İçeriğe atla

100. Yıl Marşı Yarışması

100. Yıl Marşı Yarışması, Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul'un Çekmeköy Belediyesi tarafından 2021'de düzenlenen ve iki yıla yayılan şiir ve beste yarışmasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılı için kaleme alınan şiirlerden ve bestelenen marşlardan oluşan bir kültür hizmeti sunmayı amaçlar. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı himayesinde gerçekleşen yarışmanın şiir etabına 2.259 eser, beste etabına 147 eser katıldı. Birinciliği, söz ve bestesi İlker Kömürcü’ye ait olan eser kazandı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları sırasında devletin resmî 100. Yıl Marşı olarak sunuldu.

Yarışma aşamaları

Yarışma, şiir yarışması ve best yarışması olmak üzere iki aşamada gerçekleşmiştir.[1] Şiir yarışmasına cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılını ve milli değerleri ifade eden, okuyanlarda coşku ve heyecan uyandıran 2 bin 259 şiir katıldı.[2] Ön seçici kurulun değerlendirmesi sonucunda belirlenen 100 şiir, Mart 2022'de Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda açıklandı ve bestelenmek üzere bestecilere sunuldu[3] ve bu 100 şiir, bir şiir kitabında bir araya toplandı.

İkinci aşamada besteciler, bu 100 şiirden birini, kendi yazdıkları bir şiiri ya da başka bir şiiri besteleyerek beste yarışmasına katıldı. Beste kategorisinde 147 eser başvurdu. Gönderilen marşlar; güfte, form, özgünlük, yaratıcılık, ustalık, müzikal yapı, kendi içinde üslup tutarlığı, kolay icra edilebilirliği, teknik düzey ve marşın yazılış anlamı açılarından değerlendirildi. Ön Seçici Kurul, seçtiği 10 besteyi Seçici Kurul'a gönderdi. Ana seçici kurul, yarışmanın birincisini belirledi. Söz ve bestesi İlker Kömürcü'ye ait marş, birinciliğe değer görüldü.

Süreç

Yarışma, 1 Temmuz 2021 günü Küçüksu Kasrı’nda gerçekleşen tanıtım toplantısı ile başladı. 1 Temmuz - 29 Ekim 2021 arasında Şiir Yarışması için başvurular alındı; 3 Mart 2022'de Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir törenle şiir etabında ilk 100’e giren şairlere ödülleri verildi.

Beste yarışmasına 29 Ekim 2022 tarihine kadar başvurular kabul edildi. Seçici Kurulun birinci olarak belirlediği beste, 30 Ağustos 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen resepsiyonda devletin resmi 100. Yıl Marşı olarak ilan edildi.[4]

Ödül töreni

30 Ağustos 2023'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programı düzenlendi. Kömürcü ve dereceye giren diğer eserlerin sahipleri, ödüllerini Tanıtım Programı'nda ödüllerini aldı.

Tanıtım programının ardından birinci olan marş, 1071 müzisyenden oluşan bir orkestra tarafından seslendirildi.[5]

Dereceye girenler

Seçici Kurul

Seçici kurul

Kaynakça

  1. ^ "100'ÜNCÜ YIL MARŞI YARIŞMASI". afyon.ktb.gov.tr. 6 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2024. 
  2. ^ "Çekmeköy Belediyesi - 100. Yıl Marşı Yarışmasına Rekor Katılım". www.cekmekoy.bel.tr. 5 Kasım 2021. 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2024. 
  3. ^ "Çekmeköy Belediyesi - 100. Yıl Marşı Yarışmasında İlk 100'E Kalan Eserler Belli Oldu". www.cekmekoy.bel.tr. 17 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2024. 
  4. ^ "Türkiye Yüzyılına Damga Vuracak Marş". www.cekmekoy.bel.tr. 31 Ağustos 2023. 24 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2024. 
  5. ^ "100. Yıl Marşı'nı 1071 sanatçı seslendirdi". Wolagada.com. 30 Ağustos 2023. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">Osman Zeki Üngör</span> Türk besteci

Osman Zeki Üngör, şair, besteci, orkestra şefi, keman virtüözüdür.

Onuncu Yıl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 10. yılı kutlamaları için 1933 yılında yazılmış bir marştır.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan Cumhuriyeti Ulusal Marşı</span>

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Marşı, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Arması ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı ile birlikte cumhuriyetin resmî sembollerinden biridir. Marş, 14 Temmuz 1993’te Cumhuriyet Yüksek Kurulu kararıyla onaylanmıştır ve bu marşın yalnızca bestesi kabul edilerek o dönem güftesi onaylanmamıştır. Ünlü Tatar bestekâr Röstem Yahin’e ait olan bu beste, aslında şair Ramazan Baytimerov’un 1970’li yıllarda yazdığı “Tugan Yagım” adlı şiirinin şarkı olarak terennümü için bestelenmiştir. Bağımsızlık ilanının ardından düzenlenen devlet sembollerine ait yarışmalar arasında marş için yapılan ilk yarışmada bu marşın sözsüz olarak yalnızca bestesinin kabul edilmesi özellikle şart koşulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akif Ersoy Müze Evi</span> Mehmet Âkif Ersoyun Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankarada oturduğu, günümüzde müzeleştirilmiş ev

Mehmet Âkif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nün sınırları içinde yer alır.

Nedim Uçar, Türk şair ve yazar. Üçü İngilizceye de çevrilen on dört şiir kitabı, bir roman kitabı, bir hikâye kitabı ve dört tiyatro kitabı olmak üzere toplam yirmi kitabı vardır. Şiirlerinde; doğa ile birlikte, ayrılık, özlem, sevgi, umut, umutsuzluk ve yalnızlık gibi insanî duyguları işledi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Marşı</span> Ulusal marş

Sovyetler Birliği Marşı, 15 Mart 1944'te Enternasyonal marşı yerine kabul edilmiştir. Sözler Sergey Mihalkov ve El-Registan (Эль-Региста́н) takma adıyla bilinen Gabriel Arkadiyeviç Ureklyan tarafından yazılmış, müzik Aleksandr Aleksandrov (1883-1946) tarafından bestelenmiştir. Sovyet askerlerinin, Enternasyonal'in uluslararası hareketi öven sözleri yerine Sovyetler Birliği'ne adanmış başka bir marş isteği üzerine ortaya çıktığı sanılır. Marşın aslı Bolşevik Partisi Marşı'na dayanır.

Ankara Marşı, Ankara'yı konu alan marş. Güftesi Mehmet Ali Ertekin'e, bestesi Halil Bediî Yönetken'e aittir.

<span class="mw-page-title-main">Patriotiçeskaya pesnya</span>

Patriotiçeskaya pesnya (Glinka) Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin (RSFSC) ve Rusya Federasyonu'nun 1990 ve 2000 yılları arasındaki milli marşıdır. Aslen RSFSC'nin 1990–1991 yılları arasında milli marşı olan beste, 1991'de Rusya Federasyonu'nun anayasal olarak kurulmasıyla onun da milli marşı olmuştur.

Nejat Başeğmezler, Türk besteci, viyolacı,

Yakutistan Millî Marşı, Rusya'nın federal bir bölgesi olan Saha Cumhuriyeti'nin bölgesel marşıdır. Millî marş, Saha Cumhuriyeti'nin bayrağı ve arması ile birlikte Saha Cumhuriyeti'nin resmi simgelerinden biridir. Başlangıçta Saha (Yakut) dilinde Savva Tarasov ve Mihail Timofeyev tarafından yazılmıştır. Vladimir Fedorov, marşı Rusçaya çevirmiştir. Müziği Kirill Gerasimov tarafından bestelenmiştir. Marş resmi olarak 15 Temmuz 2004'te kabul edilmiştir.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.

Türkiye'nin ulusal sembolleri, Türkiye ve dünyadaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını temsil etmek için kullanılan sembollerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yüzüncü Yıl Marşı (Parlayan Yıldızı Anadolu'nun)</span>

Yüzüncü Yıl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı şerefine yazılan, sözleri ve müziği İlker Kömürcü'ye ait marş.

Binler Yaşa Cumhuriyet, sözleri ve müziği İlhan Çınar tarafından yazılan marştır. Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen 100. Yıl Marşı Beste ve Şiir Yarışmasında ikinci seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılı</span> Türkiyede cumhuriyetin 100. yıl dönümü kutlama etkinlikleri

Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılı, Türkiye'de cumhuriyetin ilanının 100. yılı şerefine 2023'te düzenlenen etkinliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Parla (Yüzüncü Yıl Marşı)</span>

Parla, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 100. yılı şerefine Norm Ender tarafından yazılan ve bestelenen marştır.

100. Yıl Marşı, sözleri Mehmet İbiş, bestesi Aykut Aygüne ait marştır.Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen 100. Yıl Marşı Beste ve Şiir Yarışmasında üçüncü seçilmiştir.

100. Yıl Marşı, sözleri Selami Yıldırım, bestesi Erkan Öztürk'e ait marştır. Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen 100. Yıl Marşı Beste ve Şiir Yarışmasında Jüri Özel Ödülü almıştır.