İçeriğe atla

Şova Dönemi

İmparator Hirohito

Şova dönemi (Japonca昭和時代 Shōwa jidai, "aydınlanmış barış devri"), Japonya tarihinde 25 Aralık 1926-7 Ocak 1989 tarihleri arasında İmparator Hirohito'nun saltanatını kapsayan dönemdir.[1]

Şova dönemi tüm Japon imparatorları arasındaki en uzun saltanat süresi sahip olduğu dönemdir. Şova dönemi savaş öncesi dönem (1926-1945) ve savaş sonrası dönem (1945-1989) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Şova döneminin başlarında Japonya Büyük Buhran ve ordunun siyasete müdahalesinin etkisiyle siyasi totaliterliğe, aşırı milliyetçiliğe, militarizme ve faşizme kaydı. Japonya 1937'de Çin'e savaş ilan etti ve Pearl Harbor Saldırısı ile II. Dünya Savaşı'na Mihver devletleri safında katıldı.

Japonya'nın II. Dünya Savaşı'nda yenilgisi ülkeye radikal değişimler getirdi. Ülke tarihinde ilk ve tek olarak yabancı güçler tarafından işgal edildi.[2] İmparatorun yaşayan bir tanrı statüsü sona erdi ve Japonya anayasal bir monarşiye sahip parlamenter demokrasi haline geldi. 1952'de San Francisco Barış Antlaşması ile birlikte müttefik işgali sona erdi.

Savaş sonrası Japonya büyük bir ekonomik mucizeye tanıklık etti. Bu dönemde Japonya ekonomisi ABD'nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline geldi.

Kaynakça

  1. ^ Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Shōwa" in Google Kitaplar'da Japan Encyclopedia, p. 888, s. 888,; n.b., Louis-Frédéric is pseudonym of Louis-Frédéric Nussbaum, see Deutsche Nationalbibliothek Authority File 24 Mayıs 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi.
  2. ^ The Metropolitan Museum of Art. "Heilbrunn Timeline of Art History: Japan, 1900 a.d.–present". 18 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar

Önce gelen:
Taişo
Japon dönemi
1926-1989
Sonra gelen:
Heisei

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hirohito</span> 124. Japonya imparatoru (1926–1989)

Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

Şova Günü, Japonya'da her yıl 29 Nisan'da 1926-1989 yılları arasında saltanatı süren İmparator Hirohito'nun doğum gününün kutlandığı bir tatil günüdür. Shō (昭) parlayan veya parlak anlamına gelirken wa (和) ise vatandaşların aldığı aydınlanmış barış" anlamına gelen barış anlamına gelir. Eski Japonya Demokratik Partisi'ne göre, tatilin amacı Hirohito'nun 63 yıllık çalkantılı hükümdarlığı hakkında kamuoyunun düşüncesini teşvik etmektir.

Taika, Japonya tarihinde MS Ağustos 645-Şubat 650 tarihleri arasını kapsayan dönem adıdır. Dönem, ilk Japon dönemi olup İmparator Kōtoku'nun saltanatının başlangıcını işaretlemek için belirlendi ve Hakuchi'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Kōtoku idi.

Hakuchi, Japonya tarihinde MS Şubat 650-Aralık 654 tarihleri arasını kapsayan dönem adıdır. Dönem, Taika'dan sonra gelmekte olup imparator Kōtoku'nun ölümüne kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Kōtoku idi.

Ōchō, Japonya tarihinde Nisan 1311-Şubat 1312 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Enkyō'dan sonra gelmekte olup Shōwa'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Hanazono idi.

Shōwa, Japonya tarihinde Şubat 1312-Şubat 1317 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Ōchō'dan sonra gelmekte olup Bunpō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Hanazono idi.

<span class="mw-page-title-main">Bunpō</span>

Bunpō, Japonya tarihinde Şubat 1317-Nisan 1319 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shōwa'dan sonra gelmekte olup Gen'ō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Hanazono ve Go-Daigo idi.

Genkō, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Ağustos 1331-Ocak 1334 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Gentoku'dan sonra gelmekte olup Kemmu'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Daigo ve kuzeyde Kōgon idi.

Kemmu, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Ocak 1334-Ağustos 1338 ve Güney Sarayı için Ocak 1334-Şubat 1336 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kuzey Sarayı için Shōkyō'dan sonra gelmekte olup Ryakuō'ya kadar devam ederken Güney Sarayı için Genkō'dan sonra gelmekte olup Engen'e kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Daigo ve kuzeyde Kōmyō idi.

Bunna, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Eylül 1352-Mart 1356 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kannō'dan sonra gelmekte olup Enbun'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve kuzeyde Go-Kōgon idi.

Enbun, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Mart 1356-Mart 1361 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunna'dan sonra gelmekte olup Kōan'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve kuzeyde Go-Kōgon idi.

Kōan, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Mart 1361-Eylül 1362 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Enbun'dan sonra gelmekte olup Jōji'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve kuzeyde Go-Kōgon idi.

Jōji, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Eylül 1362-Şubat 1368 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kōan'dan sonra gelmekte olup Ōan'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve kuzeyde Go-Kōgon idi.

Kōkoku, Japonya tarihinde Güney Sarayı için Nisan 1340-Aralık 1346 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Engen'den sonra gelmekte olup Shōhei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Murakami ve kuzeyde Kōmyō idi.

Ōnin, Japonya tarihinde Mart 1467-Nisan 1469 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Bunshō'dan sonra gelmekte olup Bunmei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Tsuchimikado idi.

Bunroku, Japonya tarihinde Aralık 1592-Ekim 1596 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tenshō'dan sonra gelmekte olup Keichō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Yōzei idi.

Meireki, Japonya tarihinde Nisan 1655-Temmuz 1658 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Jōō'dan sonra gelmekte olup Manji'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Sai idi.

Shōtoku, Japonya tarihinde Nisan 1711-Haziran 1716 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Hōei'den sonra gelmekte olup Kyōhō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Nakamikado idi.