İçeriğe atla

12. Sovyet Antarktika Seferi

Onikinci Sovyet Antarktika Seferi, Sovyetler Birliği tarafından bilimsel araştırma amacıyla düzenlenen seferlerden biri. Bu seferde, Radar kullanılarak Antarktika'nın buz örtüsü kalınlığı ölçmede yeni bir yöntem denendi. Sovyet buzulbilimciler Mirny İstasyonu ve çevresindeki buzun kalınlığını ölçtüler.

Araştırmaların sonunda Doğu Antarktika'nın orta bölümündeki buz örtüsü'nün dünyanın en geniş ve en büyük ovası olduğu ortaya konuldu. Sovyet jeologların Kraliçe Maud Toprakları ve Enderby Topraklarında yaptıkları araştırmalarda kömür ve demir cevheri yatakları bulundu.

Kaynakça

  • Nepomnyashchi, A. (September 1968) "Russians in the Antarctic" in Arctic. 21(3):204–05

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kutbu</span> Dünyanın en güney noktası

Güney Kutbu, Dünya ekseninin alt kısmında kalan noktayı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Ross Buz Sahanlığı</span>

Ross Buz Şelfi, Antarktika'daki Ross Denizi'nin yarısını örten, birkaç yüz metre kalınlıkta sürekli bir buz tabakası. Buz şelfi, 525.000 km²'lik alanıyla Fransa'dan biraz küçük olup böylelikle Antarktika'nın en büyük buz şelfi bölgesidir. Alman kutup araştırma istasyonu Neumayer'in verilerine göre 5.000 km² alanı olan Ekström Buz Şelfi ile karşılaştırıldığında, Ekström Buz Şelfi ufacık kalır.

<span class="mw-page-title-main">Ross Denizi</span> deniz

Ross Denizi, Güney Okyanusu'nda Antarktika'nın önünde Victoria Toprakları ile Marie Byrd Toprakları arasında kalan bir kenar denizi.

<span class="mw-page-title-main">Richard E. Byrd</span> Amerikalı amiral ve kutup kâşifi

Richard Evelyn Byrd Amerikalı amiral ve kutup kâşifidir.

<span class="mw-page-title-main">Vostok İstasyonu</span>

Vostok İstasyonu eski Sovyetler Birliği'nin, Güney Kutbuna yakın bir noktadaki araştırma merkezi.

Kutup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar ve buzlarla kaplı olan kutup bölgelerinde görülen iklim tipidir. Kuzey Kutbu çevresinde, Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika'da etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Byrd Toprakları</span>

Marie Byrd Toprakları, Antarktika'nın batısındaki topraklardır. Coğrafi olarak, batısında Ross Buz Sahanlığı ve Ross Denizi, doğusunda Ellsworth Toprakları ve Ronne Buz Sahanlığı, kuzeyinde Amundsen Denizi ve Pasifik Okyanusu bulunmaktadır. 158 ° batı ve 103 ° 24' batı boylamları arasında uzanır. Rockefeller Yaylası ve Eights Sahili arasındaki alanı da içeren bölge, 1928-1941 yılları arasında Amiral Richard E. Byrd liderliğinde düzenlenen seferlerde keşfedilmiştir. Amiral Byrd'ın 1929 yılında bölgenin kuzeybatısında kalan kısma eşinin adını vermiş olmasından dolayı bölgeye Marie Byrd Toprakları denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Antarktika Seferleri</span>

Sovyet Antarktika Seferi, SSCB Bilimler Akademisi'nin Sovyet Antarktika Araştırma Komitesi tarafından yönetilen Arktika ve Antarktika Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve 1955-1991 yılları arasında yapılan seferlerin ortak adı. Seferlerin yönetim, lojistik ve tedarik sorumluluğu Sovyetler Birliği Deniz Ulaştırma Bakanlığı'ndaydı.

İkinci Sovyet Antarktika Seferi Aleksei Treshnikov tarafından yönetilen sefer. Sefere üç gemi katıldı: I. V. Maksimov kaptanlığındaki RV Ob, I. A. Man kaptanlığındaki RV Lena A. S. Yantselevich kaptanlığındaki Kooperatsiya. Bayrak gemisi olan Ob 7 Kasım 1956 tarihinde Kaliningrad'tan hareket etti. Kooperatsiya ulaşım araçlarını taşıyordu.

Onüçüncü Sovyet Antarktika Seferi, Sovyetler Birliği tarafından Aleksei Treshnikov liderliğinde 1967-1969 tarihleri arasında Antarktika'ya düzenlenen sefer. Seferde Enderby Toprakları'nın batı sahilindeki buzsuz alanlar araştırıldı.

Dokuzuncu Sovyet Antartkia Seferi, Sovyeter Birliği'nin 1963'ten 16 Mart 1965'e kadar süren Antarktika seferi. Liderliğini Mikhail Somov'un yaptığı seferde buzkıran gemisi Ob ve yolcu gemisi Estonia kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika bayrakları</span>

2002 yılına kadar Antarktika, kıta yönetiminde bulunan uluslararası egemenliğin belirlediği herhangi bir resmî bayrağa ya da geniş çapta kullanılan, benimsenmiş bir bayrağa sahip değildi. Antarktik Antlaşması üyeleri 2002 yılında resmî bir bayrak ve amblem benimsemiştir. Resmî olmayan çeşitli bayrak tasarımları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Antarktika</span>

Doğu Antarktika, aynı zamanda Büyük Antarktika olarak da bilinen bu bölge, Antarktika kıtasının üçte ikisini oluşturur, kıtanın Hint Okyanusu tarafındadır ve Batı Antarktika'dan Transantarktik Dağları ile ayrılır. Neredeyse tamamen Doğu Yarımküre içinde kalır ve adı yaklaşık yüz yıl önce kabul edilmiştir. Batı Antarktika'dan ortalamada daha yüksektir ve merkezinde Gamburtsev Sıradağları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Buz örtüsü</span> Büyük buzul kütlesi

Buz örtüsü veya örtü buzulu, 50.000 km²'den büyük buzulsal buz kütlesi. Dünya üzerine yayılmış olan büyük boyutlardaki buz tabakalarıdır. Bu tabakalar genelde yüksek kutuplarda bulunur ve etrafında yüzeyin yüksekliği azalmaktadır. Örtü buzulları yüksek kutuplarda bulunan volkanik adalar, vadiler ve dağları kaplar. Örtü buzulları, yüzeylerinde bulunan buzun tabakalarının aşındırılması ve yerleştirilmesi sonucu oluşan yüksekliği ile önemli bir geçiş noktası oluştururlar. Örtü buzulları, aşırı soğuk iklim koşulları nedeniyle etrafında pek çok bitki ve hayvan türünün yaşamasına olanak vermezler.

<span class="mw-page-title-main">Dayanışma Denizi</span> deniz

Dayanışma Denizi veya Sodrujestvo Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Enderby Toprakları ile Batı Buz Sahanlığı arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kozmonotlar Denizi</span> deniz

Kozmonotlar Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Prens Olav Sahili ile Enderby Toprakları'nda yer almakta olup Dayanışma Denizi ile Riiser-Larsen Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Somov Denizi</span> Doğu Antarktika kıyılarında bir deniz

Somov Denizi, Doğu Antarktika kıyılarında Güney Okyanusu'nun bir kısmı için önerilen bir deniz adıdır. Deniz, Oates Sahili, Victoria Toprakları ve V. George Sahili'nde yer almakta olup Ross Denizi ile D'Urville Denizi arasındaki bölgeyi kapsamaktadır.

Krylov Yarımadası, Antarktika'nın Oates Kıyısı'ndaki Lauritzen Körfezi'nin batısında buzla kaplı bir yarımadadır. ABD Donanma Operasyonu Highjump (1946–47), Sovyet Antarktika Seferi (1957–58) ve Avustralya Ulusal Antarktik Araştırma Gezileri (1959) tarafından fotoğraflanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Antarktika Buz Örtüsü</span>

Doğu Antarktika Buz Örtüsü, Antarktika'daki iki büyük buz tabakasından biridir ve tüm gezegendeki en büyüğüdür. Bu coğrafi oluşum, uzunlamasına olarak 45° batı ve 168° doğu boylamları arasında uzanır.