İçeriğe atla

100 Kadın (BBC)

BBC 100 Kadın
Resmî adıBBC 100 Women
DurumuAktif
Başlangıcı22 Ekim 2013 (2013-10-22)
SıklığıHer yıl

Yılın en etkili ve ilham veren 100 kadını, İngiliz radyo ve televizyon kurumu BBC'nin 2013 yılından itibaren her yıl faaliyetleriyle bir değişime öncülük eden, diğer insanlara ilham veren ve başka insanları olumlu anlamda etkileyen kadınlar arasından 100 ismin belirlenmesini ve tanıtılmasını içeren bir seçkidir.

BBC yöneticilerinden Liliane Landor'un girişimiyle, kadınları medyada daha görünür kılmak amacıyla başlatılmıştır.[1]

Listenin oluşturulması

Son bir yılda manşetlere çıkan önemli olaylarda etkili olmuş ya da haberlerde yer almasa bile toplumu etkileyen önemli bir şeyi başarmış, ilham verici hikâyeleri olan kişileri içeren bir ön-liste, BBC World Service ağından gelen önerilerle oluşturulur. İsimler, yılın önemli ve öne çıkan olayları açısından değerlendirilir. Bölgesel temsil ve tarafsızlık değerlendirmesinden sonra da nihâî 100 isimlik liste oluşturulur ve ilân edilir.[2]

Ayrıca Bakınız

  • 100 Kadın (BBC) 2013 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2014 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2015 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2016 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2017 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2018 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2019 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2020 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2021 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2022 listesi
  • 100 Kadın (BBC) 2023 listesi

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Saner, Emine. "BBC's Liliane Landor: 'There is no fair representation of women'". The Guardian 20 Ekim 2013. 20 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Prof. Zehra Sayers First Woman from Turkey on 'BBC 100 Women List'". Bianet. 18 Ekim 2019. 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kadınlar Günü</span> uluslararası kadınlar günü

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (kadın basketbol takımı)</span> Türk kadın basketbol takımı

Fenerbahçe , Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kadın basketbol şubesidir. Fenerbahçe kadın basketbol takımı, maçlarını 2.500 kişilik Metro Enerji Spor Salonu'nda oynamaktadır.

Hot R&B/Hip-Hop Songs veya eski adıyla Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks, ABD'deki Billboard dergisi tarafından yayınlanan, hip hop ve R&B tarzdaki şarkılara yer veren bir müzik listesidir. Bu listelerde, radyolar, satışlar ve istekler ön plandadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara oy hakkı</span>

Kadınlara oy hakkı, kadınların seçimlerde oy kullanma hakkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği</span> Vikipedi topluluğunun büyük kısmının erkek olmasıyla sistematik ön yargıya neden olan durum

Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği, Vikipedi topluluğuna mensup kişilerin %84 veya %91'inin erkek olması sonucunda ortaya çıkan ve sistematik önyargıya neden olan bir durumdur. Cinsiyet dengesizliği, Vikipedi'ye yönelik eleştirilerin en önemlilerinden biridir. Bu yüzden, Vikipedi topluluğundaki cinsiyet uçurumunu azaltmak için çeşitli girişimler ortaya çıktı. Vikipedi'nin kurucularından Jimmy Wales, Ağustos 2014'te BBC'ye verdiği bir röportajda, Wikimedia Vakfı'nın Vikipedi'deki cinsiyet dengesizliğini azaltmayı hedeflediğinden bahsetti. Wales, vakfın daha fazla sosyalleşmeye ve daha fazla yazılım değişimine açık olduğundan da bahsetti.

<span class="mw-page-title-main">Gülsüm Kav</span> Türk hekim, kadın hakları savunucusu

Gülsüm Kav, Türk feminist aktivist, yazar ve doktor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kurucularından olup, halihazırda Platform'un genel temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Irina Chakraborty</span>

Irina Chakraborty, Fin-Hint-Rus kökenli bilim insanı, çevre mühendisi ve üniversite eğitimcisi. 2011'den beri Kamboçya'nın Punom Pen şehrinde yaşıyor. Kamboçya'da yüzen köylerin sıhhî tesisata kavuşturulması hakkında gerçekleştirdiği faaliyeti ile 2013 yılında BBC tarafından yılın etkili ve ilham veren 100 kadını arasında gösterildi.

MacTutor Matematik Tarihi arşivi, John J. O'Connor ve Edmund F. Robertson tarafından sağlanan ve İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi tarafından barındırılan bir web sitesidir. Birçok tarihsel ve çağdaş matematikçi hakkında ayrıntılı biyografilerin yanı sıra ünlü eğriler ve Matematik tarihindeki çeşitli konular hakkında bilgiler içerir.

Feminist sanat hareketi, feministler tarafından, kadınların yaşam ve deneyimlerini yansıtan sanat eserleri üretmenin yanı sıra; çağdaş sanat üretimi ve algısının temelini değiştirmek için uluslararası düzeyde gerçekleştirilen çalışmaları ifade eder. Sanat tarihi ve pratiği içinde kadınlara daha fazla görünürlük kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda feminist hareketin iç düşüncelerini ve amaçlarını görselleştirerek sanat yoluyla herkese gösterme ve anlam verme amacıyla icra edilmektedir. Hareket, sanat dünyasının ana akım anlatısını baltalamaya devam edenlerin rolünü oluşturmasını sağlar.

Bu liste, 2017'de beşincisi yapılan 100 Kadın projesi kapsamında hazırlanan listedeki isimleri içerir. Listede, 2017 yılında şu konularda öncülük etmiş, ilham vermiş kadınlara yer verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Megan Rapinoe</span> Amerikalı futbolcu

Megan Anna Rapinoe, Amerikalı profesyonel eski futbolcudur. Rapinoe ayrıca Amerika Birleşik Devletleri kadın millî futbol takımının kaptanlığını da yapmıştır. 2019 yılında Ballon d'Or Féminin ve FIFA En İyi Kadın Futbolcu ödüllerini alarak yılın en iyi futbolcusu seçilen sporcunun takım ve millî takım seviyesinde çok sayıda başarısı bulunmaktadır. Sporcu kamusal hayatta yaptığı hak savunuculuğuyla bilinmektedir. Bu kapsamda Amerika Birleşik Devletleri'nde millî marş protestolarını da desteklemiştir.

Wahida Amiri, kütüphaneci, hukuk mezunu ve protestocudur. Taliban hükûmetinin kadınlara karşı uyguladığı zorlu politikaları protesto etmek için Amira ve arkadaşları tarafından "Afganistan'ın Mücadeleci Kadınları Hareketi"'ni kurmuşlardır. 2017 yılından beri kadınları okumaya motive etmek için içinde 5.000'den fazla kitaptan oluşan kütüphanesi Kabil'de bulunmaktadır.2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Halima Sadaf Karimi, Afgan politikacı ve eski milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Crystal Bayat</span>

Crystal Bayat, Afgan kökenli kadın hakları savunucusu,Afganistan'ın içinde de dışında da siyasi aktivizmle uğraşmaktadır. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle birlikte değişen olaylara karşı protestolar yapmıştır. Hayatının büyük bir bölümünü demokrasi ve toplumsal değişimler için uğraşmıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı en ilham veren 100 Kadın'dan biri olmuştur.

Razma, Afgan müzisyen.

Razia Barakzai, Afgan üniversite profesörü, aktivist ve protestocudur. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle kadınların çalışma ve eğitim hakkı için birçok yürüyüş organize etmiştir. Hayatları riskte olan Afgan kadınlarının verdikleri mücadeleleri anlatan "We Are Still Here" isimli romanda yer almıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınlandığı en ilham veren 100 kadından biri olmuştur.

Masouma, Afganistan doğumlu bir Afgan bir hukukçu. Masouma aslında bir takma ad olarak kullanılmaktadır, çünkü gerçek adı güvenlik nedeniyle gizli tutulmaktadır.

Piper Stege Nelson, Birleşik Devletler vatandaşı üst düzey yönetici ve aktivist.

Faiza Darkhani Afgan çevreci, kadın hakları savunucusu ve akademisyen.