İçeriğe atla

Şoray

Kişiler

Soyad

  • Türkân Şoray - Türk sinema oyuncusu.
  • Nazan Şoray - Türk oyuncu, ses sanatçısı.

İsim

Televizyon

  • Şoray Uzun Yolda - Şoray Uzun'un Kanal 7'de yayınlanan gezi ve kültür programı.

Kitap

  • Türkân Şoray Bir Yıldız Böyle Doğdu - Agah Özgüç'ün Türkân Şoray ile ilgili belgesel romanı. Göl yayınlarından 1974'te çıktı.
  • Türkân Şoray (kitap) - Agah Özgüç'ün 2001 tarihli Türkân Şoray biyografisi. Açıkşehir yayınları, İstanbul. ISBN 975-93383-00
  • Türkân Şoray ile Yüz Yüze - Feridun Andaç'ın 2010'da Drahma yayınlarından çıkan sinema kitabı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Bodrum Hâkimi</i> film

Bodrum Hâkimi, Türkân Şoray'la Kadir İnanır'ın başrollerini oynadığı, yönetmenliğini Türkân Şoray'ın yaptığı 1976 yapımı film. Romantik içerikli bu film, Türkân Şoray'ın yönetmenlik koltuğunda oturduğu dört filmden biridir. Döneminde çok büyük bir sükse kazanmıştır. Filmin müziklerini Cahit Berkay yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Muhterem Nur</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Muhterem Nur, gerçek adıyla Aysel Muhterem Kısa, Türk sinema oyuncusu ve şarkıcı.

Adalet Cimcoz,, Türk dublaj ustası, mütercim, sanat eleştirmeni, dedikodu yazarı.

<i>Vesikalı Yarim</i> film

Vesikalı Yarim, 1968 yapımı siyah-beyaz Lütfi Akad filmidir. Hüzünlü bir aşk hikâyesini anlatan film, özgün sinema diliyle, Türk sinemasının klasiklerinden sayılmaktadır. Filmin başrollerini Türkan Şoray ve İzzet Günay paylaşmaktadır. 1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi 2. Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alev Koral</span> Türk seslendirme sanatçısı, sinema ve tiyatro oyuncusu

Alev Koral ya da kimlik adıyla Hatice Alev Emre, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Agâh Özgüç</span>

Agâh Özgüç ya da tam adıyla Agâh Nedim Özgüç, Türk yazar, eleştirmen ve gazeteci.

<i>Buruk Acı</i>

Buruk Acı, yönetmenliğini Nejat Saydam'ın üstlendiği, 1969 yılı yapımı bir filmdir.

<i>Ne Şeker Şey</i>

Ne Şeker Şey, 1962 yapımı siyah-beyaz, yönetmenliğini Osman Fahir Seden'in yaptığı başrollerde Türkân Şoray ve Göksel Arsoy'ın oynadığı Türk filmi. Filmde Adanalı bir iş insanının üç kızının öyküsü anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Savaşı ile ilgili filmler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kurtuluş savaşı ile ilgili filmler listesi, 1919-1922 yılları arasında gerçekleşen Türk Kurtuluş Savaşı ile ilgili yapılmış sinema ve televizyon filmleri ile dizilerinin listesidir.

<i>Hayallerim, Aşkım ve Sen</i>

Hayallerim, Aşkım ve Sen, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1987 yapımı sinema filmidir. Bir yetimhanede büyüyen Coşkun çocukluk yıllarından beri ünlü sinema yıldızı Derya Altınay'a tutku dolu bir hayranlık duymaktadır. Küçücük yaşlarda başlayan bu düşsel hayranlık uğruna, yetimhanedeki çocukluk aşkı Rukiye'yi bile dışlayacak kadar gözü karadır. Ve Derya Altınay, bir gün okula ziyarete geldiğinde, beyaz perdeden tanıdığı ünlü yıldızı büyük bir hayranlıkla izler. Bir an unuttuğu ilk aşkı Rukiye'yi Derya Altınay evlatlık olarak alıp götürecektir. Ünlü yıldızın hayalleriyle büyüyen Coşkun'un artık tek amacı, Derya Altınay için bir senaryo yazmaktır

<i>Aşk Mabudesi</i>

Aşk Mabudesi, yönetmenliğini Nejat Saydam'ın yaptığı, başrollerde Türkân Şoray ile Cüneyt Arkın'ın oynadığı 1969 çıkışlı sinema filmidir. Film de yaşamını fıstık satarak devam ettiren ancak daha sonra ünlü bir şarkıcı olan Türkân Şoray ile bir roman yazarı olan Cüneyt Arkın'ın duygusal hikâyesi anlatılmaktadır.

<i>Abbase Sultan</i> 1968 yapımı Türk filmi

Abbase Sultan, yönetmenliğini Turgut Demirağ'ın yaptığı 1968 yılı yapımı sinema filmidir. Fimin başrol oyuncusu Türkân Şoray'dır.

<i>Elveda Sevgilim</i>

Elveda Sevgilim, Osman F. Seden'in yönettiği 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Badem Şekeri</i> (film) Bir Yeşilçam kurdelesi

Badem Şekeri, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1963 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Türkan Şoray, Fatma Girik,Fikret Hakan ve Efgan Efekan oynamıştır.

<i>Devlerin Aşkı</i> (film, 1976) 1976 film

Devlerin Aşkı 1976 yılı Türkiye yapımı yönetmenliğini Osman F. Seden'in yaptığı dramatik romantik Türkân Şoray ve Kadir İnanır filmidir. İrfan Ünal filmin yapımcılığını üstlenmiştir. Filmde iki kişi arasında geçen bir aşk hikâyesi, bu aşkta üçüncü kişi ve bunun ortaya çıkardığı kıskançlık anlatılmıştır. Türkân rolünde Tarık ile eski birer aşıktır. Tarık, Türkan'ın Süreyya Bey'in sevgilisi olduğunu öğrenir ve olaylar farklı bir boyut kazanır.

<i>Bir Aşk Masalı</i>

Bir Aşk Masalı, yönetmenliğini Ejder İbrahimof'un yaptığı, konusunun eski bir Türk halk öyküsü olan Ferhat ile Şirin mesnevisinden alındığı başrollerde ise Türkân Şoray ve Faruk Peker'in oynadığı 1978 Türk, Rus ortak yapımı sinema filmidir.

<i>Mine</i> (film, 1982) 1982 çıkışlı Türk sinema filmi

Mine, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı, Necati Cumalı'nın aynı adlı oyununun (1959) beyaz perde uyarlaması olan 1982 tarihli sinema filmi.

<i>Cevriyem</i> 1978 yapımı Türk filmi

Cevriyem, başrollerinde Türkân Şoray ve Kadir İnanır'ın yer aldığı 1978 tarihli sinema filmi.

<i>Sinemam ve Ben</i>

Sinemam ve Ben, Türk sinemasının emektar oyuncusu Türkân Şoray'ın kendi kaleminden otobiyografisine ve sinema kariyerine yer verdiği kitabı. 2010 ile 2011 yılları arası NTV'de yayınlanan Türkân Şoray'ın sinema serüvenin işlendiği Sinema Benim Aşkım televizyon programının ardından yine NTV Yayınları tarafından basılan Sinemam ve Ben 2012 yılında yayınlanan piyasaya sunuldu. Toplam 388 sayfadan oluşan kitabın ebatları ise 15x23 cm'dir.