İçeriğe atla

1274 Vladimir Konsülü

1274 Vladimir Konsülü, Rus Kilisesi Piskoposlar Konseyi, Metropolit II. Kirill'in girişimiyle 1274'te Vladimir'de düzenlendi. Bazı araştırmacılar, bu olayın bir yıl önce Kiev'de gerçekleştiğine inanıyor.[1]

Arka planı

Rusya, 1237-1241'de gerçekleşen Moğol-Tatar istilasının getirdiği şoku atlatıyordu. 1243'te kilisede yaşanan şiddetli kriz bağlamında, III. Kirill (ölümü 1281) Metropolit oldu. Politikasının özü, Moğolların gücünün tanınmasıydı. Bu konuda Aleksandr Nevski ile dayanışma içindeydi.[2]

1270 yılında Metropolit Kirill, Bulgaristan despotu Jacob Svyatoslav'dan Zonara ve Balsamon'un yorumlarıyla Kormcha kitabını göndermesini istedi.

Yeni Kormcha kitapları gönderildi. Bu kitap 1225 civarında Sırbistan'da Yunancadan Slav Kilisesi için çevrilmiş ve "Sırbistan'ın Kormcha Kitabı" olarak anılmaya başlanmıştır. 1274'te (bazı kaynaklara göre, 1273'te) Metropolit Kirill, kilise hukukundaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için bir konsül topladı.

Üyeler

Konseye şu piskoposlar katıldı: Novgorodlu Dalmat, Rostovlu Ignatius, Saraylı Theognost ve Polotsklu Simon ve Pecherskli Serapion.

Alınan kararlar

Bu konsülde, yeni Kormcha Kitabı, kurallar topluluğu olarak kabul edildi. Bunun dışında alınan en önemli karar Simony konusundadır. Konsülde Simony'nin sınırlı olacağı ve koordinasyon için sabit bir ücret ödeneceği belirtilmiştir. Ücret rahiplik için 7 Grivna olarak belirlendi. Bunun yanında din adamı olacaklar için testleri geçilmesini ve 30 yaşından büyük olma koşulunu getirdi.

Anlamı

Konsey, kilise disiplininin güçlendirilmesine ve kilise uygulamasının iyileştirilmesine katkıda bulundu.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2022. 
  2. ^ Ивакин Г. Киев в XII-XV веках – Киев, «Наукова думка», 1982 – с.22

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

Başpiskopos ya da Başepiskopos sözcüğü, Yunanca episkopos sözcüğünden gelir. Episkopos, epi (yukarıdan) ve -skopos (bakmak) sözcüklerinin birleşiminden oluşur ve "yukarıdan izleyen, gözeten" anlamlarına gelir.

Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ekümenik konsil</span>

Ekümenik konsil ya da genel konsil, Hristiyan inanç esaslarını tespit ve tahkim etmek, âyinlerin icrâsı konusunda kararlar almak ve Hristiyanlık ahlak ve disiplininin esaslarını teyit ve tahkim etmek üzere bütün dünyadan (ekümene) kilise liderleri ve ilahiyat otoritelerinin toplandığı ve katılımcıların kabullerinin bütün dünyadaki Hristiyan kiliselerinin kabulü anlamına geldiği toplantılardır.

<span class="mw-page-title-main">Rus Ortodoks Kilisesi</span>

Rus Ortodoks Kilisesi veya Moskova Patrikliği, dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi. Rus Ortodoks Kilisesi, resmî olarak Ortodoks kiliselerinin öncelik sırasına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin dört antik patrikhanesi olan, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs'ün hemen altında beşinci sırada yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sava Katedrali</span>

Aziz Sava Tapınağı veya Aziz Sava Katedrali Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir Ortodoks kilisesidir. Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'nin kurucusu ve Orta Çağ Sırbistan'ında önemli bir kişilik olan Sava'ya ithaf edilmiştir. Vračar platosunda, Osmanlı Paşası Sinan Paşa tarafından 1595'te Sava'nın gömüldüğü düşünülen yere kurulmuş olan kilise mevkisi sebebiyle Belgrad şehir görünümünde göze çarpmaktadır. Her ne kadar, bir piskoposun yeri olmayışı sebebiyle - Belgrad Metropolitan Piskoposu'nun mekânı Aziz Mikail Katedralidir - teknik anlamda katedral olmasa da yabancı dillerde büyüklüğü ve önemi sebebiyle sıklıkla katedral olarak anılır. Özgün Sırpça isminde tapınak (hram) olarak anılır ve tapınak sözcüğü Doğu Ortodoks Kilisesinde kilise anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Konstantinopolis Konsili</span>

Birinci Konstantinopolis Konsili, 381 yılında I. Theodosius tarafından İstanbul'da toplanan konsildir. İznik Konseyi tarafından kurulan inanç sisteminin onaylanması ve Ariusçuluk ihtilafı ile ilgilenmiştir. Aya İrini Kilisesi'nde 381 yılının Mayıs ile Temmuz ayları arasında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Lyon Konsili</span> (Konsil dini veya idari anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak için din adamlarının topladığı kuruldur.)

İkinci Lyon Konsili, Katolik Kilisesi'nin ondördüncü Ekümenik konsilidir. 31 Mart 1272'de toplantı çağrısı yapılmış, 1274 yılında Fransa'nın Lyon kentinde toplanmıştır. Papa X. Gregory tarafından, Bizans İmparatoru VIII. Mihail'un Ortodoks Kilisesi'ni ve batı ile yeniden birleştirme isteği üzerine toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Giragos Ermeni Kilisesi</span> Diyarbakırdaki Ermeni Ortodoks Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi veya Aziz Kyriakos Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Kirill</span> Rus Ortodok Kilisesi patriği

Kirill, Rus Ortodoks Kilisesi patriği.

<span class="mw-page-title-main">II. İlia</span>

II. İlia,, Gürcü Ortodoks Kilisesi Katolikos-Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Marutha</span>

Aziz Marutha ya da Martyropolisli Marutha daha sonraları piskopos olan Süryani bir keşiş. Muhtemelen 420 öncesi öldüğü düşünülür. Katolik Kilisesi, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Kıpti Kilisesince aziz kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, kanonik bölgesi Ukrayna olan otosefal Doğu Ortodoks kilisesi. Kilise 15 Aralık 2018 tarihinde bir birleşme konseyi tarafından kurulmuştur. Konsey, kanonik bağımsızlık temelinde mevcut Ukrayna Ortodoks kiliselerinin temsilcileri aracılığıyla birleşmeye oy verdi. Kilise primatı, "Tüm Ukrayna'nın ve Kiev'in Metropoliti" olarak tanımlandı. Birleşme konseyi Epifanios'i ilk primat olarak seçti.

Kateşizm, Hristiyanlıkta vaftiz olup dine girmeden önce alınan din eğitimine verilen isimdir. Modern tarih bağlamında değerlendirildiğinde bu kavram Hristiyanlığın temel kurallarını açıklayan bir kitaba da işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pontifical Oriental Institute</span>

Papalık Şarkiyat Enstitüsü, Roma’da bulunan bir Katolik yüksek eğitim kurumudur. Doğu Hıristiyanlık dünyası için bir yüksek öğrenim kurumunun kurulması Papa XIII. Leo dan beri Katolik Kilisesinin gündemindeydi ancak bu plan 1917 yılında Papa XV. Benedict (1914-1921) zamanında hayata geçirilebildi. Orientale, her ikisi de Roma’da bulunan Papalık Gregoryen Üniversitesi ve Papalık Kutsal Kitap Enstitüsü konsorsiyumunun bir kısmını oluşturmaktadır. Bu üç enstitü de Cizvitler tarafından yönetilmektedir. Orientale Papalık Makamına bağlı olsa da, yönetimi Cizvitler’e bağlıdır. Enstitünün rektörü, Doğu Kiliseleri Cemaati Başkanı ve rektör yardımcısı ise Cizvitler’in başmüdürüdür. Katolik Eğitim Topluluğu, Orientale’nin akademik programlarının onaylanmasından sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Kilisesi</span>

Bosna Kilisesi, 11. yüzyılda Bosna'da kurulmuş olan ve hem Katolik, hem de Ortodoks Kilisesi tarafından sapkın sayılan bağımsız bir kiliseydi. Bosna'daki Katolik piskoposluğundan ayrılmış olan Kilise, önce Bosna Banlığı, ardından da Bosna Krallığının kontrolündeyken, Bosna'nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethinden sonra ortadan kaybolmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nissalı Aziz Gregor Kilisesi (Trabzon)</span> Trabzon Metropolitan Kilisesi

Nissalı Aziz Gregor Kilisesi, Trabzon'daki bir kilise ve manastırdı. Kilisenin 1280-1297 yıllarında Trabzon İmparatoru III. İoannis tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır. Yapı 1665'te Trabzon şehrinin katedrali oldu. Kilise, Hristiyan piskopos ve aziz olan Nissalı Gregor'a adanmıştır. 1750'lerin sonlarında kiliseyi ziyaret eden Gürcü gezgin Timote Gabaşvili, bu olayı yazılarına dahil etti. 1815'te son İmereti Kralı II. Solomon buraya gömüldü. 1863'te Trabzon Metropoliti Konstantius kiliseyi yeniden inşa ettirdi.

Konya Metropolidi Prokobiyos, Osmanlı'nın son döneminde bir süre piskoposlukta baş olarak görev yapan Rum Ortodoks ve Türk Ortodoks metropoliti.

Moldova'da din ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyandır. Moldova Cumhuriyeti Anayasası din özgürlüğünü korur ve ulusal hükûmet uygulamada bu hakka genel olarak saygı gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Metropolit Yona</span>

Metropolit Jonah 1448'den 1461'e Kiev ve Tüm Rusya Metropoliti idi. 1547'de Makarievsky Katedralinin kararıyla aziz ilan edilen Jonah Birleşik Rus Kilisesi'ne ve Kiev ve Tüm Rusya Metropolitliği'nin başkanlık eden son metropolittir.