İçeriğe atla

Şubat (içecek)

Şubat
Alternatif isimÇal, khoormog
Ülke(ler)Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan
Ana malzemelerDeve sütü

Şubat, Çal veya Khoormog (Kazakça: шұбат, şūbat, Moğolca: хоормог, khoormog), Orta Asya'da, özellikle Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan'da popüler olan, ekşi bir tada sahip, köpüklü beyaz, fermente deve sütünden yapılan bir Türkî (özellikle Kazak, Özbek ve Türkmen) ve Moğol içeceğidir.[1][2] Kazakistan'da bu içecek şubat (шұбат, şūbat) olarak bilinir ve temel bir yaz içeceğidir.[3] Hazırlık gereksinimleri ve çabuk bozulabilen yapısı nedeniyle şubatın ihracatı zordur.[4]

Tanımı

Fermente edilmiş şubatın hem sıvı, hem de liyofilize formda taze deve veya inek sütünde bulunmayan virüs öldürücü ve virüs önleyici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir[] - bu özellik raf ömründen etkilenmez.

Şubat, tipik olarak deve sütünün bir deri torba ya da seramik kavanozda önceden ekşitilmiş süt ilave edilerek ekşitilmesiyle hazırlanır. 3-4 gün boyunca taze süt karıştırılır; olgunlaşan şubat üçte bir ila beşte bir oranında önceden ekşitilmiş sütten oluşur.[5]

Deve sütü 10 °C'nin altındaki sıcaklıklarda 72 saate kadar ekşimez. 30 °C'de süt yaklaşık 8 saat içinde ekşir (3 saat içinde ekşiyen inek sütüne kıyasla).

Deve sütü ve şubatın bileşiminin karşılaştırılması:

Deve sütüŞubat
Asitlik 18°D 28°D
Yağ 4.3% 4.3%
Laktoz 2.75% 1.32%
Yağsız katılar 8.2% 6.6%
Mineraller 0.86% 0.75%
Etil alkol 1.1%
Askorbik asit 5.6 mg% 4.8 mg%

Dornik asidik dereceler, süt ürünlerindeki asitliği tanımlamak için kullanılır ve 1 Dornik derece (1°D) litre başına 0,1 g laktik aside eşittir.[] Şubay, Lactobacilli lactic; streptococci ve maya içerir.[6]

Şubat, lactobacillus casei, streptococcus thermophilus ve laktoz fermente eden mayalar ile aşılanmış sütte 25 °C'de 8 saat ve daha sonra 20 °C'de 16 saat inkübe edilerek kültürlenebilir. Holder pastörizasyonu sütün kalitesini etkilemez, ancak 5 dakika boyunca daha yüksek sıcaklıklarda (85 °C) pastörizasyon lezzeti olumsuz etkiler. Lactobacillus casei, streptococcus thermophilus ve torula türlerinin saf kültürlerinden yapılan şubat, yapıldığı sütten belirgin şekilde daha az yağsız katı madde ve laktoza sahiptir.[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Khazanov, Anatoly M. (1994). Nomads and the outside world. 2nd ed. Madison: University of Wisconsin Press. ISBN 978-0-299-14284-1. 
  2. ^ Encyclopedia of dairy sciences. 4: O - Y. 2. ed. Amsterdam Heidelberg: Academic Press [u.a.] 2011. ISBN 978-0-12-374402-9. 
  3. ^ Faye, Bernard; Sinâvskij, Ûrij Aleksandrovič (2008). Impact of pollution on animal products: proceedings of the NATO advanced research workshop on impact of pollution on animal products, Almaty, Kazakhstan, 27-30 september 2007. NATO science for peace and security series. NATO advanced research workshop on impact of pollution on animal produts, Organisation du traité de l'Atlantique nord. Dordrecht: Springer. ss. 117-123. ISBN 978-1-4020-8357-0. 
  4. ^ "Большой кулинарный словарь". foodfind.ru. 2007. 13 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2024. 
  5. ^ "Is camel milk good for human health?". dawn.com. 9 Ekim 2004. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2024. 
  6. ^ Kieselev, N. (1956). "Bacteriological examination of chal". Mol. Prom. (Rusça). 17: 31–4.
  7. ^ Yagil, Reuven (1982). Camels and camel milk. FAO animal production and health paper. Organisation des Nations Unies pour l'alimentation et l'agriculture. Rome: FAO. ISBN 978-92-5-101169-0. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süt</span> Memelilerin meme bezleri tarafından üretilen beyaz sıvı

Süt, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen, besin değeri yüksek olan beyaz bir sıvıdır. Ayrıca bazı bitkilerin türlü organlarında bulunan beyaz renkte öz suya ve erkek balığın tohumuna da süt denir.

<span class="mw-page-title-main">Fermantasyon</span> kimyasal çürüme

Fermantasyon, hücre içinde oksijen yokluğunda meydana gelen metabolik bir faaliyet olarak ‘NAD+'yi yeniden oluşturmak için glikozun glikoliz yoluyla kısmi oksidasyonunu takip eden metabolik adımlar’ şeklinde tanımlanmaktadır. Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. Biyokimyanın fermantasyonla ilgilenen dalı zimolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Karbonhidrat</span> sadece karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşik

Karbonhidrat, karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarından oluşan, genellikle hidrojen-oksijen atomu oranı (suda) 2:1 olan bir biyomoleküldür ve dolayısıyla ampirik (deneysel) formülü Cm(H2O)n şeklindedir. m, n'den farklı da olabilir olmaya da bilir. Ancak, tüm karbonhidratlar bu kesin stokiyometrik tanıma uymaz (örneğin üronik asitler, fukoz gibi deoksi şekerler) ve bu tanıma uyan tüm kimyasallar otomatik olarak karbonhidratlar (örneğin formaldehit ve asetik asit) olarak sınıflandırılmaz.

Koşer veya kaşer, Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünlerdir. Bunları belirleyen kurallara ise kaşerut ya da kaşrut kuralları adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurt</span> Sütün bakteriyel fermantasyonu ile elde edilen besin

Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Ek olarak, diğer lactobacillus ve bifidobakteriler bazen yoğurdun kültürü sırasında veya sonrasında eklenir. Yoğurt katı veya sıvı (içme) kıvamında, şekerli, ekşi tatlarında, meyveli, sebzeli, çikolatalı, vanilyalı ve başka tatlarda mevcuttur. Bunun dışında da yoğurdun çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin; süzme yoğurt yaygın olarak meze yapımında kullanılmaktadır. Yoğurt ile yapılan pek çok yemek ve içecek türü vardır, ayran, cacık ve keş bunlardan bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Probiyotik</span> tüketildiğinde, genellikle bağırsak florasını iyileştirerek veya restore ederek sağlığa fayda sağlaması amaçlanan canlı mikroorganizmalar

Probiotikler insanlarda bağırsak florasında yaşayan, sindirime yardımcı olan bakteriler, mikro organizmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Yoğunlaştırılmış süt</span> yoğunlaştırılmış süt, genellikle şekerli olur ve tatlı yapımında ya da kahve yumuşatıcısı olarak kullanılır

Konsantre süt yahut yoğunlaştırılmış süt; suyu uçurularak hacmi küçültülmüş, şeker ilavesiyle veya şekersiz olarak yoğunlaştırılmış süt'tür. Şekerli yoğunlaştırılmış süt kalın ve yumuşak kıvamda, tatlı bir üründür ve konserve edildiğinde açılmadığı takdirde buzdolabına girmeden yıllarca dayanabilir. Yoğunlaştırılmış sütün yağ içeriği% 4 ile% 15 arasında değişmekte olup besin değeri 100 g'da 320 kcal'dir. Renkleri beyaz, kremsi, açık sarı, sarı, koyu sarı olabilir. Başka türü olan kaynatılmış yoğunlaştırılmış süt, yoğunlaştırılmış sütün ısıl işlemiyle elde edilen, karamel aromalı koyu kahverengi-sarı bir üründür. Bu ürün daha konsantredir, çünkü daha az sıvı ve daha fazla toz şeker içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Yakult</span>

Yakult, bakteri suşu Lactobacillus paracasei Shirota ile fermente edilmiş bir probiyotik süt içeceğidir. İlk olarak 1930'larda Japon bilim insanı Minoru Shirota tarafından icat edildi ve Yakult Honsha tarafından satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Domuz sütü</span>

Domuz sütü, domuzlar tarafından üretilen ve genellikle domuz yavruları tarafından tüketilen bir süt. Yapısal açıdan inek sütüne benzer, ancak yağ oranı daha yüksektir ve daha suludur. Domuz sütü nadiren insan kullanımı için üretilir ve ticari olarak uygun bir ürün olarak kabul edilmez. Domuz sütünden peynir üretmek için, bazıları başarılı olmuş birkaç girişimde bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Laktoz intoleransı</span> Tıbbi durum

Laktoz intoleransı, süt ürünlerinde bulunan bir şeker olan laktozu şekerininin sindirme yeteneğinin azalması veya yetersiz kalmasından kaynaklanır. Ancak insanların tolere edebilecekleri laktoz miktarı değişir. Semptomlar karın ağrısı, şişkinlik, ishal, gaz ve mide bulantısını içerebilir. Bu semptomlar tipik olarak laktoz içeren bir şey yedikten veya içtikten sonra yarım ila iki saat arasında başlar ve ciddiyeti tüketilen miktara bağlıdır. Laktoz intoleransı, süt alerjisinden farklıdır olarak gastrointestinal sistemde hasara neden olmaz.

<span class="mw-page-title-main">Çiğ süt</span>

Çiğ süt veya pastörize edilmemiş süt, pastörize edilmemiş süttür. Çiğ sütün savunucuları, daha iyi lezzet, daha iyi beslenme ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşturulması dahil olmak üzere tüketiminin faydaları olduğunu belirtmişlerdir. Birçok ülkelerde çiğ beslenme'de önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Evcil yak</span>

Evcil yak (Bos grunniens) uzun kıllı olan evcil hayvanlar arasındadır ve Himalaya bölgesi boyunca yani Hindistan Yarımadası'nda, Tibet Platosu, Kuzey Myanmar, Yunnan, Siçuan ve bilindiği kadarıyla daha kuzey bölgeler olan Moğolistan ve Sibirya'da yaşamaktadır. Yabani yak soyundan gelir. Tibetçede yak kelimesi sadece türün erkeğini tanımlamakta kullanılır, dişiler nak veya dri olarak adlandırılır. Buna rağmen birçok dilde yak iki cinsiyet için kullanılmaktadır.

Mikrobiyoloji, mikroorganizmaları inceleyen biyolojinin alt dallarından biridir. Mikro; gözle görülemeyecek kadar küçük, -biyo; canlı ve -loji; bilim anlamına gelmektedir. Mikrobiyoloji; mikroorganizmaların yapısı, çeşitliliği ve bunların toprak, su, bitki, gıda, hayvan ve insan vücudundaki faaliyetleriyle ilgilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda işlemede fermentasyon</span> Converting carbohydrates to alcohol or acids using anaerobic microorganisms

Gıda işlemede fermantasyon, anaerobik koşullar altında mikroorganizmalar kullanılarak karbonhidratların alkol veya organik asitlere dönüştürülmesi işlemidir. Fermantasyon genellikle mikroorganizmaların etkisinin gösterilmesi istendiği anlamına gelmektedir. Fermantasyon bilimi, zimoloji veya zimurji olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yak tereyağı</span>

Yak tereyağı yerli yak sütünden yapılan tereyağıdır. Çin, Hindistan, Moğolistan, Nepal ve Tibet'teki birçok çoban topluluğu, tereyağı da dahil olmak üzere yak sütünden yapılan süt ürünlerini üretir ve tüketir. Bütün yak sütü, bütün inek sütünün yaklaşık iki katı yağ içeriğine sahiptir ve peynire daha yakın bir dokuya sahip bir tereyağı üretir. Güney Orta Asya ve Tibet Platosu'ndaki çoban toplulukları için temel bir gıda ürünü ve ticaret maddesidir.

<span class="mw-page-title-main">Süt Savaşı</span>

Süt Savaşı, Haziran 2009'da Rusya ile Belarus arasında bir ticaret çatışmasıydı. Rusya ve Belarus'un yakın ilişkileri var ve ihtilaf iddiaya göre Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıması için Belarus'a 500 milyon ABD doları ödemeye çalışmasından kaynaklandı. Rusya, Belarus süt endüstrisinin özelleştirilmesiyle ilgilendiğini de ifade etti. Belarus, AB düzenlemelerine göre Belarus sütünün sertifikalandırılması konusunda Avrupa Birliği ile müzakereler arayarak yanıt verdi. Rusya daha sonra sağlık endişelerini öne sürerek Belarus'tan süt ürünleri ithalatını yasakladı. Ticaret ihtilafı, Rusya'nın yasağı kaldıracağını açıkladığı 17 Haziran 2009'da sona erdi.

Oligosakkarit, az sayıda monosakkarit içeren bir karbonhidrat polimeridir. Oligosakkaritler, hücre tanıma ve hücre bağlanması dahil olmak üzere birçok fonksiyona sahiptir. Örneğin, glikolipidler bağışıklık tepkisinde önemli bir role sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Vişne suyu</span>

Vişne suyu, vişne meyvesinin suyundan oluşan bir meyve suyudur. İçecek olarak tüketilmekte ve çeşitli gıdalarda, işlenmiş gıdalarda ve içeceklerde bileşen olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda bir sağlık takviyesi olarak pazarlanmaktadır. Vişnelerin sıcak veya soğuk preslenmesi, suyunun toplanması ve ardından filtrelenip pastörize edilmesiyle üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Et tüketimine göre ülkelerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, et tüketimine göre ülkelerin listesidir. Et, yemek olarak yenen hayvan etidir.

CytoSport, Amerikalı bir spor odaklı beslenme ürünleri veya "takviyeler" üreticisi olup Kaliforniya'nın Benicia kentinde merkezlidir. Şirket, PepsiCo'nun Gatorade ürün grubu altında faaliyet gösteren bir yan kuruluştur ve özellikle içime hazır içecekler ve tozlar şeklindeki Muscle Milk protein takviyesi ürünleri serisiyle tanınmaktadır. Kanada'da, ürünler Muscle Mlk olarak markalanmıştır ve sütle karıştırılmaması gereken bir modifikasyonla sunulmaktadır. CytoSport ayrıca önceden Monster Milk ve CytoMax markaları altında tamamlayıcı ürünler de üretmekteydi.