İçeriğe atla

12. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali

12. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali
Ev sahibi ülke Sovyetler Birliği
Tarih27 Temmuz - 3 Ağustos 1985
SloganAntiemperyalist Dayanışma, Barış ve Dostluk İçin
ŞehirMoskova
Katılımcılar157 ülkeden 26.000 kişi
Sonraki13. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali
Önceki11. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali

12. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 27 Temmuz - 3 Ağustos 1985 tarihleri arasında Moskova'da düzenlenen bir festivaldi.[1][2] Festivale 157 ülkeden 26.000 kişi katıldı.[3] Festivalin sloganı "Antiemperyalist Dayanışma, Barış ve Dostluk İçin" idi.[4]

Amaç

Sovyet 5 Kopek posta pulu, 1985

Festivalin politik amacı Sovyet toplum yaşamının olumlu yönlerini göstermekti. Festivalin siyasi programı, yeni bir uluslararası ekonomik düzenin kurulması, geri ve gelişmekte olan ülkelere ekonomik yardım sorunlarının tartışılması, yoksulluk ve işsizlikle mücadele ve çevre konularının gündeme getirilmesini içeriyordu. Anti-sovyet karşıtı unsurlar, tıpkı 1980 Yaz Olimpiyatları'nda olduğu gibi, festivalin açılışından önce Moskova'dan çıkarılmıştı.

Etkinlikler

12. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivalinde Türkiye delegasyonu Dünyada Barış, Türkiye'de Demokrasi flaması ile Lenin Stadı tribünlerinde

Festival etkinliklerinin ana organizatörü, Komsomol Merkez Komitesi sekreteri Vladimir Fedosov başkanlığındaki Sovyet Hazırlık Komitesi idi.[5]

Komsomol, festival mekanları olarak ağırlıkla Luzhniki Olimpiyat Kompleksi ve 3.000 yabancı katılımcının ağırlandığı Cosmos Otel[6] gibi Moskova 1980 Yaz Olimpiyatları'nın altyapısından yararlandı.[7] Festivalin açılışı, dört saatlik bir geçit töreni ve Lujniki Stadyumunda düzenlenen törenle gerçekleşti ve Sovyet televizyonunda canlı olarak yayınlandı. Festival, yeni seçilen SBKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Mikhail Gorbaçov'un konuşmasıyla açıldı:

Burada, büyük Lenin'in vatanında, bizim gençlerimizin insanlık, barış ve sosyalizmin soylu ideallerine nasıl derinden bağlı olduklarını doğrudan görebilirsiniz. Sanırım hepimiz bugün insanlık için barışın korunması ve güçlendirilmesinden daha önemli ve ivedi bir görev olmadığı konusunda hemfikiriz. Bizleri buna bağlayan geleceğe dair duyulan kaygı ve geçmişin anısına duyulan saygıdır. Forumunuz Hitler faşizmi ve Japonya militarizminin yenilgisinin, en kanlı ve acımasız savaş olan İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 40. yılında yapılıyor. Bunun ardından birkaç kuşağı etkileyen o kadar ızdırap ve keder yaşandı ki bu ivedilikle bizlerin böylesi bir felaketin yeniden yaşanmasını önlememizi talep etmektedir.

Festival kapsamında genç sanatçılar sergisi, fotoğraf sergisi ve çeşitli amatör ve etnik grupların yanı sıra Doğu Bloku'ndan Zemlyane, Mashina Vremeni, Tsvety, Integral, Dean Reed gibi profesyonel sanatçılar ile Batılı müzisyenler Bob Dylan[8] ve Everything but the Girl konserleri de yer alıyordu.[9][10][11] Yuri Livshits'e ait "Waltz of Silence" (Sessizlik Valsi) festivalin final şarkısı oldu.

Türkiye'den katılım

Türkiye gençlik ve öğrenci hareketinin 12. Festivale katılımı için DDGF ve UÖB üyesi İlerici Gençler Derneği (İGD) öncülüğünde başlayan hazırlık çalışmaları sonucunda 12 Eylül 1980 askeri darbesi ya da öncesindeki sıkıyönetim tarafından kapatılan 5 örgütün katılımıyla 12. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali Hazırlık Komitesi oluşturuldu. Hazırlık Komitesinde DHKD, GEB, Genç Öncü, İGD ve SGB yer alıyordu.[12]

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yurtdışına çıkmış politik mültecilerden oluşan festival delegasyonda o sıralarda "Sol Birlik" adı altında güç ve işbirliği oluşturmuş bulunan, sırasıyla Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi, Türkiye Komünist Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin gençlik örgütleri olarak bilinen bu örgütlerin yönetici ve üyelerinin yanı sıra Şanar Yurdatapan, Melike Demirağ, Şivan Perwer, Gani Cansever ve Yaşar Miraç gibi sanatçılar da yer alıyordu. Delegasyonun etkinlikleri arasında bir dayanışma gecesi düzenlenmesi, festivalin çeşitli toplantılarına katılarak ülkedeki gençlik ve öğrenci hareketlerinin mücadelelerinin dünyaya duyurulması, çeşitli ikili görüşmeler ve her zaman olduğu gibi Nâzım Hikmet'in kabrini ziyaret vardı.[13]

Dış bağlantılar

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Working Papers of the Council of Europe Consultative Assembly. 36. Olağan Oturum. Council of Europe. 1 Ocak 1968. 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020 – Google Books vasıtasıyla. 
  2. ^ "12th World Festival of Youth & Students, Moscow 1985: Labour History Archive and Study Centre". The National Archives (Birleşik Krallık). 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  3. ^ "United States Department of State - Soviet Active Measures: 12th World Youth Festival" (PDF). United States Department of State. Haziran 1985. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020 – insidethecoldwar.org vasıtasıyla. 
  4. ^ "History of the WFYS". Tumblr.com. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Воронежская региональная организация Воспитанники комсомола — Мое Отечество". Komsomol Voronezh Bölge Öğrenci Örgütü. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  6. ^ "History of the Cosmos Hotel Moscow". Hotel Cosmos. 21 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Glasgow Punter: The 12th World Festival of Youth and Students. Moscow 1985". Glasgow Punter. 11 Mayıs 2016. 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  8. ^ Freedman (26 Ekim 2009). "Did Bob Dylan Shed Tears of Rage in Russia?". Moskova Saatis. 10 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  9. ^ Petridis (25 Ekim 2012). "Tracey Thorn: Tinsel and Lights – review". The Guardian. 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  10. ^ "Everything But The Girl – По Концертным Залам XII Всемирного Фестиваля Молодёжи И Студентов В Москве 1985 г. (In Concert at the XII World Festival of Youth and Students in Moscow 1985)". discogs.com. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020. 
  11. ^ Tuber (1 Mayıs 1990). "Orange Coast Magazine: Everything but the Fame". Emmis Communications. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020 – Google Books vasıtasıyla. 
  12. ^ Dünya Gençlik Festival Hareketi (Prag 1947 - Moskova 1985). 12. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali Hazırlık Komitesi. Nisan 1985. 
  13. ^ "Moskova: Antiemperyalist dayanışma, barış ve dostluğun başkenti" (PDF). Türkiye Postası, 64. Duisburg, F. Almanya. 23 Ağustos 1985. s. 6. 11 Nisan 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Emek Partisi, 25 Kasım 1996 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren Marksist-Leninist bir siyasi parti. Parti, işçi sınıfının (proletarya) iktidarıyla kurulacak proletarya diktatörlüğünü ve halk demokrasisini savunmaktadır. TBMM'de 2 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Seyit Aslan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Olimpiyat Stadyumu</span> İstanbulda bir stadyum

Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul'da yer alan bir mega stadyumdur. Adını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten alan tesis, kapasite olarak ülkedeki en büyük stadyumdur. Olimpiyat oyunlarına hazırlık projesi kapsamında Türk atletizmi ve futboluna hizmet etmesi amacıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu</span>

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (DDGF) sol eğilimli uluslararası bir gençlik örgütüdür. Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası hükûmet dışı gençlik örgütü olarak tanınmıştır. Kendini "antiemperyalist, sol kanat" olarak tanımlayan DDGF 1945 yılında Londra'da kuruldu. II. Dünya Savaşı sonrasının tarihsel koşullarında geniş bir yaygınlığa ulaştı. Ancak Soğuk Savaş'ın başlamasıyla Batılı örgütlerin önemli bir kısmı federasyondan ayrıldı. Federasyon genellikle Genç Komünist Enternasyonalin ardılı olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span> Uluslararası gençlik etkinliği

Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 1947'den beri Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu tarafından organize edilen, Uluslararası Öğrenciler Birliği ile ortaklaşa gerçekleştirilen ve başka katılımlarla da oluşturulan bir Uluslararası Festival Hazırlık Komitesi tarafından yürütülen etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Komsomol</span> Sovyetler Birliği Komünist Partisinin gençlik yapılanması

Komsomol (Rusça: Комсомол, tam ad: Всесоюзный Ленинский Коммунистический союз молодёжи /

Boris Karloviç Pugo Letonya asıllı komünist ve Sovyet siyasetçidir. Alexander Nevsky Nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Gençlik Olimpiyat Oyunları</span> Olimpiyat Oyunları formatında her 4 yılda bir kış ve yaz oyunları ayrı ayrı düzenlenecek olan uluslararası yarışmalar

Gençlik Olimpiyatları Olimpiyat Oyunları formatında her 4 yılda bir kış ve yaz oyunları ayrı ayrı düzenlenecek olan uluslararası yarışmalardır. Gençlik Olimpiyatlarına 14 ve 18 yaş arasındaki sporcular katılmaktadır. Bu fikir Uluslararası Olimpiyat Komitesi başkanı Jacques Rogge tarafından 2001 yılında ortaya atılmıştır. 6 Temmuz 2007'de 119. IOC kongresinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İlerici Gençler Derneği</span> TKP çizgisini benimseyen gençler tarafından 1976da İstanbulda kurulan gençlik ve öğrenci örgütü

İlerici Gençler Derneği 1975 yılında Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) gençlik temsilcileri arasında yapılan birlik görüşmelerinin başarıyla sonuçlanamaması üzerine TKP çizgisini benimseyen gençler tarafından 5 Ocak 1976 tarihinde İstanbul'da kurulan gençlik ve öğrenci örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Andras Kovacs</span>

András Kovács, Macar film yapımcısı, yönetmeni ve senaristtir. 1961 yılından 1996'ya kadar 30'un üzerinde film projesinde yer almıştır. En aşina filmi çektiği 1968 yapımı The Lost Generation bir yıl sonra 6. Moskova Film Festivali'nde gösterilmiştir. Yine 1978 yapımı film A ménesgazda 29. Berlin Film Festivali'nde gösterilirken. 1981 yapımı kendisine Gümüş Film Ödülü'nü getiren Temporary Paradise 12. Moskova Film Festivali'nde yayınlanmıştır. Oyuncunun festivallerde yayınlanan son filmlerinden birisi 1985 yapımı The Red Countess 14. Moskova Film Festivali'nde yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2021 İslami Dayanışma Oyunları</span>

2021 İslami Dayanışma Oyunları, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında düzenlenen çok sporlu organizasyonun beşincisidir. Türkiye'nin Konya şehrinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Hasanov</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk başbakanı

Hasan Hasanov Azeri siyasetçi ve diplomat. Azerbaycan başbakanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuş, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Azerbaycan'ın son komünist lideri.

<i>Komsomolskaya Pravda</i> SSCBde günlük tabloid gazete

Komsomolskaya Pravda, günlük olan tabloid gazete. Gazete Sovyetler Birliği döneminde 13 Mart 1925 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span>

3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 5-19 Ağustos 1951 tarihlerinde Doğu Almanya'nın başkenti Doğu Berlin'de yapıldı ve Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu tarafından düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">11. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span>

11. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 28 Temmuz - 5 Ağustos 1978 tarihleri arasında Havana'da düzenlenen bir festivaldi. Festivale 145 ülkeden 18.500 kişi katıldı. Festivalin sloganı "Antiemperyalist Dayanışma, Barış ve Dostluk İçin" idi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Guam</span>

Guam, 1988 yılından itibaren olimpiyatlara katılmaktadır. Guam Ulusal Olimpiyat Komitesi 1976'da kurulmuştur ancak IOC tarafından tanınması 17 Ekim 1986 tarihinde gerçekleşmiştir. İlk yer aldıkları olimpiyat 1988 Kış Olimpiyatları oldu ancak bu yer aldıkları ilk ve son Kış Olimpiyatı oldu. Ayrıca 1988 Yaz Olimpiyatları'ndan itibaren düzenli olarak Yaz Olimpiyatları'na katılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">6. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span>

6. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 28 Temmuz - 5 Ağustos 1957 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Uluslararası Film Festivali</span>

Moskova Uluslararası Film Festivali ilk olarak 1935'te Moskova'da düzenlenen ve 1959'dan beri düzenli hale gelen film festivalidir. Kuruluşundan 1959'a kadar her iki yılda bir Temmuz ayında Karlovy Vary festivali ile dönüşümlü olarak gerçekleştirildi. Festival 1999'dan beri her yıl düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">4. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span>

4. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 2-14 Ağustos 1953 tarihleri arasında Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlendi.

10. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 28 Temmuz - 5 Ağustos 1973 tarihleri arasında o zamanki Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti Berlin'de düzenlendi.