İçeriğe atla

1. Muhafız Tank Ordusu

1. Muhafız Tank Ordusu
Etkin1943 - şimdiki zaman
ÜlkeSovyetler Birliği Sovyetler Birliği
Rusya Rusya
BağlılıkKızıl Ordu
Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri
TipiTank Ordusu
Büyüklük500 - 800 tank
SavaşlarıKursk Muharebesi
Rumyantsev Harekâtı
Savaş madalyalarıMuhafızlık
Kızıl Bayrak Nişanı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Kirill Moskalenko
Mihail Katukov

1. Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'ya bağlı olarak görev almış bir Sovyet tank ordusudur. Ordunun komutanlığını uzun süre boyunca General Mikhail Katukov yapmıştır. Ordu, Temmuz 1942'de Sovyet 38. Ordu'sundan Stalingrad Muharebesi sırasında oluşturuldu. Fakat aynı yılın Ağustos ayında başka birliklere dağıtıldı. Esas kuruluşu 30 Ocak 1943 tarihinde, ünlü zırhlı birlikler komutanı General Mikhail Katukov komutasında oldu ve Kuzeybatı Cephesi'ne katıldı. Uranüs Harekâtı'na katılan birlik daha sonra Kursk Muharebesi'ne katılmak üzere Voronej Cephesi'ne aktarıldı. Başarılı muharebeleri dolayısıyla ödüllendirilen ordu Nisan 1944'te 1. Muhafız Tank Ordusu olarak yeniden adlandırıldı ve teşkilatlandırıldı.

İlk Kuruluşu

1. Tank Ordusu, Temmuz 1942'de Stalingrad Muharebesi sırasında 38. Ordu'ya bağlı olarak kuruldu ama savaş sırasında etrafı sarıldı ve bir kısmı yok edildi. Ağustos 1942'de dağıtıldı. Ordu'nun komutasından Kirill Moskalenko sorumluydu.

İkinci Kuruluşu

1. Tank Ordusu ikinci defa 30 Ocak 1943'te 46021 No'lu emirle 29. Ordu'nun merkezinde kuruldu. Ordunun başına ünlü Korgeneral Mihail Katukov bizzat Stalin tarafından atandı. Kuruluşunda 3. Mekanize Kolordu (daha sonra 8. Muhafız Mekanize Kolordu oldu) ve 6. Tank Kolordu (daha sonra 11. Muhafız Tank Kolordu) birleşti ve savaş sırasında orduyla birlikte görev aldı.[1] Ordu Kursk savunmasında savaşmak üzere Voronej Cephesi'ne kaydırıldı. Ordu, Nisan 1944'te muhafız ekiyle ödüllendirildi ve 1. Muhafız Tank Ordusu oldu. Mihail Katukov ise Kıdemli Orgeneral rütbesine yükseldi.

1 Ocak 1945'te orduyu oluşturan temel birimler:[2]

  • 8. Muhafız Mekanize Kolordusu
    • 19. Muhafız Mekanize Tugayı
    • 20. Muhafız Mekanize Tugayı
    • 21. Muhafız Mekanize Tugayı
    • 1. Muhafız Tank Tugayı
  • 11. Muhafız Tank Kolordusu
    • 40. Muhafız Tank Tugayı
    • 44. Muhafız Tank Tugayı
    • 45. Muhafız Tank Tugayı
    • 40. Muhafız Motorize Tüfek Tugayı

Orudu Kursk Muharebesi'ne, Lvov-Sandomierz Taarruzu'na, Vistül-Oder Taarruzu'na ve Berlin Muharebesi'ne katıldı.

Savaştan sonra 1. Muhafız Tank Ordusu'na Kızıl Bayrak Nişanı verildi. Karargahı Dresden'de bulunan Almanya'daki Sovyet Güçleri ile Almanya'nın işgaline katıldı. 1968'de 11. Muhafız Tank Tümeni ve 20. Muhafız Motorize Tüfek Tümeni ile Sovyetler'in Çekoslovakya'yı işgaline katıldı ama ardından garnizonuna geri döndü. 1980'lerin sonlarında orduya 20. Muhafız Motorize Tüfek Tümeni, 9. Tank Tümeni ve 11. Muhafız Tank Tümeni eklendi. Karargahı 1990'ların başında Moskova Askeri Bölgesi'ndeki Smolensk'e çekildi. 1995 adındaki "tank" kaldırıldı. 1998'de dağıtıldı.

Kaynakça

  1. ^ Bonn, 2005, s.351, 354
  2. ^ "Russian Guardian Unit – Axis History Forum". Axis History Forum. 7 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uranüs Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Stalingrad Cephesinin son evrelerinde gerçekleşen imhaya yönelik oprasyonunun gizli adıdır.

Uranüs Harekâtı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Rumen 3. Ordusu, 4. Ordusu, Alman 6. Ordu ile 4. Panzer Ordusu'ndan bazı birliklerin Stalingrad ve batısında kuşatılmasıyla sonuçlanan bir Sovyet stratejik taarruzunun kapalı adıdır. Harekât, Stalingrad Muharebesi'nin son evrelerinde, Stalingrad ve civarındaki Mihver kuvvetleri imha etmeyi amaçlamıştır. Harekâta ilişkin planlar 1942 yılının Eylül ayı ortaları gibi erken bir tarihte oluşturulmaya başlanmıştı. Esas olarak Kafkasya'daki Mihver kuvvetlerini ve Stalingrad'a taarruz durumundaki B Ordular Grubu'nu kuşatmayı ve imha etmeyi, eş zamanlı olarak planlıyordu. Kızıl Ordu, Alman kuvvetlerinin Stalingrad içindeki yırtıcı çatışmalara çekmiş, zaman kazanmak için toprak vermiş, inatçı bir savunma sürdürerek bu kuvvetlerin gücünü zayıflatmış ve moral olarak yıpratmıştır. Öte yandan Mihver kanatlarının savunması, zayıf donanımlı ve fazlasıyla yayılmış Macar, Rumen ve İtalyan birlikleri tarafından tutulmaktaydı. Kızıl Ordu taarruzu da Rumen kuvvetlerin cephesi üzerinden yapılmıştır. Ayrıca bu birliklerin, Kızıl Ordu taarruzlarını göğüslemeyi sağlayacak ağır silahları yoktu ya da yetersizdi.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Harkov Muharebesi</span>

Üçüncü Harkov Muharebesi,, Almanya'nın Güney Ordular Grubu tarafından Kızıl Ordu'ya karşı 19 Şubat ile 15 Mart 1943 tarihleri arasında, Harkiv çevresinde gerçekleştirilen bir dizi saldırı harekâtı. Almanlarca Donets Seferi olarak, Sovyetlerce Don Havzası ve Harkov Harekâtı olarak da bilinen harekâtta; Sovyetlerin 52 tümeni bozguna uğramış, Harkov ve Belgorod şehirleri Almanlar tarafından yeniden ele geçirilmiştir. Bu muharebede Erich von Manstein'in kullandığı taktik, "Rochade" (Rok), "Schlagen aus der Rückhand" olarak anılır.

8. Süvari Kolordusu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ve II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde katılan süvari kolordusu.

4. Ordu, SSCB'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ordu.

<span class="mw-page-title-main">7. Muhafız Ordusu (Sovyetler Birliği)</span>

7. Muhafız Ordusu, SSCB'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ordu.

9. Ordu, SSCB'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ordu. 1939 - 1943 yılları arası ve savaştan sonra 1966 - 1989 yılları arasında aktif olmuştur.

Prohorovka Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Alman 4. Panzer Ordusu ile Sovyet 5. Muhafız Tank Ordusu arasında gerçekleşen muharebedir. Askeri tarihteki en büyük tank savaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rumyantsev Harekâtı</span>

Rumyantsev Harekâtı, Belgorod - Harkiv Stratejik Taarruz Harekâtı’nın kapalı adıdır. Harekât, Kızıl Ordu tarafından 3 Ağustos 1943 ve 23 Ağustos 1943 tarihleri arasında Wehrmacht'ın 4. Panzer Ordusu ve Kempf Ordu Müfrezesi’ne karşı yapıldı. Harekât, Voronej ve Step Cepheleri tarafından Kursk çıkıntısının güneyinde, Belgorod ve Harkov civarında ve derinliğinde icra edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">5. Muhafız Tank Ordusu (Sovyetler Birliği)</span>

5. Muhafız Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında önemli muharebelere katılmış bir Sovyet Muhafız zırhlı teşkilidir.

Üçüncü Harkov Muharebesi sırasında Nazi Almanyası (Wehrmacht) ve SSCB 'nin muharebe düzenleri.

Belgorod Muharebesi, Stavka'nın Belgorod – Bogoduhov Taarruz Harekâtı sırasında gerçekleşen muharebedir. Belgorod – Bogoduhov Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu ile Alman kuvvetleri arasında, Kursk Muharebesi'ni izleyen Rumyantsev Harekâtı'nın bir bölümüdür.

19. Ordu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'na bağlı bir kara ordusudur. II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde 1941 yılı Haziran ayında teşkil edilmiş, 1945 ya da 1947 yılında lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tatsinskaya Taarruzu</span>

Tatsinskaya Taarruzu, bir Sovyet tank kolordusunun, Stalingrad'da kuşatılan Mihver kuvvetlerin havadan ikmali için Luftwaffe tarafından kullanılan Tatsinskaya Havaalanı'nın ele geçirilmesi operasyonudur. Havaalanı, Stalingrad'daki Pitomnik Havaalanı'na sefer yapan iki havaalanından biridir. Harekât, General Vasili Badanov komutasındaki 24. Tank Kolordusu tarafından 1942 yılı Aralık ayı sonlarında, Küçük Satürn Harekâtı'nın son aşaması olarak gerçekleştirilmiştir. Sovyet kuvvetleri, taarruz ettikleri Tatsinskaya havaalanını ele geçirerek 300'den fazla uçağı yerde imha ettiler. Ağır tank kayıplarına karşın General Badanov'un başarısı parlak bir stratejik zafer olmuştur.

Transbaykal Cephesi, Sovyetler Birliği tarafından 15 Eylül 1941 tarihinde Transbaykal Askerî Bölgesi'nde kurulmuş cephe. 17. ve 36. ordulardan oluşan cephe Ağustos 1942'de 12. Hava Ordusu'nun katılımıyla genişlemiştir, nihayet, Haziran-Temmuz 1945'te 39. ve 53. ordular, 6. Muhafızlar Tank Ordusu ve Issa Pliyev yönetimindeki Sovyet Moğol Mekanize Süvari Grubu katıldı.

<span class="mw-page-title-main">3. Muhafız Tank Ordusu</span>

3. Muhafız Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'ya bağlı olarak görev almış bir Sovyet tank ordusudur. 1942 yılında kurulmuştur. Sovyetler Birliği'nin güney bölgelerinde ve Polonya'da, daha sonra Almanya ve Çekoslovakya'da 1945 yılında Almanya yenilene kadar savaşmıştır. Savaş sonrası, Doğu Almanya'da işgal birlikleri olarak görev yapan ordu, birkaç isim değişikliğine uğradı ve sonunda 1969'da devre dışı bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">18. Ordu (Sovyetler Birliği)</span>

Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu'na bağlı 18. Ordusu, 21 Haziran 1941'de HQ Harkiv Askeri Bölgesi ve Kiev Özel Askeri Bölgesi orduları temelinde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">22. Ordu (Sovyetler Birliği)</span>

22. Ordu İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun bir sahra ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">11. Muhafız Ordusu (SSCB)</span> Kızıl Ordunun sahra ordusu

11. Muhafız Ordusu Kızıl Ordu, Sovyet Kara Kuvvetleri ve Rusya Kara Kuvvetleri'nin 1943'ten 1997'ye kadar aktif olan sahra ordularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">20. Muhafız Motorize Piyade Tümeni</span>

20. Muhafız Karpatlar-Berlin Motorize Piyade Tümeni, Rusya Kara Kuvvetleri'nin bir birimidir. Tümen, ilk olarak Kızıl Ordu'nun 3. Mekanize Kolordusu olarak kurulmuş ve 2021'de 20. Muhafız Motorize Piyade Tugayı'nın tümen seviyesine çıkarılmasıyla yeniden oluşturulmuştur.