İçeriğe atla

1. Ordu (Türkiye)

1. Ordu
Etkin9 Ekim 1921–günümüz
Ülke Türkiye
BağlılıkTürk Kara Kuvvetleri
TipiOrdu
Büyüklük120.000
ParçasıTürk Silahlı Kuvvetleri
KarargâhSelimiye Kışlası, Üsküdar, İstanbul
Komutanlar
KomutanOrgeneral Metin Tokel
Kurmay BaşkanıTümgeneral Mehmet Yasin Kalın
1. Ordu'nun karargâhı olarak kullanılan Selimiye Kışlası (Kasım 2013)

1. Ordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Komutanlığı İstanbul'da Selimiye Kışlası'nda bulunmaktadır. Asli görevi; Trakya, Boğazlar, İstanbul ve Marmara Bölgesi'ni korumak, bu bölgelerin güvenliğini sağlamaktır. Ordu, mekanize ve zırhlı birliklerden oluşmaktadır. 1. Ordu Komutanı aynı zamanda İstanbul Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

Savaş düzenleri

1. Ordu komutası altındaki kolordular (2015)

30 Ağustos 1922 Savaş düzeni

30 Ağustos 1922'de Birinci Ordu aşağıdaki gibi organize edildi:

Birinci Ordu (Komutan: Mirliva Nurettin Paşa, Kurmay Başkanı: Miralay Mehmet Emin Bey[1])

Kurtuluş Savaşı Komutanları: Soldan sağa: Mirliva Asım (Gündüz), Mirliva Ali Hikmet (Ayerdem), Ferik Ali Sait (Akbaytogan), Mirliva Şükrü Naili (Gökberk), Mirliva Kazım (İnanç), Ferik Fahrettin (Altay), Mirliva Kemalettin Sami (Gökçen), Mirliva Cafer Tayyar (Eğilmez), Mirliva İzzettin (Çalışlar)

1941 Savaş düzeni

Haziran 1941 yılında, Birinci Ordu şöyle organize edildi:[2]

Birinci Ordu (İstanbul, Komutan: Orgeneral Fahrettin Altay)

  • Trakya Bölgesi
  • Çatalca Bölgesi
  • İstanbul ve Boğaz Bölgesi
    • İstanbul Komutanlığı
    • İstanbul Boğazı Müstahkem Mevkii Komutanlığı

1974 Savaş düzeni

1974 yılında dört kolordudan oluşuyordu:[3]

Mevcut Savaş düzeni

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Not

  1. ^ Kocatepe Zafer Yürüyüşü, Afyonkarahisar Kocatepe University
  2. ^ Mete Tunçay, "İkinci Dünya Savaşı'nın Başlarında (1939-1941) Türk Ordusu", Tarih ve Toplum, S. 35, Kasım 1986, s. 41
  3. ^ British Military Attache's Annual Report on the Turkish Army, Annex A to DA/48, dated 30 March 1974, FCO 9/2127 via Public Record Office, Kew

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Altay</span> Türk asker ve siyasetçi

Fahrettin Altay Türk asker ve siyasetçi. Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Büyük Taarruz'dan sonra Yunan ordusunun geri çekilmesini sağlayarak İzmir'e giren 5. Süvari Kolordusunun komutanıydı.

1. Ordu, Osmanlı Ordusu'nun ordularından biri.

<span class="mw-page-title-main">5. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

5. Ordu, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 24 Mart 1915 tarihinde kuruldu ve 21 Kasım 1918 tarihinde lağvedildi. Bu orduya I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı'nı ve Gelibolu Yarımadası'nı savunma görevi verildi. Almanya'dan gelen askerî danışman General Otto Liman von Sanders bu ordunun ilk komutanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Müstahkem Mevkii Komutanlığı</span> Askeri birlik

Çanakkale Müstahkem Mevkii Komutanlığı, Çanakkale Boğazı'nın özellikle denizden yapılacak saldırılara karşı savunulması için kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2. Ordu (Türkiye)</span> Türk Kara Kuvvetleri’ne bağlı bir ordu

2. Ordu Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Karargâhı Malatya'da bulunmaktadır. Anadolu'yu Suriye, İran ve Irak'tan gelecek dış tehditlere karşı korur. Bünyesinde 3 kolordu bulunmaktadır. 2. Ordu Kurmay Başkanı aynı zamanda Malatya Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">3. Ordu (Türkiye)</span> Türk Kara Kuvvetlerine bağlı bir ordu

3. Ordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Karargâhı Erzincan'da bulunmaktadır. Ermenistan ve Gürcistan sınırını kontrol etmektedir. O zamanki Sovyetler Birliği'nden gelebilecek tehditlere karşı kurulmuştur. Bünyesinde 2 kolordu bulunmaktadır. 3. Ordu Kurmay Başkanı aynı zamanda Erzincan Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Kara Kuvvetleri</span>

Yunanistan Kara Kuvvetleri, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara kuvvetleri.

9. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşında 3. Orduya bağlı kolordusu. Karargahı Erzurum'da idi. Sırasıyla Ahmet Fevzi Paşa, Remzi Paşa, Hüsamettin Paşa, Binbaşı Nurettin Bey (Sakallı) ve Binbaşı Mustafa Nimet Bey tarafından yönetilmiştir.

4. Kolordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı kolordulardan biridir. 1966 yılında Ankara'da kurulan Komutanlığın karargâhı; Mamak'ta General Eşref Akıncı Kışlası içerisinde bulunmaktadır. Dış tehdit hâlinde müdafaa etmekle vazifeli olduğu bölge; İç Anadolu, Batı ve Orta Akdeniz ile Batı ve Orta Karadeniz'dir. 4. Kolordu Komutanı, aynı zamanda Ankara Garnizon Komutanlığı görevini de yürütür.

1. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

Şark Ordular Grubu Osmanlı Ordusu'nun ordu gruplarından biri olarak I. Dünya Savaşı Kafkasya Cephesi'nde kuruldu.

2. Kolordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 1. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Gelibolu'da bulunmaktadır. Tekirdağ, Edirne, Gelibolu Yarımadası ve Gökçeada'yı dış tehditlere karşı korur.

<span class="mw-page-title-main">3. Kolordu (Türkiye)</span> Karargâhı Sarıyerde bulunan, 1. Orduya bağlı kolordu

3. Kolordu Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 1. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Sarıyer'de bulunmaktadır. İstanbul'u dış tehditlere karşı korur. Bu kolordu, aynı zamanda Türkiye'nin NATO'ya bağlı "Hızlı İntikal Edebilir Kolordu"su konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">5. Kolordu (Türkiye)</span> Karargâhı Çorluda bulunan, 1. Orduya bağlı kolordu

5. Kolordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 1. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Çorlu, Tekirdağ'da bulunmaktadır. Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'yi dış tehditlere karşı korur. Kolordu, 1921 yılında Türk Kurtuluş Savaşı esnasında 5. Süvari Kolordusu ismiyle kuruldu.

6. Kolordu ve Müşterek Özel Görev Kuvveti, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 2. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Yüreğir, Adana'da bulunmaktadır. Adana, Hatay, Gaziantep ve Kilis'i Suriye'den gelebilecek dış tehditlere karşı korur. 6. Kolordu Komutan Yardımcısı aynı zamanda Adana Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">3. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

3. Kolordu, İmparatorluk Ordularının en seçkin kolordularından birisidir. Balkan Savaşlarının başlangıcında Avrupa toprakları üzerinde bulunup da yenilmeyen tek kolordudur. Birinci Çatalca Muharebesi ve İkinci Çatalca Muharebesi'nde İstanbul'u başarıyla savunmuş ve şehre taarruz eden Bulgar kuvvetlerini püskürtmüştür. İkinci Balkan Savaşı sırasında 23 Temmuz 1913'te Edirne'ye girerek şehri Bulgar işgalinden kurtarmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda Gelibolu'da savaşarak payitaht İstanbul'un düşmesine engel olmuştur. Günümüzde İstanbul'da konuşlu bulunan aynı adlı 3. Kolordu (Türkiye),bu birliğin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baki Vandemir</span> Türk asker

Baki Vandemir, Türk asker. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 5. Süvari Kolordusu Kurmay Başkanı ve İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Çatalca Ordusu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Osmanlı Ordusu'nun sahra ordularından biriydi. Osmanlı'nın Birinci Balkan Harbi esnasında Çatalca hattına çekilmesinden sonra kuruldu. Bulgar kuvvetleriyle karşı karşıya geldi. 7 Kasım 1912'de feshedilmiş Birinci Şark Ordusu ve İkinci Şark Ordusu birimlerinden düzenlendi.