Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.
Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.
Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.
Akihito, Japonya'nın eski İmparatoru'dur. 1989'dan 2019'a kadar hüküm sürdü.
Şova dönemi, Japonya tarihinde 25 Aralık 1926-7 Ocak 1989 tarihleri arasında İmparator Hirohito'nun saltanatını kapsayan dönemdir.
Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.
Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.
Prens Takahito Mikasa, Japonya prensi. Japonya İmparatoru Taişo ile İmparatoriçe Teimei'nin dördüncü ve en küçük çocukları olup İmparator Shōwa'nın kardeşi ve İmparator Akihito'nun amcası idi. 2004 yılında yengesi Kikuko'nun ölümünden sonra Japonya İmparatorluk Ailesi'nin en yaşlı üyesi haline geldi. II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu'nda genç bir süvari subayı olarak görev yapmış olup savaştan sonra Orta Doğu çalışmaları ve Sami dillerinde akademisyen ve yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev almıştır. 1989 yılında Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'ne layık görüldü.
Heisei dönemi, Japonya tarihinde 8 Ocak 1989-30 Nisan 2019 tarihleri arasında İmparator Akihito'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Heisei dönemi, 8 Ocak 1989'da İmparator Hirohito'nun ölümünden bir gün sonra oğlu Akihito'nun tahta geçmesiyle başlamış olup 30 Nisan 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ederek yerine oğlu Naruhito'nun tahta geçmesiyle sona ermektedir.
Altın Hafta, Japonya'da birkaç tatil içeren dönem için kullanılan bir terimdir.
İmparatorun Doğum Günü, Japonya'da imparatorun doğum gününün kutlandığı bir ulusal bayramdır.
Japonya'daki resmî tatiller, 1948 Resmî Tatil Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun bir hükmü, bir ulusal bayram Pazar gününe denk geldiğinde, bir sonraki iş gününün furikae kyūjitsu olarak bilinen bir resmi tatil olacağını belirlemektedir. Ek olarak, diğer iki ulusal bayram arasına düşen herhangi bir gün, kokumin no kyūjitsu olarak bilinen bir bayram olarak kutlanmaktadır. 3 Mayıs Anayasa Günü ile 5 Mayıs Çocuk Bayramı arasında sıkışan 4 Mayıs, 2007'de Yeşillik Günü ile değiştirilene kadar böyle bir bayramın yıllık bir örneğiydi.
Deniz Günü, Japonya'da okyanusların bereketlerini ve Japonya'nın denizciliğinin ekonomik refahının onurlandırıldığı kutlandığı bir tatil günüdür. Tatilin amacı, okyanusların kutsamalarına şükran ve okyanusun Japonya için bir ada ülkesi olarak önemini düşünmektir.
Kültür Günü, Japonya'da her yıl 3 Kasım'da kültür, sanat ve akademik çabayı teşvik etme amacıyla kutlandığı bir tatil günüdür. Festivaller tipik olarak seçkin sanatçılar ve akademisyenler için sanat sergileri, geçit törenleri ve ödül törenlerini içermektedir.
Ōchō, Japonya tarihinde Nisan 1311-Şubat 1312 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Enkyō'dan sonra gelmekte olup Shōwa'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Hanazono idi.
Shōwa, Japonya tarihinde Şubat 1312-Şubat 1317 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Ōchō'dan sonra gelmekte olup Bunpō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Hanazono idi.
Bunpō, Japonya tarihinde Şubat 1317-Nisan 1319 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shōwa'dan sonra gelmekte olup Gen'ō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Hanazono ve Go-Daigo idi.
Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.
Nagako veya ölümünden sonraki adı ile İmparatoriçe Kōjun , eski Japonya imparatoriçesi. İmparator Shōwa'nın (Hirohito) eşi ve İmparator Akihito'nun annesi olup 1926'dan eşinin 1989'daki ölümüne kadar Japonya'nın imparatoriçe eşiydi ve Japonya tarihinde en uzun süre hizmet veren imparatoriçe eşiydi.
Yeşillik Günü, Japonya'da her yıl 4 Mayıs'ta Altın Hafta'nın bir parçası olarak doğayla bütünleşildiği ve nimetlere şükredildiği bir gündür. Bayram, 1989 yılında İmparator Hirohito'nun ölümünden sonra 29 Nisan'da İmparatorun Doğum Günü'nün yerine imparatorunun bitkilere olan sevgisini doğrudan adını anmadan anmak amacıyla kutlanmaya başlandı. 2007 yılında Yeşillik Günü 4 Mayıs'a taşınırken 29 Nisan günü ise Şova Günü olarak belirlendi.