İçeriğe atla

Şoför

Şoför, (Fransızca chauffeur) yolcu motorlu araç, özellikle büyük bir sedan veya limuzin gibi lüks araç kullanan bir kişidir. Ayrıca, taksi, kamyon, otobüs gibi taşıtları kullananlara da şoför denilebilir. Türkçede şoför anlamında sürücü, haydavcı ve yöndemci gibi sözcükler de bulunmaktadır.[1][2]

Şoför terimi, "ateşçi" anlamına gelen Fransızca "chauffeur" teriminden gelir. çünkü en eski otomobiller, demiryolu ulaşımı ve deniz taşıtı muadilleri gibi, buhar makinesi ile çalışıyordu ve sürücünün motoru durdurmasını gerektiriyordu.[3] Fayton, binek arabası, at arabası, atlı tramvay yerini önceler buhar otomobilleri almıştır.

Özel şoförlerin elbise olarak siyah takım elbise, gömlek, eşleşen bağlar ve ayakkabı giyinmesi gerekir. Ayrıca kış mevsiminde takım elbiseleri ile eşit olarak, şapka ve palto giyebilirler.[4]

Kaynakça

  1. ^ "PAÜ İngilizce Sözlük". Pamukkale Üniversitesi. 
  2. ^ "Güncel Türkçe Sözlük". 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Araba</span> Dört tekerlekli kara taşıtı

Araba, yolcu ve yük taşımaya uygun tekerlekli, motorlu veya motorsuz hareket edebilen her türlü kara ulaşım taşıtı. Motorsuz olanlar hayvanlarla ya da insanlar tarafından yürütülür. Çekçekler, el arabaları insan gücüyle yürürken, kağnı, öküz ve mandayla; fayton ve benzeri arabalar at ile, otomobil, kamyon vb. motordan aldığı güçle yürütülür. Keçilerin çektiği hafif arabalar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">GAZ</span> Rus otomobil üreticisi

GAZ - Rusya merkezli, otomobil işletmesi, binek araba, hafif kamyon ve minibüs üreten büyük üreticisidir. Fabrika 1932 yılında V. M. Molotov ad. Nijniy Novgorod Otomobil Fabrikası isimle kuruldu. Sovyetler Birliği döneminden beri ülkenin en büyük ve en önemli otomotiv firmasıdır. 1994 yılında özelleştirilen firma, Pavlovo Otobüs (PAZ), KAvZ, LiAZ, Yaroslavl Motor Fabrikası (YaMZ) ve UMZ firmaları ile beraber GAZ Group'un yan kuruluşudur. Merkezi Nijni Novgorod'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs</span> insan taşımak için üretilmiş büyük karayolu taşıtı

Otobüs, kara yolu taşıma yönetmeliğine göre sürücü dahil 17 kişiden fazla yolcu kapasitesi olan motorlu kara taşıtıdır. Ortalama araba veya furgonlardan önemli ölçüde daha fazla yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.

Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fayton</span>

Fayton; körüklü, dört tekerlekli, atlı binek arabası.

<span class="mw-page-title-main">Yarı paletli araç</span>

Yarı paletli araç, ön kısmında yönlendirme için tekerlek veya kızak çifti, arka kısmında ise tahrik ve yükünün büyük kısmını taşımak için palet bulunduran, sivil veya askeri amaçlı olarak kullanılan taşıttır. Yarı paletli taşıtlarda tank ve benzeri paletli araçlardaki yol dışı seyir ve yük taşıma faydaları ile tekerlekli bir taşıttaki sürüş karakteristikleri bir arada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Motorlu taşıt</span>

Motorlu taşıt veya otomotiv taşıtı olarak da bilinen motorlu taşıt kendinden tahrikli bir araç olup genellikle tekerlekli, demiryolu üzerinde çalışmayan ve insan veya kargo taşımacılığı için kullanılır.

Otomobil segmentleri, otomobillerin boyut, hacim, fiyat, performans gibi kriterlerle değerlendirilerek oluşturulan sınıflandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Okul otobüsü</span> öğrencilerin okula ulaşımı için kullanılan otobüs

Okul otobüsü, öğrenci servisi ya da okul servis aracı, okullara öğrenci taşımak için özel olarak bazı donanımlara sahip olan otobüs türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli araç</span> bir ya da daha fazla elektrik motoru tarafından itilen araç

Elektrikli araç veya elektronik taşıt tahrik için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanan bir araçtır. Araç dışı kaynaklardan elektrikle bir toplayıcı sistemle çalıştırılabilir veya bir pille bağımsız olarak çalıştırılabilir. Bazen güneş panelleri tarafından yakıt hücreleri veya bir jeneratör kullanılarak yakıtın elektriğe dönüştürülmesiyle de olabilir. EV'ler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, karayolu ve demiryolu araçları, yüzey ve su altı araçları, elektrikli uçaklar ve elektrikli uzay araçları yer alır. Otonom sürüş, bağlantılı araçlar ve paylaşımlı mobilite gibi gelişmekte olan diğer otomotiv teknolojileriyle birlikte karayolu araçları için Connected, Autonomous, Shared ve Electric (CASE) Mobility adlı geleceğin mobilite vizyonunu oluşturur.

Motorlu taşıtlar vergisi, Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergilendirmedir.

<span class="mw-page-title-main">Araç simülasyon oyunu</span>

Araç simülasyon oyunları, araçların çeşitli işletimsel sistemler tarafından gerçekçi bir şekilde yorumlanarak oyuncuya sunulan video oyunlarıdır. Otomobil, uçak, deniz taşıtları, uzay araçları, askeri araçlar vb. çeşitli araçları ve taşıtları içerir. Oyuncunun, sürücünün perspektifinden bu taşıtları kullanmasına veya rakip araçlar ile mücadele etmesine olanak sağlar. Oyunlar genellikle gerçekçiliğe dayalıdır ve yakıt yönetimi, belirlenen noktaya ve belirlenen zamanda yapılan yolcu ve yük teslimatlarını içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dingil mesafesi</span> Ön ve arka tekerler arası mesafe

Dingil mesafesi, aks mesafesi, aks açıklığı, aks aralığı, dingil açıklığı ya da dingil aralığı, ön tekerlek merkezi ile arka tekerlek merkezi arasındaki yatay uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye aracı</span>

İtfaiye aracı, itfaiye aracı olarak işlev gören bir taşıt ve kamyon türüdür. Bir itfaiyenin birincil amaçları arasında itfaiyecilerin taşınmasının yanı sıra, itfaiye ve teknik kurtarma operasyonları için ekipman taşıma yer alır. Bazı itfaiye araçları, yangın söndürme, uçak kurtarma ve yangınla mücadele gibi özel işlevlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Karoser</span>

Karoser, bir arabanın veya başka bir aracın parçasıdır. Otomobil, otobüs gibi taşıtlarda, motor, yürür şasi, şasi, tekerlek gibi bölümlerin dışında kalan, görünen dış bölümdür. Karoser arabanın çerçevesine sabitlenir. Arabanın diğer tüm düğüm ve agregatları onlara bağlıdır. Araç çerçevesi, çamurluk paneli, alt çerçeve de karoser bileşenleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon şoförü</span>

Kamyon şoförü genellikle yarı römork kamyon, kapalı kasa kamyon veya damperli kamyon, mini kamyon kullanan kişidir. Bu tür şoförler özel kategorili sürücü belgesi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs şoförü</span>

Otobüs şoförü genellikle otobüs kullanan kişidir. Bu tür şoförler özel kategorili sürücü belgesi kullanır. Otobüs şoförleri ya şehir içi toplu ulaşım otobüsleri, okul otobüsü, şirket otobüsleri ya da özgür olarak kendi otobüslerini kullanabilirler. Otobüs sürücüleri genellikle araçlarını otobüs durağı veya duraklar arasında kullanırlar. Otobüs sürücüleri genellikle önceden belirlenmiş bir rota programına göre yolcuları bırakır ve alır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.