İçeriğe atla

Švenčionys

Koordinatlar: 55°08′K 26°10′D / 55.133°K 26.167°D / 55.133; 26.167
Švenčionys
Şehir
Švenčionys arması
Arma
ÜlkeLitvanya
İlVilnius
Nüfus
 (2011)
 • Toplam4.963

Švenčionys, Litvanya'nın başkenti Vilnius şehrinin doğusunda yer alan bir yerleşim yeridir. Şehrin nüfusu 27 Kasım 2009 tarihinde 4,963'tür.

İsimleri

Şehrin ismi Polonya dilinde Święciany, Belarusçada Свянцяны/Svjacjany, Rusçada Свентяны/Sventiany, Yiddish: סווינציאַן /Svintsyán‎, and Almancada Swenziany'dir.

Nüfus

YılNüfus[1]
18331,128
18806,795
18976,025
19315,893
19594,006
19704,617

Kaynakça

  1. ^ Jonas Zinkus, (Ed.) (1985–1988). "Švenčionys". Tarybų Lietuvos enciklopedija. 4. Vilnius, Lithuania: Vyriausioji enciklopedijų redakcija. s. 233. LCC 86232954. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Belarus</span> Doğu Avrupada bir ülke

Belarus, resmî adıyla Belarus Cumhuriyeti (Belarusça:

<span class="mw-page-title-main">Gdańsk</span>

Gdańsk, Polonya'da bulunan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius</span> Litvanyanın başkenti

Vilnius, Litvanya'nın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Avrupa Saati</span>

Doğu Avrupa Saati, UTC+02.00 zaman diliminin bir parçasıdır. GMT'den 2 saat ileridir. Doğu Avrupa ülkeleri ile birlikte, bazı Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri tarafından kullanılır. Bu ülkelerin çoğu yaz saatini de kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Erfurt</span> Almanyada Thüringen eyaletinin başkenti

Erfurt, Almanya'nın Türingiya eyaletinin başkentidir ve Almanya'nin coğrafik merkezine en yakın olan şehirdir. Coğrafik olarak Erfurt "Thüringen Havzası"'nın güney kısmında ve "Unstrut Irmağı"'nın bir kolu olan "Gera Irmağı"'nın geniş vadisi içinde konumlanmıştır. Şehrin güneyinde "Steigerwald" ormanları bulunur. Şehrin 100 km kuzeydoğusunda Leipzig, 113 km kuzeybatısında Kassel, 150 km güneyinde Nürnberg ve 180 km kuzeybatısında Hannover şehirleri bulunmaktadır.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joensuu</span> Kuzey Karelia, Finlandiya da bulunan bir şehir

Joensuu, Finlandiya'nın Kuzey Karelya bölgesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, bölgenin ortasında Saimaa Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 2,751.07 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 75,652'dir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Büyük Dükalığı</span> 1236dan 1795e kadar var olmuş bir Avrupa devleti

Litvanya Büyük Düklüğü, Avrupa'da 13. yüzyıl ile 1795 arasında varlığını sürdürmüş bir devlettir. Aukštaitija bölgesindeki çok tanrılı Baltık kabilelerinden biri olan Litvanlar tarafından kuruldu. Daha sonra Kiev Knezliği'nin büyük bir kısmını ve diğer Slav topraklarını ele geçirdi. Böylece bugünkü Belarus, Letonya, Litvanya'nın tamamı ile Moldova, Polonya, Rusya ve Ukrayna'nın bir kısmını kapsar hâle gelmişti. 15. yüzyılda en geniş sınırlara ulaştığında Avrupa'daki en geniş sınırlara sahip ülke konumundaydı. Etnisite ve din açısından çeşitliliğin var olduğu ülkede, kültür unsurları oldukça geniş bir yelpaze oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası</span>

2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası, kısaca EuroBasket 2011, 37. Avrupa Basketbol Şampiyonası'dır. Litvanya'da yapılmıştır. Litvanya, 1990'da bağımsızlığını ilan ettikten sonra EuroBasket'e ilk kez ev sahipliği yapmıştır. Daha önce 1939 Avrupa Basketbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panevėžys</span>

Panevėžys, Litvanya'nın beşinci büyük şehridir. Aukštaitija Etnografik Bölgesi'nin başkentidir. Baltık devletlerinin ise yedinci büyük ve en yeşil kentidir. Vilnius'a 130 km, Riga'ya 150 km uzaklıktadır. 50 km² alana yayılan şehrin nüfusu 113.653'tür.

<span class="mw-page-title-main">Seimas</span>

Seimas tek meclislilik ilkesine dayalı olarak kurumsallaşmış Litvanya ulusal meclisi. Seimas, dört yılda bir yapılan seçimlerle belirlenen 141 milletvekilinden oluşur. Vekillerin 71'i ülke çapında oluşturulmuş seçim bölgeleinden bireysel adaylıkla belirlenirken, geri kalan 70'i ülke genelindeki oy dağılımlarına göre oransal temsil usulüyle belirlenir. Ülkede partiler meclise girebilmek için %5 barajını aşmak zorundadır. Bu oran seçim ittifakı yapıldığı takdirde %7 olarak uygulanır. Seimas Litvancadaki "Sueiga, suėjimas" sözcüklerinden gelir ve anlamı "toplanma, toplanma yeri, meclis, kurultay"dır.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius TV Kulesi</span>

Vilnius TV Kulesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'un birim-kenti Karoliniškės'te bulunan 326,5 m (−-1,071 ft) uzunluğundaki kuledir. Bina, Litvanya'nın en yüksek yapısı olup Sovyet Litvanya döneminde SS Litvanya Radyo ve Televizyon Merkezi olarak kullanılmıştır. Yapı gerçek önemini Sovyetler Birliği'nden ayrılan ilk ülke olan Litvanya'nın bağımsızlık mücadelesinden alır; kule Litvanya'nın bağımsızlık ilanının ardından Rus saldırısına uğramış ve Litvanya'da ulusal bir simge haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazimira Prunskienė</span> Litvanyanın ilk Başbakanı

Kazimira Danutė Prunskienė 11 Mart 1990'da bağımsızlık ilanı ve Gediminas Kirkilas hükûmetinde Tarım Bakanı'nın ilanından sonra Litvanya'nın ilk Başbakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Świdnica</span>

Świdnica Polonya'nın Aşağı Silezya Voyvodalığında yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2019 yılı itibarıyla 56,803'dir.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Guberniyası</span>

Vilnius Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Litvanya'nın doğusunu ve Belarus'un kuzeybatısını kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Vilnius idi.

<span class="mw-page-title-main">Kazimieras Steponas Šaulys</span> Litvanyalı Katolik papaz

Kazimieras Steponas Šaulys, Litvanyalı Roma Katolik papaz, ilahiyatçı ve Litvanya Bağımsızlık Yasası'nı imzalayan yirmi kişiden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Üniversitesi</span>

Vilnius Üniversitesi, Baltık ülkelerindeki en eski üniversitesi. Bu anlamda Prag, Kraków'da Pécs, Budapeşte, Bratislava ve Königsberg'in üniversitelerinden önce kurulmuştur. 16. yüzyılda "dünyanın en doğusunda kurulan üniversite" sıfatındaydı. Bugün Litvanya'nın en kapsamlı üniversitesidir.

Josef Glazman, Vilna Gettosunda Litvanyalı bir Yahudi direniş grubunun lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.