İçeriğe atla

101. SS Ağır Panzer Taburu

101. SS Ağır Panzer Taburu
Etkin19 Temmuz 1943 – Mayıs 1945
ÜlkeNazi Almanyası
Sınıfı Waffen-SS
TipiPanzer
GöreviZırhlı savaş
BüyüklükTabur, 45'e kadar tank
ParçasıI SS Panzer Corps
Takma AdıSchwere SS-Panzerabteilung 101
TeçhizatTiger I
Tiger II
Komutanlar
KomutanHeinrich Kling[1]
Nişanlar
Kimlik
sembolü

101. SS Ağır Panzer Taburu (AlmancaSchwere SS-Panzerabteilung 101) Waffen-SS'e bağlı, ağır tanklarla donatılmış bir Alman ağır Panzer Abteilung'du (bağımsız bir tabur boyutunda birlik). Önceleri Tiger I kullanan tabur, 1944 sonlarında Tiger II'lere geçiş yapması ile adı 501. SS Ağır Panzer Taburu olarak değiştirildi. 1945'te savaşı sonunda dağıtıldı.

Kaynakça

  1. ^ Westemeier 2014, ss. 361, 362.

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Harkov Muharebesi</span>

Üçüncü Harkov Muharebesi,, Almanya'nın Güney Ordular Grubu tarafından Kızıl Ordu'ya karşı 19 Şubat ile 15 Mart 1943 tarihleri arasında, Harkiv çevresinde gerçekleştirilen bir dizi saldırı harekâtı. Almanlarca Donets Seferi olarak, Sovyetlerce Don Havzası ve Harkov Harekâtı olarak da bilinen harekâtta; Sovyetlerin 52 tümeni bozguna uğramış, Harkov ve Belgorod şehirleri Almanlar tarafından yeniden ele geçirilmiştir. Bu muharebede Erich von Manstein'in kullandığı taktik, "Rochade" (Rok), "Schlagen aus der Rückhand" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Josef Dietrich</span> Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer

Josef Dietrich, Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA'nın temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşı'nda 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanındı. Askerler tarafından ona "Papa Sepp" diye hitap edildi.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Wittmann</span> II. Dünya Savaşı döneminde bir panzer komutanı

Michael Wittmann, II. Dünya Savaşı döneminde bir panzer komutanı. Müttefikler tarafından daha sonra dünya genelinde Kara Baron diye anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hyazinth Strachwitz</span>

Hyacinth Graf Strachwitz von Groß-Zauche und Camminetz, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın yedek korgeneral.

<span class="mw-page-title-main">Karl Körner</span> Alman Asker

Karl Körner, II. Dünya Savaşı sırasında SS-Hauptscharführer rütbesinde Waffen-SS personeliydi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Brommann</span>

Karl Brommann, II. Dünya Savaşında SS-Untersturmführer rütbesinde Waffen-SS subayıydı. Danzig'de 66 tank, 44 top bataryası ve 15 savaş aracını imha ettiği için Şövalye demir haç madalyası ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balthasar Woll</span>

Balthasar Woll, II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS astsubayıdır (SS-Oberscharführer). Şövalye demir haçı madalyasıyla ödüllendirilmiştir.

Schwere Panzerabteilung, II. Dünya Savaşı'nda Tiger I ve daha sonraları Tiger II panzerlerinden oluşan ağır zırhlı birlikler. Taburun asıl planlanma amaçı, yapılan taarruzlarda düşman savunma hatlarını yarmaktı. Savaşın son zamanlarında kalın zırhı ve muazzam ateş gücüyle saldırıya geçen düşman zırhlılarına karşı daha etkili savunma kabiliyetine sahip olduğu görüldü. Bu taburlara en seçkin birlikler gözüyle bakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">502. Ağır tank taburu (Almanya)</span>

Alman 502. Ağır tank taburu II. Dünya Savaşında ağır tanklarla donatılmış bağımsız tank taburuydu. Tabur aynı zamanda Tiger I tanklarıyla donatılan ilk tank birliğidir. Doğu Cephesinde savaşmış ve en başarılı Alman ağır tank taburudur. 1400 tank ve çeşitli türlerde 2000 silah imha etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Otto Carius</span> 2. Dünya Savaşında Alman tank komutanı

Otto Carius,, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Heer Tank Komutanı. Otto Carius, savaş esnasında 150'den fazla tankı yok etmiştir. Meşe Yapraklı Şövalye Demir Haçı madalyasını almıştır.

Prohorovka Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Alman 4. Panzer Ordusu ile Sovyet 5. Muhafız Tank Ordusu arasında gerçekleşen muharebedir. Askeri tarihteki en büyük tank savaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">501. Ağır Panzer Taburu</span>

501'inci Ağır Panzer Taburu, ağır tanklarla donatılmış bir Alman ağır Panzer Abteilung'du. Tabur, Tiger I ağır tankını kullanan ikinci üniteydi ve 1944'ün ortalarında Tiger II'lere geçiş yaptı.

<span class="mw-page-title-main">503. Ağır Panzer Taburu</span>

503'üncü Ağır Panzer Taburu, ağır tanklarla donatılmış bir Alman ağır Panzer Abteilung'du. Tabur, Tiger I ağır tankını kullanan ikinci üniteydi ve 1944'te Tiger II'lere geçiş yaptı.

Panzerkampfwagen E-100 (TG-01), II. Dünya Savaşı'nın sonuna doğru geliştirilen bir Alman süper ağır tank tasarımıydı. Bir saldırı silahı çeşidi de önerildi. Savaşın sonuna doğru E-100'ün tek prototip şasesi üretildi ama sadece kısmen tamamlandı. Savaştan sonra prototip, testler için İngiltere'ye gönderildi ancak daha sonra hurdaya çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">1. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

1. Panzer Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu Wehrmacht'ta zırhlı bir birlikti.

Rudolf Lehmann, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Waffen-SS subayıydı. Kendisi Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi. Savaştan sonra Almanca yayımı HIAG, İngilizce yayımı ise J.J. Fedorowicz Yayınevi tarafından yapılan ve 1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler'nın tarihini anlatan bir kitap yazdı.

Ernst Klink, Nazi Almanyası ve II. Dünya Savaşı konularında uzmanlaşmış bir Alman askeri tarihçisidir. Almanya Askeri Tarih Araştırma Bürosu'nda (MGFA) uzun süre çalıştı. MGFA'da görev yapan akademisyenler tarafından 30 yıl içinde hazırlanan, 12.000 sayfa ve 13 ciltten oluşan Das Deutsche Reich und der Zweite Weltkrieg adlı esere katkıda bulunan Klink, Barbarossa Harekatı için Alman Ordusu Yüksek Komutanlığı tarafından bağımsız bir planlama yapıldığını tespit eden ilk kişidir.