İçeriğe atla

(!)

"(!)" Noktalama işareti; Türkçede söylenilen cümlenin ironi, dalga amaçlı, iğneleme yapma veya ciddi manada söylenmediğini göstermek için cümle sonuna koyulan işarettir, normal ünlem işareti ile karıştırılmamalıdır.[1]

Örnekler

•Ne de çok kitap okumuş benim güzel kardeşim (!)

•Evet, istediğin gibi 300 sayfalık yazıyı 1 dakikada yazdım (!)

•Yok ya! Zaten bende nefes almadan yaşıyordum, iyi etmişsin (!)

•Kardeşimi çok severim (!)

•Teyzemler bana kendi çocuğu gibi baktı (!)

Kaynakça

  1. ^ "Ünlem İşareti ( ! ) ve Kullanıldığı Yerler". www.turkedebiyati.org. 19 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Virgül (,) bir noktalama işaretidir.

<span class="mw-page-title-main">Henry James</span> İngiliz-Amerikalı yazar (1843 – 1916)

Henry James, ABD doğumlu yazar.

Noktalama işaretleri; duygu ve düşüncelerin daha açık ifade edilmesi, tümcenin yapısı ve duraklama noktalarını belirlemek, okuma ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere kullanılan işaretlerdir.

Ünlem işareti; sevinme, kızma, korku, mutluluk, şaşkınlık gibi aşırı heyecan bildiren ifadelerin sonuna konur. Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.

Ünlem ya da nidâ; sevinç, üzüntü, kızgınlık, korku, şaşkınlık gibi duyguları belirten; tabiat seslerini yansıtan, bir kimseye seslenmek için ve ani bir iş oluş hareketi bildiren cümlelerde kullanılan kelime... Ünlemler tek başına kullanıldıklarında genelde bir anlam ifade etmez. Yazı dilinde ünlem cümlelerinin arkasından genellikle ünlem işareti (!) gelir.

<span class="mw-page-title-main">Tırnak işareti</span> noktalama işareti

Tırnak işareti, bir noktalama işaretidir. Kelime veya kelime gruplarının bir başına bir de sonuna gelecek şekilde kullanılır. Tırnak işareti içindeki bir cümlede yeniden tırnak içine alınması gereken sözler tek tırnak işareti içine alınır.

Ayraç ya da parantez, bir noktalama işareti. Yay, köşeli ve çengelli parantez olmak üzere başlıca 3 çeşidi vardır. Bunun haricinde yatık V şeklinde parantezlere de rastlanır. Türkçede parantez sözcüğüyle çoğunlukla yay parantez kastedilir.

Cümle veya tümce; bir ifade, soru, ünlem veya emiri dile getiren; kendi başına anlamlı sözcükler dizisi. Çoğunlukla özne, tümleç ve yüklemden meydana gelir. Bazen yan cümleciklerle anlamı pekiştirilir veya genişletilir.

<span class="mw-page-title-main">Sofia Coppola</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

Sofia Carmina Coppola, Akademi Ödüllü Amerikalı yönetmen, oyuncu ve yapımcı. Jane Campion, Lina Wertmüller ve Kathryn Bigelow ile birlikte En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiş dört kadından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ters soru işareti</span> Unicode karakteri

Ters soru işareti (¿), dünyada konuşulan diller arasında sadece İspanyolcada bulunan bir noktalama işaretidir. Soru cümlesinin başına ters soru işareti, sonuna ise soru işareti eklenir. Soru bildiren özel kelimeler olmadığı için yazıda soru olduğunu vurgulamak için kullanılır.

Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "Sıfat Tamlaması" denir. Her sıfat, bir Sıfat Tamlaması kurar. Sıfatın olduğu heryerde aynı zamanda Sıfat Tamlaması'ndan da sözedilir. Sıfat Tamlaması'nın çeşitleri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Rotterdam Ahoy</span>

Ahoy Rotterdam, Rotterdam, Hollanda'da bulunan bir kongre merkezi ve arenadır. 1950 yılında açıldığından bu yana merkez pek çok sergiye, konsere ve spor etkinliğine ev sahipliği yaptı. Merkez üç ana bölümden olmaktadır: "Beurs- & Evenementenhallen", "Congres- & Vergadercentrum" ve "Ahoy Arena". Ana konser alanı olan Ahoy Arena, 15 Ocak 1971'de açılmıştır.

Ters ünlem işareti (¡), dünyada konuşulan diller arasında İspanyolcada kullanılmaktadır. Ünlem bildiren cümlelerin başında ters (¡) ve sonunda da normal (!) ünlem işareti eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Providence, Rhode Island</span>

Providence, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusundaki Rhode Island eyaletinin en büyük şehri, başkenti ve Providence County'nin idarî merkezidir. Amerika'nın keşfinden sonra kurulan ilk şehirlerden biridir. Providence nehrinin kıyısında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dijon</span> Fransada komün

Dijon, Fransa'nın doğusunda Burgonya bölgesinde tarihi bir şehirdir.

<i>Ozan Beedleın Hikâyeleri</i>

Ozan Beedle'in Hikâyeleri; J.K.Rowling'in yazmış olduğu Harry Potter serisinin 7. kitabında, Albus Dumbledore'un Hermione Granger'a bıraktığı kitaptır.

Olumlu cümle, içinde herhangi bir olumsuzluk eki veya koşacı olmayan cümlelere denir.

<span class="mw-page-title-main">Famke Janssen</span>

Famke Janssen, Hollandalı sinema oyuncusu ve model.

Ünlem cümlesi; hayret, kızgınlık, şaşkınlık, üzüntü, sevinç, korku, coşku, telaş, sevgi gibi duyguları kuvvetli bir şekilde ifade etmek için kullanılan cümle. Yazımda ünlem cümlelerinin sonuna ünlem işareti konur. Ünlem cümlelerinde her zaman bir ünlem bulunmak zorunda değildir. Emir cümlelerinin bir kısmı aynı zamanda ünlem cümlesidir. Bunun yanı sıra "ki" bağlacıyla da ünlem cümlesi kurulabilir. Herhangi bir cümle, ses tonu ile ünlem cümlesi hâline getirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Luton</span>

Luton, İngiltere'nin Bedfordshire kontluğunda bulunan bir kenttir. Kent, başkent Londra'nın 50 km kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 43.35 km² olan kentin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 213,052'dir.