İçeriğe atla

Žarko Mihajlović

Žarko Mihajlović
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 4 Mart 1920(1920-03-04)
Doğum yeri Neuzina, Sırbistan
Ölüm tarihi 16 Eylül 1986 (66 yaşında)
Ölüm yeriBelgrad
MevkiiForvet
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1933-1939 Beograd Juniors
1946-1948Beograd
Toplam21(0)
Millî takım kariyeri
1938Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya B 2 (0)
Teknik direktörlük kariyeri
1951-1952Crvena zvezda
1952-1955Fenerbahçe
1955 Türkiye
1959-1961PAOK
1961-‚1963 Doxa Dramas
1963-1965 Apollon Kalamarias
1966Karşıyaka
1967-1969Beograd
1970-1975 Qadsia SC
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Žarko Mihajlović (4 Mart 1920, Neuzina - 16 Eylül 1986, Belgrad), Yugoslav futbolcu ve teknik direktör. Türkiye millî futbol takımı teknik adamlarından biridir.

Futbolculuk kariyeri

Futbola 1933'te başladı. Beograd Juniors takımında futbola başlayan futbolcu, buranın A takımına çıkıp kendini gösterdi. II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Kızıl Yıldız'a geçse de savaş yüzünden futbola ara verdi.

1946'da o zaman "FK Metalac" adını alan Beograd forması giydi. 2. Dünya Savaşı arasından sonra düzenlenen 1946-47 sezonunda 10 maçta forma şansı buldu. Sonraki sezon da 11 maçta forma giydi ve futbol hayatını sonlandırdı. OFK Belgrad'da daha sonra Türkiye'de çalışacak Abdullah Gegic ve Milovan Ciric gibi isimlerle oynadı.

Mihajlović, 1938 senesinde Romanya ve Macaristan karşısında iki kez Yugoslavya B forması giydi

Teknik direktörlük kariyeri

1952'de ünlü Yugoslav takım Crvena zvezda'ın başına getirildi. İki basamaklı lig olarak oynanan 1952 Yugoslavya Ligi'nin ilk liginde takımı birinci yapıp finallere çıkardı. Ancak sezonu Yugoslavya ikincisi olarak kapadılar. Kupada da ikinci oldular. 1952-53 sezonunda ise sezon ortasında takımdan ayrıldı. Sezon sonunda Kızılyıldız, Yugoslavya şampiyonu olacaktı.

8 Ekim 1953'te Fenerbahçe'nin teknik direktörlüğüne getirildi. 2 sezon boyunca İstanbul Profesyonel Ligi'nde takımı yönetti, ancak iki sezonda da takımı ezeli rakipleri Galatasaray ve Beşiktaş'ın ardından üçüncü olarak sezonu tamamladı. Bir türlü kazanılamayan şampiyonluk nedeniyle 30 Haziran 1955'te biten sözleşmesini uzatmayarak görevinden ayrıldı.

Şubat 1955'te Fenerbahçe'de görevi devam ederken, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Akdeniz Kupası öncesi Türkiye millî futbol takımını yönetme teklifi aldı. Sezon sonu Türkiye'den ayrılmayı kararlaştıran teknik adam, buna rağmen ayrılana kadar takımı yönetmeyi kabul etti. 3 Nisan 1955'te Fransa B millî takım ile oynanan maçta 0-0 berabere kaldılar. 26 Haziran 1955'te ise İtalya B millî takım ile oynanan maç 1-1 bitti. Bu maçtan sonra Türkiye'den ayrılıp Yugoslavya'ya dönen Mihajlović zaman zaman Türkiye kulüplerini tarafından istendi.

1959'da Yunan ekibi PAOK'nin başına geçti. 1959-60 sezonu Yunan Ligi'nin ilk profesyonel sezonuydu. Mihajlović yönetimindeki PAOK, profesyonel tarihinin ilk maçında Megas Alexandros'u 3-1 yendi. 1961'e kadar iki sezon yönettiği takımda önemli bir başarıya imza atamadı.

1966'da Türkiye'ye geri dönüp Karşıyaka'nın başına geçti. Ancak iyi sonuçlar alamayıp Aralık ayında istifasını verdi. Karşıyaka sezon sonunda küme düşecekti.

1967-68 sezonunda futbol oynadığı kulüplerden OFK Belgrad'ın başına geçti. Lig 15.si olmalarına rağmen, ligdeki takım sayısının arttırılması ile ligde kaldılar. Ancak sonraki sezon da kümede kalmayı son anlarda garantilediler. Asıl başarısını 1968-69 Fuar Şehirleri Kupası'nda gösterdiler. İlk turda Rapid București, ikinci turda Bologna FC 1909'yi elediler. Üçüncü turda rakipleri Göztepe oldu. İlk maçı 3-1 kazanan takım, Türkiye'de rakiplerine 2-0 yenilerek elendi.

Sportif görevi
Önce gelen:
Macaristan László Székely
Fenerbahçe Teknik Direktörü
1953-1955
Sonra gelen:
Macaristan Imre Markos
Önce gelen:
Türkiye Gündüz Kılıç
A millî takım Teknik Direktörü
1955
Sonra gelen:
İtalya Giovanni Varglien

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Recep Adanır</span> Türk eski futbolcu

"Baba" Recep Adanır, Beşiktaş ve Galatasaray'da futbol oynamış Baba Recep lakaplı Türk millî futbolcudur. Türk futbolunda Baba lakaplı beş futbolcudan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Görkey</span> Türk futbolcu

Şeref Görkey, Türk millî futbolcu ve teknik direktördür. Futbolculuk kariyerinin tamamını Beşiktaş'ta geçirmiştir. Beşiktaş kulübü tarafından her sene ölüm yıl dönümünde kabrinde anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Arman</span> Türk kaleci ve teknik direktör

Cihat Arman, Fenerbahçe'nin ve Türkiye millî futbol takımının kalecilerindendir. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden biri olarak görülmektedir. İstisnasız her maçta giyindiği sarı kazağıyla uzun yıllar taraftarlarca “Uçan Kaleci” ve “Sarı Kanarya” olarak adlandırılmasıyla Fenerbahçe’nin de Sarı Kanarya sembolü almasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Özarı</span> Türk futbolcu ve antrenör

Coşkun Özarı, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray'a hem futbolcu hem de teknik adam olarak hizmet veren Özarı, uzun yıllar Türkiye millî futbol takımının da antrenörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Özcan Arkoç</span> futbolcu

Özcan Arkoç, Türk millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Miloš Milutinović</span> Sırp eski millî futbolcu

Miloš Milutinović, Sırp eski millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Branko Stanković</span> Sırp futbolcu (1921-2002)

Branislav "Branko" Stanković, Bosnalı defans oyuncusu ve teknik direktör.

Đorđe Miliç, Yugoslav futbolcu ve teknik direktör. Türkiye'de Beşiktaş, Adanaspor ve Bursaspor'da görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ljubiša Spajić</span> Sırp futbolcu (1926-2004)

Ljubuša Spajić Sırp asıllı Yugoslav futbolcu ve teknik direktör.

Abdulah Gegić, Yugoslav asıllı Türk futbolcu ve teknik direktör. Köln Spor Akademisi'ni bitirdikten sonra "Futbol Profesörü" unvanını almıştı.

Dimitrije "Mitar" Mrkela, orta sahada oynayan eski Sırp futbolcudur. ABD'nin Los Angeles kentinde düzenlenen 1984 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Yugoslavya millî futbol takımı ile bronz madalya kazanmıştır.

Krum Milev Bulgar eski millî futbolcu ve teknik direktör. Uzun yıllar CSKA Sofya'nın teknik adamlığını yapmıştır.

Milovan Ćirić, Sırp futbolcu ve teknik adam. Yugoslavya'da hem kulüp hem de millî seviyesinde büyük başarılara imza atmıştır. Ayrıca İtalya, İspanya, Türkiye, Yunanistan, İsrail ve Hindistan gibi dünyanın farklı yerlerinde görev yapmıştır.

Yılmaz Gökdel, Türk eski millî futbolcu ve teknik adam. 1960'ların sonunda Galatasaray'da forma giymiştir. Birçok Türk futbol kulübünün ve kısa bir süreliğine de Türkiye millî futbol takımının teknik direktörlüğünü yapmıştır.

Candan Tarhan, Türk futbolcu ve teknik adam. MKE Ankaragücü'nde uzun yıllar futbol oynamıştır. Daha sonra teknik direktörlük yapan Tarhan, Türkiye millî futbol takımını da çalıştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Răzvan Lucescu</span> Rumen teknik direktör ve eski futbolcu

Răzvan Lucescu Rumen eski kaleci ve teknik direktör. Super League (Yunanistan) ekiplerinden PAOK'u çalıştırmaktadır. Mircea Lucescu'nun oğludur.

Fenerbahçe 1954-55 sezonunda İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde tarihinde ilk kez şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nikola Jurčević</span> Hırvat futbolcu

Nikola Jurčević Hırvat teknik adam ve eski futbolcudur. Futbolculukta en parlak yıllarını Red Bull Salzburg takımında geçirmiş ve Hırvatistan millî futbol takımı forması giymiştir. Daha sonra teknik direktörlüğe başlayan Jurcevic, 2006'dan beri Slaven Bilic'in yardımcılığını yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vujadin Boškov</span> Sırp futbolcu (1931-2014)

Vujadin Boškov, orta saha pozisyonunda görev yapmış Yugoslav eski millî futbolcu ve teknik direktördür.

Jane Janevski Yugoslav-Makedon teknik adam.