İçeriğe atla

1. Baltık Cephesi

1. Baltık Cephesi
1-й Прибалтийский фронт
Etkin1943-1945
ÜlkeSSCB
TipiOrdu Grubu Komutanlığı
GöreviKuzey Polonya ve doğuda Prusya'ya ait bölgelerde, Baltık'ta Kızıl Ordu operasyonlarının ortak-sınıflandırma ve yönetimi
SavaşlarıBagration Harekâtı, Leningrad Kuşatması
Komutanlar
Ünlü
komutanları
İvan Bagramyan

1. Baltık Cephesi (Rusça: 1-й Прибалтийский фронт) II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun bir cephesiydi. Ekim-Aralık 1943'te tekrar adlandıran Kalinin Cephesi ile oluşturuldu ve özellikle 1944'ün yaz mevsiminde Bagration Harekâtı'nda ve birkaç önemli askeri çatışmada yer aldı. 1. Baltık Cephesi, 27 Ocak 1944'teki Leningrad Kuşatması'nın kaldırmakta yardım etti.

1. Baltık Cephesi, 22 Şubat 1945 tarihinde Mareşal Aleksandr Vasilevski'nin üst komutası altında Samland Cephesi adı altında yeniden teşkillenmiştir.[1]

Bileşim

23 Haziran 1944'ten itibaren, aşağıdaki belirtilen birimler Sovyet kumandanlarından oluştu: Baltık Cephesi, General İvan Bagramyan tarafından yönetildi.

4. Şok Ordusu, Korgeneral P. F. Malyshev tarafından yönetildi.

  • 83. Tüfek Kolordusu

6. Muhafız Ordusu, Korgeneral I. M. Chistyakov tarafından yönetildi

  • 2. Muhafız Tüfek Kolordusu
  • 22. Muhafız Tüfek Kolordusu
  • 23. Muhafız Tüfek Kolordusu
  • 103. Muhafız Tüfek Kolordusu
  • Ordu Topçu birliği

43. Ordu, Korgeneral A. P. Belaborodov tarafından yönetildi.

  • 1. Tüfek Kolordusu
  • 60. Tüfek Kolordusu
  • 92. Tüfek Kolordusu
  • 1. Tank Kolordusu

3. Hava Ordusu, Korgeneral N. F. Papivin tarafından yönetildi.

  • 11. Hava Avcı Uçağı Kolordusu

Liderler

Komutan

  1. Ordu General Andrey Yeryomenko (Ekim - 19 Kasım 1943)
  2. Ordu General İvan Bagramyan (19 Kasım 1943 - Şubat 1945)

Askeri Komiser

  1. Korgeneral Dmitry Leonov (Ekim 1943 - Kasım 1944)
  2. Korgeneral Mikhail Rudakov (Kasım 1944 - Şubat 1945)

Kurmay Başkanı

  1. Albay General Vladimir Kurasov (Ekim 1943 - Şubat 1945)

Dipnotlar

  1. ^ Red Storm on the Reich - C. Duffy Sh: 203

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Dinyeper-Karpatlar Taarruzu</span>

Dinyeper-Karpat Taarruzu, 24 Aralık 1943 - 14 Nisan 1944 tarihleri arasında, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1., 2., 3. ve 4 Ukrayna Cepheleri ile 1. Belarus Cephesi tarafından yürütülen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Bu harekât, Alman Merkez ve Güney ordu gruplarına karşı, Ukrayna'nın tümünü ve Moldova'yı Alman işgalinden geri almayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kutuzov Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Alman kuvvetlerine karşı Kızıl Ordu’nun yürüttüğü askeri bir harekât

Kutuzov Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman kuvvetlerine karşı Kızıl Ordu'nun yürüttüğü askeri bir harekâttır. I. Napolyon'un 1812 yılında Rusya'yı istilası sırasında Rusya'yı yenilgiden kurtaran General olarak ünlenen Mihail İllarionoviç Kutuzov'a ithafen, harekâta onun ismi verilmiştir. Harekât 12 Temmuz'da başladı ve 18 Ağustos 1943 tarihinde sona erdi. Muharebelerin son aşamasında, Oryol yakınlarında mevzide olan 2. Panzer Ordusu'nun, Sovyet Batı ve Bryansk Cepheleri tarafından atılmasıyla Oryol girintisi ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">41. Panzer Kolordusu</span> Vikimedya liste maddesi

41. Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'na bağlı bir tank kolordusudur.

Step Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'ya bağlı bir askeri teşkildir. 20 Ekim 1943 tarihinden itibaren 2. Ukrayna Cephesi olarak adlandırıldı. Buradaki cephe kavramı, alışılmış cephe kavramından farklı bir anlam taşır. Sovyet askeri terminolojisinde cephe, her ne kadar coğrafi yönden belirlenmiş bir bölge kavramını da içeriyorsa da operatif bir organizasyonu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">5. Muhafız Tank Ordusu (Sovyetler Birliği)</span>

5. Muhafız Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında önemli muharebelere katılmış bir Sovyet Muhafız zırhlı teşkilidir.

<span class="mw-page-title-main">1. Muhafız Tank Ordusu</span> II. Dünya Savaşında Doğu Cephesinde görev almış Sovyet tank ordusu

1. Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'ya bağlı olarak görev almış bir Sovyet tank ordusudur. Ordunun komutanlığını uzun süre boyunca General Mikhail Katukov yapmıştır. Ordu, Temmuz 1942'de Sovyet 38. Ordu'sundan Stalingrad Muharebesi sırasında oluşturuldu. Fakat aynı yılın Ağustos ayında başka birliklere dağıtıldı. Esas kuruluşu 30 Ocak 1943 tarihinde, ünlü zırhlı birlikler komutanı General Mikhail Katukov komutasında oldu ve Kuzeybatı Cephesi'ne katıldı. Uranüs Harekâtı'na katılan birlik daha sonra Kursk Muharebesi'ne katılmak üzere Voronej Cephesi'ne aktarıldı. Başarılı muharebeleri dolayısıyla ödüllendirilen ordu Nisan 1944'te 1. Muhafız Tank Ordusu olarak yeniden adlandırıldı ve teşkilatlandırıldı.

Şyaulyay Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1. Baltık Cephesi kuvvetlerince girişilmiş bir taarruzdur ve genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. Taarruz, Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın üçüncü evresinde girişilen bir harekâttır ve ana taktik hedefi Şyaulyay kenti olarak, Alman kuvvetlerinin Litvanya'dan çıkarılmasını amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Taarruzu</span>

Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır. Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.

Zemland Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Sovyet kuvvetleriyle Alman-Fin kuvvetleri arasında gerçekleşen bir muharebedir. Harekât, Sambia Yarımadasında icra edilmiştir.

Memel Kuşatması ya da Memel Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Sovyet kuvvetlerinin 1944 yılı sonlarında başlattıkları Memel Taarruz Harekâtı'dır. Memel, Klaipėda'nın Almanca adıdır. Sovyet taarruzu, Memel'in küçük bir kesiminde ve limanında Alman kuvvetlerinin üç ay boyunca kuşatma altında tutulmasına yol açmıştır.

19. Ordu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'na bağlı bir kara ordusudur. II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde 1941 yılı Haziran ayında teşkil edilmiş, 1945 ya da 1947 yılında lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2. Ukrayna Cephesi</span>

2. Ukrayna Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun oluşumudur.

<span class="mw-page-title-main">1. Ukrayna Cephesi</span>

1. Ukrayna Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun oluşumudur.

<span class="mw-page-title-main">3. Muhafız Tank Ordusu</span>

3. Muhafız Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'ya bağlı olarak görev almış bir Sovyet tank ordusudur. 1942 yılında kurulmuştur. Sovyetler Birliği'nin güney bölgelerinde ve Polonya'da, daha sonra Almanya ve Çekoslovakya'da 1945 yılında Almanya yenilene kadar savaşmıştır. Savaş sonrası, Doğu Almanya'da işgal birlikleri olarak görev yapan ordu, birkaç isim değişikliğine uğradı ve sonunda 1969'da devre dışı bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">18. Ordu (Sovyetler Birliği)</span>

Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu'na bağlı 18. Ordusu, 21 Haziran 1941'de HQ Harkiv Askeri Bölgesi ve Kiev Özel Askeri Bölgesi orduları temelinde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Gumbinnen Harekâtı</span>

Gumbinnen Harekâtı ya da Gumbinnen Operasyonu , Goldap Operasyonu olarak da bilinmektedir. 1944'ün sonlarında Doğu Cephesi'nde 3. Beyaz Rusya Cephesi kuvvetlerinin Doğu Prusya sınırlarını aşmaya çalıştığı bir Sovyet saldırısıydı.

<span class="mw-page-title-main">22. Ordu (Sovyetler Birliği)</span>

22. Ordu İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun bir sahra ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">11. Muhafız Ordusu (SSCB)</span> Kızıl Ordunun sahra ordusu

11. Muhafız Ordusu Kızıl Ordu, Sovyet Kara Kuvvetleri ve Rusya Kara Kuvvetleri'nin 1943'ten 1997'ye kadar aktif olan sahra ordularından biridir.