İçeriğe atla

Şuf İlçesi

Şuf İlçesi
قضاء الشوف
İlçenin Lübnan haritasındaki sınırları
İlçenin Lübnan haritasındaki sınırları
Koordinatlar: 33°24′52″N 35°20′42″E / 33.4144°K 35.3449°D / 33.4144; 35.3449
ÜlkeLübnan
İlCebel-i Lübnan
Yüzölçümü
 • Toplam495 km²
Nüfus
 (2017)
 • Toplam231.437[1]
 • Yoğunluk467/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Şuf İlçesi (قضاء الشوف - Qaḍāʾ aš-Šūf) Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir.[2] İlçenin merkezi Beytüddin'dir.

Coğrafya

Beyrut'un güneydoğusunda yer alan ilçe, Hristiyan kasabası Damur ile dikkat çeken dar bir kıyı şeridine sahip olup Lübnan'ın en büyük sedir ormanlarının bulunduğu Cebel Baruk'un batı yamaçlarındaki vadiler ve dağlardan oluşmaktadır. İki bin metre yüksekliğe ulaşan dağlarda kış aylarında sık sık kar tutar.

Tarih

Başta Osmanlı İmparatorluğu'ndan önemli bir güç elde eden Dürzî emiri Maanoğlu Fahreddin olmak üzere birçok Lübnan emiri geçmişte Şuf'ta ikamet ederdi. Maanoğlu Fahreddin için genellikle modern Lübnan'ın kurucusu olarak bahsedilmekte olup dönemindeki etki ve kontrol alanı bugünkü İsrail ve Suriye'nin bazı kısımlarını da kapsıyordu. Diğer emirler arasında 19. yüzyılın ilk yarısında Beytüddin Sarayı'nı inşa ettiren, ancak uyguladığı politikalarının Lübnan'da geleneksel olarak baskın olan Dürzîler ile Maruniler arasındaki ilk mezhep çatışmasını tetiklediğine inanılan II. Beşir Şihab de bulunmaktadır. Beytüddin gibi ilçenin diğer tarihi kasabası ise Lübnan emirliklerine başkentlik yapan Deyr'ül Kamer'dir.

Şuf İlçesi'ndeki Dürziler ve Maruni Hristiyanlar birkaç çatışma dışında genel olarak tarih boyunca uyum ve barış içinde bir arada yaşamışlardır.[3] Maruni Hristiyanlar ve Dürzîler, 18. yüzyılın başlarında Cebel-i Lübnan Sancağı'nda "Maruni-Dürzî düalizmi" olarak bilinen yönetim ve sosyal sistem aracılığıyla modern Lübnan'ın temelini attılar.[4]

Şuf, Lübnanlı Dürzî toplumunun bir bakıma başkenti olup Dürzî lider Velid Canbolat da Muhtara kasabasındaki Canbolat Sarayı'nda ikamet etmektedir. Dürzîler ve Hristiyanlar arasında 1848, 1860 ve en son olarak Lübnan İç Savaşı sırasında 1983-1984 yıllarında çatışmalar meydana geldi. Ocak 1989'da Velid Canbolat, Hristiyanların dağlardaki evlerine dönmelerine yardımcı olmak için bir girişim başlattı. Tahminen 300,000 Hristiyan çatışmalar sırasında mülklerini terk etmişti. Girişim Maruni siyasetçi Dany Şamun tarafından da desteklendi. Ancak bu plan General Mişel Avn'nın Jiyeh'teki Dürzî limanını ablukaya alması, akabinde Suk El Garb'ı bombalaması ve Canbolat'ın üst düzey yardımcılarından birinin öldürülmesiyle birlikte 5 Mart 1989'da askıya alındı.[5][6] Dürzî ve Hristiyan toplumları arasındaki uzlaşma 8 Ağustos 2001'de Antakya Maruni Patriği Nasrallah Butrus Sufeyr'in Şuf'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirerek Dürzî siyasetçi Velid Canbolat ile biraraya gelmesiyle gerçekleşti.

Demografi

Sünni Müslümanlar ile Hristiyan Maruniler ve Dürzîler arasındaki tarihi çekişmelere rağmen, Şuf İlçesi halen Lübnan'daki dini çeşitliliğin en fazla olduğu bölgelerden biridir. Günümüzde ilçede eşit oranda Dürzî, Sünni Müslüman ve Hristiyan (Maruni ve Rum Katolik) nüfus yaşamaktadır. Dürzî ve Sünnilerin her biri nüfusun yaklaşık %35'ini oluştururken geri kalan %30'luk kesim Hristiyanlardan oluşmaktadır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "LEBANON: Administrative Division". citypopulation.de. 2 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023. 
  2. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  3. ^ Panagakos, Anastasia (2015). Religious Diversity Today: Experiencing Religion in the Contemporary World [3 volumes]: Experiencing Religion in the Contemporary World. ABC-CLIO. s. 99. ISBN 9781440833328. 
  4. ^ Deeb, Marius (2013). Syria, Iran, and Hezbollah: The Unholy Alliance and Its War on Lebanon. Hoover Press. ISBN 9780817916664. the Maronites and the Druze, who founded Lebanon in the early eighteenth century. 
  5. ^ Middle East International No 343, 3 Şubat 1989, Publishers Christopher Mayhew, Dennis Walters; Jim Muir pp.3,4
  6. ^ Middle East International No 346, 17 Mart 1989, Publishers Christopher Mayhew, Dennis Walters; Jim Muir pp.6,7
  7. ^ دائرة جبل لبنان الرابعة الشوف ، عاليه [Mount Lebanon, Fourth Department: Chouf–Aley] (PDF). Lebanese Forces (Arapça). 31 Ekim 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

Dürzîler; Orta Doğu kaynaklı Sâbiîlik ve Ezidilik gibi dinlerin etkisiyle, 11. yüzyılda İslâmiyet'in Şiîlik mezhebinin İsmâîlîyye kolundan köken alarak ortaya çıkmış olan tektanrılı bir dinî inanç topluluğudur. Bu dine inananlara Dürzî denir. Kendilerine birleştiriciler, tek tanrıcılar anlamına gelen Muvahhidun derler.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Cebel-i Lübnan (il)</span>

Cebel-i Lübnan ili, Lübnan'ın orta kesiminde yer alan ve Akdeniz'e sahili olan bir vilayettir. Vilayetin isminin Türkçe anlamı Lübnan Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Canbolat</span>

Kemal Canbolat, Lübnan'daki İlerici Sosyalist Partisi'nin (PSP) kurucusu ve Lübnan Dürzilerinin geçmişteki lideri. Lübnan Dürzilerinin şimdiki lideri olan Velid Canbolat'ın babası.

<span class="mw-page-title-main">Şihab ailesi</span>

Şihablar ("Shihabs" veya "Chehabs" Lübnan'ın asil ailesidir. Şihaplar aslen kökeni Mekkedeki Kureyş kabilesine dayanan Wadi-al-Taym'ın geleneksel prensleridir.

<span class="mw-page-title-main">Maanoğlu Fahreddin</span>

Maanoğlu Fahreddin, Osmanlı'ya isyan eden Dürzi emir. Lübnan Dağlarındaki Dürzi ve Maruni halklarını birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emir Şekib Arslan</span>

Emir Şekib Arslan, Lübnanlı yazar, politikacı ve fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Aley İlçesi</span>

Aley İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Aley'dir. Aley, Lübnan İç Savaşı'ndan önce Lübnanlılar ve Körfez ülkeleri tarafından cazip bir turistik yer olduğu için "yazların gelini" olarak biliniyordu. Aley ve çevresi iç savaş sırasında birçok çatışmaya sahne oldu.

<span class="mw-page-title-main">Baabda İlçesi</span>

Baabda İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Baabda'dır. Baabda İlçesi, Lübnan'ın 25 ilçesi arasında nüfusu en fazla olan ilçe konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Lübnan</span> Fransız Suriye ve Lübnan Mandasındaki eski devlet

Büyük Lübnan Devleti 1 Eylül 1920'de ilan edilen, Mayıs 1926'da adını Lübnan Cumhuriyeti yapan ve modern Lübnan'ın önceli olan bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Şam Olayı (1860)</span> Osmanlı İmparatorluğunda iç çatışma

Lübnan Dağı ve Şam 1860 iç çatışması,, 1860-1861'de Osmanlı yönetimi sırasında esas olarak Lübnan Dağı'nda yerel Dürziler ve Hristiyanlar arasında gerçekleşen sivil çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnanlı Maruni Hristiyanlar</span> Lübnanda Katolik Kilisesi ile ilişkili dini grup

Lübnanlı Maruni Hristiyanlar, Lübnan'daki en büyük Hristiyan mezhebi olan Maruni Kilisesi'nin taraftarlarıdır. Maruni Kilisesi, dünya çapındaki Katolik Kilisesi ile tam bir birlik içinde olan bir Doğu Katolik Kilisesidir.

Beni el-Atraş olarak da bilinen el-Atraş, Güneybatı Suriye'deki Cebel el-Dürzi merkezli bir Dürzi aşiretidir. Ailenin el-Atraş ismi Arapçada "sağır" anlamına gelmektedir ve ailenin sağır reislerinden birinden türemiştir. El-Atraş aşireti 19. yüzyılın başlarında Cebel el-Dürzi'ye göç etti ve şeyhleri İsmail el-Atraş'ın liderliğinde 19. yüzyılın ortalarında el-Hamdan'dan görevi devralarak Cebel el-Dürzi'nin en önemli yönetici Dürzi ailesi haline geldi. Savaş alanındaki ünü ve diğer Dürzi aşiretleri, Bedevi aşiretleri, Osmanlı yetkilileri ve Avrupalı konsoloslarla kurduğu siyasi entrikalar sayesinde İsmail el-Atraş gücünü pekiştirdi. 1880'lerin başlarında aile, aralarında Süveyda, Salkhad, el-Kureyya, Ira ve Arman'ın da bulunduğu on sekiz köyü kontrol ediyordu.

Ulusal Pakt, Şii, Sünni ve Maruni liderler arasındaki müzakereler sonucunda çok dinli bir devlet olarak Lübnan'ın temelini atan yazılı olmayan bir anlaşmadır. Ulusal Pakt, 1943 yazında dönemin cumhurbaşkanı Bişara Huri ve başbakan Riyad es-Sulh tarafından oluşturuldu. Temelde siyasi elitlerin çıkarları etrafında şekillenen paktta Maruni elit Lübnan'ın Hristiyan nüfusunun sesi olurken Sünni elit Müslüman nüfusun sesi oldu. Anlaşma aynı zamanda Lübnan'ın Fransa'dan bağımsızlığını da tesis etti.

<span class="mw-page-title-main">Akkar İlçesi</span>

Akkar İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Halba'dır. 400 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Akkar İlçesi, Akkar ilinin tek ilçesidir. İlçe, doğusunda yüksek dağlar bulunan nispeten geniş bir kıyı ovasının varlığı ile nitelendirilebilir. Akkar'ın en büyük kasabaları Halba dışında, Bireh ve Kubayat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Beytüddin</span>

Beytüddin Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Şuf ilçesinde bulunan bir kasabadır. Şuf ilçesinin merkezi de olan kasaba, Beyrut'un 45 kilometre güneydoğusunda ve dik bir vadiyle ayrıldığı Deyr'ül Kamer kasabasının yakınında yer almaktadır. Kasabada yaşayanlar ağırlıklı olarak Maruni, Melkani ve Rum Ortodoks mezheplerine mensup Hristiyanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Faraya</span>

Faraya Lübnan'ın Kisrevan-Cübeyl ilinin Kisrevan ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 45 kilometre kuzeydoğusunda yer alan kasaba, deniz seviyesinden 1200 ila 2000 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kasaba, Lübnan'daki kış turizminin en önemli yerlerinden biridir. Faraya'da nüfus ağırlıklı olarak Maruni Hıristiyanlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kisrevan İlçesi</span>

Kisrevan İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Kisrevan-Cübeyl ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi başkent Beyrut'un 17 kilometre kuzeyinde yer alan Cuniye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Beytüddin Sarayı</span>

Beytüddin Sarayı Lübnan'ın Beytüddin kasabasında yer alan ve II. Beşir Şihab tarafından yaptırılan 18. yüzyılın sonlarından kalma bir saraydır. Saray her yıl düzenlenen Beytüddin Festivali'ne, Lübnan Saray Müzesi'ne ve Lübnan Cumhurbaşkanı'nın yazlık konutuna ev sahipliği yapmaktadır.