İçeriğe atla

Špela Rozin

Špela Rozin
Špela Rozin 1969 yılında
Doğum31 Ocak 1943 (81 yaşında)
Lubiana, İtalya Krallığı
MeslekAktris
Etkin yıllar1959-günümüz

Špela Rozin (d. 31 Ocak 1943), Yugoslavya sinemasında ünlenen Sloven bir aktris.[1] Çıkış yapan rolü, genç bir kadının modern portresi nedeniyle kült bir klasik haline gelen Garip Kız filmindeki başrol oldu. Špela, 1959'dan bu yana kırktan fazla filmde rol aldı.[2] Yugoslavya'ya dönmeden önce İtalya'da çektiği bazı filmler nedeniyle İtalya'da da oldukça popülerdi.[3]

Seçilmiş filmografi

Yıl İsim Rol Notlar
1961 Nocni IzletVera
PesmaAna
1962 Strange GirlMinja
1963 Dve noci u jednom danuJelena
1964 Hercules the InvincibleTelca
Hercules of the DesertSelina
The Secret InvasionMila Mia Massini adıyla
1966 The ClimberBozica
Kako su se voleli Romeo i JulijaJasna
1967 Marinai in copertaSheyla Rosin adıyla
Silenzio: Si uccideSheyla Rosin adıyla
NemirniVera
1968 VengeanceJane Sheyla Rosin adıyla
Il sole è di tuttiLoredana
Io ti amoGrace Sheyla Rosin adıyla
1969 Battle of NeretvaAide
Heads or TailsShanda Sheyla Rosin adıyla
1970 Il magnifico Robin HoodRowina
1974 Death and the Dervish
1982 The Smell of QuincesMarija
Špela Rozin, 1962
Špela Rozin 2009
Špela Rozin 1967

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Ni se razgaljala pred kamero". 22 Temmuz 2012. 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 
  2. ^ "Špela Rozin". 2 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 
  3. ^ "SPELA ROZIN". 2 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">1998 FIFA Dünya Kupası</span>

1998 FIFA Dünya Kupası 10 Haziran-12 Temmuz 1998 tarihleri arasında Fransa'da düzenlenen futbol organizasyonudur. 12 Temmuz 1998 günü oynanan final maçında Brezilya'yı 3-0 ile yenen ev sahibi millî takım Fransa şampiyon olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Futbol Şampiyonası</span> Avrupada düzenlenen futbol turnuvası

Avrupa Futbol Şampiyonası, 1960'tan beri UEFA tarafından 4 yılda bir düzenlenen futbol turnuvasıdır. Orijinal adı Avrupa Uluslar Kupası adıyla kurulmuş olup, 1968 yılında şu anki ismini almıştır. Turnuva ülkelerin üst düzey millî futbol takımları arasında düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">1990 FIFA Dünya Kupası</span>

1990 FIFA Dünya Kupası, Italia '90 olarak tanıtılan, 8 Haziran-8 Temmuz 1990 tarihleri arasında İtalya'da düzenlenen FIFA Dünya Kupasının 14.sü olan uluslararası futbol turnuvası. 1934'ten sonra ikinci kez FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan İtalya, Meksika'nın ardından bu organizasyona ikinci kez ev sahipliği yapan ikinci ülke oldu. Nisan 1988'de başlayan ve 116 takımın katıldığı elemeleri geçen 22 ekibin yanı sıra, doğrudan finallere katılan ev sahibi İtalya ve son şampiyon Arjantin'in dahil olmasıyla 1990 FIFA Dünya Kupası finallerinde 24 takım yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">1962 FIFA Dünya Kupası</span>

1962 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupaları'nın 7.si olup, Şili'de 30 Mayıs ile 17 Haziran arasında düzenlenmiştir. 12 yıl aradan sonra tekrar Güney Amerika kıtasında düzenlenen kupayı finalde Çekoslovakya'yı 2-1 yenen Brezilya kazandı. Brezilya bu kupayı 2. kez kazanırken, Çekoslovakya ise finalde 2. kez kaybetti. Ev sahibi Şili 3. olurken, Yugoslavya ise 4. oldu. Deprem felaketlerini saran Şili, Dünya Kupası'yla yeniden ayağa kalkmayı başardı. 16 takımın dörderli 4 gruba ayrıldığı turnuvada gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar çeyrek finale yükseldi.

En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1947'da Los Angeles'ta uluslararası yapımlara verilmeye başlanan ödüldür. Ödül, önceki yıllarda Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü olarak anılırken 92. Akademi Ödülleri töreni ile birlikte "En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü" olarak anılmaya başlandı.

Milovan Ćirić, Sırp futbolcu ve teknik adam. Yugoslavya'da hem kulüp hem de millî seviyesinde büyük başarılara imza atmıştır. Ayrıca İtalya, İspanya, Türkiye, Yunanistan, İsrail ve Hindistan gibi dünyanın farklı yerlerinde görev yapmıştır.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Isabella Rossellini</span> İtalyan sinema oyuncusu

Isabella Fiorella Elettra Giovanna Rossellini, İtalyan oyuncu, yapımcı, yazar, model. Rossellini 14 yıl boyunca Lancôme modelliği ve aktris olarak oynadığı Mavi Kadife ve Death Becomes Her filmleri ile tanınır. Rossellini İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri çifte vatandaşıdır. Elettra Rossellini Wiedemann bir kızı ve Roberto (1993) isimli bir oğlu olmak üzere iki çocuğu vardır.

Prva Liga, Yugoslavya Krallığı ve sosyalist Yugoslavya'nın en üst düzeydeki futbol ligi idi. Yugoslav futbolunda Kup Maršala Tita ile birlikte en önemli iki turnuvadan birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Zvonimir Boban</span>

Zvonimir Boban, Hırvat eski millî futbolcudur. Kariyerinin çoğunu İtalyan takımı Milan'da geçiren futbolcu, burada 4 Serie A şampiyonluğu ve bir de UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadı. Ayrıca 1998 FIFA Dünya Kupası'nda dünya üçüncüsü olan Hırvatistan millî futbol takımı kadrosunda da kaptan olarak yer aldı. Boban, 1987 yılında FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası şampiyonu olan Yugoslavya 20 yaş altı millî takımında da yer almıştı.

Luka Peruzović, Hırvat asıllı Yugoslav eski millî futbolcu ve teknik direktör. Peruzović, aynı zamanda Belçika vatandaşlığı sahibidir.

Sırbistan Demokrat Partisi, Sırbistan'daki millî muhafazakâr ve Hristiyan demokrat bir siyasi partidir.

Miklós Rózsa Macar besteci ve müzisyen.

Petar Nadoveza, Eski Hırvat profesyonel futbolcu ve teknik adam.

<span class="mw-page-title-main">Jeon Do-yeon</span> Güney Koreli oyuncu

Jeon Do-yeon Güney Koreli oyuncu. Kariyeri boyunca Lee Chang-dong’un Secret Sunshine adlı filminde canlandırdığı her şeyini kaybetmiş kadın rolüyle 2007 Cannes Film Festivali’nde kazandığı en iyi kadın oyuncu ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milan Živadinović</span> Sırp futbolcu

Milan Živadinović, Sırp eski profesyonel futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Milutin Šoškić</span>

Milutin Šoškić, kaleci mevkiinde oynayan eski Sırp profesyonel futbolcudur. Partizan futbol takımının gelmiş geçmiş en iyi futbolcuları arasında gösterilir.

<i>Neretva köprüsü</i> (film)

Neretva köprüsü, 1969 yapımı bir Yugoslav epik partizan filmidir. Stevan Bulajić ve Veljko Bulajić tarafından yazılan ve Veljko Bulajić tarafından yönetilen film, 2. Dünya Savaşı'ndaki gerçek olaylara dayanıyor. Neretva Muharebesi, 1943'te Yugoslav Partizanlara karşı Mihver güçlerinin birleşik saldırısına yönelik stratejik bir plandan kaynaklanıyordu. Dördüncü Düşman Taarruzu olarak da bilinen plan, Bosna Hersek'teki Neretva nehri bölgesinde gerçekleştirildi.