İçeriğe atla

10TP

10TP Tankı

10TP, prototip statüsünü hiç bırakmayan Polonyalı bir hafif kruvazör tankıydı. Polonya zırh geliştirme programını geliştirirken, prototip başarısız sayıldı. Testler sırasında yapılan keşifler, II.Dünya Savaşı'nın başlaması nedeniyle hiçbir zaman tamamlanmayan daha yeni 14TP modelinin tasarım aşamasına yol açtı.

10TP prototipinin kendisi, John Walter Christie'nin önerdiği bazı genel fikirleri ve aynı zamanda birçok yeni teknik çözümü uygulayan özgün bir tasarıma sahipti.

Tarih

1920'lerin sonunda, Polonya Silahlı Kuvvetleri yeni bir tank modeline ihtiyaç duyduklarını hissetti. WIBI Wojskowy Instytut Badań Inżynierii ("Askeri Mühendislik Araştırma Enstitüsü"), Kaptan Ruciński'yi yasal olarak bir Christie M1928 tankı, planları ve lisans üretim hakları elde etmek için ABD'ye gönderdi. Tank, yeni bir Polonya hafif tankı için bir üs olarak kullanılacaktı. Ancak Polonyalılar hiçbir zaman makineyi almadı ve yasal ücretlerden korkan Christie satın alma işlemini geri ödedi.

Ana modeli ve olası lisansı satın almadaki bu başarısızlık nedeniyle, 1930'un sonunda WIBI Tank Tasarım Bürosu, Christie M1928 ve çalışma adı altında bilinen Christie M1931'e dayanan kendi tekerlekli / paletli tankında ön tasarım çalışmalarına başladı. "A la Christie".

Çalışma, mevcut veriler ve reklam broşürlerinin yanı sıra Kaptan Ruciński'nin Christie'den aldığı not ve eskizlere dayanıyordu. 1932'de tasarım çizimleri ve bir ayrıntılar listesi hazırdı, ancak yakında tasarım yavaşladı, çünkü tasarımcılar, kısa bir süre sonra geliştirilen 7TP hafif tankına yol açan az önce satın alınan bir İngiliz Vickers Mark E tankının başına geçti.

1934'ün sonunda, WIBI'nin tasfiyesi ve doğrudan Zırhlı Kuvvetler Komutanlığı'na raporlanan Zırhlı Kuvvetlerin Tasarım ve Test Merkezi'nin kurulması nedeniyle, "A la Christie" proje belgelerinin çoğu özel bir gözetim altında imha edildi. komisyon. Sadece birkaç elle yazılmış not ve hesaplama kaldı.

10 Mart 1935'te 10TP adlı yeni bir model üzerinde tasarım çalışmaları başladı. Binbaşı Rudolf Gundlach, diğerleri arasında mühendis Jan Łapuszewski, Stefan Ołdakowski, Mieczysław Staszewski, Kazimierz Hejnowicz ve süreç mühendisi Jerzy Napiórkowski'den oluşan tasarım ekibine başkanlık etti.

1936'da araç tasarımının tamamen bitmemiş olmasına rağmen, 1936-1942 için Polonya Ordusu için genel bir büyüme ve yükseltme projeksiyonunun bir parçası olan Zırhlı Kuvvetler programına dahil edildi. Bu program, Ocak 1936'da Silahlanma ve Ekipman Komitesi (Komitet do spraw Uzbrojenia i Sprzętu, KSUS) tarafından onaylandı. 10TP tankı, yeni motorlu birimlerde dört tank taburunu donatması planlanan ekipman listesinde belirtildi.

İlk tank prototipinin montajına 1937 yılında Varşova yakınlarındaki Ursus'taki Devlet Mühendislik Tesisleri (PZInż.) Fabrikası bölgesinde yer alan Deneysel Çalıştay'da (WD) başlandı ve burada tüm Polonya tankları 1931-1939'da üretildi. Çalışma Kaptan Kazimierz Grüner tarafından denetlendi. Aynı zamanda, tanka sahip olmaları amacıyla iki motorlu süvari tugayı kuruldu.

Tankın inşası Temmuz 1938'de tamamlandı. Çok zaman aldı çünkü Polonya'da üretilmeyen bazı temel meclislerin yurtdışında satın alınması gerekiyordu, örneğin yeterli güce sahip bir motor. 16 Ağustos'tan önce 10TP tankı ilk daha uzun bir sürüşe çıkmıştı. Deneyimli bir askeri uzman Çavuş Polinarek tarafından, Zırhlı Silahlar Teknik Araştırmalar Bürosu (Biuro Badań Technicznych Broni Pancernych, BBT Br.Panc.) Kaptanı Leon Czekalski'nin kişisel denetimi altında sürüldü. Alman Abwehr ve "Beşinci Sütun" üyelerinin faaliyetleri Polonya'da gittikçe daha yoğun hale geldiğinden denemeler gizli tutuldu.

30 Eylül'e kadar küçük denemelerle başka denemeler durduruldu ve daha sonra tank tasarım değişikliklerinin yapıldığı WD'ye gönderildi. 16 Ocak 1939'da tank, baş tasarımcının gözetiminde, Łowicz'e kısa bir mesafe boyunca test edildi ve ilkbaharda, 22-25 Nisan arasında, toplam 610 km'lik bir mesafe ile Grodno'nun ötesine geçti. Yaklaşık 2.000 km (1.200 mi) günlüğün kaydedildiği bu yolculuktan sonra, araç WD'ye geri gönderildi ve burada belirli parça ve montajlardaki aşınmayı kontrol etmek, arızaların nedenlerini belirlemek ve hasarı onarmak için neredeyse tamamen soyuldu. . Mayıs ayında, yenilenen tank generallere ve diğer üst düzey askeri yetkililere gösterildi.

Deneyimlerini analiz eden tasarımcılar, bu tip bir tankın tamamen izlenen bir araç olması gerektiği ve bunun tekerlekler üzerinde sürülmesi için gereken tüm ekipmanların sadece gereksiz bir ağırlık olduğu sonucuna vardı. Bu ağırlıktan kurtulmak, araç ağırlığı değişmeden kaldığında zırh kalınlığını önemli ölçüde artırmasına izin verdi. Böylece, 10TP'nin bir başka geliştirme adımı 14TP tankı olmaktı. Yapımına 1938'in sonunda başlandı, ancak savaş nedeniyle tamamlanmadı.

Tank seri üretime girmeden önce, Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgali İkinci Polonya Cumhuriyeti'nin bağımsız varlığını sona erdirdi.

Tasarım

10TP tankı, mürettebatın iki üyesini yan yana, bir ön makineli tüfek ve 2 kişilik bir taret yerleştirmeyi mümkün kılan geniş bir gövdeye sahipti. Aracın hem tekerleklerde hem de paletlerde sürüş sorununa bir çözüm Amerikan tasarımını izledi, ancak Polonyalı tasarımcılar yeni, daha geniş paletler, tahrik dişlileri ve bir bağlantı kancalama ve hareket etme yolu geliştirdi. Hidrolik servomekanizmaları kullanan tank direksiyon sistemi, tüm aracın savaş performansını önemli ölçüde etkileyen kendi gelişmiş çözümüydü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T-34</span> Rus menşei savaş tankı

T-34, 1940 ve 1958 yılları arasında üretimi yapılan Sovyet orta sınıf tankıdır. Çoğu otoriteye göre II. Dünya Savaşı'nın 2. en iyi tankı olarak kabul edilir. T-34, 1940'te piyasaya sürülen Sovyet orta boy bir tanktır. 76.2 mm'lik tank topu, çağdaşlarından daha güçlüydü ve 60 derece eğimli zırhı tank karşıtı silahlara karşı iyi koruma sağladı. T-34 o güne kadarki tank tasarımı anlayışını değiştirmiş, ondan sonraki bütün tanklar T-34'leri örnek almıştır. Doğu cephesinde Alman Ordusu bu tank karşısında zor durumda kalmıştır. Tiger ve Panther tanklarının çıkışı ile T-34 savaş alanındaki mutlak üstünlüğünü kaybetse de, Rusya iklimine uygunluğu, kolay üretilebilirliği ve bunun getirisi olarak tartışılmaz sayı üstünlüğü ile Alman askerleri arasında nefret edilen bir tank olarak kalmıştır. T-34 ateş gücünü, hızı ve sağlamlığı dengeli bir biçimde bir araya toplamıştır. Ayrıca eğimli zırh tasarımı, isabet eden mermilerin birçoğunun tanka zarar vermeden sekmesini sağlamıştır. Bazı askeri tarihçiler onu dünyanın ilk ana muharebe tankı olarak addederler.

<span class="mw-page-title-main">Panzer II</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif sınıf tank

Panzerkampfwagen II, Alman yapımı II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış hafif tanktır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 121'dir.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 2</span> Alman yapımı savaş tankı

Leopard 2 Alman yapımı 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1970'lerde geliştirilmeye başlanan tank, 1979'da Bundeswehr bünyesine katılmış ve Leopard tankları ile değiştirilmiştir. Değişik çeşitlemeleri Alman ordusu tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İngiltere ve Fransa dışındaki birçok AB ülkesi de bu tankı tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BT tankı</span> Rus yapımı hafif tank

BT Serisi Tanklar. Rusça anlamına gelen BT serisi tanklar SSCB tarafından 1932 ve 1941 yılları arasınca büyük adetlerde üretilen süvari tank sınıfıda diyebileceğimiz hafif sınıf bir tanktı. Hafif olmalarına rağmen iyi silahlandırılmış bu model, sınıfı tanklar içerisinde en iyi hareket özelliğine sahip araçtı. Kızıl Ordu içerisinde kısaca Betka, daha küçük modelleri ise Betuşka olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">T-55</span> Rus menşei savaş tankı.

T-55, 1. nesil Sovyet tasarımı ana muharebe tankıdır. İlk prototip modeli II.Dünya Savaşı'nın bitiminden az zaman sonra 1945'te ortaya çıkmıştır ve kısa sürede SSCB ve Varşova Paktı ordularının kullandığı temel tank sınıfı olmuştur. Üretimi ise 1947 başlayıp 1980'lere kadar sürmüştür. T-54/55 tankları dünyadaki 20. ve 21. yüzyıldaki sırasındaki çatışmaların çoğunda kullanılmıştır. T-34 tankının yerine geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 1</span> Alman menşei savaş tankı.

Leopard 1 Alman yapımı 2. nesil bir ana muharebe tankıdır. İlk olarak 1965 yılında Alman Federal Ordusu’nun (Bundeswehr) hizmetine girmiştir. Alman Kraus Maffei Weggman firması tarafından seri üretimine 1965 yılında başlanıp 1984 yılına kadar üretimi sürdürmüştür. Almanya'nın haricinde İtalya'da da üretimi yapılmıştır. Toplam 4000'in üzerinde Leopard 1 Almanya'da üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arjun (tank)</span> Hindistan Ana Muharebe Tankı

Arjun, Hindistan ordusu için üretilen ana muharebe tankıdır. Adını Hindistan'da çok bilinen Mahabharata destanındaki bir kahramandan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 35(t)</span> Nazi Almanyası tarafından kullanılan Çekoslovakya üretimi hafif tank

Panzerkampfwagen 35(t) (Pz.Kpfw. 35(t) / Zırhlı Muharebe Aracı 35(t)) veya bilinen adıyla Panzer 35(t), çoğunlukla Nazi Almanyası tarafından kullanılmış olan Çekoslavak tasarımı bir hafif tanktır. Çekoslavak servisindeyken resmi adlandırması Lehký tank vzor 35'tir (Hafif Tank Modeli 35) ama çoğunlukla LT vz. 35 ya da LT-35 kullanılmıştır. "(t)" harfi Almancada "Çek" anlamına gelen "tschechisch" kelimesinin baş harfinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Covenanter tankı</span> İngiliz kruvazör tankı

Mk V Kruvazör Tank, Covenanter , Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Adını 17. yüzyılda İskoçya'daki bir tarikattan almıştır. Covenanter kruvazör sınıfındaki bir tanka verilen ilk ad olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Comet (tank)</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Comet I Kruvazör Tank (A34), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Ancak savaşın sonuna yetiştirilebilen bu tank İngilizlerin savaş sırasında sahip olduğu en iyi tanktı.

<span class="mw-page-title-main">Matilda I (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk I Piyade Tankı, Matilda I (A11) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Daha sonra üretilen Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) bilinen adıyla Matilda II, Matilda I tankının servisten çekilmesi ile Matilda adını almıştır. Her ikisi arasında çok büyük tasarım farklılığı olmasına rağmen bazı özelliklerinden ötürü piyade tankı sınıfına sokulmuştur. Bu tür tanklar hız özelliklerinden feragat edip daha ağır zırhla üretildiler.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

<span class="mw-page-title-main">57-mm tanksavar topu M1943 (ZiS-2)</span>

ZiS-2 SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan 57 mm kalibrelik tanksavar sınıfında bir toptu. Tanklar için üretilen ZiS-4 bu topun başka bir tasarımıydı. ZiS kelimesi Rusça Zavod imeni Stalina anlamına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Palet (mekanik)</span> birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt tahrik sistemi

Palet veya yürüyüş takımı, birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt hareket düzeneğidir. Kayışın yere temas eden yüzeyinin tek bir tekerlekten çok daha büyük olması çok düşük yüzey basıncıyla birlikte yere daha iyi ağırlık aktarımı sağlar, bu sayede paletli bir taşıtın yumuşak yüzeylere saplanıp batma riski tekerlekli taşıta göre çok daha azdır.