İçeriğe atla

1. Jäger Alayı (Bundeswehr)

1. Jäger Alayı
Jägerregiment 1 (Almanca)
Birim işareti
Etkin2006–2015
Ülke Almanya
BağlılıkAlman Kara Kuvvetleri
TipiHava taarruzu
Büyüklük1.800
Parçası21. Zırhlı Tugay
KarargâhSchwarzenborn, Hesse, Almanya
SavaşlarıKosova Savaşı
Afganistan Savaşı
  • Kuzey Afganistan'da isyan bastırma
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Yarbay Carsten Krämer

1. Jäger Alayı, Alman Kara Kuvvetleri'nin bir hava taarruz piyade alayı idi. Almanya'nın eski Jäger geleneğine bağlı olsa da, 2006'da kurulan nispeten yakın tarihli bir birim idi. Alay Hava Aracı Operasyonları Tümeni'nin bir parçasıydı ve 19 Aralık 2012'de 21. Zırhlı Tugay'a bağlandı.[1] Alayın kuruluşuna kadar Alman Kara Kuvvetleri hava taarruzu kabiliyetine sahip değildi. Alay 2015'te dağıtıldı ve kısmen bir tabur ile değiştirildi.

Tarihçe

Alay 2006'nın sonlarında kuruldu ve planlanan gücüne 2008'de ulaştı. Mart 2008'de alay, ilk operasyonel rolünü üstlenerek bölgedeki KFOR askerleri için bir operasyonel rezervin parçası olarak Kosova'ya 600 asker gönderdi.[2] 2009'da alayın tamamı on iki ay boyunca Afganistan'a konuşlandırıldı. Bu süre boyunca alay, ISAF'ın Kuzey Bölge Komutanlığı'nın çabuk tepki kuvvetini oluşturdu ve kuzey Kunduz'da isyancılara karşı yoğun çatışmalarda yer aldı.[3]

Alayın bir üyesi, 22 Ocak 2010'da Almanya'nın savaş sırasında cesaret için verilen en yüksek askeri madalyası olan Cesaret için Onur Haçı'nı aldı. 7 Haziran 2009'da Kunduz'da birinci sınıf çavuş Steffen Knoska, bir pusu sırasında yaralı bir silah arkadaşını ateş altında iken kurtardı. Knoska düşman ateşi altında koşarken yaralı, bir kurşun tarafından vurulmuş ve yerde savunmasız bir şekilde yatıyordu. Gelen kurşunlar tarafından kendisi de vurulmasına rağmen Knoska pes etmedi ve yaralıyı güvenli bir yere sürüklemeyi başardı.[3]

Ekim 2011'de Almanya Federal Savunma Bakanlığı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin bir yeniden düzenleme ve küçülmeden geçeceğini açıkladı ve bunun ardından 1. Jäger Alayı lağvedildi. Hammelburg'daki birimler tamamen dağıtılırken Schwarzenborn'da sadece iki bölük dağıtıldı. 1 Temmuz 2015'te alaydan geriye kalan birimler yeni kurulan 1. Jäger Taburu'nu oluşturdu.[4]

Yapı

Diğer birçok alayın aksine 1. Jäger Alayı taburlara değil, doğrudan bölüklere ayrılmıştı.

Alay, 10 bölükten oluşuyordu:

  • Karargah bölüğü
  • 1. Jäger bölüğü
  • 2. Jäger bölüğü
  • 3. Jäger bölüğü (ZPT'ler ile donatılmış)
  • 1. ağır piyade bölüğü
  • 2. ağır piyade bölüğü
  • İstihkam bölüğü
    • 1. savaş mühendisi takımı
    • 2. savaş mühendisi takımı
    • Saha mühendisi takımı
  • Hafif hava savunma bataryası
    • 1. hava savunma takımı
    • 2. hava savunma takımı
    • KBRN savunma takımı
  • Lojistik bölüğü
  • Destek bölüğü

Teçhizat

Hafif piyade rolüne rağmen alay aynı zamanda mekanize idi. Karada hareket etmek için alay, Alman Kara Kuvvetleri'nin standart çok amaçlı taşıma aracı olan Wolf'u kullanırken Jäger bölüklerinden ikisi Wiesel zırhlı silah taşıyıcısını kullanıyordu.

Bunlara ek olarak, alayın belli bir miktarda GTK Boxer zırhlı savaş aracı ve Mungo ESK zırhlı taşıma aracı alması planlanıyordu.

Hava taarruzu rolünü gerçekleştirmek için alay, 1. Hava Aracı Tugayı'na bağlı bir hafif nakliye helikopteri alayı (Faßberg'deki 10. Hafif Nakliye Helikopteri Alayı) ve parçası olduğu tümene bağlı üç orta nakliye helikopteri alayı (Rheine-Bentlage'deki 15. Orta Nakliye Helikopteri Alayı, Laupheim'daki 25. Orta Nakliye Helikopteri Alayı ve Niederstetten'deki 30. Orta Nakliye Helikopteri Alayı) kullanıyordu.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Ein Schritt in Richtung Zielstruktur - 1.500 neue Soldatinnen und Soldaten für die Panzerbrigade 21 "Lipperland"" [Hedef yapıya doğru bir adım - 21. Panzer Tugayı "Lipperland" için 1.500 yeni asker] (Almanca). Federal Savunma Bakanlığı. 19 Aralık 2012. 17 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2013. 
  2. ^ Bundeswehr basın açıklaması (Almanca)
  3. ^ a b Bundeswehr basın açıklaması (Almanca)
  4. ^ Almanya Federal Savunma Bakanlığı (26 Ekim 2011), Neues Stationierungskonzept der Bundeswehr [Bundeswehr'in Yeni Konuşlandırma Konsepti] (Almanca), ss. 54, 73, 28 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 7 Mart 2012 

Dış bağlantılar

50°53′40.47″K 9°25′08.23″D / 50.8945750°K 9.4189528°D / 50.8945750; 9.4189528

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tabur</span> bölükten büyük, alaydan küçük askeri taktik birliği

Tabur, bir yarbay ya da binbaşının komuta ettiği, bölükten büyük, alaydan küçük askeri taktik birliktir. Günümüz ordularında ana silahlarına göre tank taburu, piyade taburu, topçu taburu gibi tabur sınıfları bulunmaktadır. Hava kuvvetlerinde tabur, genellikle filo olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tugayı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayı

Türk Tugayı, Kore Savaşı sırasında 1950'den 1953'e kadar Birleşmiş Milletler Ordusunun komutası altında savaşmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tugayı. Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Tümeni'ne bağlı olan Türk Tugayı birçok operasyonda savaştı ve Kunu-ri Muharebesinden sonra Kore ile ABD tarafından Birlik Takdirnameleriyle ödüllendirildi. Türk Tugayı muharebe hüneri, inatçı savunması, göreve bağlılığı ve cesaretiyle ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci İnönü Muharebesi</span> Askeri harekât

I. İnönü Muharebesi, 6 Ocak 1921 tarihinde iki koldan taarruza geçen Yunan kuvvetleriyle İnönü mevzilerinde savunmada olan Ankara Hükümeti kuvvetleri arasında yapılan muharebedir. 6 Ocak 1921 tarihine kadar Uşak ve Bursa bölgesinde hazırlıklarını sürdüren Yunanlar, Türk-Batı Cephesi birliklerinin Çerkez Ethem Kuvvetlerinin Tenkili harekâtı ile meşgul olmasından da faydalanarak, İnönü-Eskişehir istikametinde taarruza başladılar. 6-9 Ocak 1921 tarihleri arasındaki muharebeler, örtme ve emniyet kuvvetleri harekâtı şeklinde cereyan etti. İnönü mevzilerindeki muharebeler 10 Ocak 1921 tarihinde başlamış, Yunan kuvvetlerinin taarruz çıkış hatlarına çekildiği 11 Ocak 1921 tarihine kadar sürmüştür.

Motorize piyade, intikali motorlu taşıt araçlarıyla sağlanan piyade birlikleridir. "Bindirilmiş piyade" olarak da bilinir. Bu tür birliklerde sadece piyade değil, birliğin her türlü malzemesi de bu tür araçlarla nakledilir. Motorize piyadenin Mekanize piyadeden farkı, taşıt araçlarının zırhlı olmaması ve lastik tekerlekli araçlar olmasıdır. Motorize piyade birliklerinde kullanılan nakliye araçları, sivil nakliye araçlarına benzer modellerdir, daha güçlü motor, daha kalın ve geniş tekerlek gibi yönlerden farlılık gösteren versiyonlardır.

<span class="mw-page-title-main">Tümen</span>

Tümen, Tugaydan büyük, Kolordudan küçük olan taktik askerî birimdir. Ayrıca modern ordularda herhangi bir harekâtı kendi başına bağımsız olarak yapabilmek için gerekli tüm silahları ve hizmetleri bünyesinde barındıran en küçük askerî birliktir. Savaş şartlarına ve ülkelere göre değişmekle beraber mevcudu genelde 10,000 ile 20,000 kişiden oluşur ve bir tümgeneral komutasındadır. Çeşitli harekât şekillerine göre tümenler temelde zırhlı tümenler ve piyade tümenleri olmak üzere iki biçimde teşkilatlandırılırlar. Piyade tümenleri ise personelin ve malzemenin sevk araçlarına göre motorize ve mekanize olarak yapılandırılırlar. "Tümen" (𐱅𐰇𐰢𐰤) kelimesi, Eski Türkçede ve Orhun Yazıtları'nda "on bin" (10.000) anlamına gelmekteydi. Bir tümende de yaklaşık on bin kişi olduğu için bu kelime kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Alay</span>

Alay, bir albayın komutası altında üç ya da dört taburdan oluşan askeri birimdir. Bir askeri teşkilatlanma olarak çok eski tarihe dayanmaktadır. 16. yüzyıl ortalarında Fransız süvari birliklerine de alay denmekteydi. Daha sonraki yüzyıllarda alayların kendi sancak, üniforma ve armaları geliştirilmiş ve belirli alaylar belirli bir kişilik, askeri kariyer edinmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gazala Muharebesi</span>

Gazala Muharebesi, Erwin Rommel'in komutasındaki Alman – İtalyan kuvvetlerinin, 26 Mayıs - 21 Haziran 1942 tarihleri arasında, Birleşik Krallık 8. Ordu'sunun savunduğu Gazala Hattı'na, ardından Tobruk'taki garnizonlarına yönelik saldırısı sırasında gerçekleşen muharebedir. Birleşik Krallık 8. Ordu komutanı General Neil Ritchie, Harekât Saha Komutanı ise General Claude Auchinleck'tir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

Birinci Kirte Muharebesi Çanakkale Savaşı sırasında Seddülbahir Cephesi'nde İngiliz-Fransız kuvvetleriyle Osmanlı tarafı arasında gerçekleşen 28 Nisan 1915 tarihli muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve Millî Ordusu</span>

Zimbabve Millî Ordusu ya da ZNA 1980'de Rodezya Ordusu'ndan oluşturulmuştur. ZANLA ve ZAPU hareketleri sonucu oluşturulmuştur. İngiliz Ordusu eğiticileri gerillalarla birleşerek tabur yapısındaki Rodezya Silahlı Kuvvetleri'ni oluşturmuştur.

Sarı Bayır Harekâtı veya Ağustos Taarruzları, Çanakkale Savaşı sırasında müttefikler tarafından Arıburnu Cephesi’ndeki çıkmazı sonlandırmak için yapılan son büyük girişim. Taarruzlar, Arıburnu Cephesi’nin kuzey (sol) bölümünden, takviyeli bir Anzak tümeni tarafından gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda güneyden de (sağ) bir Avustralya tümeni bir şaşırtma taarruzu gerçekleştirmiştir. Harekâtın stratejik hedefi, müttefiklerin "Sarı Bayır" olarak adlandırdığı Kılıçbayırı, Düztepe, Conkbayırı ve Kocaçimen Tepe hattının işgal edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kara Kuvvetleri</span>

Alman Kara Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleridir. Geleneksel Alman Ordusu 1955 yılında yeni yapılanmaya gitti ve Batı Almanya'nın ordusu olan Bundeswehr bünyesinde kara kuvvetleri kuruldu. Daha öncesinde hava kuvvetleri ve kara kuvvetleri aynı branş içindeydi. Almanya'nın Yeniden Birleşmesi'nden sonra Doğu Almanya Ordusu Batı Almanya Ordusu'na katıldı ve bugünkü Alman Kara Kuvvetleri oluştu.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Kara Kuvvetleri</span>

Yunanistan Kara Kuvvetleri, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara kuvvetleri.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Seferi (1941-1942)</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Kırım Seferi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Alman ve Rumen ordularının Kırım Yarımadası'nın işgali ve Sivastopol'ün düşürülmesi için giriştikleri bir askeri seferdir. Barbarossa Harekâtı'nın başlarında Aşağı Dinyeper'e kadar ilerleyen Alman 11. Ordusu ve Rumen 3. Ordusu, Kırım'ı anakaraya bağlayan Perekop Kıstağı'nda Kızıl Ordu savunmasını 29 Ekim 1941'de aşmış, hızla Kırım işgal ederek Sivastopol'ü kuşatmıştır. Ancak Kızıl Ordu'nun Kırım Cephesi kuvvetlerinin Kerç Yarımadası'na 26 Aralık 1941'de bir çıkarma yapmaları üzerine Sivastopol taarruzu durdurulmuştur. Daha sonra Mihver kuvvetlerin Kerç Yarımadası'nda yerleşmiş olan Sovyet kuvvetlere taarruz etmiştir. Yenilgiye uğrayan Kızıl Ordu birlikleri geride tüm ağır silahlarını ve çok sayıda tutsak bırakarak denizden tahliye edilmiştir. Sivastopol'e ikinci taarruz 2 Haziran 1942 tarihinde başlatıldı ve bir aydan biraz fazla süren şiddetli çatışmalardan sonra 3 Temmuz 1942 tarihinde kent Alman-Rumen kuvvetlerinin eline geçti.

<span class="mw-page-title-main">Odessa Kuşatması (1941)</span>

Odessa Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Odessa kentinin Mihver kuvvetlerince kuşatılmasıdır. Kuşatma, Romanya kuvvetleri ile Alman 11. Ordu'su tarafından yapılmıştır. Odessa'daki Sovyet Karadeniz Donanması unsurlarının, bölgedeki 9. Ordu'nun ve bu ordunun sahil grubu olarak hızla tertiplenen Bağımsız Sahil Ordusu'nun sert direnişi nedeniyle kentin kuşatılması Romanya birliklerinin 73 gününü almıştır. Rumen birlikleri hem kuşatma hem de kentin alınması için girişilen dört taarruzda toplam 93 bin zayiat verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Toropets-Holm Taarruzu</span>

Toropets-Holm Taarruzu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun, 9 Ocak - 6 Şubat 1942 tarihleri arasında İlmen Gölü güneyinde yürüttüğü askeri bir harekâttır. Harekât, Holm Cebi'nin oluşmasında, Alman 2. Ordu'sunun Demyansk Cebi'nde kuşatılmasında ve Alman 189. Piyade Tugayı'nın Andreapol yakınlarında imha edilmesinde etkili olmuştur.

2. Kolordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 1. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Gelibolu'da bulunmaktadır. Tekirdağ, Edirne, Gelibolu Yarımadası ve Gökçeada'yı dış tehditlere karşı korur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat Savunma Konseyi</span>

Hırvat Savunma Konseyi, 1991 ve 1996 yılları arasında Bosna-Hersek'te var olan ve tanınmayan bir devlet olan Hırvat Hersek-Bosna Cumhuriyeti'nin resmi askeri oluşumuydu. HVO, Bosna-Hersek'teki Hırvatlar'ın ana askerî gücüydü.

<span class="mw-page-title-main">6. Süvari Tümeni (Alman İmparatorluğu)</span>

6. Süvari Tümeni, Alman Ordusu'nun I. Dünya Savaşı sırasında Doğu ve Batı Cephelerinde savaşan bir birliğiydi. Tümen, Ağustos 1914'te Alman Ordusu'nun seferber edilmesiyle kuruldu ve 1919'da I. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman Ordusu'nun terhis edilmesi sırasında dağıtıldı.