İçeriğe atla

Şuşa yakınlarında terör (2021)

Şuşa yakınlarında terör — 13 Kasım 2021'de Azerbaycan'ın Şuşa kentinin Taşaltı köyü yakınlarında görev yapan Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri askerlerine el bombası atılması olayı. El bombasının patlaması sonucu Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin 3 askeri yaralandı. Olay, İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonraki ilk terör eylemi olarak kayıtlara geçti.[1]

Arka plan

Olay

UZRGM tapası takılı RGD-5 el bombası

2021 yılı 13 Kasım'ı saat 07:12'de Azerbaycan'ın Hankendi şehrinden Hankendi-Laçin otoyolu üzerinde 48-MN-048 ER devlet plakalı "Mercedes Benz" marka otomobiliyle Laçin şehri yönünde seyir halinde olan Ermenistan vatandaşı, 1975 doğumlu Norayr Mirzoyan, "RGD-5" marka el bombası ile Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında terör saldırısı gerçekleştirir. Buna göre, kasıtlı olarak adam öldürme amacıyla kullandığı araçtan inerek Şuşa şehrinin Taşaltı köyü yakınlarında görev yapan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri askerlerinin hayatını tehlikeye atarak el bombasını onların yönünde atar. Sonuç olarak Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin 3 askeri çeşitli derecelerde yaralandı.[2]

Sonuç

Olayın hemen ardından Norayr Mirzoyan, Rus barış güçleri tarafından etkisiz hale getirildi ve bir süre sonra Ermeni tarafına teslim edildi.

Olay, video materyallerinin yayınlanmasının hemen ardından Azerbaycan Cumhuriyeti Başsavcılığı ve Azerbaycan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından doğrulandı. Azerbaycan Cumhuriyeti Başsavcılığına göre Ceza Kanununun 29, 120.2.1 maddesi (bir grup kişi, önceden gizli anlaşma yapmış bir grup kişi, organize bir grup veya bir suç örgütü (örgüt) tarafından cinayet işlemeye teşebbüs), 29, 120.2.3, (resmi görevinin veya kamu görevinin yerine getirilmesiyle bağlantılı olarak mağdurun kendisini veya yakın akrabalarını öldürmeye teşebbüs), 29, 120.2.4 (özellikle acımasızlıkla veya genel tehlike yaratarak adam öldürmeye teşebbüs), 214.2.3 (terörizm-ateşli silahlar ve silah olarak kullanılan nesneler kullanılarak işlendiğinde), 228.3 (ateşli silahların, patlayıcıların yasadışı olarak edinilmesi, devredilmesi, satılması, depolanması, taşınması ve taşınmasının bir kişi tarafından işlenmesi durumunda) organize çete) ve diğer maddeleriyle suç dosyası açılmış ve soruşturmanın yürütülmesi Başsavcılık Soruşturma Dairesi Başkanlığı'na devredilmiştir. Şu anda olayla ilgili soruşturma ve operasyonel tedbirler sürdürülüyor.[3][4]

Olayın ardından Ermeni tarafı Norayr Mirzoyan'ı ulusal kahraman olarak göstermeye çalıştı.[5]

Uluslararası Tepkiler

  •  Rusya — Rusya'nın "Milli Savunma" dergisinin genel yayın yönetmeni İgor Korotchenko, ziyareti sırasında Şuşa yakınlarında gerçekleştirilen terör eyleminin Azerbaycan ve Rus askerlerine yönelik olduğunu kaydetti. Ayrıca bu terör eyleminin asıl amacının Azerbaycan ve Rusya ordusu arasında çatışmaya yol açmak olduğunu söyledi.

O: "Çok şükür terörist kısa sürede yakalandı. Bu teröristin eylemlerinin hukuki değerlendirmesi için Rusya'ya veya Azerbaycan kolluk kuvvetlerine teslim edilmesi daha iyi olur. Veya bu terör eyleminin Azerbaycan ve Rusya tarafının ortak soruşturulması gerekir. Terör eylemini gerçekleştiren kişi Ermenistan vatandaşıdır ve bu uluslararası bir terör eylemidir" dedi.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ "The Prosecutor General opened a criminal case regarding the terrorist act committed by a citizen of the Republic of Armenia" (İngilizce). 13 Kasım 2021. 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  2. ^ "Azerbaijani Servicemen Wounded in Terrorist Attack by Armenian Citizen". caspiannews.com (İngilizce). 13 Kasım 2021. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2022. 
  3. ^ "Ermənistan Respublikasının vətəndaşı tərəfindən törədilmiş terror faktı ilə bağlı Baş Prokuror tərəfindən cinayət işi başlandı" (Azerice). 13 Kasım 2021. 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  4. ^ "Генеральным прокурором возбуждено уголовное дело в связи с террористическим актом, совершенным гражданином Республики Армения" (Rusça). 13 Kasım 2021. 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2021. 
  5. ^ Ружанский, Владимир (13 Kasım 2021). "Норайр Мирзоян — настоящий герой". realtribune.ru (Rusça). 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2022. 
  6. ^ "Korotçenko: "Şuşa yaxınlığında törədilən terror aktı Azərbaycan və Rusiya tərəfindən birgə araşdırılsın"" (Azerice). 15 Kasım 2021. 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2021. 
  7. ^ Зейналова, Ляман (13 Kasım 2021). "Армянский террорист должен быть передан в руки азербайджанского правосудия – Коротченко". trend.az (Rusça). 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

2005 Şemdinli olayları, 9 Kasım 2005'te Hakkâri ili Şemdinli ilçesindeki Umut Kitabevinin bombalanması olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> 1988-1994 yılları arasında Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanmış askeri bir çatışma

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Monte Melkonyan</span> Ermeni asıllı ASALA üyesi (1957-1993)

Monte Melkonyan, Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin desteğindeki Ermeni güçlerin komutanı ve 1980'li yıllarda ASALA silahlı terör örgütünün liderlerinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de askerî müdahaleler</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Türkiye'de askerî müdahaleler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal olarak ya da bazı subayların kendi başlarına inisiyatif alarak sivil yönetime yaptığı müdahalelerdir.

Alesker Nevruzov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeri, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

2016 Kayseri saldırısı, 17 Aralık 2016'da yerel saatte 08:45 sıralarında Kayseri'nin Melikgazi ilçesindeki Erciyes Üniversitesi yakınında bombalı araç ile gerçekleştirilen intihar saldırısı.

15 Temmuz Darbe Girişimiyle ilgili davalar, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından Türkiye'de başlatılan soruşturmalar kapsamında açılan davalardır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Muharebesi (2020)</span>

Şuşa Muharebesi veya Azerbaycanlılar tarafından dile getirildiği şekilde Şuşa'nın Kurtuluşu, 4-7 Ekim 2020 tarihleri arasında de jure Azerbaycan'ın Şuşa rayonunun parçası olan ancak de facto olarak artık Azerbaycana ait olan Şuşa şehrinde gerçekleşen muharebe.

<span class="mw-page-title-main">2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması</span> 10 Kasım 2020de Azerbaycan ile Ermenistan arasında yapılan ve 2020 Dağlık Karabağ Savaşını sona erdiren ateşkes antlaşması

2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması, 10 Kasım 2020 tarihinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında yapılan ve 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nı sona erdiren bir ateşkes antlaşmasıdır. Antlaşma, Ermenistan'ın teslim olduğunu duyurmasının ardından 9 Kasım'da Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandı ve Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00:00 itibarıyla son verildiği açıklandı. Tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan da çatışmaların sona ermesini kabul etti.

Hikmet İzzet oğlu Mirzayev, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Korgenerali, Azerbaycan Kara Kuvvetlerinin Komutanı.

Zaur Cavanşir (Mammadov) ; Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Tümgenerali, 2020 Karabağ Savaşının komutanlarından biri, "Vatan Savaşı Kahramanı".

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ'da barışı koruma operasyonları</span> Dağlık Karabağda barışı koruma operasyonları

Dağlık Karabağ'da barışı koruma misyonu 2020 Dağlık Karabağ savaşı sonrasında Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden barışı koruma operasyonlarını ifade eder. Ermenistan ve Azerbaycan güçleri arasındaki ateşkesi izlemeyi amaçlayan operasyon Rusya ve Türkiye tarafından yürütülüyor.

<span class="mw-page-title-main">2020 Gazançetsots Katedrali bombardımanı</span>

2020 Gazançetsots Katedrali bombardımanı, 8 Ekim'de Gazançetsots Katedrali olarak da bilinen Şuşa Kutsal Kurtarıcı Katedrali'nin füzelerle iki kez vurulması sonucu binanın çatısının bir kısmının çökmesiyle sonuçlandı. Ermenistan bu saldırı için Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerini suçladı.

<span class="mw-page-title-main">1991 Azerbaycan Mil Mi-8 helikopterinin düşürülmesi</span>

1991 Azerbaycan Mil Mi-8 helikopterinin düşürülmesi veya Karakent Faciası Azerbaycan'ın üst düzey yetkilileri ile Rusya ve Kazakistan'dan gözlemcilerin bulunduğu SSCB İçişleri Bakanlığına bağlı 72 numaralı Mil Mi-8 helikopterinin Birinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında, 20 Kasım 1991'de, Azerbaycan'ın Hocavend Rayonuna bağlı Karakent köyünün üç kilometre uzağında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülmesi. Daha sonra Ermeni yetkililer bunun bir kaza olduğunu iddia etmişlerdi. Olay sırası helikopterde bulunan herkes, yani 13 Azeri yetkili, 2 Rus ve 1 Kazak yetkili, 3 Azeri gazeteci ve 3 helikopter ekibi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Movses Hakobyan</span>

Movses Hranti Hakobyan, Dağlık Karabağ Ermenisi general, eski Dağlık Karabağ Savunma Bakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı. Hagopyan, 19 Kasım 2018'den 18 Kasım 2020'deki istifasına kadar Silahlı Kuvvetlerin Baş Askeri Müfettişliğini yaptı. 19 Kasım 2018'den 18 Kasım 2020'deki istifasına kadar Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Umumi Müfettişliği görevini sürdürdü.

2017 Alhanlı saldırısı veya Alhanlı faciası, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından 4 Temmuz 2017'de saat 20.40 sıralarında Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarında konuşlanmış Ermeni silahlı kuvvetleri birlikleri tarafından Azerbaycan'ın Füzuli Rayonu'na bağlı Alhanlı köyünde bir eve 82 ve 120 mm'lik havan ve bomba atarlarla gerçekleştirilen saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">1992 Azerbaycan Mil Mi-8 helikopterinin düşürülmesi</span>

28 Ocak 1992'de Azerbaycan Hava Kuvvetleri'ne ait bir Mil Mi-8, Şuşa şehrinin yakınlarında kızılötesi güdümlü bir füze ile vuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Bey Sultanov</span> Azeri siyasetçi

Hüsrev Bey Alipaşa Bey oğlu Sultanov, aynı zamanda Hüsrev Bey Sultanov olarak da bilinir, Azerbaycanlı devlet adamı, Karabağ Genel Valisi ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Savunma Bakanıydı.