İçeriğe atla

1,3,5-Trinitrobenzen

1,3,5-Trinitrobenzen[1]
İskelet formülü
Küre ve çubuk modeli
Adlandırmalar
1,3,5-Trinitrobenzen
sym-Trinitrobenzen
Tanımlayıcılar
CAS numarası
3D model (JSmol)
ChemSpider
ECHA InfoCard100.002.502 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
UNII
UN numarası0388
CompTox Bilgi Panosu (EPA)
  • C1=C(C=C(C=C1[N+](=O)[O-])[N+](=O)[O-])[N+](=O)[O-]
Özellikler
Kimyasal formülC6H3N3O6
Molekül kütlesi213,10 g mol−1
Yoğunluk1,76 g/cm3
Erime noktası1.232 °C (2.250 °F; 1.505 K)
Kaynama noktası315 °C (599 °F; 588 K)
Çözünürlük (su içinde) 330 mg/L
-74.55·10−6 cm3/mol
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).

1,3,5-Trinitrobenzen, C6H3N3O6 formülüne sahip organik bir bileşiktir. Üç trinitrasyonlu benzen türevlerinden biridir. Soluk sarı bir katı olan bileşik son derece patlayıcıdır.

Sentez ve reaksiyonlar

1,3,5-Trinitrobenzen, 2,4,6-trinitrobenzoik asidin dekarboksilasyonu ile üretilir.[2]

1,3,5-Trinitrobenzen, elektronca zengin arenlerle yük transfer kompleksleri oluşturur.

1,3,5-trinitrobenzenin indirgenmesi, floroglusinol için bir öncü olan 1,3,5-triaminobenzen verir.[3]

Kullanımlar ve uygulamalar

Trinitrobenzen, TNT'den daha patlayıcıdır, ancak çok pahalıdır. Öncelikle ticari madencilik ve askeri uygulamalar için yüksek patlayıcı bir bileşik olarak kullanılır. Aynı zamanda dar aralıklı bir pH göstergesi, doğal kauçuğu vulkanize etmek için bir madde ve diğer patlayıcı bileşiklerin sentezine aracılık etmek için bir aracı madde olarak kullanılmıştır.[4]

Patlayıcı özellikler

1,3,5-Trinitrobenzen kuvvetli patlayıcı bir maddedir.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Alman İş Güvenliği ve Sağlığı Enstitüsü'nün GESTIS Madde Veritabanındaki 1,3,5-Trinitrobenzene kaydı
  2. ^ Clarke (1922). "1,3,5-Trinitrobenzene". Organic Syntheses. 2: 93. doi:10.15227/orgsyn.002.0093. 
  3. ^ Clarke (1929). "Phloroglucinol". Organic Syntheses. 9: 74. doi:10.15227/orgsyn.009.0074. 
  4. ^ John Pike (21 Mayıs 1997). "Explosives – Nitroaromatics". Globalsecurity.org. 26 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2013. 
  5. ^ Sax, N. I. and Lewis, R. J. Sr. (1987) Hazardous chemicals desk reference. Van Nostrand Reinhold, New York. p. 664.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çinko siyanür</span> kimyasal bileşik

Çinko siyanür, Zn(CN)2 formüllü ile gösterilen bir inorganik bileşiktir. Esas olarak çinko kaplamada kullanılan beyaz renkli bir katıdır, ancak organik bileşiklerin sentezi için daha özel uygulamalara da sahiptir.

Siklobüten bir sikloalkendir. Pratik uygulamalar için değil, temel bir değer olarak ilgi çekicidir. Renksiz, kolay yoğunlaşan bir gazdır. Modern bir sentezi, siklobütanolün 2 aşamalı dehidrasyonunu ile gerçekleşir. Bileşik ilk önce [C4H7NMe3]OH, amonyum tuzunun termolizi ile hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Benzoil klorür</span>

Benzoil klorür, benzenkarbonilklorür olarak da bilinen C
6
H
5
COCl
formüllü bir organoklorür bileşiğidir. Bir benzen halkasına bağlanan karbonil grubuna klor bağlanması ile oluşmuştur. Keskin kokulu, dumanlı ve renksiz bir sıvıdır. Suyla tepkimeye girdiğinde hidroklorik asit ve benzoik asit verir. Esas olarak peroksitlerin üretimi için faydalıdır ancak genellikle boyaların, parfümlerin, ilaçların ve reçinelerin hazırlanması gibi diğer alanlarda da faydalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nitrozilsülfürik asit</span> Kimyasal bileşik

Nitrozilsülfürik asit, NOHSO4 formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir. Endüstriyel olarak kaprolaktam üretiminde kullanılan renksiz bir katıdır. Daha önce sülfürik asit üretmek için öncü oda işleminin bir parçasıydı. Bileşik, sülfürik asit ve nitröz asidin karışık anhidritidir.

Asetamid, CH3CONH2 kimyasal formüllü bir organik bileşiktir. Asetik asitten türemiş en küçük amiddir. Plastikleştirici ve endüstriyel solvent olarak kullanımları bulunur. İlişiği olan N,N-Dimetilasetamid bileşiği daha fazla kullanılır, lakin asetamidden üretilmez. Asetamid, aseton ve üre arasında görülebilir; asetonda karbonilin iki tarafında metil (CH3) varken ürede iki adet amid grubu bulunur.

Nitrolama bir nitro grubunun organik kimyasal bileşik içine sokulması için genel bir kimyasal proses sınıfıdır. İfade daha genel olarak, ayrıca nitrogliserin sentezinde olduğu gibi alkoller ve nitrik asit arasında farklı nitrat esterleri oluşturma işlemine yanlış olarak uygulanır. Nitro bileşiklerinin ve nitratların ortaya çıkan yapısı arasındaki fark nitro bileşiklerindeki azot atomunun doğrudan oksijen olmayan bir atoma genel olarak da karbon veya başka azot atomuna bağlanmasıdır. Oysaki organik nitratlar olarak da adlandırılan nitrat esterlerinde, azot bir oksijen atomuna genellikle dolayısıyla da bir karbon atomu 'na bağlanır.

4-Nitrobenzoik asit C6H4(NO2)CO2H formül üne sahip bir organik bileşiktir. Soluk sarı renkli bir katıdır. Anestezik prokain ve folik asitin öncül maddesi olan 4-nitrobenzoil klorür kimyasal bileşiğinin öncül maddesidir. Aynı zamanda, 4-aminobenzoik asit kimyasal bileşiğinin öncül maddesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pikril klorür</span>

Pikril klorür ClC6H2(NO2)3 formülüne sahip bir organik bileşiktir. Pikrik asit gibi polinitro aromatikler için tipik bir özellik olduğu gibi oldukça patlayıcı olan parlak sarı bir katıdır. Patlama hızı 7.200 m/s‘dir.

Dinitrobenzenler bir benzen halkası ve iki nitro grubu (-NO2) sübstitüentlerinden oluşan kimyasal bileşiklerdir. Nitro gruplarının üç olası düzenlemesi üç izomer; 1,2-dinitrobenzen, 1,3-dinitrobenzen ve 1,4-dinitrobenzen verir. Her izomerin kimyasal formülü C6H4N2O4 ve yaklaşık 168,11 g/mol bir mol kütlesi vardır. 1,3-Dinitrobenzen en yaygın izomerdir ve patlayıcıların üretiminde kullanılır.

1,2-Dinitrobenzen C6H4(NO2)2 formülüne sahip bir organik bileşiktir. Dinitrobenzenin üç izomerinden biridir. Bileşik, organik çözücüler içinde çözülebilen beyaz veya renksiz bir katıdır. 2-Nitroanilinden diazolama ve bir bakır katalizör eşliğinde sodyum nitrit ile muamele edilerek hazırlanır.

1,4-Dinitrobenzen C6H4(NO2)2 formülüne sahip bir organik bileşiktir. Dinitrobenzenin üç izomerinden biridir. 1,4-izomeri en simetriktir. Bileşik, organik çözücüler içinde çözülebilen sarı bir katıdır. 4-Nitroanilinden diazolama ve bir bakır katalizör eşliğinde sodyum nitrit ile muamele edilerek hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Nitro bileşiği</span>

Nitro bileşikleri, bir veya daha fazla nitro fonksiyonel grubu (−NO2) içeren organik bileşiklerdir. Nitro grubu, dünya çapında kullanılan en yaygın eksplosoforlardan (bileşiği patlayıcı madde yapan fonksiyonel grup) biridir. Nitro grubuda güçlü bir elektron çeken gruptur. Bu özellik nedeniyle, nitro grubuna alfa (bitişik) olan C-H bağları asidik olabilir. Aynı nedenden dolayı, aromatik bileşiklerde nitro grubunun varlığı elektrofilik aromatik sübstitüsyonu yavaşlatsa da nükleofilik aromatik sübstitüsyonu kolaylaştırır. Nitro grupları, doğada nadiren bulunur ve nitrik asit ile başlayan nitrolama reaksiyonları tarafından neredeyse her zaman üretilir.

Disiyandiamid guanidinden türetilmiş bir nitrildir. Bir siyanamid dimeridir ve siyanamidden hazırlanabilir. Disiyandiamid, su, aseton ve alkolde çözünebilen renksiz bir katıdır. Polar olmayan organik çözücülerde çözünemez.

<span class="mw-page-title-main">Sodyum tiyosiyanat</span>

Sodyum tiyosiyanat (bazen sodyum sülfosiyanür olarak da adlandırılır) NaSCN formülüne sahip kimyasal bileşiktir. Bu renksiz sulangan tuz tiyosiyanat anyonunun ana kaynaklarından biridir. Bu haliyle, ilaçların ve diğer özel kimyasal maddelerin sentezinde bir öncül madde olarak kullanılmaktadır. Tiyosiyanat tuzları tipik olarak siyanürün elementel kükürt ile olan reaksiyonuyla hazırlanır:

8 NaCN + S8 → 8 NaSCN
<span class="mw-page-title-main">HHTDD</span>

HHTDD (hekzanitrohekzaazatrisiklododekandion), güçlü fakat neme duyarlı bir patlayıcı bileşiktir. Esasen CL-20 gibi siklik nitroamin kafes bileşiklerinin açık bir analogudur. Son derece patlayıcı olsa da, CL-20'den bile daha yüksek bir patlama hızı ile HHTDD, az miktarda su varlığında kolayca ayrışarak pratik uygulamalar için uygun değildir.

Sodyum triasetoksiborohidrür, yaygın olarak kısaca STAB olarak da bilinen sodyum triasetoksihidroborat, Na(CH3COO)3BH formülü sahip bir bileşiktir. Diğer borhidrürler gibi organik sentezlerde indirgeyici ajan olarak kullanılır. Bu renksiz tuz, sodyum borohidrürün asetik asit ile protonolizi ile hazırlanır:

NaBH4 + 3 HO2CCH3 → NaBH(O2CCH3)3 + 3 H2

Nitrometan, bazen basitçe "nitro" olarak adlandırılan ve kimyasal formülü CH3NO2 olan bir organik bileşiktir. En basit organik nitro bileşiğidir. Ekstraksiyonlar, reaksiyon ortamı ve temizleme solventi gibi çeşitli endüstriyel uygulamalarda çözücü olarak yaygın bir şekilde kullanılan polar bir sıvıdır. Organik sentezde bir ara ürün olarak pestisit, patlayıcı, lif ve kaplama üretiminde yaygın olarak kullanılır. Nitrometan çeşitli Tap Fuel kalkış yarışı gibi motor sporlarında ve Radyo-kontrollü uçaklarda, tel kumanda kontrollü ve serbest uçuş model uçaklardaki minyatür içten yanmalı motorlarda yakıt katkı maddesi olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hell-Volhard-Zelinski halojenasyonu</span> Kimyasal reaksiyon

Hell-Volhard-Zelinski halojenasyon reaksiyonu, α karbonunda bir karboksilik asitin halojenasyonunu içeren kimyasal bir dönüşümdür. Bu reaksiyonun gerçekleşmesi için α karbonunun en az bir proton taşıması gerekir. Reaksiyon, Alman kimyagerler Carl Magnus von Hell (1849-1926) ve Jacob Volhard (1834-1910) ile Rus kimyager Nikolay Zelinski'nin (1861-1953) adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hekzakloroaseton</span>

Hekzakloroaseton, (Cl3C)2CO formülüne sahip organik bir bileşiktir Aynı zamanda hekzakloropropanon veya perkloroaseton olarak da adlandırılır. Tüm olası pozisyonlar klor ile ikame edildiğinden, klor atomlarının pozisyonunu gösteren sayılar genellikle ihmal edilir. Suda az çözünen renksiz bir sıvıdır.

Organic Syntheses, 1921'de kurulmuş hakemli bir bilimsel dergidir. Organik bileşiklerin sentezi için ayrıntılı ve kontrol edilmiş prosedürler yayınlar. İnceleme sürecinin benzersiz bir özelliği, bir makalede bildirilen tüm veri ve deneylerin, yayınlanmadan önce tekrarlanabilirlik kontrolü amacıyla yayın kurulu üyelerinden birinin laboratuvarında başarıyla tekrarlanması gerektiğidir.