İçeriğe atla

Škoda Scala

Škoda Scala
Genel Bakış
ÜreticiŠkoda Auto
Üretim2019–günümüz
MontajÇekya: Mladá Boleslav
Gövde ve Şasi
SınıfKüçük aile arabası (C)
PlatformVolkswagen Group MQB A0
Kapılar5 kapılı hatchback
BenzerleriŠkoda Kamiq
Skoda Fabia Mk4
Volkswagen T-Cross
Volkswagen Polo Mk6
Volkswagen Virtus
SEAT Ibiza Mk5
SEAT Arona

Škoda Scala, Çekya'nın bir otomobil üreticisi olan Škoda Auto tarafından üretilen küçük bir aile arabası veya kompakt hatchback'idir. Araba, Fabia ve Octavia arasına sığacak ve C segmentindeki hatchback arabalara rakip olacak şekilde tasarlandı.[1] Scala, 2018 yılının Aralık ayında tanıtıldı.[2] Ocak 2019 tarihinde çevrimiçi bir yapılandırıcıya erişildi ve satışlar resmi olarak 2019 Mayısı'nda başladı.[3][4] Daha öncesinde, bu yeni arabanın adının 'Felicia', 'Garde', 'Spaceback' veya 'Popular' olacağı varsayılmıştı. Ancak "Scala" adı 15 Ekim 2018'de açıklandı. Scala, Latincede "basamak" veya "merdiven" anlamına gelmektedir, otomobil üreticisine göre kompakt otomobil segmentinde ileriye doğru büyük bir adım sunuyor.[5] Aynı isim, 2012 ila 2017 yılları arasında satılan Renault Scala ve 1971 ila 2008 yılları arasında küçük bir aile arabası olan Zastava Skala da dahil olmak üzere geçmişte birkaç kez ortaya çıkmıştı.

Genel bakış

2019 Skoda Scala SE TDı 1.6 Önü Sydenam, Leamington Spa'da Çekildi.

Geliştirme aşamasındaki dört yılın ardından, Scala'nın ülkedeki en çok satan Avrupa markası olması nedeniyle, Scala resmi prömiyeri 6 Aralık 2018'de İsrail'in Tel Aviv kentinde yapıldı. Tasarımın, daha önce 2018 Paris Otomobil Fuarı'nda 'Škoda Vision RS' konsepti olarak prömiyeri yapılmıştı. Araç, Volkswagen Polo ve SEAT Ibiza'yı destekleyen MQB A0 platformunun uzatılmış bir versiyonuna dayanıyor; bu, otomobilin rakiplerine kıyasla rekabetçi bir şekilde fiyatlandırılabilmesi için B segmenti platformunun üzerine inşa edilirken C segmenti boyutlarına sahip olduğu anlamına geliyor. Sonuç olarak, Scala, Volkswagen Golf'e kıyasla 12 mm (0,5 inç) kadar daha uzun olan 2.649 mm (104.3 inç) dingil mesafesine sahiptir. Škoda, bunun özellikle arka yolcular için rekabetçi bir kabin alanı anlamına geldiğini iddia ediyor. Daha ucuz A0 platformunun kullanımı, burulma kirişli arka süspansiyonun kullanımını da zorlayarak, karmaşık çok bağlantılı sistemlere göre maliyet tasarrufu sağladı. Avrupa'da S, SE ve SE L olmak üzere üç donanım seviyesi mevcuttur. Araç sahiplerinin sürekli internet bağlantısına sahip, kalıcı 4G bağlantılı yerleşik bir SIM ile çalışan bir akıllı telefon ile kullanarak otomobilin kilidini açmasına ve ayrıca satnav harita güncellemelerinin otomatik olarak güncellenmesine olanak tanıyan ilk Škoda otomobilidir. Ayrıca 10.2 inç dijital gösterge paneli, 9.2 inç orta ekran, 70 metreye kadar olan araçları algılayan kör nokta monitörü, şerit, ön ve park yardımı, ekip koruma yardımı, arka trafik uyarısı, adaptif hız sabitleyici ve 467 litrelik bir bagaj alanı ile donatılmıştır. Scala ayrıca iki farklı süspansiyon ayarı sunan bir Spor Şasi Kontrolüne sahiptir. Şasi, 15 milimetre daha alçaktır ve 'normal mod'a ek olarak, araca daha sıkı bir sürüş sağlayacak valf ayarlı olan amortisörlere sahip bir 'spor modu'na da sahiptir. Sürücüler, sürüş modu seçimi menüsü aracılığı üzerinden iki ayar arasında geçiş yapabilir.

Güç Aktarma

Škoda Scala, 3 sıralı turbo-şarjlı petrol motoru ve bir turbo-şarjlı dizel motor seçeneğiyle sunulmaktadır. 1.0 litrelik TSI ünitesi 95 PS (70 kW; 94 hp) veya 115 PS (85 kW; 113 hp) ile sunulurken, 150 PS (110 kW; 148 hp) ile daha güçlü 1.5 litrelik bir motoru da mevcuttur. Tek dizel motor seçeneği: 115 PS (85 kW; 113 hp) ile 1.6 litrelik bir TDI ünitesidir. 2019'da bir CNG G-Tec güç aktarma organı isteğe bağlı olarak eklenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Skoda Vision RS Teasers, Specs Released: Plug-In Hybrid With 242 HP". Motor1.com (İngilizce). 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  2. ^ "ŠKODA SCALA: World Premiere". Skoda-auto.com (İngilizce). 30 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019. 
  3. ^ "Skoda Scala – the producer revealed the name of the successor to the Rapida". newsbeezer.com (İngilizce). 3 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  4. ^ "2019 Skoda Scala revealed – price, specs and release date". What Car? (İngilizce). 9 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2018. 
  5. ^ "Welcome the ŠKODA SCALA". ŠKODA Storyboard (İngilizce). 15 Ekim 2018. 2 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Porsche 911</span>

Porsche 911, Alman otomobil üreticisi Porsche tarafından 40 yıldan uzun bir süredir üretilen yüksek performanslı spor otomobil serisi. Bu ünlü, farklı ve dayanıklı modeller ilk üretildiği 1964 yılından sonra sürekli bir gelişim içinde olmuştur. İlk modelden itibaren tüm araçlar arkadan motorlu, arkadan itişli, 2+2 gövde stilinde, hava soğutmalı boksör motorludur.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 911 GT2</span>

Porsche 911 GT2, Alman otomobil üreticisi Porsche tarafından üretilmiş, iki kişilik spor otomobil. Porsche 911 Turbo'nun tam bir yarış otomobiline daha yakın, ancak hala sokakta kullanılabilecek bir sürümü olması için geliştirilmiştir. Geliştirilmiş motoru, süspansiyonu ve frenleriyle 911 Turbo'ya göre daha radikal bir araçtır. Araç, lüks kabul edilen parçaların çıkarılması ve mevcut parçaların daha hafifleriyle değiştirilmesi sonucu 911 Turbo'dan ve GT3'den daha hafif olmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Passat</span> Volkswagen firmasınca üretilen sedan otomobil

Volkswagen Passat Volkswagen AG ("VW") tarafından 1967'den beri çeşitli formlarda üretilen bir aile arabasıdır. Passat, Volkswagen Golf/Jetta ile Volkswagen Phaeton arasında kalan bir model olup şu anda Almanya'da bulunan Emden ve Mosel/Zwickau fabrikalarında üretilmektedir. Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında Passat olarak bilinen araç; başka bölgelerde Dasher, Santana, Quantum, Magotan, Corsar ve Carat isimleriyle de satılmıştır. Passat, Almancada Alize rüzgârları anlamına gelmektedir. Volkswagen Passat'ın sedan kasasının üretimi 2022'de durmuştur. Aracın şu an sadece Variant adlı Station Wagon kasalı bir modeli üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mazda 3</span>

Mazda 3, Mazda'nın 2003 Mayıs ayından beri Mazda 323'ün yerine ürettiği kompakt otomobildir. Özellikle 2.3 litrelik MPS daha hızlıdır. Mazda 3'te Sedan ve Hatchback karoseleri vardır. Bu model Japonya'da Axela ismiyle satılmaktadır. 2007'de ise makyajlanmıştır. 17 Mayıs 2009'da ise 2.nesil Mazda 3 satışa sunulacaktır. Yeni Mazda 3'te Avrupa pazarı için 2.2 litrelik Dizel motorlar, Amerika pazarı için 2.5 litrelik benzinli motorların eklenmesi bekleniliyor. 2009 Mayıs ayı itibarı ile Türkiye pazarınada yeni kasası satılmaya başlanmıştır. Türkiye'de satışı Özaydın Otomotiv Mazda tarafından gerçekleştirilen yeni model şu an için 1.6 motor benzinli, Sedan ve Hatchback modellerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Transporter</span> Minivan&Panelvan

Volkswagen Transporter veya gövde tipine göre değişen diğer adlarıyla Kombi veya Microbus, gayrıresmî adlarıyla Bus veya Camper, Volkswagen AG'ye bağlı Volkswagen Ticari Araç tarafından üretilen T platformuna mensup hafif ticari araç modeli serisidir. 1950 yılında, Tip 2 adıyla üretimine başlanmıştır. Nesilleri; sırasıyla T1, T2, T3, T4, T5, T6 ve T7 olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Scirocco</span> Spor Otomobil

Volkswagen Scirocco, Volkswagen'in 1974'te piyasaya sürdüğü spor otomobilidir. 1992'de üretimi durdurulmuş olsa da 2006'da tanıtılan Iroc konseptinden yararlanılarak 2008'de yeniden üretimine başlanmıştır. 2014 yılında düzenlenen 84. Cenevre Otomobil Fuarı'nda makyajlanmış versiyonu tanıtılmıştır. Ancak üretimi 2017 yılında tamamen sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">SEAT León</span> Otomobil

İlk iki nesil León, Volkswagen Grubu A platformunun iki farklı çeşidini kullandı ve birçok aksamı Volkswagen Grubu otomobiller ile aynıydı. Üçüncü nesil; Audi A3 Mk3, Volkswagen Golf Mk7 ve Škoda Octavia Mk3 tarafından da kullanılan Volkswagen Grubu MQB platformunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">SEAT Toledo</span> Otomobil

SEAT Toledo, Volkswagen Grubu'nun bir parçası olarak İspanyol üretici SEAT tarafından üretilen kompakt bir otomobildir. Toledo ismi, SEAT ürün serisine ilk defa Mayıs 1991'de tanıtıldı, dördüncü ve daha yeni nesiller ise 2012'nin sonlarında, 2013 model otomobili olarak tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Superb</span>

Škoda Superb, Çek otomobil üreticisi Škoda Auto tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan bir büyük aile otomobilidir. İlk Škoda Superb, 1934-42 yılları arasında üretilmiştir. Modern Superb ise 2001 yılından itibaren halen üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nissan Skyline</span>

Nissan Skyline, Prince Motor Company tarafından 1957 yılından üretimine başlanan ve daha sonra 1966 yılından itibaren Nissan tarafından üretilen bir orta sınıf otomobil modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Supra</span> Toyota tarafından üretilen spor araba

Toyota Supra, Toyota tarafından 1978-2002 yılları arasında ve 2019 yılından bu yana üretilen spor otomobil modelidir. Araç, Toyota Celica'nın temelinde geliştirilmiş olup 1986 yılında üçüncü nesli Celica'nın bir parçası olmaktan çıkmış ve bağımsız bir model olmuştur. Supra adı Latince kökenli, supra; yukarıda, exsupero; aşmak ve supergrediatur; ötesine geçmek kelimelerinden türetilmiştir. Birinci nesil Supra, Aichi'deki, Tahara şehrinde üretilmeye başlamıştır. Dördüncü nesil Supra, Japonya'daki Toyota şehrinde üretimine devam etmiştir. Beşinci nesil Supra'lar ise BMW Z4 ile birlikte Avusturya'nın Graz şehrinde üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Opel Performance Center</span> Opelin bir yan kuruluşu

Opel Performance Center (OPC), 1997'de bir yan kuruluş olarak kurulan Alman otomobil üreticisi Opel'in bir bölümüdür. OPC'nin ana odağı, Hot Hatch Corsa OPC ve Astra OPC gibi Opel ürün yelpazesinin performans türevlerinin geliştirilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Opel Diplomat</span>

Opel Diplomat, Opel tarafından 1964'ten 1977'ye kadar üretilmiş, lüks bir otomobildir. Opel'in en üst düzey modelleri geleneksel olarak sırasıyla, 1938 ve 1937'de tanıtılan Admiral ve Kapitän'dı.

<span class="mw-page-title-main">Nissan 240SX</span>

180SXSilvia240SX,1988 yılında tanıtılan 200SX (S12) modelinin yerine bir sonraki model yılı için Nissan tarafından Kuzey Amerika pazarına uygun tasarlandı. 240SX çoğu 2.4 litre ile donatılmış sıralı 4 silindirli motoru. KA24E'nin tek bir tepe kam mili vardı ve KA24DE'nin çift tepe kam mili vardı. 240SX'in iki ayrı nesli olan S13 (1989-1994) S14 (1995-1999) Nissan S platformuna göre üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Kushaq</span>

Škoda Kushaq, 2021'den beri Çek otomobil üreticisi Škoda Auto tarafından Hindistan'da üretilen yeni bir subcompact crossover SUV'dur. Araç, ağırlıklı olarak Volkswagen T-Cross ve Hindistan pazarı için çıkacak olan türevi Volkswagen Taigun'a dayanmaktadır. 'Kushaq' adı, "Kral" veya "İmparator" anlamına gelen Sanskritçe 'Kushak' kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Kamiq</span>

Škoda Kamiq, Şubat 2019'da Cenevre Otomobil Fuarı'nda görücüye çıktıktan sonra, Çek otomobil üreticisi Škoda Auto tarafından Haziran 2019'un sonunda üretilen yarı kompakt bir crossover SUV. Avrupa'da satılan diğer Škoda SUV'ların yani Karoq, Enyaq ve Kodiaq'a göre daha küçüktür. Teslimatlar resmi olarak Eylül 2019'da başlamıştır. koda'nın ilk kez 2018'de halka tanıttığı Vision X konseptine dayanmaktadır. Karoq ve Kodiaq'da olduğu gibi, Kamiq adı da Inuit dilinden gelen bir kelimeden kökenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen T-Roc</span>

Volkswagen T-Roc, Alman otomobil üreticisi Volkswagen tarafından üretilen bir alt kompakt geçit SUV araçtır. Volkswagen Group MQB A1 platformuna dayanmaktadır ve genellikle Golf'ün SUV eşdeğeri olarak kabul edilmiştir. T-Roc, Volkswagen Tiguan'ın bir tık altında ve biraz daha küçük T-Cross'un bir tık üzerinde yer almaktadır. T-Roc, 23 Ağustos 2017'de Volkswagen'in Avrupa pazarındaki dördüncü SUV'u olarak dünya çapında ilk çıkışını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MQB platformu</span>

Volkswagen Group MQB platformu, şirketin enine, ön motor, önden çekişli düzeni otomobillerinin paylaşılan modüler tasarım yapısı için stratejisidir. Volkswagen, bu yeni platformu ve onu kullanan arabaları geliştirmek için yaklaşık 60 milyar dolar harcamıştır. Platform, super mini sınıfından orta boy SUV sınıfına kadar çok çeşitli otomobillerin temelini üstlenmektedir. MQB, Volkswagen'in tüm MQB hazır fabrikalarında bu platforma dayalı olarak otomobillerinden herhangi birini monte etmesine izin vermektedir. Bu, Volkswagen Group'un farklı fabrikaları arasında üretimi gerektiği gibi esnek bir şekilde değiştirmesini sağlamaktadır. 2012'den itibaren Volkswagen Grubu, stratejiyi Modüler Querbaukasten anlamına gelen MQB kod adı altında pazarladı ve Almancadan "Modüler Transversal Araç Seti" veya "Modüler Enine Matris"e çevrilmiştir. MQB, uzunlamasına motor yönelimli araçlar için benzer MLB stratejisini de içeren VW'NİN genel MB programındaki bir stratejidir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Polo (3. nesil)</span>

3. nesil Volkswagen Polo , süpermini otomobil sınıfındaki Volkswagen Polo'nun 1994'ten 2003'e kadar üretilen ve 1999'un sonunda makyajlanan modelidir. Araç için hatchback, sedan ve station wagon (estate) gövde tipleri bulunur. Polo'nun hatchback modeliyle Seat Ibiza'nın kullandığı platformlar farklıdır, Polo'nun sedan ve station wagon modelleri ise Seat Cordoba'nın markası değiştirilmiş versiyonlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chery Tiggo 8</span>

Chery Tiggo 8, Chery tarafından Tiggo ürün serisi altında üretilen üç sıralı orta boy crossover SUV serisidir. Tiggo 8 Plus adlı daha premium bir varyant, denizaşırı pazarlarda Tiggo 8 Pro olarak pazarlanırken 2020'de piyasaya sürüldü. Tiggo 8 Pro adında başka bir yeni premium varyant, 2022 model yılı için Çin pazarına sunuldu.