İçeriğe atla

1200 D Minibüs

1200 D Minibüs, Türk Otomotiv Endüstrileri AŞ (TOE)'nin İnternational Harvester lisansı ile 1200D pikap altyapısına ürettiği minibüs modelidir. Şehiriçi yolcu taşımacılığı için üretilen modelinin yanı sıra kamu kurumları için de panelvan olarak üretilmiş ve her iki modeli de ağırlıklı olarak kamu kurumlarında kullanılmıştır. Gövde tekniği olarak Türkiye'de profil iskelet yapısıyla burunlu tip olarak üretilen ilk araçtır. Burunlu minibüslere talebin azalması, piyasada fazla tutulmaması ve 1981 yılında Mater minibüsün üretiminin başlamasıyla üretimine son verilmiştir.

Teknik özellikler

  • Motor :İnternational İn-Line 150 HP (Benzinli - Dizel)
  • Şanzıman : 4 İleri 1 Geri
  • Elektrik sistemi : 12V
  • Şasi : U Kesitli Çelik Şasi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anadol</span> Türkiyenin ilk otomobil markası

Anadol, Türkiye'de seri olarak üretilen ilk otomobil markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pikap</span>

Pikap, plaklar üzerine kaydedilmiş ses sinyallerini okumaya yarayan kaynak cihazdır. Şasi, kol, tabla, motor ve MM iğne, MC iğne ana parçalarıdır. Plak üzerine üretim aşamasında aktarılmış olan, göz ile görülemeyecek kadar ufak girinti çıkıntılar okunarak ses sinyali üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Isuzu</span>

Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Anadolu Grubu, Japon Isuzu motors ve Itochu ortaklığında halka açık bir anonim şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar</span> Koç Holding iştiraki motorlu araç üreticisi

Otokar, İzzet Ünver tarafından Magirus-Deutz lisansı ile 1963'te kurulan, 1976'da Koç Holding'in ortak olmasıyla faaliyetine devam eden, otomotiv ve savunma sanayisi sektöründe üretim yapan Arifiye merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">Motosiklet</span> Ulaşım aracı

Motosiklet, iki ya da üç tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motora sahip bir ya da iki kişilik ulaşım aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lamborghini Jalpa</span>

Lamborghini Jalpa, İtalyan otomobil firması Lamborghini tarafından 1981-1988 arasında üretilen otomobil. Jalpa önceki model olan Silhouette'in geliştirilmişidir, öncülünden daha başarılı olmuş ve 419 adet satılmıştır. Jalpa "ekonomik" bir Lamborghini modeli olarak üretilmişti ve Countach'dan çok daha ucuzdu. Countach'ın V12'sine karşılık Jalpa'da 255bg gücünde çaprazlama yerleştirilmiş 3,5 litre V8 motor kullanılmaktaydı. Şasi tasarımı Bertone tarafından yapılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Türk otomotiv sanayii</span>

Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi 1929’da Ford tarafından İstanbul serbest bölgede denenmiş montaj hattı kurulmuş fakat 1930’lu yıllardaki ekonomik kriz ortamı içinde gelişim gösteremeden sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 356/1</span>

Porsche 356/1, Porsche'nin ilk otomobili. Porsche 356 serisinin ön üretimi olarak Gmünd fabrikasında üretilmiştir. Ardından gelen 356, Porsche'nin ilk üretim modeli olarak Stuttgart'ta üretilmiştir. Erwin Komenda tarafından alüminyum roadster şasi üzerine inşa edilmiştir. Nisan 1948'de tasarlanmış ve bir ay sonra tamamlanmıştır. Resmi tanıtımı 8 Haziran 1948'de yapılan otomobilin 1951 yılına kadar üretilenlere pre-A 356 ismi verilmekte 1951'den 1959'a kadar üretilen modeline ise 356 A denmektedir. 1959 ile 1963 yılları arasında ise 356 B, 1964'ten sonra ise 356 C üretilmiştir.

Karsan, 1966 yılında 269 yatırımcı tarafından kurulan ve 1998 yılından itibaren İnan Kıraç yönetiminde hafif ve ağır ticari araç üretimi yapan Akçalar, Nilüfer, Bursa merkezli otomotiv şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Hyundai Accent</span> Hyundai Tarafından Üretilen Aile Aracı

Hyundai Accent 1994 yılında üretimine başlanan Hyundai'nin güncel modelidir. Bazı ülkelerde Verna adı altında satılmaktadır. Accent modeli Türkiye'de 1994-2000 yılları arasında üretilen modeller yumurta kasa, 2000 - 2003 yılları arasında üretilen modeller Milenyum kasa, 2003 - 2006 yılları arasında üretilen modeller Admira kasa ve 2006-2012 yılları arasında üretilen modeller Era kasa olarak isimlendirilmektedir. Accent modeli bugün Güney Kore, Hindistan, Rusya ve İran'da üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Transporter</span> Minivan&Panelvan

Volkswagen Transporter veya gövde tipine göre değişen diğer adlarıyla Kombi veya Microbus, gayrıresmî adlarıyla Bus veya Camper, Volkswagen AG'ye bağlı Volkswagen Ticari Araç tarafından üretilen T platformuna mensup hafif ticari araç modeli serisidir. 1950 yılında, Tip 2 adıyla üretimine başlanmıştır. Nesilleri; sırasıyla T1, T2, T3, T4, T5, T6 ve T7 olarak adlandırılmıştır.

Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş. minibüs, otobüs, arazi aracı, kamyon, kamyonet ve traktör üretimi yapmış eski bir OYAK iştirakidir.

Türk Otomotiv Endüstrileri AŞ (TOE)'nin İnternational Harvester lisansı ile 1981 yılında üretime başladığı ve 1992 yılına kadar ürettiği minibüs modelidir.Şehiriçi yolcu taşımacılığı için önceli olan burunlu 1200 D minibüslerinin yerine burunsuz olarak üretilmiştir.Ucuz fiyatı nedeniyle köy ve kasaba taşımacılığında kullanılmasına rağmen büyük şehirlerde Otokar üretimi Magirus'lara rakip olamamıştır.1981 yılından 1992 yılına kadar üç kez kasa değişikliğine uğramıştır.İlk üretilen seride içe göçük siyah ızgaralarla kaplı ve elips farlı ön panjur kullanılmıştır.İkinci seride siyah ızgaralar ve elips farlar kaldırılıp sade ön panjur ve üst üste ikişer dizilimli dikdörtgen farlar kullanılmıştır.Üçüncü seride ise kasa komple revizyondan geçirilerek arka stop lambaları bagaj kapağının yanına alınmış,ön panjur,tampon tasarımı değiştirilip araçta kare farlar kullanılmış ve kasa boyu uzatılmıştır.Önceki serilere göre daha fazla yolcu alma imkânı sağlayan bu seri önceleri ilgiyle karşılansa da kullanıcı hatasına bağlı olarak şaft arızası verdiğinden dolayı fazla tutulamamış ve 1992 yılında üretimine son verilmiştir.

Türk Otomotiv Endüstrileri AŞ (TOE)'nin İnternational Harvester lisansı ile 1965 yılından 1981 yılına kadar ürettiği kamyon modelidir. İlk üretildiği yıllar çok ilgi görmüş ve nakliye, maden, inşaat, ağır iş ve tomruk çekme işlerinde kullanılmıştır. Güçlü motoru nedeniyle tercih sebebi olsa da kullanıcı hatasına bağlı olarak aks kesmesi ve pahalı fiyatı nedeniyle daha çok kamu kurumlarına satılmıştır.İnternational Harvester firması bu modelin üretimini 1979 yılında durdurduktan sonra TOE tarafından iki yıl daha üretilmiş ve 1982 yılında İnternational 1830 modelinin üretime başlaması ile üretimden kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nissan Caravan</span>

Nissan Caravan, Nissan tarafından 1965 yılından bu yana üretilen bir minibüs modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Tercel</span> Toyota tarafından 1978-1999 yılları arasında üretilen bir küçük sınıf otomobil modeli

Toyota Tercel, Toyota tarafından 1978-1999 yılları arasında üretilen bir küçük sınıf otomobil modelidir. Araç, Toyota'nın ilk önden çekişli aracı olup şasi ve düzeni daha sonra diğer Toyota modellerinde de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Iveco Daily</span> Iveco tarafından 1978 yılından bu yana üretilen bir hafif ticari araç modeli

Iveco Daily, Iveco tarafından 1978 yılından bu yana üretilen bir hafif ticari araç modelidir. Daily, daha otomobil benzeri Fiat Ducato'dan farklı olarak ağır ticari araçlara özgü ayrı bir şasiye sahiptir. Günümüzde altıncı nesli üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 616</span> Fiatın 1965ten 1978e kadar ürettiği hafif kamyon modeli

Fiat 616, İtalyan otomobil üreticisi Fiat'ın ticari araç birimi Fiat Veicoli Industriali tarafından 1965'ten 1978'e kadar üretilen ve Fiat 615'in yerini alan hafif kamyon modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 241</span>

Fiat 241, Fiat tarafından 1965 ve 1974 yılları arasında üretilen bir minibüstür. 1400 kilogramın üzerinde bir yük kapasitesine sahipti ve kamyon, kamyonet ve çıplak şasi gibi çeşitli modellerde mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 238</span>

Fiat 238, İtalyan otomotiv üretim firması Fiat tarafından 1967'den 1983'e kadar üretilen bir minibüstü. Minibüs, 1967'de Fiat 1100T'nin mantıksal halefi olarak tanıtıldı. 238, Autobianchi Primula'nın şasisine dayanıyordu ve Fiat 124'ün motorunun eskimiş bir versiyonuna sahipti. 238, hizmet ve personel taşımacılığı için birçok farklı gövde stilinde üretildi. 1974'te Fiat, daha büyük bir benzinli motora ve ayrıca bir dizel motor varyantına sahip yeni bir minibüs olan 242'yi tanıttı. Buna rağmen Fiat 238'in satışları azalmadı ve Fiat onu ürün gamında tutmaya karar verdi ve daha büyük olan yeni 1.4 litrelik motoru 238 modelinde de kullanıma sundu. 238, 1983 yılına kadar üretildi ve yerini Ducato aldı.