İçeriğe atla

1,2-Dibromotetrakloroetan

1,2-Dibromotetrakloroetan
Adlandırmalar
1,2-dibromo-1,1,2,2-tetrachloroethane
dibromotetrachloroethane, sym-Dibromotetrachloroethane, DBTCE, Bromure de chloréthose ("bromide of chlorethose")
Tanımlayıcılar
CAS numarası
3D model (JSmol)
ChemSpider
ECHA InfoCard100.010.125 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
EC Numarası
  • 211-136-7
UNII
CompTox Bilgi Panosu (EPA)
  • InChI=1S/C2Br2Cl4/c3-1(5,6)2(4,7)8
    Key: WJUKOGPNGRUXMG-UHFFFAOYSA-N
  • ClC(Cl)(Br)C(Cl)(Cl)Br
Özellikler
Kimyasal formülC2Br2Cl4
Molekül kütlesi325,64 g mol−1
Görünüm Crystalline solid
Tehlikeler
GHS etiketleme sistemi:
Piktogramlar GHS07: Zararlı
İşaret sözcüğü Warning
Tehlike ifadeleri H302, H315, H319, H335
Önlem ifadeleri P261, P264, P264+P265, P270, P271, P280, P301+P317, P302+P352, P304+P340, P305+P351+P338, P319, P321, P330, P332+P317, P337+P317, P362+P364, P403+P233, P405, P501
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).

1,2-Dibromotetrakloroetan (DBTCE), C
2
Br
2
Cl
4
kimyasal formülüne sahip bir organohalojenürdür. Göz yaşartıcı buharlar yayan kristalimsi bir katıdır.[1] Dibromotetrakloroetan, fungisit[1] alev geciktirici[2] ve laboratuvarda bir brom kaynağı olarak [3] 1,1-Dibromotetrakloroetan izomeri nadir olduğundan, 1,2-dibromotetrakloroetan sıklıkla basitçe dibromotetrakloroetan olarak anılır.

Kaynakça

  1. ^ a b Dewayne Torgeson, Agricultural and Industrial Applications Environmental Interactions: An Advanced Treatise (2012), p. 333
  2. ^ Richard Montgomery Stephenson, Stanisław Malanowski, Handbook of the Thermodynamics of Organic Compounds (2012), p.20
  3. ^ B. Iddon, Basil John Wakefield, D. Price, Bromine Compounds: Chemistry and Applications (1988)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dubniyum</span>

Keşif: 1970 - Birleşik Nükleer Araştırmalar Enstitüsü, yapay, radyoaktif. İsmini Moskova'nın kuzeyindeki Dubna kasabasından almıştır, çünkü element ilk olarak orada üretilebilmiştir. Doğada bulunamaz, yalnızca laboratuvar ortamında elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sezyum</span>

Sezyum, atom numarası 55 olan, alkali metaller grubuna ait bir kimyasal element. Element oda sıcaklığında katı olsa da 28 °C'de erimektedir. Sezyuma doğada ender rastlanır. Gümüşümsü altın renklidir ve metalik yapıdadır. Element, Robert Wilhelm Bunsen ve Gustav Kirchoff tarafından 1860 yılında mineral suyunda keşfedildi.

Veri tabanı yönetim sistemi, veri tabanlarını tanımlamak, yaratmak, kullanmak, değiştirmek ve veri tabanı sistemleri ile ilgili her türlü işletimsel gereksinimleri karşılamak için tasarlanmış sistem ve yazılımdır. Bu sistemlere örnek olarak MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server, Oracle Database ve Microsoft Access gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Alkaloid</span>

Alkaloidler, yapılarında en az bir azot atomu içeren, doğal olarak meydana gelen ve bazik özellikteki bir organik kimyasal bileşikler sınıfıdır. Ancak bu sınıf içerisinde nötr ve hatta zayıf asidik özellikler gösteren bileşikler de yer almaktadır. Benzer yapıdaki bazı sentetik bileşikler de alkaloid olarak adlandırılabilir. Karbon, hidrojen ve azota ek olarak alkaloidler oksijen ve kükürt de ihtiva edebilirler. Daha nadir olmakla birlikte yapısında fosfor, klor ve brom taşıyanlarına da rastlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Heptan</span> alkanlar sınıfından olan doymuş bir hidrokarbon

n-Heptan (C7H16), alkanlar sınıfından doymuş bir hidrokarbondur. Oda sıcaklığında sıvı hâldedir. Çözücü olarak sanayi ve laboratuvarlarda kullanılır. Yanıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arsenik trioksit</span> farmasötik ilaç

Arsenik trioksit As2O3 formüllü inorganik bileşik.Ticari önemi bulunan bu arsenik oksiti, organoarsenik bileşiklerini de içeren diğer arsenik bileşiklerine ana öncüldür. Yıllık 50000 ton üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Oswego, Illinois</span> ABDnin Illinois eyaletine bağlı şehri

Oswego, Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletinde yer alan ve Kendall ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde toplam nüfusu 30.355'tir.

<span class="mw-page-title-main">Newburyport, Massachusetts</span>

Newburyport, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinde yer alan ve Essex ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde toplam nüfusu 17.146'dır.

<span class="mw-page-title-main">Winthrop, Massachusetts</span>

Winthrop, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinde yer alan ve Suffolk ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde toplam nüfusu 17.497'dir.

<span class="mw-page-title-main">Wickenburg, Arizona</span>

Wickenburg, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinde yer alan ve Maricopa ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde toplam nüfusu 6.363'tür.

<span class="mw-page-title-main">South Tucson, Arizona</span>

South Tucson, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinde yer alan ve Pima ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde toplam nüfusu 5.652'dir.

<span class="mw-page-title-main">Brom monoflorür</span>

Brom monoflorür oldukça kararsız BrF formüllü interhalojen bileşiktir. Brom triflorür (veya brom pentaflorür) ile bromun tepkimesinden elde edilebilir. Bahsi geçen karasızlıktan dolayı tespit edilebilse dahi izole edilemez:

BrF3 + Br2 → 3 BrF
BrF5 + 2 Br2 → 5 BrF
Br2(l) + F2(g) → 2BrF(g)
<span class="mw-page-title-main">Sodyum bromür</span>

Sodyum bromür, NaBr formülüne sahip inorganik bir bileşiktir. Yüksek erime noktasına sahip beyaz kristal yapısıyla sofra tuzuna benzemektedir. Genellikle bromür iyonu kaynağı olarak çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çinko bromür</span>

Çinko bromür (ZnBr2), ZnBr2 kimyasal formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Renksiz bir tuzdur ve çinko klorür (ZnCl2) ile pek çok ortak özellik taşır; organik çözücüler içinde çözünürler ve asiditesi yüksek çözeltiler oluşturmak üzere, su içinde yüksek çözünürlüğe sahiptirler. Higroskopiktir ve 2H2O·ZnBr2 dihidratını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Bromöz asit</span> HBrO2 formüllü bir inorganik bileşik

Bromöz asit, HBrO2 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Konjugat bazının -bromitlerinin- tuzları izole edilmiş olmasına rağmen, kararsız bir bileşiktir. Asidik çözeltide, bromitler broma ayrışır.

<span class="mw-page-title-main">Bromik asit</span>

Hidrojen bromat olarak da bilinen bromik asit, HBrO3 moleküler formülüne sahip bir oksoasittir. Sadece sulu çözelti içinde bulunur. Broma ayrışırken oda sıcaklığında sarıya dönen renksiz bir çözeltidir. Bromik asit ve bromatlar güçlü oksitleyici ajanlardır ve Belousov-Zhabotinsky reaksiyonlarında yaygın bileşenlerdir. Belousov-Zhabotinsky reaksiyonları denge olmayan termodinamiğin klasik bir örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Atomlararası potansiyel</span>

Atomlar arası potansiyeller, uzayda belirli pozisyonlara sahip atomlardan oluşan bir atom sisteminin potansiyel enerjisini hesaplamak amaçlı kullanılan matematiksel fonksiyonlardır. Atomlar-arası potansiyeller, kimya, moleküler fizik ve malzeme fiziğindeki moleküler mekanik ve moleküler dinamik simülasyonlarının fiziksel temeli olarak çokça kullanılırlar. Bazen kohezyon, termal genleşme ve malzemelerin elastik özellikleri gibi etkilerle bağlantılı olarak kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Autocunnilingus</span>

Autocunnilingus, kişinin kendine cunnilingus uygulamasıdır. Diğer bir deyişle, kişinin vajinasını emerek yaptığı bir mastürbasyon türüdür.

İnterhalojen, iki ya da daha fazla farklı halojen atomu içeren ve halojenler dışında herhangi bir başka element atomu içermeyen bileşiktir. Üç ya da daha fazla halojen içeren interhalojenin varlığına kein olarak rastlanmasa da, bazı kaynaklarda IFCl2 veya IF2Cl bileşiklerinin varlığından söz edilmektedir. Teorik çalışmalar ise BrClFn serisindeki bazı bileşiklerin neredeyse kararlı olduğunu gösterir.

Uranyum Karbür UC formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Sert yapılıdır ve yüksek sıcaklıklara dayanabilen radyoaktif bir maddedir. Kristal yapısı ise kübik olarak sınıflandırılmaktadır.