İçeriğe atla

.NET Compact Framework

.NET Compact Framework .NET Framework'ün bir versiyonudur. Kişisel dijital yardımcılar (PDA'lar), cep telefonları, fabrika denetleyicileri, alıcı kutuları gibi kaynak kısıtlı mobil ve gömülü cihazlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. .NET Compact Framework, .NET Framework ile aynı sınıf kitaplıklarından bazılarını ve ayrıca .NET Compact Framework denetimleri gibi mobil aygıtlar için özel olarak tasarlanmış birkaç kitaplığı kullanır.[1] Ancak, kitaplıklar, .NET Framework'ün tam kopyaları değildir.

Geliştirme

.NET Compact Framework ile Microsoft Visual Studio.NET 2003, Visual Studio 2005 ve Visual Studio 2008'de C Sharp veya Visual Basic .NET'te kullanan uygulamalar geliştirmek mümkündür. Basic4ppc ile geliştirilen uygulamalar da .NET CF için derlenir. Ortaya çıkan uygulamalar özel, mobil aygıtlı, yüksek performanslı bir JIT derleyicisinde çalıştırılacak şekilde tasarlanmıştır. Microsoft .NET Compact Framework 3.5 dosyası, ortak dil çalışma zamanı ve .NET Compact Framework için oluşturulan sınıf kitaplıklarını içerir.[2] Sürüm 3.5 desteğine ek olarak, sürüm 1.0 ve 2.0 için geliştirilen uygulamaları da destekler. .NET Compact Framework 3.5, Windows Communication Foundation, LINQ, SoundPlayer, yeni çalışma zamanı aracı desteği ve diğer pek çok özellik gibi yeni özellikler sağlar.[3]

UI geliştirme, .NET Framework'ün masaüstü sürümünde de bulunan Windows Forms'u temel alır. Kullanıcı arabirimleri, formlara düğmeler, metin kutuları gibi .NET Compact Framework denetimleri yerleştirerek Visual Studio ile kolayca oluşturulabilir. .NET CF için veri bağlama gibi özellikler de mevcuttur. Windows Forms'un temel aldığı masaüstü odaklı kullanıcı arabirimi kavramından kaynaklanmasına rağmen, özel denetime sahip bazı üçüncü taraf kitaplıkları mevcuttur.[4]

Dağıtım

.NET Compact Framework tarafından desteklenen uygulamaları çalıştırmak için, platform Microsoft .NET Compact Framework çalışma zamanını desteklemelidir. .NET CF'yi içeren bazı işletim sistemleri Windows CE 4.1, Microsoft Pocket PC, Microsoft Pocket PC 2002, Smartphone 2003 ve Symbian^3 'dür. .NET Compact Framework uygulamaları masaüstü bilgisayarlarda tam .NET Framework ile çalışabilir, ancak kullanıcı arabirimi masaüstü bilgisayarlar için geliştirilen bir uygulamaya benzemeyecek şekilde her iki çerçevenin paylaşılan bölümlerine erişirler.

Xbox 360 konsolu için .NET Compact Framework'in bir sürümü de kullanılabilir. Normal .NET CF ile aynı çalışma süresine sahipken, sınıf kütüphanesinin yalnızca bir alt kümesi mevcuttur.[5] Bu sürüm, konsoldan yönetilen oyunları çalıştırmak için Microsoft XNA tarafından kullanılır. Diğer .NET CF sürümlerinden farklı olarak, Xbox 360 sürümü işlemci benzeşimini iş parçacıkları için ayarlamaya izin verir. İş parçacıkları, sistemin çoklu işlemci çekirdeğinde çalışan dört eşzamanlı iş parçacığı arasında planlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "What is the .NET Compact Framework (.NET CF)? - Definition from Techopedia". 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2017. 
  2. ^ "NET Compact Framework". 28 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2017. 
  3. ^ "visual studio - .NET Compact Framework SDK download - Stack Overflow". 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2017. 
  4. ^ "NET Compact Framework Reference for Device Projects | Microsoft Docs". 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2017. 
  5. ^ "XNA Game Studio 4.0 Refresh | Microsoft Docs". 22 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • .NET Micro Framework

İlgili Araştırma Makaleleri

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">.NET Framework</span> Yazılım

.NET Framework, Microsoft tarafından geliştirilen, açık İnternet protokolleri ve standartları üzerine kurulmuş bir "uygulama" geliştirme platformu. Daha önce Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş olan Java platformuna önemli benzerlikler göstermektedir.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">MonoDevelop</span>

MonoDevelop Linux, OS X ve Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir açık kaynak tümleşik geliştirme ortamıdır. .NET framework ile Windows uygulamaları geliştirenlerin, alternatif olarak Mono kullanarak geliştirme yapmalarına olanak tanımaktadır. Linux ve Mac OS X için .NET teknolojilerini kullanma olanağı sunar.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone Mağazası</span> Microsoft Windows Phone işletim sistemindeki uygulama mağazası

Bu madde Windows Phone Store ile ilgilidir. Microsoft Windows için Windows Store sayfasına bakın.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile 6.0</span> Mobil işletim sistemi

Windows Mobile 6.0 kod ismi "Crossbow", Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 5. sürümüdür. 3GSM Dünya Kongresi 2007-de, 12 Şubat 2007 tarihinde serbest bırakıldı. Üç farklı versiyonu geliyor: akıllı telefonlar için "Windows Mobile 6 Standard", Telefon işlevselliği ile Pocket PC'ler için "Windows Mobile 6 Professional" ve Hücresel radyolar olmadan Pocket PC'ler için "Windows Mobile 6 Classic". Microsoft 6.0 sürümüne 6.5 ve 6.1 sürümü ile birlikte 8 Ocak 2013 tarihinde desteklemeye son verildi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile 5.0</span> Windows Mobile işletim sisteminin 4. sürümü

Windows Mobile 5.0 kod ismi "Magneto" Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 4. sürümüdür. 9 Mayıs 2005 yılında Microsoftun Las Vegas'da "Mobile and Embedded Developers Conference 2005" konferansında tanıtıldı. Microsoft, 12 Ekim 2010 ile Windows Mobile 5.0 için ana destek sundu ve 13 Ekim 2015'e kadar geniş destek verdi. İlk kez Dell Axim X51 Cep bilgisayarında teklif edildi.

<span class="mw-page-title-main">Pocket PC 2000</span>

Pocket PC 2000 kod ismi "Rapier" Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin ilk sürümüdür. Windows CE 3.0 tarafından desteklenmektedir. Bu, daha sonra, Windows Mobile işletim sistemi olarak adlandırılan ilk sistem idi ve Palm-boyutlu PC işletim sistemi için bir halefi olması gerekiyordu. Geriye dönük uyumluluk Palm-boyutlu PC uygulamaları ile elde edilmiştir. Pocket PC 2000 sürümü Pocket PC cihazlar için esas amaçlandı, ancak birkaç Palm boyutlu PC cihazların da güncelleştirilmesi yeteneği vardı. Ayrıca, çeşitli Pocket PC 2000 telefonlar serbest bırakıldı, ancak Microsoft'un "Akıllı telefon" donanım platformu henüz oluşturulamadı. Bu sürümde desteklenen tek çözünürlük 240x320 (QVGA) idi. Çıkarılabilir depolama kartı formatları CompactFlash ve MultiMediaCard'ı desteklenmiştir. Şu anda Pocket PC cihazları belirli bir işlemci mimarisi ile standardize edilmemiştir. Sonuç olarak, Pocket PC 2000 birden fazla CPU mimarilerinde: SH-3, MIPS, ARM-de yayınlandı. Kızılötesi (IR) Dosya gülen yeteneği orijinal donanım özellikleri arasında yer aldı. Orijinal Pocket PC işletim sistemi Windows 98, Windows Me ve Windows 2000 işletim sistemlerinde benzer bir görünüme sahiptir. Pocket PC 2000 sürümü 10 Eylül 2007 tarihi itibarıyla desteklenmiyor.

Evrensel Windows Platformu Microsoft tarafından oluşturulmuş ve ilk olarak Windows 10'da tanıtılan, platforma özgü bir uygulama mimarisidir. Bu yazılım platformunun amacı, her biri için yeniden yazılmaya gerek kalmadan Windows 10, Windows 11 ve Windows 10 Mobile'da çalışan evrensel Windows Platformu uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olmaktır. C++, C#, Visual Basic .NET veya XAML kullanarak Windows uygulaması geliştirmeyi destekler. API, C++ ile uygulanır ve C++, VB.NET, C#, F# ve JavaScript'de desteklenir. Windows Server 2012 ve Windows 8'de ilk tanıtılan Windows Runtime platformunun bir uzantısı olarak tasarlanan UWP, geliştiricilere potansiyel olarak birden fazla cihazda çalışacak uygulamalar oluşturmasına olanak tanır

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer Mobile</span>

Internet Explorer Mobile Microsoft Trident düzen motorunun sürümlerine dayalı olarak Microsoft tarafından geliştirilen durdurulan bir mobil tarayıcıdır. IE Mobile varsayılan olarak Windows Phone ve Windows CE ile yüklenir. Internet Explorer Mobile'nin geçerli sürümleri, Internet Explorer'ın masaüstü sürümünü temel alır. Bununla birlikte, Pocket Internet Explorer olan eski sürümler, aynı düzen motoruna dayanmaz.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Blend</span>

Microsoft Blend, Uygulama türünün özelliklerini harmanlayan web ve masaüstü uygulamaları için grafik arayüzler oluşturmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen ve satılan bir kullanıcı arabirimi tasarım aracıdır. Windows Presentation Foundation ve Microsoft Silverlight uygulamaları için XAML tabanlı arabirimleri tasarlamak için etkileşimli bir WYSIWYG ön uçudur. Bu paket sonlandırılmadan önce Microsoft Expression Studio paketindeki uygulamalardan biriydi. Expression Blend, gelişmiş OpenType tipografisi ve ClearType, vektör tabanlı 2D widget'ları ve DirectX aracılığıyla donanım ivmesi ile 3D widget'ları ile WPF metin motorunu desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Visual Studio Code</span>

Visual Studio Code, Microsoft tarafından Windows, Linux ve MacOS için geliştirilen bir kaynak kodu düzenleyicisidir. Hata ayıklama, gömülü Git kontrolü, sözdizimi vurgulama, akıllı kod tamamlama, snippet'ler ve kod yeniden yapılandırma desteği içerir. Ayrıca özelleştirilebilir, böylece kullanıcılar editörün temasını, klavye kısayollarını ve tercihlerini değiştirebilir. Resmi indirme işlemi tescilli bir lisans altında olmasına rağmen, ücretsiz ve açık kaynaktır.

Windows Uygulama Stüdyosu veya Windows Phone App Studio Windows uygulaması geliştirme için Microsoft tarafından sağlanan bir web uygulamasıdır. Kullanıcıların Windows Mağaza'ya ve Windows Phone Store'ye yükleyebilecekleri veya yayınlayabilecekleri uygulamalar oluşturmasına, ek olarak bir Microsoft Visual Studio çözümü biçiminde tam kaynak kodunu sağlar. Araç, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını geliştirmek için kullanılır.

SQL Server Compact veya SQL CE Mobil cihazlar ve masaüstü uygulamalar için Microsoft tarafından üretilen kompakt bir ilişkisel veritabanıdır. Masaüstü platformunun tanıtımından önce, Windows CE ve SQL Server Mobile Edition için SQL Server olarak biliniyordu. En yeni sürüm SQL Server Compact 4.0, .NET Framework 4.0'ı destekliyor ve bu sürümde Windows Mobile için destek bırakıyor. Hem 32 bit hem de 64 bit yerel desteği içerir. SQL CE zaman zaman bağlı uygulamaları ve uygulamaları gömülü bir veritabanı ile hedefler. İndirmek ve yeniden dağıtmak serbesttir. SQL CE için bir ODBC sürücüsü yoktur ve planlanmamış biridir. Yerel uygulamalar, OLE DB aracılığıyla SQL CE'yi kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Evrensel Windows Platformu uygulamaları</span>

Evrensel Windows Platformu uygulamaları kişisel bilgisayarlar (PC'ler), tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, Xbox One, Microsoft HoloLens ve nesnelerin interneti de dahil olmak üzere tüm uyumlu Microsoft Windows aygıtlarında kullanılabilen uygulamalar. Evrensel Windows Platformu ile, her biri için yeniden yazılmaya gerek kalmadan Windows 10 ve Windows 10 Mobile'da çalışan evrensel Windows Platformu uygulamaları geliştirilir. UWP uygulamaları öncelikle Microsoft Store aracılığıyla satın alınır ve indirilir.

<span class="mw-page-title-main">Xamarin</span>

Xamarin, Mayıs 2011'de Mono, Xamarin.Android ve Xamarin.iOS'u yaratan mühendisler tarafından kurulan ve Microsoft'un sahip olduğu San Francisco merkezli bir yazılım şirketidir. Ortak Dil Altyapısı (CLI) ve Ortak Dil Özellikleri'nin platform uygulamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft XNA Game Studio</span>

Microsoft XNA Game Studio, Microsoft XNA platformunda video oyunları oluşturmak için entegre bir geliştirme ortamıdır (IDE). Bu tür video oyunları Xbox 360, Microsoft Windows, Windows Phone ve Zune'da çalışır. XNA Game Studio, hobi için bu işi yapanlar veya deneyimli programcıları hedeflemektedir ve programın amacı temel olarak çeşitli Microsoft platformları için 2D ve 3D video oyunları geliştirmektir. XNA oyunları, yıllık ücreti olan bir XNA Creator's Club üyeliği kullanılarak Xbox 360 için yayınlanabilir.

Microsoft Docs, Microsoft ürünleriyle çalışan son kullanıcılar, geliştiriciler ve BT uzmanları için teknik belge kütüphanesidir. Microsoft Docs web sitesi, Microsoft yazılımları ve web hizmetleriyle ilgili teknik özellikler, kavramsal makaleler, öğreticiler, kılavuzlar, API referansları, kod örnekleri ve diğer bilgileri sağlar. Microsoft Docs, daha önce bu materyallerden bazılarını barındıran MSDN ve TechNet kitaplıklarının yerine 2016 yılında tanıtıldı.