.
  • Osman Gazi'nin Lefke seferinde bulunmasından yararlanan Kütahya'da bulunan Tatar boyları Eskişehir'e saldırarak burayı yağma ettiler. Orhan Gazi, TAtarları Çavdarhisar yakınlarında yakalayarak yenilgiye uğrattı.[1]

1305

  • Pendik, İstanbul Osmanlı beyliği hakimiyetine girdi.
  • Kınık, İzmir Karesi beyliği hakimiyetine girdi.
  • Osman Bey, Dinboz'da Bizans tekfurlarının kuvvetlerini mağlup etti. Kestel, Kete ve Ulubad kaleleri Osmanlı'nın eline geçti.
  • Ulubad tekfuruyla ilk askeri antlaşma imzalandı, antlaşmaya göre: mülteci Kite tekfuru Osmanlılara iade edilecekti, Türkler Ulubad Nehri'ni geçmeyecekti.

1307

  • İznik'in sıkıştırılması ve Yalova akını

1308

  • Kalolimnos İmralı Adası, adını aldığı Emir Ali isimli bir komutan tarafından alındı.
  • İznik yakınlarındaki Koçhisar Kalesi'nin (Trikakiye) alındı.

1310

  • Bizans kaynaklarına göre Osman Gazi, Rodos Adası'na bir saldırı düzenledi.

Doğumlar

Ölümler

Kültür

Kaynaklar

  1. ^ Âşıkpaşazâde, Âşıkpaşazâde Tarihi [Osmanlı Tarihi (1285-1502)], Haz. Öztürk, N., Bilge Kültür Sanat, İstanbul, 2013

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilecik</span> Bilecik ilinin merkezi olan şehir

Bilecik, Bilecik ilinin merkezi olan şehir. Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Gazi</span> Osmanlı Beyliğinin kurucusu ve ilk padişahı (1299–1324)

I. Osman veya bilinen adlarıyla Osman Gazi ya da Osman Bey, Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar ve komutandır. Yaşadığı dönemde liderliğini yaptığı beylik başlangıçta küçük bir Türk beyliği iken, ölümünden sonraki yüzyıllarda büyük bir imparatorluğa dönüştü. Dedesinin Süleyman Şah veya Gündüz Alp isimli olduğu ve soyunun Oğuzların Bozok koluna mensup Kayı boyuna dayandığı düşünülmektedir. Büyükannesi Hayme Hatun, babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hatun'dur. Tarihçi Âşıkpaşazâde'nin yazdığına göre Osman Gazi, bir taraftan kendisinin Oğuzların Üçok koluna mensup "Gök Alp" neslinden olduğunu ileri sürerken diğer taraftan da kendi dedesinin isminin "Kaya Alp oğlu Süleyman Şah" değil, "Kutalmışoğlu Süleyman Şah" olduğunu söylediği iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Gazi</span> 2. Osmanlı padişahı (1324–1362)

Orhan Gazi veya Orhan Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahıdır. 1324 ile 1362 yılları arasında hüküm sürmüştür. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı beyliği, oğlu I. Murad'a 95.000 km² ila 100.000 km² arsa bıraktığı biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi</span> Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan İstanbulun Fethine kadar süren tarihî dönem (1299–1453)

Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi (1299-1453), Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği kabul edilen dönemdir.

Abdurrahman Gazi Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda büyük hizmetleri geçmiş bir kumandan, Aydos Kalesi'nin fatihidir. Doğum tarihi 12. yüzyılın sonlarıdır ancak doğum yeri bilinmemektedir. Süleyman Şah zamanında başlayan hizmetini Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi devirlerinde de devam ettirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Gazi</span> Osman Gazinin babası ve Kayı boyu lideri

Ertuğrul Gazi ya da Ertuğrul Bey, 13. yüzyılın ortalarında Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bafeus Muharebesi</span> 1302de gerçekleşen ilk Osmanlı–Bizans savaşı

Bafeus Muharebesi veya Koyunhisar Muharebesi, 27 Temmuz 1302 tarihinde Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı muharebedir. Muharebe, Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır. Savaşı Osman Gazi yönetimindeki Osmanlı ordusu kazanmış ve bölgede büyük bir güç elde etmiştir. Türk tarihçi Halil İnalcık'a göre Osmanlı Devleti'nin kuruluşu bu muharebeyle başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aydoğdu Bey</span>

Aydoğdu Bey, Âşıkpaşazâde'nin Tevârîh-i Âl-i Osman isimli eserine göre Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Gazi'nin kardeşi Gündüz Bey'in oğlu, ağabeyi Aktimur Bey'dir. Doğum tarihinin 1284 - 1287 yılları arasında olduğu tahmin edilmektedir, çünkü 1302 yılında öldüğünde 16-17 yaşlarındaydı. Doğum yeri bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çavuşköy, İnegöl</span>

Çavuşköy, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Saru Batu Savcı Bey</span> Osman Gazinin ağabeyi

Saru Batu Savcı Bey. Oğuzlar’ın Bozok kolunun Kayı Boyu’na mensup olup Ertuğrul Gazi’nin üç oğlundan ikincisidir. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi'nin ağabeyidir. Domaniç Savaşı (1287) esnasında ölmüştür. İki oğlu bulunmaktadır bunlar Bayhoca ve Süleyman Bey'dir. Savcı Bey 1286 da Domaniç Muharebesi'nde ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nikea Kuşatması (1328-1331)</span>

Nikea Kuşatması, Bizans İmparatorluğu kontrolündeki Nikea 'nın 1328 ile 1331 yılları arasında Osmanlı Devleti tarafından kuşatılması. Kuşatmanın ardından şehir, Osmanlı Devleti egemenliğine girdi.

Domaniç Muharebesi veya İkizce Savaşı, Osmanlı Beyliği'nin yaptığı 3. savaş.

Ermeni Beli Muharebesi, Osmanlılar ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen muharebe.

Kuruluş "Osmancık", 1988 yılında TRT 1'de yayımlanan tarihî, epik, macera ve savaş türündeki Türk televizyon dizisidir. Tarık Buğra'nın eserinden televizyona uyarlanmış dizinin yönetmenliğini Yücel Çakmaklı üstlenmiştir. Dizi, toplam 12 bölümden oluşmaktadır ve 27 Mart 1988 tarihinde yayımlanan 12. bölümü ile sona ermiştir. Dizinin bazı sahneleri Anamur Mamure Kalesinde ve Ören Anemurium antik kent civarında çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dimbos Muharebesi</span> Osmanlı Beyliği ve Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir muharebe

Dinboz ya da Dimbos Muharebesi, Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında 1303 yılında gerçekleşmiş bir muharebedir.

Karacahisar Kalesi, Eskişehir'in güneybatısında, Porsuk Çayı'nın yanındaki platonun üzerinde kurulmuş bir Bizans kalesidir.

Aya Nikola veya Ayos Nikolayos İnegöl tekfuru.

İnegöl'ün Fethi veya Bizans kaynaklarında Angelokoma Kuşatması, İnegöl Tekfurluğu tekfuru Aya Nikola ve Osmanlı Devleti'nin Ordu Komutanı Turgut Bey arasında gerçekleşen savaştır. Savaş, Fetihle sonuçlanmıştır. Bu fetih, Osmanlı Tarihinde Kulacahisar Fethinden sonra yapılan ilk fetihlerinden biridir. Fetih sırasında Osman Gazi'nin ağabeyi olan Gündüz Bey şehit düşmüş ve Nikola, Turgut Alp tarafından öldürülmüştür. Fetih 1299 yılında gerçekleşmiştir. Bu fetih, Koyunhisar Savaşı (1302) ve Bursa Kuşatması'na (1326) ve Osmanlı'nın tamamen bağımsız olmasına yol açmıştır.