İçeriğe atla

1. Kazak Süvari Tümeni

1. SS Kazak Tümeni
1. Kosaken-Kavallerie-Division
Etkin1943–1945
Ülke Nazi Almanyası
BağlılıkAdolf Hitler
Sınıfı Waffen-SS
TipiSüvari
BüyüklükTümen
SavaşlarıII. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Helmuth von Pannwitz

1. Kazak Süvari Tümeni (Almanca: 1. Kosaken-Kavallerie-Division), II. Dünya Savaşında Alman ordusunun hizmetinde bulunmuş Rus Kazaklarından oluşturulan SS tümeniydi. Doğu cephesinde çoğunluğu sovyet savaş esiri ve Kızıl Ordu'nun ilerleyişinden kaçan Don kazaklarından oluşturulan tümenidir. Bazıları zaten Wehrmacht için çalışıyordu. 1945'te tümen Waffen-SS'ye transfer edildi. 1945 savaş sonunda birlik dağıldı.

Komutanları

  • Tümgeneral Helmuth von Pannwitz
  • Albay Hans-Joachim von Schultz
  • Albay von Baath
  • Albay Alexander von Boesse
  • Albay Konstantin Wagner

1. Tugay

(Albay Wagner)

  • Alay I: Don Kazakları (Don-Kosaken Reiter-Regiment 1)
  • Alay II: Sibirya Kazakları (Sibirisches Kosaken-Reiter-Reigment 2)
  • Alay IV: Kuban Kazakları (Kuban-Kosaken-Reiter-Regiment 4)
  • Kafkasya Topçu Taburu

2. Alay

(Albay von Schulz)

  • Alay III: Kuban Kazakları (Kuban-Kosaken-Reiter-Regiment 3)
  • Alay V: Don Kazakları (Don-Kosaken-Regiment 5)
  • Alay VI: Terek Kazakları (Terek-Kosaken-Regiment 6)
  • Kafkasya Topçu Taburu

Yardımcı birlikler

  • 55. Keşif Taburu
  • 55. Topçu Alayı
  • 55. İstihkam Taburu
  • 55. Muhabere Taburu
  • 55. Destek Kıtası
  • 55. Sıhhiye Taburu

Tümenin toplam sayısı 13.000 Kazak ve 4.500 Almandan oluşmaktaydı.[1]

Ayrıca bakınız

Kitaplar

Kaynakça

  1. ^ 1st Cossack Division. World War II in Yugoslavia. [1] 19 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed 2009-03-15. Archived 23 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2009-05-13.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birinci İnönü Muharebesi</span> Askeri harekât

I. İnönü Muharebesi, 6 Ocak 1921 tarihinde iki koldan taarruza geçen Yunan kuvvetleriyle İnönü mevzilerinde savunmada olan Ankara Hükümeti kuvvetleri arasında yapılan muharebedir. 6 Ocak 1921 tarihine kadar Uşak ve Bursa bölgesinde hazırlıklarını sürdüren Yunanlar, Türk-Batı Cephesi birliklerinin Çerkez Ethem Kuvvetlerinin Tenkili harekâtı ile meşgul olmasından da faydalanarak, İnönü-Eskişehir istikametinde taarruza başladılar. 6-9 Ocak 1921 tarihleri arasındaki muharebeler, örtme ve emniyet kuvvetleri harekâtı şeklinde cereyan etti. İnönü mevzilerindeki muharebeler 10 Ocak 1921 tarihinde başlamış, Yunan kuvvetlerinin taarruz çıkış hatlarına çekildiği 11 Ocak 1921 tarihine kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alay</span>

Alay, bir albayın komutası altında üç ya da dört taburdan oluşan askeri birimdir. Bir askeri teşkilatlanma olarak çok eski tarihe dayanmaktadır. 16. yüzyıl ortalarında Fransız süvari birliklerine de alay denmekteydi. Daha sonraki yüzyıllarda alayların kendi sancak, üniforma ve armaları geliştirilmiş ve belirli alaylar belirli bir kişilik, askeri kariyer edinmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Süvari</span> At sırtında savaşan birlikler

Süvari, tekil bir atlı asker veya bu atlı askerlerin oluşturduğu birlikleri kapsayan askerî sınıf. Geçmişte daha çok ani baskınlarda ve vurucu saldırılarda kullanılırdı. Sözcüğün kökeni Farsça سوار suvâr = at kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Großdeutschland Tümeni</span>

Großdeutschland Tümeni, II. Dünya Savaşı'nda 1942'ye kadar piyade daha sonrasında mekanize piyade ve panzer tümeni olarak görev yapmış, Waffen-SS ile Wehrmacht'ın oluşturduğu Alman Ordusunun en seçkin iki tümeninden birisidir. Diğeri ise 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" idi. Özel bir isme sahip olması nedeniyle rejim muhafızı Waffen SS tümenleri ile karıştırılmış olmasına karşın birlik muvazzaf Alman Ordusu olan Wehrmacht'a bağlıydı. Kuruluş olarak Nazi ideolojisi ile bir ilişkisi olmamasına karşın savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

<span class="mw-page-title-main">8. Waffen-SS Süvari Tümeni Florian Geyer</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri

8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

8. Süvari Kolordusu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ve II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde katılan süvari kolordusu.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth von Pannwitz</span>

Helmuth von Pannwitz, I. ve II. Dünya Savaşlarında Wehrmacht ve SS'in emrinde çalışmış kazak asıllı süvari korgeneraldir.

<span class="mw-page-title-main">6. Waffen-SS Dağ Tümeni Nord</span>

6. SS Dağ Tümeni "Nord", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS'e bağlı Alman askerî birliğiydi. 1941'de iki SS "Totenkopf" alayından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">37. Waffen-SS Gönüllü Süvari Tümeni Lützow</span>

37. SS Gönüllü Süvari Tümeni "Lützow", Şubat 1945'te 8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer" ve 22. SS Gönüllü Süvari Tümeni "Maria Theresia"'dan geriye kalan birliklerden oluşturulmuştu. Aynı zamanda bu tümende Almanya ve Macaristan'da yaşayan etnik Alman kökenli 16-17 yaşlarında genç erkeklerden oluşturulan 8. SS keşif taburu da vardı.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Ordusu (Rusya)</span>

Kafkas Ordusu, I. Dünya Savaşı'nda Rus İmparatorluğu'nun Kafkasya Cephesinde bulundurduğu ordu. Savaş öncesi bu ordunun bütün kuvveti, 100 tabur, 117 bölük ve 250 toptan ibaretti. Bu ordu nun komutanı İllarion İvanoviç Borontosv-Daşkov'tur. 23 Şubatta Rusya'da Şubat Devrimi ile başlayan sorunlar orduda disiplini hissedilir derecede bozmuştur. Bahardan itibaren, hijyen ve gıda kaynaklı sorunlar ve tifüs salgını bu orduyu yıpratır ve dağılmasına yol açar.

<span class="mw-page-title-main">7. Panzer Tümeni</span> Wehrmachtın bir tümeni

7. Panzer Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında Fransa muharebelerinde görev almış seçkin bir tümendi. General Erwin Rommel uzun süre komutanlığını yapmıştır. Tümen hızı ve yüksek manevra kabiliyeti nedeniyle "Hayalet Tümen" olarak adlandırılmıştır. Fransa'daki görevi sonrası tümen Kuzeydoğu cephesine doğru kaydırılmış ve nihayetinde Berlin'in savunmasında yer aldıktan sonra 1945 yılında Berlin'in kuzeybatısında İngiliz birliklerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Krasnov</span> Rus Beyaz Ordu önderlerinden biri (1869-1947)

Pyotr Nikolayeviç Krasnov, Don Kazak tarihçisi ve subayı, 1917'de devrim patlak verdiğinde Rus ordusunun Korgeneral terfisine ve daha sonra ise, karşı devrimci Beyaz hareketin liderlerinden birine terfi ettirildi.

<span class="mw-page-title-main">1. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

1. Panzer Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu Wehrmacht'ta zırhlı bir birlikti.

<span class="mw-page-title-main">15. Piyade Tümeni (Wehrmacht)</span>

15. Piyade Tümeni iki savaş arası dönemde Alman Ordusu ve II.Dünya savaşına 1934'ten 1945'e kadar sahada bulundu.

<span class="mw-page-title-main">23. Waffen-SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni Nederland</span>

23. SS Freiwilligen-Panzergrenadier "Nederland" Tümeni, II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası ordusu Waffen SS'in parçası olan 1941 yılında kurulmuş bir panzergrenadier tümeni. Mayıs 1945 'te Amerikan Birliklerine teslim oldular.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Yerli Süvari Tümeni</span>

Kafkas Yerli Süvari Tümeni veya "Vahşi Tümen" Rus İmparatorluk Ordusu'na bağlı görev yapan süvari tümeniydi. 23 Ağustos 1914'te kurulan birlik, birkaç ay sonra dağılmadan önce 4 Eylül 1917'de Kafkas Yerli Süvari Kolordusuna dönüştürüldü. Çoğunlukla Kafkasya'nın Müslüman halklarından oluşuyordu. İmparator II. Nicholas'ın küçük kardeşi Grand Duke Mihail Aleksandroviç komutasında I. Dünya Savaşı'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">4. Dağ Tümeni (Wehrmacht)</span>

4. Dağ Tümeni, 2. Dünya Savaşı'nda çarpışmış bir Wehrmacht tümeniydi. Tümen, 23 Ekim 1940'ta kuruldu. 1941'de Balkan Cephesi'nde çarpıştı ve daha sonra Barbarossa Harekâtı'nda çarpışmak üzere Güney Ordu Grubu'na katıldı. Tümen, 1942'de Ordu Grubu A'ya bağlı olarak Kafkasya'yı ele geçirme girişiminin başarısız olduğu Kafkasya Muharebesi'ne katıldı. Operasyonun başarısızlığa uğramasının ardından tümen ilk olarak Kuban Köprübaşı'na, daha sonra Kırım Yarımadası'na, Batı Ukrayna'ya, Macaristan'a ve son olarak Slovakya'ya kadar itildi. Tümen, savaş 8 Mayıs 1945'te sona erdiğinde bir Çek şehri olan Olomouc yakınlarında Sovyet kuvvetlere teslim oldu.
Savaş sırasında tümenin 33 mensubu Şövalye Haçıyla, 2 mensubu ise Meşe Yaprağı ilaveli Şövalye Haçıyla taltif edildi.

<span class="mw-page-title-main">6. Süvari Tümeni (Alman İmparatorluğu)</span>

6. Süvari Tümeni, Alman Ordusu'nun I. Dünya Savaşı sırasında Doğu ve Batı Cephelerinde savaşan bir birliğiydi. Tümen, Ağustos 1914'te Alman Ordusu'nun seferber edilmesiyle kuruldu ve 1919'da I. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman Ordusu'nun terhis edilmesi sırasında dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Montebello Savaşı (1859)</span>

Montebello Muharebesi 20 Mayıs 1859 tarihinde günümüzde Lombardiya, Kuzey İtalya'da gerçekleşmiştir. İkinci İtalyan Bağımsızlık Savaşı'nın ilk büyük çarpışması olan bu savaş, Mareşal Karl von Urban komutasındaki Avusturya birlikleri ile Piyemonte süvarileri ve General Élie Foray komutasındaki Fransız piyadeleri arasında gerçekleşmiştir.