İçeriğe atla

0 A.D. (video oyunu)

0 A.D.
Bir Sparta kenti (Alpha 25)
Geliştirici(ler)Wildfire Games
Programlama diliC++, JavaScript, JSON, XML
İşletim sistemiFreeBSD, Linux, macOS, Microsoft Windows, OpenBSD
Boyut1.25 GB (Kurulum paketi), 3.31 GB (Kurulmuş hâli)
TürGerçek zamanlı strateji
Resmî sitesiplay0ad.com
Kod deposutrac.wildfiregames.com/browser/ps/trunk/

0 AD, [a] Wildfire Games tarafından geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı gerçek zamanlı bir strateji oyunudur. M.Ö. 500 ile M.Ö. 1 ve M.S. 1 ile M.S. 500 tarihlerine odaklanmış tarihi savaş ve ekonomi oyunudur.[1][2] Oyun çoklu platformdur. Windows, macOS, Linux, FreeBSD ve OpenBSD platformlarında oynanabilir. Oyun motorunun kaynak kodu için GNU GPLv2 (veya sonrası) lisansı ve oyun tasarımı ve müziği için CC BY-SA lisansı kullanan tamamen özgür yazılım ile özgür medya şeklinde hazırlanmıştır.[3][4]

Oynanış

Bir Roma kasabası (Alpha 23)
Kiklad Takımadaları ada haritası (2012)

0 A.D. bir üs kurmak, ekonomi geliştirmek, bir ordu yetiştirmek, savaşa katılmak ve yeni teknolojileri araştırma gibi imkanlar sağlayan geleneksel gerçek-zamanlı stratejiyi temel alır.[5] Oyun, hem kara hem de donanma birimleri olmak üzere her uygarlık için çoklu birimler ve binalar özgündür.[6]

Tepkiler

2012 yılında, 0 AD, IndieDB Player's Choice Yaklaşan Yılın Bağımsız Oyunu yarışmasında ikinci oldu. 0 AD genel olarak iyi karşılandı.[7] LinuxQuestions.org tarafından "2013 Yılının Açık Kaynaklı Oyunu" seçildi.[8] 2010 ile Haziran 2021 arasında oyun SourceForge.net'ten 1,3 milyondan fazla indirildi.[9]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Logosunda ilk önce 0 olarak stilize edilmiş ve yerini güneş haçı almıştır.

Kaynakça

  1. ^ "0 A.D. | A free, open-source game of ancient warfare". 7 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  2. ^ "The Joystiq Indie Pitch: 0 A.D." Engadget (İngilizce). 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  3. ^ "0 A.D. Goes Open Source - Slashdot". games.slashdot.org (İngilizce). 18 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  4. ^ "Real-time strategy game 0 A.D. goes open source - The H Open: News and Features". www.h-online.com. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  5. ^ "0 A.D." web.archive.org. 14 Ağustos 2004. 14 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  6. ^ "New Projects - Fresh from the Labs | Linux Journal". www.linuxjournal.com. 16 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  7. ^ "8 Awesome Free Open-Source Games You Can Enjoy on Windows, Mac, and Linux". MUO (İngilizce). 25 Ekim 2010. 28 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  8. ^ "2013 LinuxQuestions.org Members Choice Award Winners". www.linuxquestions.org (İngilizce). 7 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  9. ^ "0 A.D. Download Statistics: All Files". sourceforge.net. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Perens</span>

Bruce Perens açık kaynak topluluğunun lideridir. Açık Kaynak Tanımı'nın yaratıcısı olan Perens aynı zamanda, açık kaynak ve manifestosunun ilk resmi duyurusunu yapmıştır. Eric S. Raymond ile birlikte Open Source Initiative'in yarı kurucusudur. 2005 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının daveti ile Birleşmiş Milletler Bilgi Toplumu Dünya Zirvesinde açık kaynağı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

Linux konferansı, Linux, BSD, özgür yazılım ve açık kaynak yazılım ile ilgilenen kişilerin katıldığı bilgisayar konferansıdır.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

Open Computer and Software Inventory Next Generation kullanıcılarına bilişim varlıklarının envanterini tutmayı sağlayan bir özgür yazılımdır. OCS-NG, OCS istemci programını çalıştıran ağ üzerinde toplanmış cihazlardaki donanım ve yazılımlar hakkında bilgi toplar. OCS bir web arayüzüyle envanteri görselleştirebilir. Bunun yanında arama kriterlerine dayanarak bilgisayarlar üzerinde uygulama dağıtımı yapabilme yeteneğine de sahiptir. Aracı tarafındaki IpDiscover tüm ağ üzerindeki bilgisayarları ve cihazları keşfetmeyi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">GNU C Library</span>

GNU C Library, bilinen adıyla glibc, GNU Tasarısı'nın C standart kütüphanesi uyarlamasıdır. Adına rağmen artık doğrudan C++ desteği bulunur. 1990'ların başında Özgür Yazılım Vakfı tarafından GNU işletim sistemi için geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

IPFilter birçok Unix benzeri işletim sistemleri için güvenlik duvarı hizmetleri ve Ağ adresi dönüşümü (NAT) sağlayan açık kaynaklı bir yazılım paketidir. Yazar ve yazılım sürdürücüsü Darren Reed'tir. IPFilter hem IPv4 hem de IPv6 protokollerini destekler ve durum bilgisi olan bir güvenlik duvarıdır.

Hindistan Özgür Yazılım Vakfı (FSFI), ABD merkezli Özgür Yazılım Vakfı'nın Hindistan'daki kardeş kuruluşudur. Kerala'nın başkenti Thiruvananthapuram'da (Trivandrum) 2001 yılında kar amacı gütmeyen bir vakıf olarak kurulmuştur. FSFI, Hindistan'da özgür yazılım'ın kullanımı ve geliştirilmesini teşvik etmek için mücadele veriyor. Vakıf aynı zamanda insanlara özgür yazılım konseptini öğretmeyi ve Hindistan gibi gelişen bir ülkeye katkılarını anlatmayı ilke ediniyor. FSF Hindistan, özgür olmayan yazılımları çözüm olarak değil, çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyor. Hindistan'da özgür yazılıma bazen yerel olarak swatantra yazılımı da deniyor.

<span class="mw-page-title-main">FreeCAD</span>

FreeCAD, özgür ve açık kaynaklı genel amaçlı parametrik 3B bilgisayar destekli tasarım (CAD) modelleyici ve sonlu elemanlar yöntemi (FEM) destekli bir yapı bilgi modelleme (BIM) yazılımıdır. FreeCAD, makine mühendisliği ürün tasarımı için tasarlanmıştır; ancak aynı zamanda mimari veya elektrik mühendisliği gibi mühendislik çevresinde daha geniş bir kullanım yelpazesini kapsar. Yazılımın özgür doğası nedeniyle kullanıcılar yazılımın işlevselliği Python programlama dili kullanarak gönüllüler ve kullanıcılar tarafından genişletilebilir.

<span class="mw-page-title-main">HomeBank</span>

HomeBank, OpenBSD, Linux, FreeBSD, Microsoft Windows, Mac OS ve AmigaOS üzerinde çalışan kişisel bir muhasebe yazılım paketidir. GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan HomeBank, özgür bir yazılımdır. HomeBank, Debian, Fedora, Mandriva, openSUSE, Gentoo Linux, Arch Linux ve Ubuntu gibi Linux dağıtımlarının yazılım havuzlarında bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür lisans</span> özgür içerik veya özgür yazılım için kullanılan lisans türü

Özgür lisans bir kişiye başka bir kişinin özgün çalışmasını yeniden kullanma hakkı tanıyan bir sözleşmedir. İçerik bu tür bir lisanslama yöntemiyle telif hakkı ihlaline yol açmadan kullanılabilir. GNU Genel Kamu Lisansı, Creative Commons lisansı, BSD lisansı ve MIT Lisansı özgür lisanslara örnek olarak verilebilir.

Açık kaynak yazılım hareketi, daha geniş açık işbirliği kavramının bir parçası olarak, yazılımların bir kısmı veya tamamı için açık kaynak lisanslarının kullanımını destekleyen bir harekettir. Açık kaynak hareketi, açık kaynak yazılım kavramını/fikrini yaymaya başlamıştır. Açık kaynak hareketi felsefesini destekleyen programcılar, yazılım geliştirme için gönüllü olarak programlama kodu yazarak ve değiş tokuş ederek açık kaynak topluluğuna katkıda bulunurlar. "Açık kaynak" terimi, hiç kimsenin düzenlenmiş kodu paylaşmayan bir gruba karşı ayrımcılık yapmamasını veya başkalarının önceden düzenlenmiş çalışmalarını düzenlemesini engellememesini gerektirir. Yazılım geliştirmeye yönelik bu yaklaşım, herkesin açık kaynak kodunu almasına ve değiştirmesine olanak tanır. Bu değişiklikler, yazılımla çalışan kişilerden oluşan açık kaynak topluluğu içindeki geliştiricilere geri dağıtılır. Bu sayede kod değişikliğine katılan tüm bireylerin kimlikleri ortaya çıkarılmakta ve kodun zaman içinde dönüşümü belgelenmektedir. Bu yöntem, belirli bir kod parçasının sahipliğini oluşturmayı zorlaştırır, ancak açık kaynak hareketi felsefesiyle uyumludur. Bu hedefler, yüksek kaliteli programların üretimini ve açık kaynak teknolojisini geliştirmek için benzer düşünceye sahip diğer insanlarla işbirliği içinde çalışmayı teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak video oyunu</span>

Açık kaynaklı bir video oyunu veya basitçe açık kaynak bir oyun, kaynak kodu açık olan bir video oyunudur. Genellikle kaynak kodu serbestçe dağıtılabilir ve bazen platformlar arası uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Common Desktop Environment</span>

Common Desktop Environment, Unix ve OpenVMS için Motif pencere öğesi araç setini temel alan bir masaüstü ortamıdır. UNIX 98 İş İstasyonu Ürün Standardının bir parçasıydı ve uzun bir süre ticari Unix iş istasyonlarıyla ilişkili Unix masaüstü oldu. Yüzyılın başlangıcından sonra büyük ölçüde CDE'nin yerini alan KDE ve GNOME masaüstü ortamı gibi ardıl projelerin ilk uygulamalarını etkilemeye yardımcı oldu.