İçeriğe atla

1. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları

1. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından tüm dünyadaki Türkçe öğrenen öğrencilerin katıldığı Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın ilkidir.

17 ülkenin katılımıyla 15 Mayıs 2003'te gerçekleşmiştir. Temel ve orta seviye Türkçe dallarında 100'den fazla öğrenci katılmıştır.

Yarışan ülkeler

17 ülkenin tam listesi

1Afganistan Afganistan
2Arnavutluk Arnavutluk
3Azerbaycan Azerbaycan
4Bosna-Hersek Bosna-Hersek
5Kazakistan Kazakistan
6Kırgızistan Kırgızistan
7Kırım Özerk Cumhuriyeti Kırım
8Irak Irak
9Kuzey Makedonya Makedonya
10Moğolistan Moğolistan
11Moldova Moldova
12 Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti
13 R.F. Başkurdistan
14 R.F. Tataristan
15Romanya Romanya
16Tacikistan Tacikistan
17Türkmenistan Türkmenistan

Yarışma sonuçları

Temel seviye

1Kuzey Makedonya MakedonyaCüneyt LAPO
2Kırgızistan KırgızistanMunarbek ATÇABAROV
3Azerbaycan AzerbaycanAnar MEMMEDOV
4Irak IrakNergis İSMET
5Türkmenistan TürkmenistanMehri AMANOVA
6Arnavutluk ArnavutlukDritan DEBROVA
7 TataristanRüstem KIYAMOV
8Moğolistan MoğolistanBulgancimeg BAİSGALANT
9Romanya RomanyaRalvca IORDACHE
10Arnavutluk ArnavutlukMargena SADİKU
11Afganistan AfganistanHamidullah HÜRREMİ
12Bosna-Hersek Bosna-HersekSultana YUSUPOVİÇ
13Tacikistan TacikistanAkmal ULUGOV
14Kazakistan KazakistanAlmagül KANATİNA
15 BaşkurdistanŞahid BAYRAMLI
16Moldova MoldovaEdgar TANİOGLO
17Kırım Özerk Cumhuriyeti KırımEldar KANATAYEV

Orta seviye

1TacikistanTacikistanMuhiddin HAYDAROV
2KırgızistanKırgızistanErali PAYZİEV
3Kuzey MakedonyaMakedonyaEmel ŞERİF
4BaşkurdistanDinir İSKALOV
5AzerbaycanAzerbaycanElşad HASANOV
6IrakIrakBestun OSMAN
7KazakistanKazakistanDinara TOKMANBETOVA
8TataristanRamin AGAYEV
9MoğolistanMoğolistanLosol ENHCARGIL
10ArnavutlukArnavutlukJulinda ABOLİ
11TürkmenistanTürkmenistanİhlas SOVBETOV
12Bosna-HersekBosna-HersekEnes BRNİCANİN
13ArnavutlukArnavutlukNdrigim GJİMİ
14RomanyaRomanyaMustafa İLİAS
15AfganistanAfganistanMesut HABİBİ
16MoldovaMoldovaOleg IVANOV
17Kırım Özerk CumhuriyetiKırımRuslan İBRAİMOV

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Fen Lisesi</span> Ankarada kurulu bir lise

Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">2006 Kış Olimpiyatları</span>

2006 Kış Olimpiyatları, İtalya'nın Torino şehrinde 10 Şubat - 26 Şubat 2006'da düzenlenmiş ve resmî adı 20. Kış Olimpiyat Oyunları olan spor şölenidir. Bu oyunlar, 1956'da Cortina d'Ampezzo'da düzenlenmiş olan 7. Kış Olimpiyat Oyunları'ndan sonra, İtalya'da düzenlenmiş olan ikinci kış olimpiyatlarıdır. İtalya, ayrıca, 1960'ta Roma'da düzenlenen 17. Yaz Olimpiyat Oyunları'na da ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca kapanış töreninde avril lavigne 2010 kanada kış olimpiyatları adına ülkesini şarkı söyleyerek temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Oyunları</span> Akdenize kıyıdaş ülkeler arasaında dört yılda bir düzenlenen spor yarışmaları

Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor yarışmalarıdır. Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Fen Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları veya eski adıyla Yabancılar İçin Türkçe Yarışması, ilki 2003 yılında yapılan ve tüm dünyadan öğrenci ve öğretmen alanlarında katılımcıları bulunan yarışma. Olimpiyatlar çerçevesinde Türkiye'ye getirilen öğrenciler Türkçe şarkı ve şiir okuyor, halk oyunları gösterisi yapıyordu. Bu çerçevede yurt dışında bulunan Gülen okullarında Türkçe eğitim verildiği ve Türkçenin öğretildiği katılımcılara gösteriliyordu. Ana dili Türkçe olan ve olmayanlar için farklı yarışma kategorileri bulunmaktadır.

4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği'nin düzenlediği, anadili Türkçe olmayan kişilerin katıldığı bir yarışmadır. 84 ülkeden gelen katılımcıların yarıştığı olimpiyat İstanbul Kongre ve Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1960 Yaz Olimpiyatları</span> 1960 yılında Romada düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik

1960 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVII. Olimpiyat Oyunları, 1960 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. Roma daha önce 1908 Yaz Olimpiyatlarının organizasyonunu üstlenmişti, ancak 1906'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından şehrin bu görevi reddetmekten ve Londra'ya devretmekten başka seçeneği kalmamıştı. Sovyetler Birliği 1960 Oyunlarında en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke olmuştur. İlk Paralimpik Oyunları Roma'da 1960 Yaz Olimpiyatları ile birlikte düzenlenmiş ve bu tür etkinlikler ilk kez aynı zamana denk gelmiştir. Türkiye sadece güreş branşında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya alarak hala olimpiyatlarda en çok altın madalya kazandığı oyunlar olmuştur.

2. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından tüm dünyadaki Türkçe öğrenen öğrencilerin katıldığı olimpiyatların ikincisidir. 24 farklı ülkeden Fatih Üniversitesi'ne gelen öğrenciler 30 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında Hadımköy Kampusü'nde düzenlenen 'Yabancılar İçin Adım Adım Türkçe yarışmasında yarıştılar.

<span class="mw-page-title-main">5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen, tüm dünyadaki Türkçe öğrencilerinin katıldığı dil olimpiyatlarının beşincisidir. Bu yılki teması "Türkçenin 100 Akları" ve "100 ülke sevgi diliyle buluşuyor, yarışıyor." olan olimpiyatlara 105 ülke katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fethullahçı okulları</span>

Fethullah Gülen okulları, Türk girişimcilerce dünyanın çeşitli yerlerinde açılan okul öncesi, ilk ve orta öğretim ile üniversite düzeyindeki özel okullardır. 160 ülkede faaliyet gösteren ve sayısı 2.000'den fazla olduğu tahmin edilen bu okullar isim ve hukuki bakımdan birbirinden bağımsızdırlar.

6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 22 Mayıs - 2 Haziran 2008 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçelerini yarıştırdığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun altıncısı düzenlendi. 110 ülkeden 550 yarışmacı ve 250 takım temsilcisi öğretmenin katıldığı olimpiyatta konuşma, yazma, dil bilgisi, şarkı, şiir, sunum, genel kültür, özel beceriler, makale, ülke tanıtım stantları, ana dilde Türkçe yazma, ana dilde Türkçe şarkı ve ana dilde Türkçe şiir olmak üzere yarışmaları toplam 13 ayrı dalda yapılıyor. Farklı dallarda Türkiye'nin farklı illerinde yapılan finallerin ardından şarkı finali ve ödül töreni 1 Haziran tarihinde İstanbul Kongre ve Gösteri Merkezi'nde yapılan finalle sahiplerini buldu. Türkçe Olimpiyatları Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Felsefe Olimpiyatı</span>

Uluslararası Felsefe Olimpiyatı, FISP tarafından organize edilip UNESCO tarafından desteklenen, katılımcı ülkelerden yalnızca belli sayıdaki seçilmiş liseli öğrencilere özel bir uluslararası felsefe yarışmasıdır. İlk kez 1993'te Bulgaristan, Romanya, Polonya, Türkiye ve Almanya'dan öğretmenlerin girişimleriyle gerçekleştirilmiştir.

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 27 Mayıs - 9 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçe olarak şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun yedincisi 2009 yılında düzenlenmektedir. 2009 yılında 115 ülkeden yabancı ve Türk asıllı öğrenciler katılmaktadır. Yabancı ve Türk asıllı öğrencilerin "Ana Dili Türkçe" kategorileri adı altında farklı dallarda yarışmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

<span class="mw-page-title-main">8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 27 Mayıs - 9 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçe şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun sekizincisi 2010 yılında düzenlenmiştir. 2010 yılında 120 ülkeden 750 öğrenci katılmıştır. Yabancı ve Türk asıllı öğrenciler "Ana Dili Türkçe" kategorileri adı altında farklı dallarda yarışmaktadırlar. Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından her yıl Türk diline, kültürüne ve Türkiye'nin tanıtılmasına hizmet eden ilim ve devlet adamlarına, sanatçı, gazeteci ve yabancı devlet başkanlarına verilen Türk Dili Ödülleri şöyle

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyat Oyunları</span> dört yılda bir düzenlenen uluslararası çoklu spor organizasyonu

Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dört yılda bir düzenlenen uluslararası düzeyde çoklu spor organizasyonudur. 1904'te başlayan gelenekle yarışma birincilerine altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilir. Yaz olimpiyatlarının başarısından dolayı daha sonra Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında düzenlenen ve Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin katılarak Türkçe olarak şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 17 ülkenin katılımıyla 15 Mayıs 2003'te gerçekleşen ve 100 civarinda öğrencinin katıldığı organizasyona 2011 yılında 130 ülkeden 1000 öğrenci katılacak ve yarışmalar 15 gün sürecektir.

<span class="mw-page-title-main">İbn Haldun Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi bir vakıf üniversitesidir.