İçeriğe atla

Şirin Pancaroğlu

Şirin Pancaroğlu
DoğumFatma Şirin Pancaroğlu[1]
1968, Ankara, Türkiye
Mesleklerarpist, besteci, müzik eğitimcisi
Resmî sitehttp://www.sirinpancaroglu.com.tr/

Şirin Pancaroğlu (1968, Ankara), klasik müzik geleneğinden yetişen Türkiye’nin önde gelen arp sanatçısı. Aynı zamanda geleneksel Türk müziği, doğaçlama, tango ve avangart türlerindeki çalışmaları ve mizansen içeren performanslarıyla da tanınır. Washington Post gazetesi tarafından “uluslararası ölçekte büyük bir yetenek” olarak nitelendirilmiştir.[2]

Hayatı

Şirin Pancaroğlu İstanbul’da başladığı müzik eğitimini Cenevre Konservatuvarı’nda sürdürdü ve İndiana Üniversitesi Müzik Fakültesi’nde yüksek lisans derecesiyle tamamladı. Yirmi yıl yurt dışında kaldıktan sonra 2000 yılında Türkiye’ye döndü. Türkiye’deki pek çok uluslararası festivallerin yanı sıra Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, İsveç, Danimarka, Sırbistan, Slovenya, Makedonya, Kosovo, İsrail, ABD., Meksika, Brezilya, Hawaii, Japonya, Kore, Singapur ve Malezya’da konserler verdi. Bir süre Yıldız Teknik Üniversitesi'nde müzik dersleri verdi. Printemps des Arts, Festival de la Harpe en Avesnois, Berlioz Festivali, Trièves ve Chirens Festivalleri, Villeveyrac Müzik Haftaları, Millenium Stage, Imagine New Music Festival, Ebb and Flow Arts Festivali, Edinburgh Uluslararası Arp Festivali, Seduced by the Harp Festivali, Festival del Centro Historico de la Cuidad de Mexico, Kosovo Dam Festivali, Uluslararası Belgrad Arp Festivali, Uluslararası Rio de Janeiro Arp Festivali, Uluslararası Kudüs Ud Festivali, Üsküp Yaz Festivali ve Sound Festivaline solist olarak katıldı.

Bunun yanı sıra uzun yıllar çocuklar ve yetişkinlerle arp çalmayı öğretti. Çeşitli mesleki yayınlarda ve gazetelerde müzik yazıları yazdı. Dünya Arp Kongresi yönetim kurulu üyesi olan Pancaroğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Takdir Ödülü, 19 Mayıs Üniversitesi “En İyi Virtüoz” Medya Ödülü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ödüllerine layık görüldü. Arpın Türkiye’deki tanıtımına katkıda bulunmak ve kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla 2007 yılında Arp Sanatı Derneği’nin kuruluşuna öncülük etti ve bu derneğin başkanlığını üstlendi. Ressam Utku Dervent ile evli olan Şirin Pancaroğlu’nun bir oğlu vardır.

Müziği ve ödülleri

Farklı soluklardan yorumcu ve bestecilerle yaptığı işbirlikleriyle dikkat çeken Pancaroğlu, müzik tarzlarını birbirinden ayıran tanımları neredeyse ortadan kaldıran, yeni müzik tarzlarına kapı açan bir duruş sergilemektedir.

Güçlü yorumları ve çok yönlü sanatçı kişiliğiyle öne çıkan Pancaroğlu 2010 yılından bu yana rengarenk işbirlikleri içeren “Elişi”, “Cafe Tango” ve “Resonating Universes” başlıklı üç projesiyle turnelere çıktı. Türkiye’ye döndükten sonra, köklerinin izini sürmekte; yerel ile evrensel olanı incelikli bir fikriyat içerisinde buluşturup müzik projelerine yansıtmaktadır. Kayıp bir çalgı olan çengi diriltmek üzere 2007’den bugüne değin süren çalışmalar yaptı. Hem arpı, hem de onun bu topraklardaki tarihsel muadili olan çengi festivaller, albümler ve konserler aracılığıyla farklı kitlelerle buluşturdu.

Pancaroğlu, bu Türkiye’deki tango geleneğini yeniden canlandırmayı hedefleyen “Cafe Tango” albümünü 2014’te yayınlamıştır. 2013’te okuyucu ve besteci Bora Uymaz ile yakın bir çalışma sürecine giren sanatçı, bu işbirliği ekseninde “Çengnağme” ve “Cafe Tango” albümlerini hayata geçirdi. İkili mistik yaklaşımlar temeline oturan “Şimdi Ensemble” ı birlikte kurarak birlikte pek çok konser vermeye başladılar. Bora Uymaz’ın teşviğiyle beste denemelerine başlayan Pancaroğlu, 2014 Amasya Altın Elma Beste Yarışmasında üçüncülük ödülüne layık bulundu. Pancaroğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Takdir Ödülü, 19 Mayıs Üniversitesi “En İyi Virtüoz” Medya Ödülü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ödüllerine layık görülmüştür.

Albümleri

  • Hasret Bağı, 1998, Kalan Müzik
  • Kuyruklu Yıldız Altında, 2000
  • Barokarp, 2005
  • Tel ve Ten, 2009
  • Elişi, 2010
  • Çengnağme, 2014
  • Cafe Tango, 2014

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "MÜYORBİR Asil Üye Listesi" (PDF). muyorbir.org. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  2. ^ "Şirin Pancaroğlu - WHO'S WHO IN TURKISH CULTURE AND ART". 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2015. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Volkan Konak</span> Türk halk  müziği sanatçısı

Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.

maNga Türk müzik grubu

maNga, Ankara kökenli Alternatif Rock, Nu-Metal ve Rapcore tarzlarında müzik yapan Türk rock grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Kutluer</span> Türk flüt sanatçısı

Şefika Kutluer, "Sihirli Flüt" lâkaplı Türk flüt virtüözü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Senfoni Orkestrası</span>

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Bilkent Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren senfoni orkestrası. Türkiye'nin ilk özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu olma özelliğini taşır. Müzik direktörlüğünü Klaus Weise'ın yaptığı orkestra, Türkiye ve yurt dışından, büyük bölümü aynı zamanda üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan 120 sanatçıdan oluşur. BSO 2009 yılından beri UNICEF iyi niyet elçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Tahir Nejat Özyılmazel veya Neco, Türk şarkıcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Önder Focan</span>

Önder Focan, Türk gitarist.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Türkan</span> Türk müzisyen ve dansçı

Dilek Türkan, Klasik Türk müziği ve Tango yorumcusu.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Ceren Necipoğlu</span> Türk arp sanatçısı

Fatma Ceren Necipoğlu, Türk arp sanatçısı.

Bülent Evcil, Türk flütçüdür.

<span class="mw-page-title-main">Soner Sarıkabadayı</span> Türk şarkıcı

Soner Sarıkabadayı, Türk pop müzik şarkıcısı-şarkı yazarı.

Merve Kocabeyler,, arpist.

Tuğçe Pala, TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

Mehmet Can Özer, Türk besteci, ses mühendisi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Erhan Tanman</span>

Mehmet Erhan Tanman,, Türk besteci ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.

Halit Turgay, Türk müzisyen, flütist, besteci ve flüt öğretmeni.

Olga Rotari, Moldova Cumhuriyeti doğumlu bir piyanist ve oda müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Erdem</span> Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni

Kâmil Erdem, Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni.